Πολιτισμός- Κοινωνία- ΟικονομίαThis is a featured page

  • Πολιτισμός
Η συμβολή της φωτογραφικής μηχανής στον πολιτισμό είναι αδιαμφισβήτητη, καθώς πρώτα απ' όλα έχει συντελέσει στην άμεση καταγραφή και άλλων επιστημονικών επιτευγμάτων, καθώς και στην ευρεία, ταχεία και άμεση διάδοσή τους. Παράλληλα αποτελεί η φωτογραφία από μόνη της μια ξεχωριστή πολιτισμική δραστηριότητα μέσα από την αποτύπωση παντώς είδους εικόνων. Κάθε αποθανάτιση πολιτιστικών εργασιών, εκδηλώσεων, εκθέσεων, κάθε αποτύπωση μιας φωτογραφίας οποιασδήποτε στιγμής είναι ένα αυταπόδεικτο στοιχείο, ένα δηλωτικό κομμάτι της εποχής, της κουλτούρας, κάποιου εθίμου ή μιας παράδοσης. Είναι η εικόνα που μένει στο μυαλό κάποιου που έζησε σε μια κατάσταση, αλλά ταυτόχρονα μπορεί να την μοιραστεί μαζί με πολλούς άλλους.
Η φωτογραφική μηχανή με λίγα λόγια, αποτέλεσε ένα από τα πιο σπουδαία επιστημονικά κομμάτια της τεχνολογικής εξέλιξης, αφού χρησιμοποιήθηκε ως ένα πολύ σημαντικό ιστορικό όπλο, καθώς αποτύπωσε καταστάσεις και τα πιο σημαντικά γεγονότα τόσων λαών όπως οι διάφοροι πόλεμοι ( Μικρασιατική καταστροφή, εμφύλιοι πόλεμοι, Παγκόσμιοι Α & Β).
Στον πολιτισμικό τομέα ο ρόλος της φωτογραφίας είναι ιδιαίτερα σημαντικός με πολύ σπουδαία συμβολή βέβαια και στον τομέα της εκπαίδευσης. Φωτογραφίες αρχαίων και κλασικών χρόνων δεν υπάρχουν εφόσον η φωτογραφία είναι εφεύρεση του 19ου αιώνα. Όμως είναι ένα χρήσιμο και απαραίτητο εργαλείο στα χέρια των ερευνητών, οι οποίοι φωτογραφίζουν σύγχρονα αλλά και τα παλαιότερα ευρήματα και έτσι ακόμα κι αν αυτά καταστραφούν ή κλαπούν θα εξακολουθούν να είναι γνωστά στις νεώτερες γενιές. Από τις φωτογραφίες των μνημείων και των έργων τέχνης κατέστη γνωστός στον πολύ κόσμο, αλλά και αντικείμενο μελέτης, ο πολιτισμός των άλλων χωρών. Από τις φωτογραφίες γνωρίζουν άλλους τόπους οι άνθρωποι που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να τους επισκεφθούν.
Τέχνη και πολιτισμός επηρεάστηκαν άμεσα από την δυνατότητα φωτογραφικής λήψης των καλλιτεχνικών έργων και των πολιτιστικών παραδοχών κάθε κοινωνικού περιβάλλοντος. Η φωτογραφία, πέρα από την τεχνική της διάσταση, αναγνωρίζεται ως ένα από τα ευρύτερα διαδεδομένα μέσα επικοινωνίας του 20ου αιώνα καθώς και ως μία μορφή τέχνης συγγενικής με την ζωγραφική.Ήταν πολλοί αυτοί που προσπάθησαν να αποτυπώσουν μια ξεχωριστή στιγμή ή να τραβήξουν ένα υπέροχο τοπίο, ακόμη και να συνδυάσουν αργότερα την φωτογραφία με την ζωγραφική και την εικαστική παρέμβαση καθώς και την καλλιτεχνική προβολή.Ας μην ξεχνάμε ακόμη ότι η φωτογραφική μηχανή αποτέλεσε και το εφαλτήριο για την δημιουργία του κινηματόγραφου, όπως ονομαζόταν τότε, με αρχική ιδέα το κουτί της απλής φωτογραφικής μηχανής που με το διάφραγμα, τον φωτοφράχτη και την εστιακή απόσταση των φακών έκαναν τη λήψη της φωτογραφίας να μοιάζει με μια απλοϊκή διαδικασία και κατέληξε στην κινηματογραφική λήψη σε φιλμ.
Τέλος, αξίζει να παραδεχτούμε ότι στην ιστορία του πολιτισμού ήταν η πρώτη φορά που μία τεχνική εφεύρεση και οι εξελίξεις της, επηρέασαν όχι πια τα μέσα ενός σημαντικού καλλιτεχνικού κλάδου, αλλά το περιεχόμενο του.  • Οικονομία-Κοινωνία-Καθημερινή ζωή
Είναι γεγονός ότι η φωτογραφική μηχανή και η εμφάνιση της στο επιστημονικό-τεχνολογικό όσο και στο καθημερινό προσκήνιο αποτέλεσε μία επανάσταση. Εισήγαγε νέες δυνατότητες και νέα δεδομένα στη ζωή των ανθρώπων. Παρείχε στον άνθρωπο πρώτα πρώτα την δυνατότητα να «κλειδώνει» την αξία μιας όμορφης στιγμής, έτσι ώστε αυτή να μένει στην αιωνιότητα. Η συμβολή της, στην εξέλιξη των ανθρωπίνων σχέσεων, ιδιαίτερα τα παλαιότερα χρόνια είναι αναμφισβήτητη, καθώς, διευκόλυνε την επικοινωνία των ανθρώπων γεφυρώνοντας το χάσμα των μεγάλων αποστάσεων, τη στιγμή που η μετακίνηση ήταν δύσκολη και η επικοινωνία βασιζόταν στα γράμματα και στην αλληλογραφία. Η αποστολή φωτογραφιών μαζί με τα γράμματα έφερνε κατά μια έννοια πιο κοντά τους ανθρώπους και ελάττωνε κατά κάποιο τρόπο το πλήθος των χιλιομέτρων που τους χώριζε. Η ανακάλυψη της φωτογραφικής μηχανής και η λειτουργίας της έδωσε την δυνατότητα στον άνθρωπο να οργανώσει αρτιότερα την δημόσια ζωή σε όλες τις πτυχές της ( διοίκηση, οικονομία, κοινωνικές δραστηριότητες). Στον οικονομικό τομέα η συμβολή της φωτογραφία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Εξαρχής έπαιξε και εξακολουθεί να παίζει σημαντικό ρόλο στη διαφήμιση, επομένως και στην προώθηση των προϊόντων μέσω αυτής. Τα προϊόντα γίνονται γρήγορα γνωστά και με μια καλή φωτογραφία ιδιαίτερα επιθυμητά από τον πολύ κόσμο. Επίσης οι φωτογραφίες βοήθησαν πολύ στην ανάπτυξη του τουρισμού, καθώς μέσω αυτών προβάλλονται τοπία και τόποι, τα αξιοθέατα αλλά και τα έργα τέχνης καθώς και τα μνημεία μιας χώρας, με αποτέλεσμα να θέλουν οι κάτοικοι άλλων χωρών να την επισκεφθούν και να τη γνωρίσουν.
Ως ένα από τα πιο σημαντικά επιτεύγματα της όλης τεχνολογικής ανάπτυξης, η φωτογραφική μηχανή θεωρήθηκε σε κάποια στιγμή της δημόσιας οικονομικής ευχέρειας ένα προϊόν με αρκετή ζήτηση και άρα περισσότερη παραγωγή από τις επιχειρησιακές μονάδες.Έτσι ενώ παλαιότερα ήταν ίσως το πιο ακριβό αντικείμενο και σίγουρα το πιο δύσκολο να αποκτηθεί από τις μεσαίες λαϊκές τάξεις και τον φτωχό πολίτη, λόγω της μοναδικότητας των υλικών, στη σύγχρονη εποχή θεωρείται εφικτό το να την αποκτήσεις και πιθανόν είναι και απαραίτητο εργαλείο για πολλούς. Άλλωστε πλέον είναι τόσες πολλές οι εταιρείες παραγωγής (ενδεικτικά αναφέρονται Kodak, Polaroid, Benq, Sony, Olympus, Samsung) και παράγονται τόσα πολλά και διαφορετικά μοντέλα που η γκάμα επιλογής ποικίλει, όπως ακριβώς ανάλογα κυμαίνονται και οι αγοραστικές τιμές.Τουλάχιστον 8 στις δέκα οικογένειες διαθέτουν φωτογραφική μηχανή στο σπίτι τους είτε ψηφιακή είτε αναλογική για τις εκδρομές τους και την απαθανάτιση των ωραίων τους στιγμών. Ακόμη η διεύρυνση των επαγγελματικών οριζόντων με την δημιουργία καταστημάτων- φωτογραφείων προϋποθέτει και την ύπαρξη και εξελιξιμότητα του προς χρήση αντικειμένου- της φωτομηχανής.
Είναι προφανές πως η προτίμησή μας για την έκδοση των φωτογραφικών εικόνων μας, συγκλίνει και με την καινοτομική χρήση εξελιγμένων μηχανών του εκάστοτε φωτογραφείου. Όμως πέρα από όλα αυτά, ραγδαία εξέλιξη στην οικονομία αποτέλεσε και η εμφάνιση του φωτογραφικού φακού και η δυνατότητα φωτογραφικής λήψης και από τα κινητά μας τηλέφωνα. Η φωτογραφική μηχανή αποτέλεσε και αποτελεί αυταπόδεικτο οικονομικό στοιχείο του σύγχρονου καταναλωτικού κοινού μιας και που η χρησιμότητα της είναι πολλαπλή (βλέπε χρησιμότητα και επιπτώσεις στο περιβάλλον).
Η εφεύρεση της φωτογραφικής μηχανής και η ανάπτυξή της, μαζί με την τέχνη που συνεπάγεται η χρήση της, επηρέασε τόσο στην οικονομία όσο και στην κοινωνία αλλά και τον τρόπο ζωής των ανθρώπων γενικότερα. Καταρχήν επηρεάστηκαν ευνοϊκά οι συναφείς τεχνικοί τομείς της λεπτομηχανικής, της οπτικής και της χημείας, στη συνέχεια δημιουργήθηκαν νέα επαγγέλματα και θέσεις εργασίας στον τεχνικό και καλλιτεχνικό τομέα. Μια ακόμα, απρόβλεπτη επίδραση προέκυψε για την τέχνη της ζωγραφικής, όπου οι καλλιτέχνες, έχοντας από πολύ καιρό αναπτύξει τις τεχνικές και τα υλικά της τέχνης τους σε πολύ υψηλό βαθμό και έχοντας πετύχει επί 5-6 αιώνες θαυμαστά έργα με την αποτύπωση προσώπων, αντικειμένων και της φύσης, βρέθηκαν μπροστά σε μια εφεύρεση, η οποία ήταν σε θέση να αποτυπώνει ακριβέστερα και ανά πάσα στιγμή τον υπαρκτό κόσμο.
Ο ζωγράφος Giovanni Antonio Canal (1697-1768), ο επονομαζόμενος Canaletto (), ζωγράφιζε τα τοπία της Βενετίας με τέτοια μεγάλη ακρίβεια, σαν να επρόκειτο, με τη δική μας ορολογία, για τεχνικά σχέδια. Σήμερα αξιοποιούν οι μηχανικοί τους πίνακές του για να εκτιμήσουν πόσο ανέβηκε η στάθμη της θάλασσας ή πόσο βυθίστηκε η Βενετία κατά τα τελευταία 300 χρόνια. Αυτή η αποτύπωση της πραγματικότητας έπαψε πια να απασχολεί τους ζωγράφους, αφού υπήρχε πλέον μια τεχνική συσκευή που την αποτύπωνε πολύ ακριβέστερα. Γι' αυτό η ζωγραφική άλλαξε: οι ζωγράφοι υπέκυψαν στη γοητεία του φωτογραφικού στιγμιότυπου (instantane) που δίδαξε η στιγμιαία εικόνα και απέβλεπαν με τη ζωγραφική, αρχικά στην απόδοση των στιγμιαίων εντυπώσεων (ιμπρεσιονισμός) που εισέπρατταν από τον πραγματικό κόσμο, στη συνέχεια δε, μεταχειριζόμενοι την τέχνη ως μέσο διαμαρτυρίας, στην καταγραφή των προεκτάσεων (εξπρεσιονισμός) του πραγματικού προς το υποσυνείδητο, το ονειρικό και το άλογο. Ο Claude Monet (1840-1926) αποκαλούσε τη ζωγραφική του instantaneite από το instantane).
Η φωτογραφία επηρέασε επίσης και τον πολιτικό τομέα. Η φωτογραφία χρησιμοποιείται ευρέως από τους πολιτικούς ως μέσο προβολής και διαφήμισης προκειμένου οι ψηφοφόροι τους να τους εκλέξουν. Η φωτογραφία έχει επίσης χρησιμοποιηθεί κατά κόρον στις στρατιωτικές επιχειρήσεις και συγκεκριμένα στη στρατιωτική κατασκοπεία, όπου φωτογραφίζονται με ειδικές φωτογραφικές μηχανές τα σχέδια και οι κινήσεις των εχθρών.
Στον τομέα επίσης, της ενημέρωσης συντελεί σημαντικά καθώς αποτελεί σπουδαιο μέσο για την καταγραφή γεγονότων και πληροφοριών και την άμεση μετάδοση τους στο κοινό.
Αλλά και στον περιβαλλοντικό τομέα δεν μπορούμε να μην παρατηρήσουμε ότι η χρήση της φωτογραφικής μηχανής δεν βοήθησε τον άνθρωπο να γνωρίσει το περιβάλλον και την ομορφιά της φύσης. Το 1969 οι αστροναύτες με ειδικές φωτογραφικές μηχανές τράβηξαν φωτογραφίες της επιφάνειας της σελήνης. Με αυτές αλλά και με άλλες που οι δορυφόροι τραβούν κατά καιρούς έγινε γνωστός ο κόσμος του διαστήματος. Επίσης με ειδικές αδιάβροχες φωτογραφικές μηχανές μπορούμε να φωτογραφίσουμε οτιδήποτε βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με αυτές όλοι οι άνθρωποι μπόρεσαν να γνωρίσουν τον υπέροχο κόσμο του βυθού.
Τελειώνοντας, πρέπει να παρατηρήσουμε ότι στον ηθικό τομέα δυστυχώς έχουμε πολλές αρνητικές συνέπειες. Η αλλοίωση και η παραποίηση των φωτογραφιών, που πραγματοποιούνται με σύγχρονες μεθόδους, οδήγησαν σε γελοιοποιήσεις ανθρώπων, εκβιασμούς, παραπληροφόρηση κ.τ.λ. Η τελειοποίηση της τέχνης της φωτογραφίας είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πιστών αντιγράφων, η οποία οδηγεί συχνά σε μεγάλα προβλήματα. Η πιστή, για παράδειγμα, φωτογράφηση των νομισμάτων οδήγησε στην παραχάραξη, φαινόμενο ιδιαίτερα διαδεδομένο τα τελευταία χρόνια.ΚΟΡΙΝΑ
ΚΟΡΙΝΑ
Latest page update: made by ΚΟΡΙΝΑ , Oct 13 2009, 3:32 PM EDT (about this update About This Update ΚΟΡΙΝΑ Edited by ΚΟΡΙΝΑ

1445 words added

view changes

- complete history)
Keyword tags: None
More Info: links to this page
There are no threads for this page.  Be the first to start a new thread.