Τα αποδημητικά πουλιά μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση

Τα αποδημητικά πουλιά μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Το βιβλίο με μια ματιά : “Ο ευτυχισμένος πρίγκιπας”

Συγγραφέας
Oscar Wilde
Εκδόσεις Αιώρα

Το συγκεκριμένο βιβλίο αναφέρεται στη φιλία που δημιουργείται μεταξύ ενός αγαλματένιου πρίγκιπα κι ενός χελιδονιού. Ο πρίγκιπας έχοντας ζήσει ευτυχισμένος μέσα σε παλάτι, αγνοούσε την φτώχεια του απλού λαού, ώσπου μετά τον θάνατό του έγινε χρυσαφένιο άγαλμα στο κέντρο της πλατείας. Τότε πια, ο πρίγκιπας συνειδητοποίησε τις άσχημες συνθήκες στις οποίες ζούσε ο λαός. Εκεί, όμως γνώρισε κι έναν πολύ καλό φίλο, ένα χελιδόνι που είχε καθυστερήσει το φθινοπωρινό του ταξίδι προς την Αφρική για χάρη του. Μαζί ο πρίγκιπας και το χελιδόνι οδηγούνται στην αυτοθυσία με σκοπό να βοηθήσουν αυτούς που έχουν ανάγκη.

Αποσπάσματα από το βιβλίο για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών

«... “
Με περιμένουν στην Αίγυπτο”, είπε το Χελιδόνι. “Οι φίλοι μου πετούν πάνω και κάτω στο Νείλο, και μιλάνε στα μεγάλα άνθη λωτού. Σύντομα θα πάνε για ύπνο στον τάφο του μεγάλου Βασιλιά. Ο Βασιλιάς είναι εκεί, στο ζωγραφισμένο φέρετρό του. Είναι τυλιγμένος σε κίτρινο λινό ύφασμα, και βαλσαμωμένος με μπαχαρικά. Γύρω από το λαιμό του, έχει μια αλυσίδα από ανοιχτό πράσινο νεφρίτη, και τα χέρια του είναι σαν μαραμένα φύλλα.”
Χελιδόνι, Χελιδονάκι, μικρό μου Χελιδόνι”, είπε ο πρίγκιπας, “δεν θα μείνεις μαζί μου για μια νύχτα ακόμα, για να είσαι ο αγγελιοφόρος μου; Το αγόρι είναι τόσο διψασμένο, και η μητέρα του θλιμμένη.”

Δεν νομίζω ότι συμπαθώ τα αγόρια”, απάντησε το Χελιδόνι. “Το περασμένο καλοκαίρι,όταν έμενα στον ποταμό, υπήρχαν δύο αγενή αγόρια, οι γιοι του μυλωνά, οι οποίοι μου πετούσαν πάντα πέτρες. Ποτέ δεν με χτύπησαν, φυσικά. Εμείς τα χελιδόνια πετάμε πολύ καλά, και εκτός αυτού, κατάγομαι από μια οικογένεια γνωστή για την ευκινησία της, αλλά και πάλι, ήταν ένα σημάδι έλλειψης σεβασμού.”
Αλλά ο Πρίγκιπας φαινόταν τόσο λυπημένος που το μικρό Χελιδόνι ζήτησε συγγνώμη. Έχει πολύ κρύο εδώ”, είπε, “αλλά θα μείνω μαζί σου για μια νύχτα ακόμα, και για να σου κάνω τον αγγελιοφόρο.” Σε ευχαριστώ, μικρό μου Χελιδόνι”, είπε ο Πρίγκιπας. ...»

Τα αποδημητικά πουλιά μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki


Δραστηριότητα για τη σχολική τάξη

Ένα παιχνίδι ρόλων για τα αποδημητικά πουλιά

Με τη μέθοδο της δραματοποίησης, μπορούν οι μαθητές και οι μαθήτριες να γνωρίσουν με ευχάριστο και δημιουργικό τρόπο τα είδη των αποδημητικών πουλιών, τους λόγους αποδημίας τους και τις γεωγραφικές τους μετακινήσεις.


Τα αποδημητικά πουλιά μέσα από μια λογοτεχνική αφήγηση - atlaswiki

Για το παιχνίδι ρόλων πρέπει ο/η εκπαιδευτικός σε συνεργασία με τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποφασίσουν το δραματικό περιβάλλον, τους ρόλους, τον χώρο και τον χρόνο του θεατρικού παιχνιδιού. Για παράδειγμα, οι ρόλοι των μαθητών και των μαθητριών θα είναι αποδημητικά πουλιά τα οποία θα βρίσκονται, για παράδειγμα στην Αίγυπτο, τέλη καλοκαιριού. Είναι απαραίτητο να καθορίσουμε τον δραματικό περιβάλλον και τον χρόνο, ώστε αυτά να είναι κοινά για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες.

Στη συνέχεια, μπορούν να χωριστούν τα παιδιά σε ομάδες, με σκοπό να αποφασίσουν τα υπόλοιπα στοιχεία, όπως ποιο είδος αποδημητικών πουλιών θα υποδυθούν, τον χώρο, για παράδειγμα στην έρημο, την εστίαση και τη δραματική ένταση παραδείγματος χάριν την προετοιμασία τους για το ταξίδι και τον προορισμό τους, το νόημα, δηλαδή το στόχο της όλης διαδικασίας και τους διαλόγους. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της κάθε ομάδας πρέπει να συνεργαστούν και να προετοιμάσουν το έργο τους ώστε να το παρουσιάσουν και στις υπόλοιπες ομάδες.

Η ολοκλήρωση της δραστηριότητας απαιτεί ομαδικότητα και επικοινωνία από τους μαθητές και τις μαθήτριες και μπορεί να πραγματοποιηθεί σε 2 διδακτικές ώρες.


μια διδακτική πρόταση από την Κωνσταντία Μπάγγου, την Ελένη Μαργαρίτη και την Μαρία Μεταξά

More pages