Δραστηριότητα για την Dian Fossey


Δραστηριότητα για την Dian Fossey - atlaswikiΔραστηριότητα για την Dian Fossey - atlaswikiΔραστηριότητα για την Dian Fossey - atlaswiki


Μια καλή ιδέα για δραστηριότητα θα ήταν η προβολή της σχετικής ταινίας με τη βιογραφία της Dian Fossey. Αυτό θα αποτελούσε αφορμή για προβληματισμό των μαθητών και των μαθητριών. Θ’ακολουθούσε συζήτηση μεταξύ των ίδιων.

Διάφορες ερωτήσεις που θα μπορούσαν να τεθούν για να πυροδοτήσουν τη συζήτηση είναι: Πώς κρίνετε το γεγονός ότι η επιστήμονας είναι γυναίκα? Μπορούν άραγε οι γυναίκες να είναι επιστήμονες?

Η Dian Fossey είναι η πρώτη που μελέτησε σε τόσο βάθος τη συμπεριφορά των γορίλων και είναι αυταπόδεικτο ότι η απάντηση είναι καταφατική. Χρειάζεται καμιά φορά μια πιο φρέσκια ματιά για να ξεπεραστούν πατριαρχικού τύπου προκαταλήψεις όπως αυτή του γορίλα – King Kong. (Για να στηρίξουμε αυτή τη θέση μπορούμε επίσης να προβάλουμε φωτογραφικό υλικό και επεξηγήσεις και να διαλύσουμε τους μύθους για τη φάλαινα – δολοφόνο ή τον κακό λύκο.) Να τονίσουμε επίσης ότι μια γυναίκα διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο σ’αυτό και διάλυσε τις πλάνες. Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας κυρίως η κουβέντα συμπληρώνεται με ζωγραφιές και χειροτεχνίες για την ταινία και τους γορίλες.

Μπορούμε επίσης να χρησιμοποιήσουμε κάποια παιχνίδια με κατασκευές ή κάρτες με απαίτηση λογικής για να αποδειχτεί ότι τόσο τα κορίτσια όσο και τα αγόρια μπορούν να τα καταφέρουν με τις φυσικές επιστήμες. Χρήσιμο θα ήταν να δημιουργήσουμε κλίμα άμιλλας και συνεργασίας με μεικτές ομάδες κι όχι στερεότυπου σεξιστικού ανταγωνισμού. Σε βάθος χρόνου έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε προεκτάσεις για το ρόλο της γυναίκας στην κοινωνία γενικότερα, στο παρελθόν και στο σήμερα. Να ζητήσουμε τη γνώμη των παιδιών για την εικόνα της στην τηλεόραση, τις δουλειές στο σπίτι κτλ. και να φανεί ότι οι όποιες διαφορές είναι κοινωνικές και σε μεγάλο βαθμό κατασκευασμένες. Να εστιάσουμε ακόμη στον αποκλεισμό των γυναικών από θέσεις εργασίας (και στις φυσικές επιστήμες) ακόμη και σήμερα λόγω του φύλου της. Να εξηγήσουμε ότι χάνει και η ίδια η ανθρωπότητα όταν δεν αξιοποιεί πλήρως το μισό δυναμικό της.
Η Fossey αποτελεί εξάλλου ένα παράδειγμα και πρότυπο αγάπης για τη ζωή χάρη στον αγώνα για τη προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων. Η συζήτηση (με αφορμή σχετικό οπτικοακουστικό υλικό και ίσως συνεργασία με οικολογικές οργανώσεις) καλό θα ήταν να επεκταθεί σε θέματα των συνθηκών διαβίωσης των ζώων σε ζωολογικούς κήπους, σε τσίρκο, σε εκτροφεία κ γενικότητα στη συμπεριφορά των ανθρώπων απέναντι τους. Είναι δυνατό οι μαθητές να χωριστούν σε ομάδες μεικτού φύλου και να πάρουν συνεντεύξεις από άτομα που δουλεύουν σε ζωολογικό κήπο ή σε τσίρκο για εμβάθυνση στο θέμα.

Επιπλέον, απαραίτητο να γίνει σύνδεση με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας και τις συνέπειες της πατριαρχικής καταστροφικότητας πάνω στον πλανήτη, τη Μάνα Γη. Θα δίναμε επίσης βάση στην αφύπνιση και δράση για τη σωτηρία της ζωής γενικότερα. Ίσως μια υπόνοια για το πώς αντιδρά το «κατεστημένο» σε τέτοιες υγιείς δράσεις να ήταν απαραίτητη. Η Fossey ήταν μια γυναίκα μόνη σε ξένη χώρα με τελείως διαφορετική κουλτούρα και κατάφερε να νικήσει ηθικά ακόμη κι αν πέθανε κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες. Είναι μια ηρωίδα εμπνευστική με τη θυσία της και κατάφερε πολλά στο χώρο των ιδεών.

Τέλος, η όλη κουβέντα για έναν άνθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του σ’ένα σκοπό ίσως γινόταν αφορμή για κάθε παιδί ξεχωριστά να αναλογιστεί αν θα μπορούσε να κάνει το ίδιο για κάτι που το ενδιαφέρει βαθιά και να μπει σε μια διαδικασία να εκφράσει την κλίση, το ταλέντο, το δικό του όνειρο.

Δώσαμε ένα γενικό περίγραμμα των δρόμων που θα μπορούσαν ν’ανοίξουν για τα παιδιά από την επαφή με τη ζωή και το έργο μιας σημαντικής γυναίκας και ζωολόγου. Στην ουσία, ανάλογα βέβαια και με το ενδιαφέρον τους, η εξέλιξη των συνεντεύξεων ή των παιχνιδιών δεν μπορεί να συμπεριληφθεί σε μια γραπτή στεγνή εργασία. Η φαντασία τους ίσως έδινε στις δραστηριότητες αυτές διάρκεια βδομάδων, βιωματικές εμπειρίες και ίσως σε κάποια εξ αυτών δημιουργούσε, εκτός από άμυνες γνώσης σε θέματα σεξισμού, έμπνευση για ακεραιότητα, οικολογική συνείδηση και στάση ζωής.


μια διδακτική πρόταση από τον Καστρίτη Ιωάννη

More pages