ένα θεατρικό για τα έμβια και άβια όντα

ένα θεατρικό για τα έμβια και άβια όντα - atlaswiki

Οδηγίες προς τον εκπαιδευτικό:
Ο εκπαιδευτικός ξεκινώντας το μάθημα, είναι απαραίτητο να διαμορφώσει τη σχολική τάξη, έτσι ώστε τα παιδιά να έχουν ελεύθερο χώρο για να μπορούν να κινούνται άνετα κατά της διάρκεια της δραστηριότητας. Ο εκπαιδευτικός μέσα από αυτή τη δραστηριότητα θα διδάξει τις έννοιες «έμβια» και «άβια» και το ρόλο που παίζει η «φύση» και τα «φυτά» στη ζωή των ανθρώπων. Η εισαγωγή στις έννοιες αυτές θα γίνει μέσω ενός θεατρικού κειμένου ( το συγκεκριμένο θεατρικό αποτελεί δημιούργημα των φοιτητών που επιμελήθηκαν την εργασία) , το οποίο θα δοθεί φωτοτυπημένο σε όλα τα παιδιά της τάξης. Τρία από τα παιδιά της τάξης , είναι αυτά που θα αναλάβουν να δραματοποιήσουν το θεατρικό έργο σε κοινή θέα στο διαμορφωμένο χώρο , έτσι ώστε το μάθημα να γίνει πιο ευχάριστο μέσα από αυτή την διαδικασία. Η διαδικασία αυτή θα πάρει γύρω στα 10 λεπτά . το κάθε παιδί θα πάρει αναλάβει από ένα ρόλο. Πιο συγκεκριμένα, το πρώτο παιδί θα κάνει τον αφηγητή της ιστορίας, το δεύτερο παιδί το Γιωργάκη (1ος ήρωας της ιστορίας) και το τρίτο παιδί τη γιαγιά ( 2ος ήρωας της ιστορίας) . τα παιδιά θα πρέπει να εκτελέσουν το θεατρικό έργο, χρησιμοποιώντας κατάλληλες κινήσεις και εκφράσεις. Το θεατρικό έχει ως στόχο την κατανόηση φυσικών εννοιών (έμβια,άβια) μέσω της δραματοποίησης έτσι ώστε οι όροι να γίνουν πιο εύκολα και πιο ευχάριστα, κατανοητοί στα παιδιά.

Διδακτικό υλικό:
Θεατρικό κείμενο.
ένα θεατρικό για τα έμβια και άβια όντα - atlaswiki

ΘΕΑΤΡΟ

Τίτλος: Μια ανοιξιάτικη μέρα στο πάρκο!


Αφηγητής: Μια φορά και ένα καιρό, μια ηλιόλουστη, ανοιξιάτικη μέρα, ο μικρός Γιωργάκης πήγε μαζί με τη γιαγιά του βόλτα στο πάρκο. Καθώς περπατούσαν στο μονοπάτι, ανάμεσα στα ανθισμένα λουλούδια, ξαφνικά είδαν μια όμορφη μεγάλη πεταλούδα να περιτριγυρίζει γύρω από τις ανθισμένες μαργαρίτες.
Γιωργάκης: Ωωω..γιαγιά δες τι όμορφη και μεγάλη πεταλούδα είναι αυτή!
Γιαγιά:
Και τι ωραία χρώματα που έχει..!
Γιωργάκης:
Γιαγιά να σε ρωτήσω κάτι;
Γιαγιά:
Πες μου παιδάκι μου.
Γιωργάκης:
Σου αρέσουν οι πεταλούδες;
Γιαγιά:
Ναι Γιωργάκη μου πολύ όμορφες είναι....! Δεν μου λες όμως... Γνωρίζεις πως δημιουργείται η πεταλούδα;
Γιωργάκης:
Τι εννοείς γιαγιά;
Γιαγιά:
Η πεταλούδα μικρέ μου, δεν γεννιέται έχοντας τη μορφή της πεταλούδας με τα πολύχρωμα φτερά, αλλά περνάει από διάφορα στάδια μέχρι να γίνει αυτό το υπέροχο έντομο που βλέπεις τώρα μπροστά σου.
Γιωργάκης:
Και από ποια στάδια περνάει δηλαδή;
Γιαγιά:
Αρχικά παιδάκι μου, ο κύκλος ζωής της πεταλούδας ξεκινάει με την γέννηση ενός αυγού.
Γιωργάκης:
Και μετά σπάει το αυγό και γεννιέται η πεταλούδα;
Γιαγιά:
(Χαμογελά:) Όχι Γιωργάκη μου, δεν είναι τόσο απλά τα πράγματα! Άκου προσεκτικά αυτά που θα σου πω και θα καταλάβεις ακριβώς το κύκλο ζωής μιας πεταλούδας!
Αφηγητής: Η γιαγιά παίρνει από το χέρι το Γιωργάκη και τον τραβάει προς το μέρος της για να του δείξει μια κάμπια που βρίσκεται στο κορμό ενός δέντρου.
Γιωργάκης:
(Φωνάζει με αηδιαστικό ύφος:) Ω, μια κάμπια. Τι άσχημη που είναι!
Γιαγιά:
Όχι Γιωργάκη μου, δεν είναι άσχημη, έχει και αυτή τη δική της ομορφιά. Είναι και αυτή όμορφη με τα χρώματα της και με το μεταξωτό της χνουδάκι! Και ξέρεις κάτι παιδί μου; Αυτή η κάμπια μετά από λίγο καιρό θα γίνει μια όμορφη πεταλούδα, όσο παράξενο και αν σου ακούγεται.
Γιωργάκης:
(Με παράξενο ύφος λέει:) Πολύ παράξενα αυτά που μου λες γιαγιά.
Γιαγιά:
Αγοράκι μου ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά. Ο κύκλος της ζωής μια πεταλούδας ξεκινάει με ένα αυγό. Όταν περάσουν περίπου 5 ημέρες, το αυγό σπάει και βγαίνει από μέσα μια κάμπια. Αν έχεις την υπομονή να την παρατηρήσεις, θα την δεις μετά από λίγες βδομάδες, στερεωμένη σ’ ένα στήριγμα καλά προφυλαγμένο και περιτυλιγμένη σ’ ένα μετάξι πολύ απαλό που πλέκει η ίδια με το σάλιο της. Η κάμπια, όσο περνούν οι μέρες υφαίνει όλο και περισσότερο πολύ λεπτά νήματα και πλέκει σιγά- σιγά με αυτά, το κουκούλι της.(Η γιαγιά δείχνει με το χέρι κάτω:) Να κοίτα εδώ μια που είναι κλεισμένη στο κουκούλι της.
Γιωργάκης:
Κουκούλι; Τι είναι αυτό; Και τι κάνει μέσα σ’ αυτό;
Γιαγιά:
Το κουκούλι είναι το σπιτάκι της κάμπιας όπου εκεί μέσα μένει για όσο καιρό χρειαστεί.
Γιωργάκης
: Και μετά τι γίνεται;
Γιαγιά:
Στη συνέχεια παιδάκι μου χρειάζονται μερικές βδομάδες ή ακόμη και περισσότερο για να ανοίξει το κουκούλι και να βγει από μέσα μιαααααααααααα..............
Γιωργάκης:
(Φωνάζει δυνατά:) Μια πεταλούδα!!!
Γιαγιά: Ακριβώς. Αυτός ο εξαιρετικός μετασχηματισμός είναι μια «μεταμόρφωση». Βλέπεις Γιωργάκη μου, η φύση είναι έτσι φτιαγμένη. Χωρίς κάμπιες, δεν θα υπήρχαν οι ωραίες πεταλούδες και χωρίς έντομα, φυτά και ζώα δεν θα υπήρχαν οι ζωντανοί οργανισμοί που υπάρχουν γύρω μας αλλά φυσικά ούτε και εμείς!
Γιωργάκης:
Τώρα κατάλαβα γιαγιά πως έχουν τα πράγματα.
Γιαγιά:
Μπράβο παιδί μου, αλλά έχεις ακόμα πολλά να μάθεις.
Αφηγητής: Η γιαγιά με το Γιωργάκη κάθονται στο παγκάκι και συνεχίζουν τη συζήτηση.
Γιαγιά: Γνωρίζεις Γιωργάκη μου πως ονομάζονται όλοι αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί που βρίσκονται στη γη;
Γιωργάκης:
(Με απορία λέει:) Όχι γιαγιά, πως ονομάζονται;
Γιαγιά:
Όλοι αυτοί οι ζωντανοί οργανισμοί που συναντάμε στη φύση ονομάζονται έμβια.
Αφηγητής: Ο Γιωργάκης βλέπει με απορία τη γιαγιά.
Γιαγιά:
Τα έμβια προκύπτουν από τη λέξη «βίος» που σημαίνει ζωή! Οι ζωντανοί οργανισμοί έχουν κάποια κοινά χαρακτηριστικά που έχουν όλα τα έμβια.
Γιωργάκης:
Δηλαδή;
Γιαγιά:
Όλα τα έμβια τρέφονται, αναπτύσσονται, αναπνέουν, άλλα αντιδρούν σε ερεθίσματα και αναπαράγονται. Αντικείμενα που δεν είναι ζωντανοί οργανισμοί και δεν έχουν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά που σου είπα, ονομάζονται «άβια». Η λέξη αυτή, προέρχεται από το «α» στερητικό και τη λέξη «βίος» που σημαίνει ότι δεν έχουν ζωή, όπως για παράδειγμα (σκύβει και παίρνει μια πέτρα) αυτή εδώ η πέτρα.
Γιωργάκης:
Μμ κατάλαβα γιαγιά. Το παγκάκι που καθόμαστε τώρα είναι άβιο, σωστά;
Γιαγιά:
Πολύ σωστά αγοράκι μου. Τι άλλο άβιο βλέπεις γύρω σου;
Γιωργάκης:
(Δείχνει με το δάκτυλο:) Να, αυτός ο κάδος δεν είναι ζωντανός οργανισμός!
Γιαγιά:
Σωστά! Οτιδήποτε Γιωργάκη μου που γίνεται αντιληπτό, άλλοτε ευκολότερα και άλλοτε δυσκολότερα μπορούμε να το κατατάξουμε σε «έμβια» ή «άβια».
Γιωργάκης:
Μμμμ και τα φυτά επίσης είναι άβια!
Γιαγιά:
Όχι Γιωργάκη μου δεν συμφωνώ μαζί σου. Τα φυτά αναπτύσσονται και αναπνέουν όπως όλοι οι ζωντανοί οργανισμοί. Μπορεί να μην γίνονται εύκολα αντιληπτά ως ζωντανοί οργανισμοί, αλλά είναι. Μαθαίνοντας γι’ αυτά θα συνειδητοποιήσεις ότι και τα πιο μικρά φυτά, ακόμη και αν μοιάζουν ασήμαντα, είναι πολύπλοκοι ζωντανοί οργανισμοί, δώρα της δημιουργίας.
Γιωργάκης:
Ναι γιαγιά έχεις δίκαιο το ξέχασα αυτό. Και στο σχολείο μας έχουν πει ότι τα φυτά αναπνέουν, αναπτύσσονται και τρέφονται όπως εμάς τους ανθρώπους, αλλά με το δικό τους τρόπο.
Γιαγιά:
Πολύ ωραία παιδί μου γι’ αυτό και κατατάσσονται στα έμβια γιατί είναι ζωντανοί οργανισμοί.
Γιωργάκης:
Τελικά η φύση έχει πολλά μυστικά που δεν τα γνωρίζουμε γιαγιά. Πάντως εμένα μου αρέσει πάρα πολύ η φύση, τα δέντρα και τα λουλούδια, είναι όλα όμορφοι ζωντανοί οργανισμοί!
Γιαγιά:
Πράγματι. Η φύση είναι μια σπουδαία μάγισσα, αλλάζει συχνά πρόσωπο· τα ζώα, τα βράχια, η θάλασσα και η παραλία της το τοπίο που μας περιβάλλει. Εμείς οι άνθρωποι πρέπει να την σεβόμαστε και να την αγαπάμε.
Γιωργάκης:
Ναι πρέπει να την αγαπάμε γιαγιά. Στο σχολειό μας είπε η δασκάλα μας ότι από τα φυτά παίρνουμε πολλά πράγματα.
Γιαγιά: Τι πράγματα δηλαδή αγόρι μου;
Γιωργάκης:
: Τα φυτά τα χρησιμοποιούμε ως τροφή , ως καύσιμη ύλη για την παραγωγή χαρτιού, ρούχων, για την κατασκευή επίπλων και άλλων ξύλινων αντικειμένων.
Γιαγιά:
Και όχι μόνο... Από τα φυτά δεν παίρνουμε μόνο πρώτες ύλες αλλά μας βοηθάνε και σε θέματα υγείας και ομορφιάς.
Γιωργάκης:
Αυτό δεν το ξανάκουσα...
Γιαγιά:
Πολλά φάρμακα και αρώματα παρασκευάζονται χάρη στα φυτά.
Γιωργάκης:
(Μένει έκπληκτος:) Τελικά γιαγιά, τα φυτά μας προσφέρουν πάρα πολλά πράγματα.
Γιαγιά: Σου το έχω πει· η φύση μας επιφυλάσσει εκπλήξεις κάθε στιγμή, αλλά θα πρέπει να ξέρεις να την φροντίζεις και να την ανακαλύπτεις. Θα ήταν καλό και ‘μεις να φτιάχναμε το δικό μας κήπο στο σπίτι, με ποικιλία φυτών έτσι ώστε να εκμεταλλευόμαστε διαρκώς τα θετικά της φύσης που μας προσφέρει.
Αφηγητής: Ο Γιωργάκης δείχνει ενθουσιασμένος.
Γιωργάκης:
Μπορώ να σε βοηθήσω εγώ γιαγιά σ’ αυτό! Στο κήπο του σχολείου μας έχουμε καλλιεργήσει το δικό μας φυτό. Στην αρχή πήραμε ένα σπόρο φυτού, τον μουσκέψαμε στο νερό για 8 με 10 ώρες και μετά το φυτέψαμε στο χώμα. Ύστερα από 8 ημέρες, ο σπόρος βγήκε απ’ τη γη και με την βοήθεια του ήλιου και του νερού, το φυτό μας άρχισε να μεγαλώνει.
Γιαγιά: (Χαμογελά ευτυχισμένα:) Πολύ ωραία αγοράκι μου βρήκα το βοηθό μου! Όλα αυτά τα βήματα που είπες, θα τα εφαρμόσουμε χρησιμοποιώντας διάφορους σπόρους φυτών, για να γίνει πιο όμορφος ο κήπος μας. Με την κουβέντα μας πέρασε η ώρα Γιωργάκη μου, ώρα να πάμε σπίτι.
Γιωργάκης:
Ναι γιαγιά φύγαμε, μας περιμένει πολύ δουλειά.
Αφηγητής: Και έτσι ο μικρός Γιωργάκης είναι ευτυχισμένος απ’ αυτή την επίσκεψη του στο πάρκο. Χάρη σ’ αυτή τη βόλτα μαζί με τη γιαγιά του ανακάλυψε χίλια μυστικά της φύσης και τις πονηριές της.
ΤΕΛΟΣ

ένα θεατρικό για τα έμβια και άβια όντα - atlaswiki

Δραστηριότητα 1η:

Τίτλος: ανακαλύπτοντας τη μαγεία της φύσης!

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό:
Ο εκπαιδευτικός εφόσον έχει διαμορφώσει τη σχολική τάξη από πρίν από το θέατρο –δραματοποίηση, ξεκινάει αυτή τη δραστηριότητα. Στόχος του εκπαιδευτικού μέσα από αυτή τη δραστηριότητα είναι, είναι να καταλάβει εάν τα παιδιά έχουν κατανοήσει τις έννοιες έμβια, άβια και τη χρησιμότητα των φυτών και της φύσης στη ζωή των ανθρώπων. Ο δάσκαλος για να οργανώσει αυτή τη δραστηριότητα, χρειάζεται 8 παιδιά. Τα παιδιά θα χωριστούν σε 3 ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα βρίσκεται στη δεξιά μεριά του διαμορφωμένου χώρου , η δεύτερη ομάδα στο κέντρο και η Τρίτη ομάδα στην αριστερή μεριά. Στην πρώτη ομάδα που θα αποτελείται από 4 άτομα, το κάθε παιδί θα κρατά από μια καρτέλα δικής του επιλογής (στάδιο 1) όπου πάνω θα αναγράφονται διάφορα αντικείμενα ( καρέκλα, τριαντάφυλλο, μαχαίρι , βάτραχος). Τα παιδιά αφού επιλέξουν καρτέλα, προχωράνε στο δεύτερο στάδιο. Στο δεύτερο στάδιο, θα υπάρχουν άλλα 2 παιδιά (2η ομάδα) , που θα έχουν κολλημένες πάνω τους άλλες 6 καρτέλες όπου θα αναγράφονται οι λέξεις: αναπνέω, δεν αναπτύσσομαι, αναπαράγομαι, δεν τρέφομαι, ζωντανός οργανισμός, μη ζωντανός οργανισμός. Το κάθε παιδί του πρώτου σταδίου (1η ομάδα) ανάλογα με το αντικείμενο που είναι , θα πρέπει αν επιλέξει από το δεύτερο στάδιο (2η ομάδα) τις καρτέλες που το χαρακτηρίζουν, έτσι ώστε να καταλήξει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο. (3η ομάδα). Στο τρίτο στάδιο θα υπάρχουν 2 παιδιά που θα κρατάνε 2 μεγάλες καρτέλες με τις κατηγορίες «έμβια» -«άβια». Στο τέλος της διαδικασίας του τρίτου σταδίου, αφού τα παιδιά επιλέξουν την κατηγορία που πρέπει να ενταχθούν (έμβια ή άβια) , θα πρέπει αν ανακοινώσουν στους συμμαθητές τους το τελικό αποτέλεσμα.
Πχ. «είμαι καρέκλα, δεν αναπτύσσομαι, δεν τρέφομαι, είμαι μη ζωντανός οργανισμός και κατατάσσομαι στα άβια» ή « είμαι τριαντάφυλλο, αναπνέω, αναπαράγομαι, είμαι ζωντανός οργανισμός και κατατάσσομαι στα έμβια».
Αυτή η διαδικασία μπορεί να επαναληφθεί με άλλα παιδιά και με άλλα αντικείμενα στο πρώτο στάδιο.

Διδακτικό υλικό:
· 4 καρτέλες μεγέθους Α4, με χρώμα γαλάζιο
· 6 καρτέλες μεγέθους Α4 με χρώμα κίτρινο
· 2 καρτέλες μεγέθους Α3, με χρώμα πράσινο
· Κολλητική ταινία


Την εργασία επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες
Γεωργία-Αναστασία Ιγνατίου και Θεόνη Νεάρχου

More pages