ένα θεατρικό για τα σπονδυλωτά και τα ασπόνδυλα ζώα

Σπονδυλωτά-ασπόνδυλα


Οδηγίες για τον/ την εκπαιδευτικό:

Ο/ η εκπαιδευτικός χωρίζει τα παιδιά σε μικρές ομάδες (ενδεικτικά 4 ατόμων) και τους μοιράζει το φύλλο εργασιών που διαβάζουν πριν ξεκινήσει η δραστηριότητα. Κάνει χώρο σ’ ένα ορατό σημείο μέσα στην τάξη. Σηκώνει 9 παιδιά (αγόρια και κορίτσια), τους δίνει το σενάριο και τους ζητάει να το διαβάσουν και παράλληλα να παίξουν το θεατρικό έργο. Επίσης τους δίνει να φορέσουν από ένα καρτελάκι αντίστοιχο με το ρόλο τους.

Διδακτικό υλικό:
· Καρτελάκια δύο χρωμάτων ˙ όλα τα σπονδυλωτά έχουν κίτρινο χρώμα και όλα τα ασπόνδυλα έχουν ροζ χρώμα. Πάνω στα καρτελάκια είναι γραμμένες οι υποκατηγορίες των σπονδυλωτών και των ασπόνδυλων αντίστοιχα.

ασπόνδυλα

ΘΕΑΤΡΟ

ΠΡΟΣΩΠΑ:
Εννιά ζώα: Ένας εκπρόσωπος των ασπόνδυλων, ένας των σπονδυλωτών, ένας των σκωλήκων, ένας των αρθροπόδων, ένας των μαλακίων, ένας των αμφιβίων, ένας των ερπετών, ένας των πτηνών κι ένας των θηλαστικών.


ζωα 1

ΥΠΟΘΕΣΗ:
(Όλα τα ζώα της ξηράς είναι συγκεντρωμένα για να εκλέξουν το νέο αρχηγό τους. Υπάρχουν δύο κόμματα, απ’ τη μία πλευρά βρίσκονται τα σπονδυλωτά και απ’ την άλλη τα ασπόνδυλα. Με το κόμμα των ασπόνδυλων «κατεβαίνουν» στις εκλογές εκπρόσωποι των σκωλήκων, των αρθροπόδων και των μαλακίων. Λόγω θαλασσινών εκλογών λείπουν τα κνιδόζωα, τα εχινόδερμα και οι σπόγγοι. Με το κόμμα των σπονδυλωτών «κατεβαίνουν» στις εκλογές εκπρόσωποι των αμφιβίων, των ερπετών, των πτηνών και των θηλαστικών ˙ απουσιάζουν τα ψάρια.)

(Το λόγο παίρνουν πρώτα τα ασπόνδυλα)

Εκπρόσωπος των ασπόνδυλων: (Ανεβαίνει στο βήμα.)Κυρίες και κύριοι, φίλοι μας μεγαλόσωμοι και μικρόσωμοι, φτερωτοί και γούνινοι, με πόδια ή χωρίς, αργοί και γρήγοροι, μαζευτήκαμε όλοι σήμερα με σκοπό να εκλέξουμε τον ικανότερο, εξυπνότερο και γενναιότερο αρχηγό! Ως εκπρόσωπος των ασπόνδυλων, δηλαδή των ζώων χωρίς σπονδυλική στήλη, σας υπόσχομαι ότι είμαστε οι καλύτεροι και πιο κατάλληλοι για αυτό το έργο. Η τροφή και το νερό δεν θα λείψει από τα σπίτια σας. Η ασφάλεια σας είναι το πρώτο μας μέλημα. Δε θα επιτρέψουμε να γίνετε διακοσμητικά, τσάντες και παπούτσια ˙ δε θα γίνετε τροφή στο πιάτο ενός αχόρταγου ανθρώπου. Άλλωστε, είμαστε οι περισσότεροι, εννιά στα δέκα ζώα είμαστε ασπόνδυλα. Σύνθημα μας; (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Ασπόνδυλα πολλά, πηγαίνουμε μπροστά!». Ας καλωσορίσουμε τώρα στο βήμα τον πρώτο μας ομιλητή από την παράταξη των σκωλήκων. (Κατεβαίνει από το βήμα.)
(Χειροκρότημα από όλους.)

Εκπρόσωπος των σκωλήκων:
(Ανεβαίνει στο βήμα.) Καλησπέρα! Εμείς οι σκώληκες έχουμε μαλακό και μακρουλό σώμα χωρίς πόδια, όπως ο γαιοσκώληκας. Εμείς που ζούμε μέσα στο χώμα είμαστε οι πιο άξιοι για αρχηγοί και θα σας πω αμέσως το λόγο. Κινούμενοι διαρκώς μέσα στο χώμα δημιουργούμε στοές ζωτικής σημασίας. Χάρη σε αυτές τις στοές το χώμα αναπνέει και βοηθά τα φυτά να αναπτυχθούν. Επίσης, τα κόπρανά μας είναι το καλύτερο λίπασμα για τα φυτά.(Ψίθυροι αμφιβολίας από το κοινό.) Θα αναρωτιέστε, βέβαια, γιατί να εκλέξετε κάποιον που βοηθάει τα φυτά. Βοηθώντας τα φυτά, τα οποία αποτελούν σημαντικότατο κομμάτι της τροφικής αλυσίδας, εξασφαλίζουμε την ισορροπία των οικοσυστημάτων αλλά και τη δική μας επιβίωση. (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Ασπόνδυλα πολλά, πηγαίνουμε μπροστά!» (Κατεβαίνει από το βήμα.)

(Χειροκρότημα από όλους.)

Εκπρόσωπος των ασπόνδυλων: Ευχαριστούμε! Ας ανεβεί τώρα στο βήμα ο δεύτερος ομιλητής από την παράταξη των αρθροπόδων.
Εκπρόσωπος των αρθροπόδων: (Ανεβαίνει στο βήμα.) Καλησπέρα κι από εμένα! Εμείς τα αρθρόποδα έχουμε πόδια που χωρίζονται σε πολλά μέρη, όπως η αράχνη. Είμαστε τα περισσότερα σε πλήθος, καθώς τρία στα τέσσερα ζώα είναι αρθρόποδα. Άρα, εμείς δικαιούμαστε να έχουμε κυρίαρχο λόγο στη λήψη των αποφάσεων και συνεπώς να είμαστε αρχηγοί. (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Ασπόνδυλα πολλά, πηγαίνουμε μπροστά.» (Κατεβαίνει από το βήμα.)
(Χειροκρότημα από όλους.)

Εκπρόσωπος των ασπόνδυλων: Ευχαριστούμε! Ας ανεβεί τώρα στο βήμα ο τρίτος ομιλητής από την παράταξη των μαλακίων.
Εκπρόσωπος των μαλακίων: (Ανεβαίνει στο βήμα.) Καλησπέρα! Εμείς τα μαλάκια, όπως το σαλιγκάρι, επειδή έχουμε μαλακό και υγρό σώμα, έχουμε κι ένα σκληρό όστρακο εξωτερικά για να προστατευόμαστε. Αναλογιστείτε πόσο χρήσιμο για την καθημερινότητα και ιδιαίτερα για την προστασία μας θα ήταν να κουβαλούσαμε όλοι τα σπίτια μας. Αυτή είναι η πολιτική μας, εμπνευσμένη από τα σαλιγκάρια. (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Ασπόνδυλα πολλά, πηγαίνουμε μπροστά.»
(Χειροκρότημα από όλους.)

Εκπρόσωπος των θηλαστικών: Επιτρέψτε μου να κάνω μία σημαντική παρατήρηση. Τα λιοντάρια, για παράδειγμα, δε μπορούν να κουβαλούν μια ολόκληρη σπηλιά!

Εκπρόσωπος των μαλακίων: (Κατεβαίνει από το βήμα ντροπιασμένος.)

Εκπρόσωπος των σπονδυλωτών: Κυρίες και κύριοι όλων των ειδών! Καλησπέρα και από εμένα, τον εκπρόσωπο των σπονδυλωτών, δηλαδή των ζώων με σπονδυλική στήλη. Ασφαλώς και ακούσαμε εύστοχα επιχειρήματα από το προηγούμενο κόμμα, αλλά αδέρφια μου, θεωρώ πως παραβλέπετε ορισμένες βασικές παραμέτρους. Πρώτα από όλα, εμείς είμαστε πιο γρήγοροι και μάλιστα, το γρηγορότερο από όλα τα ζώα είναι ο γατόπαρδος, που ανήκει στα σπονδυλωτά. Δεύτερον, εμείς είμαστε πιο μεγαλόσωμα και πιο δυνατά σωματικά ˙ μάλιστα το μεγαλύτερο και δυνατότερο χερσαίο ζώο είναι ο ελέφαντας. Σκεφτείτε τώρα, συμπολίτες μου, έναν αρχηγό που να έχει όλα τα παραπάνω σωματικά προτερήματα κι επιπλέον να νοιάζεται για το λαό του. Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να επιβάλουμε την τάξη ώστε να ζούμε όλοι αρμονικά και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Τέλος, για τη διασκέδασή σας θα χτίσουμε πισίνες και σπα για όλους! Το σύνθημά μας; (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Πάμε δυνατά με τα σπονδυλωτά!» Ας καλωσορίσουμε τώρα τον εκπρόσωπο της παράταξης των αμφιβίων.
(Χειροκρότημα από όλους.)

Εκπρόσωπος των αμφιβίων: (Ανεβαίνει στο βήμα.) Καλησπέρα σε όλους! Εμείς τα αμφίβια έχουμε υγρό, μαλακό και χωρίς λέπια δέρμα, όπως ο βάτραχος. Το χαρακτηριστικό μας είναι ότι ζούμε τόσο στο νερό όσο και στην ξηρά, επομένως μπορούμε να
κυριαρχήσουμε και στα δύο περιβάλλοντα. Αυτό σημαίνει ότι μπορούμε να εξασφαλίσουμε την ειρήνη ανάμεσα στους δύο κόσμους καθώς επίσης και να τους ελέγχουμε. (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Πάμε δυνατά με τα σπονδυλωτά.» (Κατεβαίνει από το βήμα.)
(Χειροκρότημα από όλους.)

Εκπρόσωπος των σπονδυλωτών: Ευχαριστούμε! Ας περάσουμε τώρα στο δεύτερο ομιλητή από την παράταξη των ερπετών.

Εκπρόσωπος των ερπετών: (Ανεβαίνει στο βήμα.) Καλησπέρα σας κυρίες και κύριοι! Εμείς τα ερπετά, όπως η σαύρα, σερνόμαστε στο έδαφος και έχουμε στεγνό δέρμα που καλύπτεται από αδιάβροχα λέπια, τις φολίδες. Εμείς, που δεν έχουμε βλέφαρα, έχουμε πάντα ανοιχτά τα μάτια μας και θα σας προστατεύουμε από τους εχθρούς. Βλέπουμε τα πάντα, γραπώνουμε τα πάντα! Κανείς δε θα τολμήσει να σας βλάψει. Ψηφίστε μας και δε θα το μετανιώσετε! (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Πάμε δυνατά με τα σπονδυλωτά.»
(Χειροκρότημα από όλους.)

Εκπρόσωπος των αρθροπόδων: Καλά όσα μας είπατε, αλλά πώς θα ψηφίσουμε κάποιον που δεν έχει αυτιά; Πώς θα ακούσετε τον εχθρό; Ειδικά η χελώνα, που είναι τόσο αργή, πώς θα μπορέσει να μας ειδοποιήσει έγκαιρα σε περίπτωση κινδύνου;
(Τα υπόλοιπα ζώα αρχίζουν να ψιθυρίζουν προβληματισμένα.)

Εκπρόσωπος των ερπετών: Κάνεις μεγάλο λάθος αγαπητέ μου! Μπορεί να μην ακούμε αλλά αισθανόμαστε κι έτσι αντιλαμβανόμαστε τους ήχους γύρω μας. (Κατεβαίνει από το βήμα.)
Σπονδυλωτά(αμφίβια,πτηνά,θηλαστικά): (Χειροκρότημα.)

Εκπρόσωπος των σπονδυλωτών: Ευχαριστούμε! Ας καλέσουμε τον τρίτο ομιλητή από την παράταξη των πτηνών.

Εκπρόσωπος των πτηνών: (Ανεβαίνει στο βήμα.) Καλησπέρα φίλοι μου! Εμείς τα πτηνά, όπως ο αετός, έχουμε φτερά, τα οποία αποτελούνται από πούπουλα. Μπορούμε να πετάμε ψηλά στον ουρανό, να εντοπίζουμε τον κίνδυνο και να σας ενημερώνουμε έγκαιρα. Είμαστε οι τέλειοι αγγελιοφόροι. Κυριαρχούμε παντού, σε γη και ουρανό. Μη ξεχνάτε ότι είμαστε και πανέξυπνοι, πάρτε παράδειγμα την κουκουβάγια. Μπορούμε να λύσουμε κάθε πρόβλημα σας. (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Πάμε δυνατά με τα σπονδυλωτά.»
(Χειροκρότημα από όλους)

Εκπρόσωπος των μαλακίων: Μη μας παραπλανείτε! Δεν πετάτε όλα. Μήπως ξεχνάτε τους φίλους σας τις κότες και τις στρουθοκαμήλους;

Εκπρόσωπος των πτηνών: (Κατεβαίνει από το βήμα με θυμωμένο ύφος.)

Εκπρόσωπος των σπονδυλωτών: Ευχαριστούμε! Ας καλέσουμε στο βήμα και τον τελευταίο ομιλητή μας, τον εκπρόσωπο των θηλαστικών.

Εκπρόσωπος των θηλαστικών: (Ανεβαίνει στο βήμα.) Καλησπέρα καλές μου κυρίες και καλοί μου κύριοι! Είμαστε τα θηλαστικά, όπως το σκυλί και θηλάζουμε τα νεογέννητα μικρά μας με γάλα. Χάρη σε αυτό το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό μας, αναπτύσσουμε πολύ στενούς οικογενειακούς δεσμούς, καθώς και αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης. Την ίδια αλληλεγγύη που πρέπει να έχει ένας σωστός ηγέτης, ένας σωστός αρχηγός! Εμείς αγαπάμε το λαό μας και τον στηρίζουμε. Η επιθυμία σας, διαταγή μας! Είμαστε μεγάλοι και τρανοί, οι πιο δυνατοί και γρήγοροι όλων των ζώων. Δεν θα είστε με κανέναν άλλο τόσο ασφαλείς όσο με εμάς. Ελάτε να γίνουμε μια οικογένεια, ψηφίστε αυτόν που σας αγαπάει… (Ανεβάζοντας τον τόνο της φωνής.) «Πάμε δυνατά, με τα σπονδυλωτά» (Κατεβαίνει από το βήμα.)
(Όλοι χειροκροτούν.)

ΤΕΛΟΣζώα


Δραστηριότητες:

Δραστηριότητα 1η:
Ο εκπαιδευτικός καλεί τους μαθητές να δραματοποιήσουν το παραπάνω θεατρικό. Μέσα από το συγκεκριμένο θέατρο, ο εκπαιδευτικός μπορεί με διασκεδαστικό και άμεσο τρόπο να διδάξει τις έννοιες των σπονδυλωτών και των ασπόνδυλων ζώων καθώς και τις υποκατηγορίες τους. Οι μαθητές μπορούν κατα την διάρκεια του θεατρικού να συμπεριφέρονται και νακινούνταιστο χώρο ανάλογα με το είδος του ζώου που υποδύονται. Έτσι το θεατρικό θα γίνει περισσότερο διασκεδαστικό για τους μαθητές.

Δραστηριότητα 2η:
Ο εκπαιδευτικός μοιράζει στους μαθητές φύλλο εργασιών με ερωτήσεις κατανόησης του θεατρικού. Ενδεικτικές ερωτήσεις, όπως:

· Ποια είναι η βασική διάκριση μεταξύ σπονδυλωτών και ασπόνδυλων;

· Γράψτε τις υποκατηγορίες των σπονδυλωτών κι από ένα ζώο που ανήκει σε καθεμία από αυτές; (Αποφύγετε την αναφορά σε ζώα του σεναρίου.)

· Γράψτε τις υποκατηγορίες των ασπόνδυλων κι από ένα ζώο που ανήκει σε καθεμία από αυτές; (Αποφύγετε την αναφορά σε ζώα του σεναρίου.)

Το θεατρικό προτάθηκε από τις φοιτήτριες
Γκοσλιοπούλου Ραφαέλα, Ζαπρούδη Αθανασία και Ζησιάδου Ελένη

More pages