"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση

"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki

"ο ωραίος Δαρείος"
Από τη σειρά "Διατροφή" της Σ. Ζαραμπούκα
Ο Δαρείος είναι ένας καλοαναθρεμμένος γάτος που ζει μαζί με το αφεντικό του, τον Τίτο. Ο Τίτος είναι διατροφολόγος – μουσικολόγος στο επάγγελμα, γεγονός που σημαίνει πως ο Δαρείος γνωρίζει όλα τα μουσικά όργανα και όλες τις τροφές. Αυτό έχει τις επιπτώσεις του στην καθημερινή διατροφή του Δαρείου, η οποία είναι θρεπτική και υγιεινή. Έτσι ο Δαρείος είναι ένας γάτος γεμάτος υγεία και ομορφιά. Το καθημερινό διαιτολόγιό του περιλαμβάνει οπωσδήποτε σαλάτα, για να είναι η γούνα του αστραφτερή. Το πρωινό τους περιλαμβάνει κάθε μέρα ένα αβγό, πορτοκαλάδα, γάλα, ψωμί και μέλι. Τρώνε κάθε μέρα οπωσδήποτε ένα πορτοκάλι. Την Τρίτη το διαιτολόγιό τους περιλαμβάνει ψάρι. Την Τετάρτη τρώνε φακές, την Πέμπτη, φασολάκια λαδερά με κόκκινη σάλτσα και τυρί φέτα. Την Παρασκευή πηγαίνουν στο χασάπη για να αγοράσουν κρέας για την Κυριακή, την αγαπημένη μέρα του Δαρείου. Το κοτόπουλο το τρώνε μόνο με μπάμιες, γιατί έτσι είναι πιο υγιεινό όπως λέει ο Τίτος. Του Δαρείου όμως του προκαλεί αηδία. Μισούσε τις μπάμιες. Αυτός προτιμούσε τα τσιπς και ζήλευε τους αδέσποτους γάτους της γειτονιάς του που τρώγανε στα σκουπίδια. Έτσι μια μέρα που το αφεντικό του έλειψε για δουλειές, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα. Το έσκασε από μια τρύπα και άρχισε να τριγυρνάει έξω και να τρώει στα σκουπίδια. Αυτό κράτησε για μια εβδομάδα. Έγινε τόσο χοντρός, που όταν βαρέθηκε τα σκουπίδια και πεθύμησε τα ωραία φαγητά του Τίτου, δεν χωρούσε να περάσει απ’ την τρύπα απ’ όπου το έσκασε. Έτσι κλείστηκε έξω. Όταν επέστρεψε το αφεντικό του δε βρήκε πουθενά το γάτο του. Τότε ο Δαρείος κοιμήθηκε έξω από την πόρτα. Αγνώριστο τον βρήκε την άλλη μέρα ο Τίτος. Πήρε τον Δαρείο μέσα, που είχε πάρει πλέον το μάθημά του. Δεν θα έτρωγε ποτέ ξανά από τα σκουπίδια και θα άκουγε πιστά τις διατροφικές συμβουλές του Τίτου. Έτσι, οι μαθητές μας έχουν πάρει ένα πολύ χρήσιμο μάθημα διατροφικής αγωγής.

δραστηριότητα για την τάξη
"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki
"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki
Α
) Κολάζ
  • Αφού διαβάσουμε πρώτα το παραμύθι στα παιδιά και συζητήσουμε μαζί τους για το περιεχόμενό του, τους ζητάμε να φτιάξουν έναν πίνακα με το καθημερινό διαιτολόγιο του Δαρείου.
  • Παράλληλα με τον πίνακα μπορούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά να φτιάξουν από μία ζωγραφιά ή ένα κολλάζ που να δείχνει για κάθε μέρα ξεχωριστά τι έτρωγε ο Δαρείος.
  • Ύστερα συζητάμε μαζί τους για το τι έγινε όταν έλειψε ο Τίτος κι άρχισε ο γάτος να τρώει στα σκουπίδια.
  • Τους ζητάμε να φτιάξουν άλλη μία ζωγραφιά ή ένα κολλάζ που να δείχνει πώς περνούσε ο γάτος έξω από το σπίτι.
"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki"ο ωραίος Δαρείος": διατροφική αγωγή με κολάζ και δραματοποίηση - atlaswiki
Β
)Δραματοποίηση
Στη συνέχεια περνάμε στη δραματοποίηση του παραμυθιού. Ένα παιδί υποδύεται τον Τίτο κι ένα άλλο τον Δαρείο. Ο Τίτος δείχνει στο Δαρείο τον πίνακα με το φαγητό που θα πρέπει να τρώει καθημερινά. Ο Δαρείος κάνει πως τρώει, ενώ παράλληλα δείχνει τη δυσφορία του και την προτίμησή του στις εικόνες που δείχνουν τις ανθυγιεινές διατροφές.
Μια μέρα ο Τίτος φεύγει, αφού προηγουμένως έχει δώσει στον Δαρείο τις κατάλληλες συμβουλές για το τι θα πρέπει να τρώει κατά τη διάρκεια της απουσίας του. Ο Δαρείος κάνει πως τον ακούει, αλλά μόλις περάσει την πόρτα το σκάει από μία τρύπα που έχουμε προηγουμένως κατασκευάσει και βρίσκεται έξω στο δρόμο. Εκεί αρχίζει να τρώει από τα σκουπίδια.
Όταν αποφασίζει να επιστρέψει στο σπίτι είναι πολύ χοντρός. Έχει βάλει μαξιλάρι κάτω από την μπλούζα του και δε χωράει στην τρύπα απ’ όπου πέρασε προηγουμένως.
Επίσης κάποια άλλα παιδιά μπορούν να υποδυθούν τους γάτους της γειτονιάς που παλεύουν με τον Δαρείο, όταν αυτός πηγαίνει να φάει στα σκουπίδια μαζί τους, κι ένα κοριτσάκι μπορεί να κάνει την Τασία, την παχουλή γάτα που θέλει να παντρευτεί ο Δαρείος όταν μεγαλώσει.
Τέλος, αν τα παιδιά είναι περισσότερα από τους ρόλους που αναφέραμε, μπορούν να παίξουν εναλλάξ όλα τα παιδιά το θεατρικό δρώμενο πολλές φορές. Έτσι θα εξασφαλιστεί η συμμετοχή όλων.

μια διδακτική πρόταση από την Χρυσούλα Καραγιάννη

More pages