ένα βίντεο-κλιπ για τα καταστροφικά φαινόμενα

φαινόμενα του περιβάλλοντος με αφορμή ένα Video-Clip - atlaswikiφαινόμενα του περιβάλλοντος με αφορμή ένα Video-Clip - atlaswikiφαινόμενα του περιβάλλοντος με αφορμή ένα Video-Clip - atlaswiki


Το παρακάτω τραγούδι "Φαινόμενο", το οποίο κυκλοφόρησε το 1998, τραγουδά ο τραγουδιστής Βασίλης Καρράς σε σύνθεση και στιχουργία του Φοίβου. Η επιλογή του συγκεκριμένου τραγουδιού εξηγείται από το γεγονός ότι τόσο η στίχοι όσο και οι εικόνες, που προβάλλονται στο βιντεοκλίπ αντανακλούν το στόχο της ανατιθέμενης εργασίας. Ειδικότερα, στο τραγούδι γίνεται λόγος για διάφορα φυσικά φαινόμενα, τα οποία εκδηλώνονται με καταστροφικές συνέπειες τόσο για τα έμβια όντα όσο και για τα άβια αντικείμενα. Τα φαινόμενα, τα οποία περιλαμβάνονται, είναι τα ηφαίστεια, οι σεισμοί, οι αστραπές, οι καταιγίδες, οι κεραυνοί , το χαλάζι και οι ανεμοστρόβιλοι. Το τραγούδι, λοιπόν, μπορεί εύλογα να χρησιμοποιηθεί για μια αρχική επαφή των παιδιών με τα φαινόμενα αυτά, καθώς αναπαριστώνται και με εικόνες. Παρόλο που το γενικότερο νόημα του τραγουδιού φαινομενικά θα έλεγε κανείς πως δεν σχετίζεται με τις φυσικές επιστήμες, μια πιο προσεκτική ματιά οδηγεί στην αποτελεσματική αξιοποίησή του.


σχέδιο διδασκαλίας

Ο/ η εκπαιδευτικός ξεκινά τη μαθησιακή διαδικασία προβάλλοντας στα παιδιά το βιντεοκλίπ του τραγουδιού «φαινόμενο». Ακολούθως, αναπτύσσεται μια συζήτηση για τα φυσικά φαινόμενα, τα οποία παρακολούθησαν, ώστε αυτά να εντοπιστούν και να προσεγγιστούν σε ένα πρώτο επίπεδο. Μετέπειτα, ο/ η εκπαιδευτικός προτείνει ομαδικές δραστηριότητες λαμβάνοντας υπ όψιν του/ της τα όσα έχουν ειπωθεί στην τάξη για τα μελλοντικά επαγγελματικά ενδιαφέροντα των μαθητών και μαθητριών του/ της. Με άλλα λόγια, το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων αντανακλά τα επαγγελματικά σχέδια των παιδιών με στόχο να είναι ελκυστικό και να αφυπνίζει το ενδιαφέρον τους. Παρακάτω, παρατίθενται τέσσερις δραστηριότητες, παραδειγματικά, οι οποίες αντιστοιχούν στο επάγγελμα του αρχιτέκτονα, του φυσικού, του ηθοποιού και του μουσικού.
Η πρώτη ομάδα παιδιών αναλαμβάνει να εκτελέσει δραστηριότητα για τους σεισμούς. Η μορφή της δραστηριότητας χαρακτηρίζει τους πρωταγωνιστές της «αρχιτέκτονες». Πιο συγκεκριμένα, τα παιδιά σχεδιάζουν ένα χάρτη του σχολείου με τη μορφή κάτοψης. Κατόπιν σημειώνουν τα επικίνδυνα σημεία και τις διεξόδους σε περίπτωση σεισμού. Έπειτα, δίνεται σχετικό ποίημα με το τι πρέπει να κάνει κανείς όταν εκδηλώνεται το φαινόμενο αυτό. Το ποίημα παρατίθεται παρακάτω. Τέλος, ο χάρτης- κάτοψη παρουσιάζεται στην υπόλοιπη τάξη και δίνονται συμβουλές για την προστασία του καθενός από τον σεισμό.


ποίημα

“Όταν γίνεται σεισμός, μη σε πιάνει πανικός.
Ένας είναι ο αρχηγός, ο καλός σχεδιασμός.
Τρέμει όλη η Γη μα δες, κάτω απ’ το τραπέζι μπες.
Δίπλα στον τοίχο αν σταθείς, τούβλα πέφτουνε σωρό.
Αν σταθείς στο παραθύρι, τζάμια σπάνε κακομοίρη.
Μπαίνεις στον ανελκυστήρα, μέσα θα κλειστείς βρε κακομοίρα.
Ένας ένας στη σειρά, βγαίνουμε έξω βρε παιδιά.
Ούτε σπρώξιμο στις σκάλες, γιατί θα ‘ρθουν κουτρουβάλες.
Τι να βάλεις στο σακίδιο αυτό; Μπαταρίες, ράδιο και φακό.
Φαρμακείο σωστό, σφυριχτρούλα και νερό.
Κλείσε το διακόπτη του ηλεκτρικού, μη ξεχνάς και του νερού.
Τα τηλέφωνα ανάγκης μάθε φίλε μου αν μπορείς.
Όταν θα τα χρειαστείς, στο μυαλό σου θα τα βρεις.
Έξω απ’ το σπίτι αν βρεθείς, μείνε εκεί σε παρακαλώ.
Μακρυά απ’ τα σπιτάκια, τις κολώνες, τα δεντράκια.
Στην παραλία αν κολυμπάς, φύγε φίλε στο λεπτό.
Το τσουνάμι θε’ να ‘ρθει, φίλε θα βγει να σε βρει.
Στο αυτοκίνητο αν είσαι, στάσου δίπλα, μέσα μείνε.
Να κι ένας μετασεισμός μη σε πιάνει πανικός. Τις οδηγίες αν τηρήσεις, φίλε χρόνια πολλά θα ζήσεις.”


Η δεύτερη ομάδα, οι λεγόμενοι «φυσικοί», αναλαμβάνουν την εκτέλεση πειράματος για τα ηφαίστεια. Το πείραμα πραγματοποιείται κάνοντας χρήση των εξής υλικών: μαγειρική σόδα, ζεστό νερό, ξύδι, υγρό για τα πιάτα, ένα πλαστικό μπουκάλι, χρώμα ζαχαροπλαστικής. Εκτέλεση: Οι μαθητές και οι μαθήτριες ,αρχικά, γεμίζουν τα 3/ 4 του μπουκαλιού με ζεστό νερό. Μετά, προσθέτουν λίγο υγρό για τα πιάτα και μια κουταλιά μαγειρική σόδα. Τέλος, ρίχνουν και λίγο ξύδι. Γίνεται η αντίδραση. Το πείραμα εκτελείται μπροστά σε όλα τα παιδιά της τάξης.
Η τρίτη ομάδα μελετά τους ανεμοστρόβιλους. Ειδικότερα, ο/ η εκπαιδευτικός δείχνει στα παιδιά της ομάδας αυτής ένα ντοκιμαντέρ σχετικό με τις καταστροφικές συνέπειες του τυφώνα και, στη συνέχεια, γίνεται ανάλογη συζήτηση. Μετά το πέρας της συζήτησης, ξεκινά το θεατρικό παιχνίδι και η δραματοποίηση! Πρόκειται, βέβαια, για την ομάδα των ηθοποιών. Κάθε παιδί αναλαμβάνει να εκπροσωπήσει κάτι που υπάρχει στη φύση και που δέχεται τις καταστροφικές συνέπειες του ανεμοστρόβιλου. Για παράδειγμα, άλλο παιδί είναι το χώμα, άλλο παιδί μπαίνει στη θέση ενός δέντρου, άλλο εκπροσωπεί το νερό, το σπίτι ,κτλ..
Η τελευταία ομάδα παιδιών ασχολείται με τους κεραυνούς, τις καταιγίδες, τις αστραπές και το χαλάζι. Η ομάδα αυτή είναι οι μουσικοί. Αυτοί αναλαμβάνουν να βρουν τα κατάλληλα υλικά και να φτιάξουν μουσικά όργανα ,ώστε να παραχθούν οι ήχοι των προαναφερθέντων φαινομένων. Τέλος, κάνουν μια μουσική σύνθεση με τους ήχους που αναπαράστησαν προηγουμένως.

δεξιότητες

Το παραπάνω σχέδιο διδασκαλίας με τις επιμέρους δραστηριότητές του στοχεύει στο να γίνει η σύνδεση ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες και τη μουσική. Ο/ η εκπαιδευτικός θα πρέπει να είναι ευέλικτος/ η και να αξιοποιεί κάθε υλικό για την επίτευξη των στόχων του. Πρωτεύων σκοπός είναι το να συνάδει το περιεχόμενο των δραστηριοτήτων με τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Παράλληλα, ο/ η δάσκαλος/ δασκάλα ενδιαφέρεται για την ανάπτυξη συγκεκριμένων δεξιοτήτων στην τάξη. Στις άνωθεν δραστηριότητες εντοπίζει κανείς πολλές δεξιότητες, οι οποίες καλλιεργούνται κατά τη μαθησιακή διαδικασία. Ειδικότερα, η εργασία σε ομάδες αναπτύσσει στα παιδιά την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη, ενώ το κλίμα συνεργασίας ευδοκιμεί. Η εκτέλεση πειράματος καθιστά τα παιδιά «μικρούς επιστήμονες» και συμβάλλει στο να μάθουν να εργάζονται με ακρίβεια και παρατηρητικότητα. Το σχέδιο και η ζωγραφική αφυπνίζουν την καλλιτεχνική φύση των μαθητών και μαθητριών. Όσον αφορά την κατασκευή οργάνων και την παραγωγή ήχων, οι δραστηριότητες αυτές εγείρουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητα και προσφέρουν στα παιδιά μουσικό-κινητικές δεξιότητες. Σχετικά με το θεατρικό παιχνίδι, αυτό βοηθά στο να μάθουν τα παιδιά να υποδύονται ρόλους και να εκφράζονται ελεύθερα. Γενικά, όλες οι δραστηριότητες, εφόσον παρουσιάζονται σε όλη την τάξη, ενισχύουν την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση των μαθητών και μαθητριών.


Μια διδακτική πρόταση από τους Βαγιώτα Δέσποινα, ΝάΚΑ Αλεξάνδρα, Νικολαίδης Στυλιανός, Στεφάνου Γεωργία, Τσίγγανα Γεσθημανή, Τέτου Ευτυχία και Μπεδέλη Αντιγόνη


More pages