ένα θεατρικό για τον κίνδυνο καταστροφής του περιβάλλοντος

Η φύση άναψε κόκκινο


εργασια 2 - ο χώρος εργασιών
Εισαγωγή των παιδιών στο έργο-Προτάσεις για τον/την εκπαιδευτικό

Στην αρχή ο εκπαιδευτικός διηγείται την ιστορία της παράστασης με παραστατικό τρόπο. Τα παιδιά συζητούν τις πρώτες τους εντυπώσεις. Κατόπιν χωρίζεται το έργο σε σκηνές και προχωράει η πρώτη δραματοποίηση.

Α’ σκηνή: «Γνωριμία με τη Φύση»

Β’ σκηνή:«Η απειλή και η τυχαία λύτρωση του Δάσους»

Γ’ σκηνή:«Η αναστρέψιμη και η μη αναστρέψιμη μόλυνση του ποταμού»

Δ’ σκηνή: «Οι πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα»

Ε’ σκηνή: «Η προστασία της φύσης»Ετοιμάζοντας την παράσταση

Πρόσωπα:

Φύση, Ποτάμι, Δάσος Θάλασσα, Παιδιά (ανάλογα με το δυναμικό της κάθε τάξης μπορoύμε να αλλάξουμε τον αριθμό των παιδιών), Εργοστασιάρχης.

Σκηνικά:

Πάνω σε υφάσματα με γήινα χρώματα που στερεώνονται στους τοίχους τοποθετούμε χαρτιά μέτρου ζωγραφισμένα από τα παιδιά με θέματα το δάσος, το ποτάμι και τη θάλασσα.

Κοστούμια:

Φύση:
Χαρτόνι με αποχρώσεις του καφέ, του μπλε και του πράσινου. Πιο συγκεκριμένα, αναπαραστάσεις λουλουδιών, ψαριών, φυκιών, πουλιών αλλά και άλλων στοιχείων της φύσης.

Ποτάμι:
Δύο μπλε χαρτόνια, πάνω στα οποία θα είναι τοποθετημένα διάφορα σκουπίδια, όπως χαρτιά από σοκολάτες, από πατατάκια, σακούλες, καλαμάκια κ.τ.λ.

Δάσος:
Δέντρα σχεδιασμένα πάνω σε καφέ και πράσινο χαρτόνι.
Θάλασσα: Μπλε χαρτόνι για τα κύματα, άσπρο χαρτόνι και ξυλομπογιές για τα ψάρια, τα φύκια και άλλα στοιχεία της θάλασσας.

Κατασκευές:
Τα παιδιά αφού έχουν εξοικειωθεί με το έργο, χωρίζονται σε τρεις ομάδες για να κατασκευάσουν τα σκηνικά. Κάθε ομάδα αναλαμβάνει να ζωγραφίσει σε χαρτί μέτρου τα τρία τοπία – παιδιά της φύσης. Επίσης αναλαμβάνουν να ζωγραφίσουν τα κοστούμια του Ποταμού και της Θάλασσας.
ΠράσινοΣήμα Κινδύνου!!!

Παράσταση


Η Φύση κάθεται στεναχωρημένη. Ένα παιδί την πλησιάζει.

Ά σκηνή

«Γνωριμία με τη Φύση»

Παιδί: Γιατί καλή μου φύση σε βλέπω σκεπτική και στεναχωρημένη; Τι έχεις;
Φύση: Είμαι πραγματικά πολύ θλιμμένη. Κάθε μέρα συνειδητοποιώ ότι τα παιδιά μου κινδυνεύουν όλο και περισσότερο.
Παιδί: Ποια είναι τα παιδιά σου; Εννοείς τα ζώα και τα φυτά; Καλά κατάλαβα;
Φύση: Ναι, αυτά είναι τα στοιχεία μου που συνθέτουν τα μεγαλύτερα κομμάτια μου, όπως είναι το Δάσος, το Ποτάμι και η Θάλασσα, τα οποία υποφέρουν πάρα πολύ.
Παιδί: Κατά φωνή! Έρχεται το Δάσος!
εργασια 2 - ο χώρος εργασιών
΄Β σκηνή
«Η απειλή και η τυχαία λύτρωση του δάσους»
Ήχος Δάσους (Φύσημα) . Μπαίνει το Δάσος με ένα σβησμένο σπίρτο στο χέρι του. Κατατρομαγμένο πλησιάζει τη Φύση.
Πρόταση για ήχοκελάηδισμα- φύσημα

Φύση: Τι έπαθες Δάσος μου; Γιατί είσαι τόσο πολύ τρομαγμένο;
Δάσος: Άστα μητέρα, κοίτα από τι σώθηκα σήμερα! (της δείχνει το σπίρτο) Κάποιος το πέταξε αναμμένο μέσα στα ξερά χόρτα μου.
Φύση: Και τι έγινε;
Δάσος: Ευτυχώς πέφτοντας χτύπησε σε μια πέτρα και έσβησε από μόνο του.
Φύση: Αχ, Παιδί μου! Πάλι καλά ήσουν τυχερό και σήμερα.
Παιδί: Γιατί; Τι το κακό έχει το σπίρτο;
Φύση: Τι κακό; Δεν ξέρεις πως ποτέ δεν πετάμε αναμμένα σπίρτα στο Δάσος;
Δάσος: Πες τα μητέρα! Ξέρεις γιατί; Γιατί κινδυνεύω να πάρω φωτιά και να καώ ολόκληρο. Και αφού θα πεθάνω εγώ, θα πεθάνουν μαζί μου όλα τα ζώα και όλα τα φυτά. Αλλά και εσείς οι άνθρωποι θα επηρεαστείτε! Οι πλημμύρες θα αυξηθούν και το έδαφος δεν θα μπορεί να σας κρατήσει. Είναι πολύ επικίνδυνο για μένα να πετάτε αναμμένα σπίρτα ή αναμμένα τσιγάρα στα χόρτα μου. Όπως και να ανάβετε φωτιές όταν φυσάει αέρας ή να μην τις σβήνετε καλά όταν φεύγετε ή όταν πάτε εκδρομή στο Δάσος.
Ήχος Ποταμιού (Απαλή κίνηση του αυτοσχέδιου ocean drum). Καθώς τα λέει αυτά έρχεται το Ποτάμι έχοντας κολλημένα επάνω του σκουπίδια, χαρτιά, τενεκεδάκια, πλαστικά μπουκάλια και νάιλον σακούλες.
Πρόταση για ήχοήχος ποταμού


εργασια 2 - ο χώρος εργασιών
Γ’ σκηνή
«Η αναστρέψιμη και η μη αναστρέψιμη μόλυνση του ποταμού»

Ποτάμι: Γεια σας! Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι μου συνέβη σήμερα!
Δάσος: Καλώς το αδερφάκι μου το Ποτάμι! Ωχ! Τι έπαθες και εσύ;
Ποτάμι: Σήμερα ήρθε μια παρέα δίπλα μου για εκδρομή.
Δάσος: Α, τους είδα! Αυτοί πέταξαν το σπίρτο σε μένα!
Ποτάμι: Κάθισαν στην όχθη μου, έφαγαν τα φαγητά τους, δροσίστηκαν από το νεράκι μου, πλύθηκαν, πλατσούρισαν, έπαιξαν μαζί μου…
Παιδί: Κι εγώ τρελαίνομαι να παίζω με τα νερά.
Ποτάμι: Ναι, αλλά όταν έφευγαν, αντί να πετάξουν τα σκουπίδια τους σε κάποιο κάδο, τα έριξαν όλα μέσα σε μένα. Κοιτάξτε πως με κατάντησαν! Δεν πιστεύω να κάνεις και εσύ το ίδιο;
Φύση: Πραγματικά είσαι πολύ βρώμικο! Και ειδικά αυτές οι πλαστικές σακούλες και τα μπουκάλια θα κάνουν πολύ καιρό να διαλυθούν.
Παιδί: Πω πω…Η αλήθεια είναι ότι και εγώ είχα αφήσει μια φορά σκουπίδια στις όχθες σου...Αλλά σου υπόσχομαι ότι δεν θα το ξανακάνω ποτέ!
Ήχος Θάλασσας (Δυνατή κίνηση του αυτοσχέδιου ocean drum). Πριν προλάβει να μιλήσει κανείς, μπαίνει νευριασμένη η Θάλασσα, τραβώντας έναν κύριο από το χέρι και κρατώντας ένα πανεράκι με νεκρά ψάρια.
Πρόταση για ήχοο ήχος της θάλασσας

εργασια 2 - ο χώρος εργασιών
Δ’ σκηνή
«Οι πετρελαιοκηλίδες στη θάλασσα»
Θάλασσα: Αυτός! Αυτός εδώ! Ξέρετε τι μου έκανε;
Φύση: Τι; Τί συνέβη πάλι;
Θάλασσα: Σκότωσε όλα τα ψάρια μου! Και ξέρετε γιατί; Γιατί αυτός εδώ είναι ένας εργοστασιάρχης που δεν έβαζε ποτέ φίλτρα στα εργοστάσια με αποτέλεσμα τα απόβλητα να πηγαίνουν στο ποτάμι και από το ποτάμι σε μένα!
Η θάλασσα νευριασμένη δείχνει το πανεράκι με τα ψάρια.
Ποτάμι: Όντως! Τον ξέρω και εγώ αυτόν. Χρόνια τώρα τα νερά μου μολύνονται από τα απόβλητα των εργοστασίων του. Τα ψάρια μου και οι φυτικοί οργανισμοί υποφέρουν!
Εργοστασιάρχης: Τα φίλτρα είναι πολύ ακριβά και εγώ δεν μπορώ να ξοδεύω τζάμπα χρήματα.
Παιδί: Ωχ! Και εγώ κύριε εργοστασιάρχη πού θα κάνω μπάνιο το καλοκαίρι; Μη σκέφτεστε μόνο τα χρήματα. Γιατί είμαι σίγουρος ότι και εσείς όταν ήσασταν μικρός αγαπούσατε όλα τα στοιχεία της φύσης.
Θάλασσα: Ναι, όντως! Θυμάμαι ότι όταν ήσασταν μικρός κολυμπούσατε καθημερινά στα νερά μου.
Εργοστασιάρχης: Πέρασαν αυτές οι εποχές! Δεν μπορώ να κάνω κάτι πλέον! Δεν μπορώ να σας βοηθήσω!
Φύση: Μπορείτε και εσείς και όλα τα παιδιά που αποτελούν το μέλλον αυτού του πλανήτη. Μπορείτε, αρκεί να το θέλετε!
Παιδί: Αλήθεια; Πείτε μας τους τρόπους!
Ποτάμι: Αν δεν πετάτε όπου να ‘ναι τα σκουπίδια σας.
Δάσος: Αν με προστατεύετε και δεν μου βάζετε φωτιές.
Θάλασσα: Αν προσπαθήσετε όλοι σας να κάνετε πιο ασφαλή πλοία.
Ποτάμι: Αν δεν μας ρίχνετε απόβλητα.
Δάσος: Αν φροντίζετε για την ανακύκλωση.
Φύση: Εμείς και εσείς έχουμε άμεση αλληλεπίδραση. Κάτι που μπορεί να πληγώσει εμάς σίγουρα θα ζημιώσει και εσάς. Αν μας προστατεύετε και μας σέβεστε θα μπορέσετε να προσφέρετε και στους εαυτούς σας καλύτερη ποιότητα ζωής!
Παιδί: Έχεις δίκαιο! Ποτέ δεν είναι αργά για μια καινούργια αρχή, ειδικότερα όταν αυτή μας συμφέρει όλους!
Εργοστασιάρχης: Τελικά ίσως έχετε δίκαιο! Τώρα που κατάλαβα τα προβλήματά σας θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ! Θα βάλω φίλτρα και για τα απόβλητα που καταλήγουν στο νερό και για τα απόβλητα που καταλήγουν στον αέρα. Όλοι δικαιούμαστε μια υγιής ζωή και οφείλουμε να αγωνιστούμε γι’ αυτήν!
Βιβλιογραφία
Μόζα, Α. (χ.χ.). Θέατρο στο σχολείο, ειδικά & εκπαιδευτικά θέματα. Αθήνα: Αρίων


Φύλλο Εργασίας

Δραστηριότητα 1η
Η Φύση κινδυνεύει! Ο/Η εκπαιδευτικός δίνει στα παιδιά την πρόταση και θέτει τα ερωτήματα ποιοι κίνδυνοι την απειλούν και ποιες προτάσεις θα κάνατε για την προστασία της. (περισσότερο για να ενεργοποιήσει τους μαθητές και να τους αφυπνήσει) .
Δραστηριότητα 2η
Με αφορμή το βίντεο με τίτλο «Θέλετε μια πλαστική σακούλα;» (το βίντεο περιέχει ένα σύνολο πληροφοριών για τις πλαστικές σακούλες και τα προβλήματα τα οποία δημιουργούν στο περιβάλλον)για τις πλαστικές σακούλες ξεκινάει ένα project με τα παιδιά ώστε να διερευνήσουν τον κύκλο της ζωής της πλαστικής σακούλας και να αναλάβουν δράση ώστε να περιοριστεί η χρήση της.
Γίνεται διερεύνηση για το πώς φτιάχνεται, τις απαραίτητες πρώτες ύλες, πού υπάρχουν, εργοστάσια παρασκευής, τί ποσότητες κατασκευάζονται κ.α.
Επίσης εξετάζεται πόσες φορές χρησιμοποιείται η πλαστική σακούλα και για ποιες χρήσεις σε επίπεδο ατόμων και οικογένειας για ένα μήνα
.
Αναζητούνται πληροφορίες για το ζήτημα σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να υπάρχει ευρύτερη εικόνα για το θέμα.
Όλες τις πληροφορίες που θα συγκεντρωθούν, επεξεργάζονται και αξιοποιούνται και προτείνονται λύσεις και γίνει ενημέρωση σχετικά με τα ευρήματά, όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων.Μία διδακτική πρόταση από την Δαβράδου Κυριακή,
την Δουμανίδου Σοφία και την Κοντοπούλου Άννα.

More pages