ένα θεατρικό για τον κύκλο του νερού

Σταγονούλης

Σταγονούλης - ο χώρος εργασιών


Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό
Ο/Η εκπαιδευτικός θέλει να διδάξει τον κύκλο του νερού στους μαθητές της τάξης του/της.

Η δραστηριότητα που επιλέγει για τον σκοπό αυτόν είναι το θεατρικό δρώμενο και συγκεκριμένα η δραματοποίηση του παραμυθιού “Ο Σταγονούλης πετάει στα σύννεφα”.
Στο παραμύθι περιγράφεται το ταξίδι μιας σταγόνας η οποία ξεκινάει από τη θάλασσα, μέσω της εξάτμισης ανεβαίνει στον ουρανό όπου μαζί με άλλες σταγόνες σχηματίζει σύννεφα (συμπύκνωση) και τελικά επιστρέφει στη θάλασσα και στο έδαφος ως βροχή.


Για την εφαρμογή αυτής της δραστηριότητας ο/η εκπαιδευτικός καλεί τέσσερις (4) μαθητές να ενσαρκώσουν τους χαρακτήρες του παραμυθιού, δηλαδή τον αφηγητή, τον Σταγονούλη, τον ήλιο και μια άλλη σταγόνα.
Τρία (3) παιδιά σχηματίζουν έναν κύκλο και παριστάνουν το μαύρο σύννεφο μέσα στο οποίο βρίσκονται δύο (2) παιδιά που παριστάνουν τις σταγόνες και ακόμη τρία (3) παιδιά παριστάνουν το λευκό σύννεφο μέσα στο οποίο συνομιλούν ο Σταγονούλης και η Σταγόνα.
Κάθε παιδί θα έχει κρεμασμένο στην μπλούζα του ένα καρτελάκι ή καπελάκι στο οποίο θα αναγράφεται η αντίστοιχη ιδιότητα του καθενός.

Το παιδί που ενσαρκώνει τον Σταγονούλη βρίσκεται ξαπλωμένο πάνω σε ένα μπλε σεντόνι που παριστά τη θάλλασσα. Από πάνω του στέκεται ο ήλιος. Ο Σταγονούλης σηκώνεται και κινείται προς τα παιδιά που παριστάνουν το λευκό σύννεφο. Τα παιδιά έχουν σχηματίσει κύκλο μέσα στον οποίο η Σταγόνα και ο Σταγονούλης συνομιλούν. Απέναντί τους βρίσκονται τρία παιδιά που αναπαριστούν το μαύρο σύννεφο και μέσα στον κύκλο που έχουν σχηματίσει βρίσκονται δύο σταγόνες. Τα παιδιά που σχηματίζουν τόσο το λευκό όσο και το μαύρο σύννεφο αφήνουν τα χέρια και έτσι οι σταγόνες απελευθερώνονται.

Διδακτικό υλικό:
Κόλλες Α4, χαρτόνι,ξυλομπογιές, ψαλίδι, κόλλα, κορδέλες, μπλε ύφασμα, θεατρικό κείμενο σε pdf, φύλλο εργασίας, powerpoint.


Σταγονούλης - ο χώρος εργασιώνΟ Σταγονούλης πετάει στα σύννεφα!!!!!

Αφηγητής: Μια φορά ήταν ο Νούλης ο Σταγονούλης , μια μικρή σταγόνα βροχής , που ζούσε με την οικογένειά του στα νερά μιας μεγάλης θάλασσας. Περνούσε υπέροχα κάνοντας αυτό που του άρεσε περισσότερο από όλα , να επιπλέει στην επιφάνειά της ! Ένα πρωινό ,ξαπλωμένος , όπως ήταν ,κοίταξε ψηλά και χαμογέλασε στο φίλο του τον κύριο Ήλιο , που μόλις είχε ξυπνήσει !Όσο περνούσε η ώρα και η μέρα ο κύριος Ήλιος ανέβαινε ψηλότερα και ψηλότερα στον ουρανό . Ο Νούλης, ο Σταγονούλης ζεστάθηκε , ζεστάθηκε πολύ .
Σταγονούλης: Είμαι ζεστός ! Ουφ ! Έσκασα ! (αναστενάζοντας) .
Αφηγητής: Ξαφνικά , ο Σταγονούλης είδε ένα σύννεφο να ταξιδεύει στον ουρανό .
Σταγονούλης: Αυτό το σύννεφο φαίνεται τόσο χαρούμενο εκεί ψηλά κι εγώ εδώ κάτω ζεσταίνομαι πολύ … Μακάρι να μπορούσα να πετάξω κοντά του και να δροσιστώ .
Ήλιος: Φίλε μου, είσαι έτοιμος για μια περιπέτεια;
Σταγονούλης: Ευχαρίστως!!! (σηκώνεται όρθιος).
Αφηγητής:Και πριν προλάβει καλά καλά να το σκεφτεί άρχισε να πετάει ! Ψηλά ψηλά , όλο και πιο ψηλά στον ουρανό , στο σύννεφό του . Ο Σταγονούλης είχε πια μεταμορφωθεί σε αόρατο ατμό . Εξατμίστηκε , όπως θα έλεγαν οι μεγάλοι .

(ο Σταγονούλης και η Σταγόνα συνομιλούν δίπλα από το σύννεφο).

Σταγόνα: Λοιπόν , ήρθες για το ταξίδι μας , ε ;
Σταγονούλης: Οι άνθρωποι με χρειάζονται. Όλοι ξέρουμε ότι η βροχή είναι απαραίτητη!!
Σταγόνα: Πώς σε λένε μικρέ ;
Σταγονούλης:Είμαι ο Νούλης ο Σταγονούλης και ήρθα για να δροσιστώ !!!
Σταγόνα: Από πού μας ήρθες ;
Αφηγητής: Ο Σταγονούλης έσκυψε στην άκρη του σύννεφου και με το χέρι του έδειξε κάτω στη θάλασσα.
Σταγονούλης: Ήμουν ξαπλωμένος στο νερό εκεί !
Σταγόνα: Βλέπεις αυτά τα σύννεφα εκεί πέρα ;
Σταγονούλης: Ναι ! Αλλά , γιατί δεν είναι ολόλευκα σαν το δικό μας ;
Σταγόνα: Έχουν μαυρίσει , επειδή στεναχωριούνται που γέμισαν από σταγόνες που βρέθηκαν εκεί για να
δροσιστούν . Να ! Τώρα τα σύννεφα ετοιμάζονται να ανοίξουν τις πόρτες τους για να τις διώξουν .

(Σταγόνα και Σταγονούλης μπαίνουν μέσα στο σύννεφο).

Αφηγητής: Ξαφνικά, το σύννεφο άρχισε να μαυρίζει πολύ και ο Σταγονούλης ετοιμάστηκε να το εγκαταλείψει.Πηδώντας από το σύννεφό του ο Νούλης ο Σταγονούλης μεταμορφώθηκε σε βροχούλα με προορισμό του το πιοκοντινό βουνό. Καθώς πέφτει ο Σταγονούλης, βλέπει ένα ρυάκι να ξεπροβάλει μέσα από τα δέντρα στην πλαγιά ενός βουνού.
Σταγονούλης: Αυτό θα ήταν ένα πολύ μαλακό μέρος για να προσγειωθώ! Σαν πούπουλο θα πέσω!
Αφηγητής: Η βροχή σταμάτησε .Τώρα πια έπλεε στην επιφάνεια του νερού κι ανέπνεε τον καθαρό αέρα και την μυρωδιά των πεύκων .
Σταγονούλης: Ααααααχχχ!!!!!!! Αυτή είναι η ζωή!!!!!!!!!!!
Αφηγητής: Το ρυάκι του Νούλη άρχισε να κινείται όλο και πιο γρήγορα και να απλώνεται . Τώρα πια είχε γίνειένα μεγάλο ποτάμι .
Σταγονούλης: Πόσο συναρπαστικό είναι !!!!!
Αφηγητής: Και το ταξίδι μιας μικρής σταγόνας συνεχίζεται …Σταγονούλης - ο χώρος εργασιών


Δραστηριότητα 1
Αναπαράσταση του παραμυθιού ως θεατρικού δρώμενου.

Δραστηριότητα 2
Ο/Η εκπαιδευτικός, για να διαπιστώσει εάν τα παιδιά κατανόησαν το θεατρικό δρώμενο, μοιράζει στα παιδιά ,τα οποία έχουν χωριστεί σε ομάδες μικτής ικανότητας, ένα φύλλο εργασίας το οποίο περιλαμβάνει πέντε (5) ασκήσεις εκ των οποίων η μία αναφέρεται στο θεωρητικό κομμάτι του κύκλου του νερού οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν συμπλήρωση κενών.

Οι επόμενες τρεις επικεντρώνονται στην κατανόηση του περιεχομένου του παραμυθιού.
Στην πέμπτη τα παιδιά καλούνται να ζωγραφίσουν τα στάδια του ταξιδιού του Σταγονούλη.


Πέρα από τη συμμετοχή των παιδιών στο θεατρικό, μπορούν και τα ίδια να συμβάλουν στην προετοιμασία του, όπως για παράδειγμα να σχεδιάσουν και να κόψουν τα καρτελάκια ή και να συνεργαστούν για την συγγραφη των διαλόγων.Μία διδακτική πρόταση των Θεωδορίδου Θεοδώρα,
Κατσέλα Αναστασία και Βλασιάδου Βασιλική

More pages