ένα θεατρικό για τα είδη των ζώων


ένα θεατρικό για τα είδη των ζώων - atlaswiki
Με αφορμή τα μαθήματα για τα ζώα ο/η εκπαιδευτικός μπορεί να διδάξει με ένα παιγνιώδη τρόπο τις κατηγορίες και τα χαρακτηριστικά αυτών. Συγκεκριμένα θα μπορούσε να τα διδάξει μέσω ενός θεατρικού, όπως το παρακάτω.

ένα θεατρικό για τα είδη των ζώων - atlaswiki

ΘΕΑΤΡΟ

ΜΟΝΟΛΟΓΟΙ ΖΩΩΝ
ΣΚΟΥΛΗΚΙ: Γεια. Δεν ξέρω αν με γνωρίζετε αλλά είμαι ένα σκουλήκι. Ανήκω στην κατηγορία των ασπόνδυλων ζώων και στην υποκατηγορία των σκωλήκων. Δεν έχω πόδια για να κινούμαι αλλά διαθέτω πολλές μικρές χοντρές τρίχες που με βοηθούν σε αυτό. Πολλοί αγρότες με θεωρούν τον καλύτερο φίλο τους. Θέλετε να μάθετε το γιατί; Ιδού! Καθώς κινούμαι μέσα στο χώμα δημιουργώ στοές οι οποίες επιτρέπουν στο χώμα να αναπνέει. Αυτό ωφελεί την ανάπτυξη των φυτών.
ΑΧΙΝΟΣ: Ας συστηθώ κι εγώ με τη σειρά μου. Το όνομά μου είναι αχινός κι η ζωή μου είναι στη θάλασσα. Είμαι ένα ασπόνδυλο κι εχινόδερμο πλάσμα. Ξέρεις τι σημαίνει αυτή η λέξη; Εχινόδερμο είναι αυτό που έχει αγκαθωτό δέρμα. Το σώμα μου αποτελείται από πέντε όμοια μέρη και καλύπτεται από σκληρές βελόνες. Να προσέχετε όταν κολυμπάτε στη θάλασσα. Μπορεί να με πατήσετε και να μη χαρείτε καθόλου για τη γνωριμία.
ΚΑΒΟΥΡΑΣ: Κι εγώ ανήκω στη μεγάλη οικογένεια των ασπόνδυλων αλλά και στην οικογένεια των αρθροπόδων. Εμείς τα αρθρόποδα αποτελούμε τη μεγαλύτερη ομάδα στο ζωικό βασίλειο. Τα πόδια μου χωρίζονται σε πολλά μέρη για αυτό τόσο εγώ όσο και άλλα πλάσματα με την ίδια ιδιότητα ανήκουμε στην κατηγορία των αρθροπόδων. Μπορείς να φανταστείς άλλα ζώα ή έντομα που είναι αρθρόποδα; Θα σου λύσω εγώ την απορία. Η μέλισσα, η πεταλούδα και ο σκορπιός είναι μερικά από αυτά.
ΚΟΥΤΣΟΜΟΥΡΑ: Σε αντίθεση με τους προλαλήσαντες εγώ έχω σπονδυλική στήλη και ανήκω στη κατηγορία των ψαριών. Ζω αποκλειστικά στη θάλασσα. Για να επιβιώσω χρειάζομαι οξυγόνο όπως οι άνθρωποι μόνο που εγώ το παίρνω από το νερό το οποίο το φιλτράρω με τα βράγχια μου. Το σώμα μας είναι γυαλιστερό κι αυτό οφείλεται στα γλιστερά λέπια πάνω στα οποία κάθε χρόνο δημιουργούνται και καινούριοι κύκλοι. Δεν έχουμε πόδια για να κινούμαστε όμως έχουμε την ουρά μας που μας βοηθάει σε αυτό και τα πτερύγια για να στρίβουμε και να σταματάμε όποτε το επιθυμούμε. Τέλος τα όμορφα ματάκια μας δεν κοσμούνται από βλεφαρίδες κι αυτό γιατί δεν τις χρειαζόμαστε. Το νερό φροντίζει να τα διατηρεί καθαρά και υγρά.
ΦΙΔΙ: Φφφθθθθ… Είμαι ένα ερπετό, ζώο σπονδυλωτό. Ερπετό με ονομάζουν για το λόγω του ότι σέρνομαι στο έδαφος, έρπομαι. Εγώ δεν έχω πόδια όμως υπάρχουν άλλα ερπετά που έχουν μικρά πόδια. Το δέρμα μου είναι στεχνό και καλύπτεται από αδιάβροχα λέπια, τις φολίδες. Σαν τους ανθρώπους κι εμείς αναπνέουμε με πνεύμονες όμως δε έχουμε βλέφαρα κι αυτιά. Οι περισσότεροι άνθρωποι μας φοβούνται όμως δεν είμαστε όλα επικίνδυνα.

ΤΕΛΟΣ

ένα θεατρικό για τα είδη των ζώων - atlaswiki

1η δραστηριότητα:

Τίτλος: Ο μονόλογος των ζώων

Οδηγίες για τον/την εκπαιδευτικό
/η εκπαιδευτικός μοιράζει στα παιδιά διάφορους ρόλους ζώων. Για να αποφευχθούν οι αντιρρήσεις οι ρόλοι δίνονται ύστερα από κλήρωση. Κάθε παιδί τοποθετεί στο κεφάλι του ένα αυτοσχέδιο καπέλο με την εικόνα του ζώου που αντιπροσωπεύει. Ο/η εκπαιδευτικός αφού έχει γράψει το κειμενάκι για το κάθε ζώο στο οποίο παρουσιάζει τον εαυτό του, τα μοιράζει στα παιδιά. Τα παιδιά έχουν ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα για να αποστηθίσουν τα λόγια τους και να προετοιμάσουν την παρουσίαση τους εμπλουτίζοντας την με κάθε τρόπο π.χ. θεατρικότητα, κινήσεις, αλλαγή φωνής, αυτοσχεδιασμό κ.α. Σε περίπτωση που υπάρχουν τυχόν ενδυμασίες ή υφάσματα προτείνεται να χρησιμοποιηθούν.

Ενδεικτικό σενάριο:
Γεια. Δεν ξέρω αν με γνωρίζετε αλλά είμαι ένα σκουλήκι. Ανήκω στην κατηγορία των ασπόνδυλων ζώων και στην υποκατηγορία των σκωλήκων. Δεν έχω πόδια για να κινούμαι αλλά διαθέτω πολλές μικρές χοντρές τρίχες που με βοηθούν σε αυτό. Πολλοί αγρότες με θεωρούν τον καλύτερο φίλο τους. Θέλετε να μάθετε το γιατί; Ιδού! Καθώς κινούμαι μέσα στο χώμα δημιουργώ στοές οι οποίες επιτρέπουν στο χώμα να αναπνέει. Αυτό ωφελεί την ανάπτυξη των φυτών.

Αφού ολοκληρωθεί η παρουσίαση όλων των παιδιών ο/η εκπαιδευτικός διατυπώνει διάφορες ερωτήσεις ως αξιολόγηση των όσων έμαθαν τα παιδιά.
Ενδεικτικές ερωτήσεις:
· Ποιο ζώο είναι ο καλύτερος φίλος του αγρότη;
· Σε ποια κατηγορία ζώων ανήκει το σκουλήκι;

Εναλλακτικά, αυτή η δραστηριότητα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ως αξιολόγηση όπου τα ίδια τα παιδιά θα φτιάχνουν τα κείμενα για το ζώο που θα υποδυθούν χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που διδάχτηκαν και τα υπόλοιπα θα προσπαθούν να μαντέψουν το ζώο που αναπαριστά ανάλογα με τις πληροφορίες που δίνονται.

3.Διδακτικό υλικό:
  • χαρτάκια με ζώα για την κλήρωση
  • ενδυμασία (αν υπάρχει)
  • χαρτιά με τα λόγια του θεατρικού


Την εργασία επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες
Βελανοπούλου Ελένη και Αμβροσιάδου Αλεξάνδρα.

More pages