ένα θεατρικό για την ελαστικότητα


ένα θεατρικό για την ελαστικότητα - atlaswiki

Με την βοήθεια του θεατρικού που ακολουθεί, μπορεί κανείς να απαντήσει σε ερωτήματα όπως:
Τι είναι ο Νόμος του Χουκ και πως μπορεί αυτός να εφαρμοστεί σε ελαστικάαντικείμενα.
ποια είναι ημονάδαμέτρησηςτηςδύναμης;
Από τιεξαρτάταιηεπιμήκυνσητου λάστιχου;


ένα θεατρικό για την ελαστικότητα - atlaswiki
ΘΕΑΤΡΟ
ΛΑΣΤΙΧΟΣ: Ένα τόσο δα λαστιχάκι, όλο κι όλο δεκάξι εκατοστά… Είναι το φυσικό μου μέγεθος… Γιατί από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου όλο τεντωμένο με θυμάμαι… Οι αναμνήσεις μου είναι γεμάτες με δυνάμεις… Όλο δυνάμεις και δυνάμεις και δυνάμεις… να ασκούνται πάνω μου… κι εγώ να επιμηκύνομαι… δεκαεπτά, δεκαοκτώ, δεκαεννιά, είκοσι εκατοστά… Μια μέρα κόντεψα να σπάσω… Τα ξαδέρφια μου τα ελατήρια έχουν γευθεί και την εμπειρία της συσπείρωσης… Εγώ μόνο την επιμήκυνση έχω δοκιμάσει… ΛΕΣ ΚΑΙ ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΩ… ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΕΤΣΙ ΓΙΝΟΜΑΙ ΧΡΗΣΙΜΟ… όταν τεντώνομαι, οπότε έτσι μπορώ κι εγώ να ασκώ δυνάμεις… να αποθηκεύω ενέργεια και να ασκώ δυνάμεις… ΛΕΣ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΥΠΑΡΧΩ.

(Όταν ξανανοίγει, στη σκηνή εκτός από αυτόν βρίσκονται και τρεις τύποι πίσω του. Ο ένας, ο πιο εύσωμος, κρατάει τεντωμένο ένα λάστιχο στο άκρο δυναμόμετρου, ο άλλος, ο πιο κοντός, κρατάει ένα χαρακάκι και μετράει μήκος και ο τρίτος -με γυαλιά- έχει ανοιχτό ένα τετράδιο και γράφει. Οι τρεις παίζουν σα σε βουβή ταινία αυτά που αρχίζει να διηγείται ο ΛΑΣΤΙΧΟΣ.)

ΛΑΣΤΙΧΟΣ:Τι ήταν αυτό τις προάλλες στο σχολικό εργαστήριο; Πιτσιρικάδες ήταν και οι τρεις. Δεκατριών χρονών θα ’τανε δεν θα ’τανε. Με είχαν βάλει στο άκρο ενός μηχανήματος «Δυναμόμετρο». Έτσι το ’λεγαν. Ο ένας που λέτε, ο ξανθός, με τέντωνε και διάβαζε πάνω στο μηχάνημα κάτι αριθμούς σε νιούτον. Την ίδια ώρα ο σπίθας και ξανθός κάτι μέτραγε κρατώντας ένα χαρακάκι. Άργησα να καταλάβω ότι αυτό που μέτραγε ήταν το μέγεθός μου. Και ο τρίτος ο γυαλάκιας να καταγράφει σ’ ένα τετράδιο εκατοστά και νιούτον. Με βασάνιζαν κι ύστερα πάλι να με τεντώνουν, και να με μετράνε κι ο γυαλάκιας να γράφει κι όλο να με τεντώνουν και να με τεντώνουν κι ένα ύφος που έλεγε… «ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ». Και οι τρεις.

(Η εικόνα παγώνει για 20 περίπου δευτερόλεπτα. Οι τρεις μένουν ακίνητοι κι έχουν ένα ύφος λίγο ικανοποίησης)
-ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ:Θα ομολογήσει τι θα κάνει;
ΛΑΣΤΙΧΟΣ:Είπε σε κάποια στιγμή ο μελαχρινός. Τότε μόνο άρχισα να καταλαβαίνω ότι όλο αυτό ήταν ανάκριση, έπρεπε να ομολογήσω κάτι. Όμως Τι; Είχα γίνει εικοσιένα εκατοστά. Κανείς δεν θα μπορούσε να με αναγνωρίσει… Και ο ξανθός, αυτός που με κράταγε απ’ το κεφάλι και μού ‘χε περάσει τα πόδια στο τσιγκέλι του μηχανήματος, άρχισε να φωνάζει πως έπρεπε -λέει- να ομολογήσω ότι υπακούω στον νόμο του Χουκ. «Να ομολογήσω βρε παιδιά ότι υπακούω» μου ‘ρθε να φωνάξω, αλλά πού να βρω τη φωνή; Αντί για τη δική μου ακούστηκε η φωνή του σπίθα που τον είχαν βάλει να καταγράφει την ομολογία μου.
-ΣΠΙΘΑΣ: Δε βγαίνουν τα νούμερα ρε παιδιά… με τόσα νιούτον επιμηκύνεται τρία εκατοστά, με διπλάσια νιούτον επιμηκύνεται επτά εκατοστά κι όχι έξι, όπως θα έπρεπε. Τι ανυπάκουο λάστιχο είναι αυτό;
-ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ:Γράψε έξι ρε Μανώλη, ποιος θα το καταλάβει;
(Ξαφνικά ο λάστιχος πετάγεται στο μάτι του Μελαχρινού).
-ΣΠΙΘΑΣ: Αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια!!
-ΜΕΛΑΧΡΙΝΟΣ: Πρόσεχε πόση ενέργεια ασκείς!!
-ΞΑΝΘΟΣ: Εσύ φταις που πήγες να το παίξεις «πρόθυμος» στον καθηγητή.
ΛΑΣΤΙΧΟΣ:Και τότε για πρώτη φορά κατάλαβα πως ηθικός αυτουργός και αρχιβασανιστής μου, αυτός που έδινε τις εντολές για τις ανακρίσεις ήταν (χαμηλόφωνα και συνωμοτικά) ο καθηγητής της βήτα Γυμνασίου!! ΑΥΤΟΣ τους είχε βάλει να πειραματιστούν πάνω μου, να με τεντώνουν και να με μετράνε και να με ξανατεντώνουν και να με ξαναμετράνε.
Και τότε μου ήρθαν στο μυαλό όλοι οι μακρινοί μου πρόγονοι ολόιδιοι με μένα σε εκδηλώσεις ελαστικότητας… που ήταν όμως επαναστάτες και παίρναν μέρος σε… ΣΦΕΝΤΟΝΕΣ.
ΛΑΣΤΙΧΟΣ:Και να φαντάζομαι τον αρχιβασανιστή μου καθηγητή της βήτα Γυμνασίου σε ρόλο Γολιάθ.
(Ο Λάστιχος ακινητοποιείται και κάνει την εμφάνισή του ένας όσο γίνεται πιο πελώριος Γολιάθ με ασπίδα και ρόπαλο. Μπαίνει με αργές κινήσεις, έτσι που να δείχνει σίγουρος για τον εαυτό του)
ΛΑΣΤΙΧΟΣ:Και μ’ ένα λάστιχο στα χέρια του Δαβίδ… με αποθηκευμένη δυναμική ενέργεια… και να τη μεταβιβάζω στην πέτρα και… πάρτον κάτω τον Γολιάθ καθηγητή της βήτα Γυμνασίου!!
ΛΑΣΤΙΧΟΣ:Και ξαφνικά να νιώθω αλληλέγγυος με όλα εκείνα τα χωρίς φωνή αντικείμενα -τα σπαγκάκια, τα βαρίδια, τους μαγνήτες, τις σανίδες, τα καλώδια- κομμάτια ύλης πάνω στα οποία «πέφτουν» οι homo sapiens για να τα ανακρίνουν και να τους αποσπάσουν ομολογίες έτσι που να βεβαιωθούν ότι όλα υπακούουν σε κάποιους ΝΟΜΟΥΣ. Αυτό που τους έμαθε εκείνος ο Γαλιλαίος από την Τοσκάνη. Και εντάξει ο Χουκ, εξαιρετικός τύπος, παιδί του δέκατου έβδομου αιώνα, της Αγγλίας, λίγο μεγαλύτερος σε ηλικία από τον Νεύτωνα, ένας από τους μεγαλύτερους πειραματιστές της εποχής του εντάξει, αυτός απέδειξε ότι η ελαστικότητα υπακούει σε νόμο, αλλά… εγώ τι φταίω…… εγώ τι φταίω…… τι φταίω… (ανεβάζει την ένταση της φωνής)…… φτάνει πια…… Δεν αντέχω άλλο………
Εντάξει ομολογώ (χαμηλώνει τη φωνή)… Θέλω να ομολογήσω ότι υπακούω στο νόμο του Χουκ…… ότι οι αρχικές μου τουλάχιστον επιμηκύνσεις είναι ανάλογες προς τις δυνάμεις που τις προκαλούν.
Φτάνει πια… έχω και κάποιο όριο θραύσεως (δυναμώνει πάλι τη φωνή) κι όπου να ’ναι θα σπάσω και θα είμαι ένα κομμένο λάστιχο, ένα ανάπηρο λάστιχο για όλη μου τη ζωή και κάνετε πως ξεχνάτε ότι είμαι δικό σας παιδί, εσείς με φτιάξατε……… ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ……

ΤΕΛΟΣ
ένα θεατρικό για την ελαστικότητα - atlaswiki1η δραστηριότητα:

ο/η εκπαιδευτικός καλεί 4 μαθητές να διαδραματίσουν το συγκεκριμένο θεατρικό.
Η δραματοποίηση του εθατρικού μπορεί να γίνει αρκετές φορές, ούτως ώστε να πάρουν μέρος όλοι οι μαθητές. Ο/η εκπαιδευτικός μοιράζει το φύλλο με το θεατρικό στους 4 πρωταγωνιστές αλλά και στην υπόλοιπη τάξη για να παρακολουθεί.

Υλικά:

  • λάστιχο
  • φύλλα με το θεατρικό
  • δυναμόμετρο ( εαν υπάρχει διαθέσιμο στο σχολείο)
  • χάρακας
  • χαρτί και στυλό για καταγραφήΤην εργασία επιμελήθηκαν οι φοιτητές
Μαγκόλης Κωνσταντίνος, Τσούμης Κωνσταντίνος και Παρασκευόπουλος Ιερόθεος.


More pages