ένα θεατρικό για το κλίμα

Ο κόσμος γύρω μας

ένα θεατρικό για το κλίμα - atlaswiki

Δημοσιογράφος: Καλησπέρα σας και σήμερα κυρίες και κύριοι σε μία ακόμη εκπομπή του « Ο κόσμος γύρω μας». Σήμερα έχουμε την μεγάλη τιμή και χαρά να φιλοξενούμε στο πλατό μας τον διάσημο ΕλληνοΑυστραλό μετεωρολόγο John Γρηγοράκης. Μάλιστα, θα έχετε την ευκαιρία να διατυπώσετε, όσοι θέλετε από το κοινό, τις δικές σας ερωτήσεις σχετικά με το κλίμα, τα φυσικά και καιρικά φαινόμενα και την αξιοποίησή τους στον ελληνικό χώρο. Καλησπέρα, λοιπόν, και σε σας κύριε Γρηγοράκη.

Γρηγοράκης: Καλησπέρα σας!

Δημοσιογράφος: Θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια για το κλίμα και τον καιρό ανά τον κόσμο; Υπάρχει κάποια σύνδεση;

Γρηγοράκης: Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός αλλάζει από μέρα σε μέρα και κάθε μέρος στη Γη χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένες καιρικές συνθήκες, που διατηρούνται για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Αυτές οι καιρικές συνθήκες ονομάζονται κλίμα. Είναι φανερό ότι διαφορετικές περιοχές της Γης έχουν διαφορετικό κλίμα, καθώς εξαρτάται κυρίως από το πόσο κοντά βρίσκεται στον Ισημερινό, από το υψόμετρο που έχει και από το πόσο κοντά ή μακριά βρίσκεται η θάλασσα. Φανταστείτε, για παράδειγμα, ότι φωτίζουμε με τον φακό ένα όρθιο χαρτόνι. Έτσι πέφτουν οι ακτίνες του Ήλιου πάνω στον ισημερινό και στις γύρω περιοχές, κάνοντας το κλίμα τους ζεστό. Βάζουμε , στην συνέχεια, το χαρτόνι υπό γωνία για να δούμε πως οι ακτίνες του ήλιου διασκορπίζονται στους πόλους.

Δημοσιογράφος: Γνωρίζουμε πως η Γη κάνει τον ετήσιο κύκλο της γύρω από τον ήλιο, διαφορετικές περιοχές κάθε φορά βρίσκονται πιο κοντά σ’ αυτόν, κι έτσι δέχονται ανάλογη ποσότητα θερμότητας και φωτός. Σχετίζεται το φαινόμενο των εποχών με την άμεση ή έμμεση επίδραση του Ήλιου στον Ισημερινό και στους Πόλους;

Γρηγοράκης: Ασφαλώς! Όταν ο Βόρειος Πόλος γέρνει προς τον Ήλιο, το βόρειο ημισφαίριο έχει καλοκαίρι και το νότιο χειμώνα. Έξι μήνες αργότερα, ο Νότιος Πόλος κλίνεις προς τον Ήλιο. Τότε έχουμε καλοκαίρι στο νότιο ημισφαίριο και χειμώνα στο βόρειο. Την άνοιξη, το βόρειο και το νότιο μέρος της Γης μοιράζονται τον Ήλιο. Οι περιοχές κοντά στον ισημερινό δεν έχουν εποχές, γιατί απέχουν αρκετά από τους Πόλους και δεν επηρεάζονται από την θέση της Γης και του άξονά της.

Δημοσιογράφος: Για την εξήγηση του φαινομένου αυτού έχουμε
ετοιμάσει και το ανάλογο ρεπορτάζ. Ας παρακολουθήσουμε το βίντεο όπου το πείραμα πραγματοποιείται από μια δασκάλα Φυσικής.

Δασκάλα: Καλησπέρα σας! Θα σας παρουσιάσω ένα πείραμα που εξηγεί το φαινόμενο των εποχών. Αρχικά, κόβουμε ένα καλαμάκι σε δύο κομμάτια, ένα μακρύ κι ένα κοντό. Κολλάμε τα κομμάτια σε μία μπάλα του πινκ πονκ, που υποθέτουμε ότι είναι η Γη. Ζητάμε από κάποιον να τοποθετήσει μία λάμπα πάνω σ’ ένα μικρό τραπέζι και να την ανάψει. Περπατάμε αργά γύρω από την λάμπα, κρατώντας την «Γη», με γερμένο λίγο τον άξονά της. Προσέξτε πώς φωτίζει η λάμπα την «Γη». Η Γη κάνει επίσης μία περιστροφή γύρω από τον άξονά της κάθε 24ωρο, προκαλώντας έτσι το φαινόμενο της νύχτας και της μέρας. Προσπάθησε, ταυτόχρονα με την περιφορά της «Γης» γύρω από την λάμπα, να γυρνάς την σφαίρα σου γύρω από τον εαυτό της για να δεις πώς γίνεται αυτό.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ τη δασκάλα Φυσικής για τον χρόνο της και για την εκτέλεση του πειράματος. Πάμε, όμως, να δούμε αν υπάρχουν απορίες στο κοινό μας. Παρακαλώ, μπορείτε να πάρετε τον λόγο.

Θεατής: Καλησπέρα! Τον τελευταίο καιρό ακούγεται πολύ συχνά το γεγονός της αξιοποίησης της Ενέργειας από καθεμία εποχή. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι μπορεί να γίνει η εκμετάλλευση της Ηλιακής Ενέργειας με τα φωτοβολταϊκά συστήματα ή το φθινόπωρο και το χειμώνα η αξιοποίηση της Αιολικής Ενέργειας με τις ανεμογεννήτριες. Αυτοί οι τρόποι είναι περισσότερο οικονομικοί για όλους μας και βοηθούν παράλληλα και το περιβάλλον. Μπορείτε να μας δώσετε μια πιο λεπτομερή εξήγηση πάνω σ’ αυτά;

Γρηγοράκης: Αυτή είναι μια πολύ καλή και πρακτική επισήμανση.
Αρχικά να πούμε, ότι το φωτοβολταϊκό φαινόμενο αφορά την μετατροπή της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική. Αφορά συγκεκριμένα την απορρόφηση της ενέργειας του φωτός από τα ηλεκτρόνια που βρίσκονται στα άτομα των φωτοβολταϊκών στοιχείων και την απόδραση των ηλεκτρονίων αυτών από τις κανονικές τους θέσεις με αποτέλεσμα τη δημιουργία ρεύματος. Το ηλεκτρικό πεδίο που προϋπάρχει στα φωτοβολταϊκά στοιχεία οδηγεί το ρεύμα στο φορτίο. Ένα τέτοιο σύστημα παράγει ενέργεια ακόμα κι όταν ο ουρανός είναι συννεφιασμένος και τοηλιακό φως διαχέεται. Αυτό το ρεύμα που παράγεται μπορεί είτε να το μεταπωλεί στην ΔΕΗ είτε να το χρησιμοποιεί για ιδιοκατανάλωση. Από την άλλη, η ενέργεια που υπάρχει στην κίνηση του ανέμου(αιολική ενέργεια) μετατρέπεται σε ηλεκτρική ενέργεια από τις ανεμογεννήτριες. Ο άνεμος περιστρέφει τα πτερύγια της ανεμογεννήτριας, τα οποία με την σειρά τους περιστρέφουν ένα μοτέρ το οποίο παράγει ρεύμα. Το ρεύμα αυτό μπορεί να διοχετεύεται κατ’ ευθείαν στο κεντρικό δίκτυο ρεύματοςή να αποθηκεύεται σε συσσωρευτές ή και να θερμαίνει νερό. Κάποιο ποσό της ηλεκτρικής ενέργειας χάνεται επειδή μετατρέπεται σε θερμική ενέργεια. Για να μπορέσει ωστόσο μια κοινή τουρμπίνα να παράγει ηλεκτρισμό πρέπει η ταχύτητα του ανέμου να είναι περισσότερο από 15kph.

Δημοσιογράφος: Αν δεν κάνω λάθος και τα αερόστατα δεν κινούνται με την αξιοποίηση του θερμού και ζεστού αέρα;

Γρηγοράκης: Ακριβώς! Ο αέρας μέσα σ’ ένα αερόστατο θερμαίνεται από την φλόγα του γκαζιού. Καθώς είναι πιο ελαφρύς από τον εξωτερικό δροσερό αέρα, το αερόστατο ανεβαίνει. Όταν κρυώσει, βαραίνει και το αερόστατο αρχίζει να κατεβαίνει.

Δημοσιογράφος: Δυστυχώς, όμως, απ’ ότι παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια ξεκίνησε η ανησυχία για την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων εξαιτίας των ραγδαίων κλιματικών αλλαγών.

Γρηγορακής: Φοβάμαι πως έχετε δίκιο. Το κλίμα έχει αλλάξει πολλές φορές από τότε που δημιουργήθηκε η Γη. Στην εποχή μας, όμως, η ρύπανση επιταχύνει τις αλλαγές του κλίματος. Μία απ’ αυτές είναι και το «Φαινόμενο του Θερμοκηπίου»: το κλίμα της Γης θερμαίνεται από συγκεκριμένα αέρια, που αντιδρούν όπως τα γυάλινα παράθυρα ενός θερμοκηπίου, αιχμαλωτίζοντας την ζέστη μέσα στην ατμόσφαιρα. Ένα απ’ αυτά τα αέρια είναι και το διοξείδιο του άνθρακα, που δημιουργείται όταν καύσιμα όπως το κάρβουνο και το πετρέλαιο καίγονται.

Δημοσιογράφος: Πιστεύεται ότι υπάρχει λύση για να διορθωθεί η
κατάσταση; Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς;

Γρηγοράκης: Πλέον, το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να
αυξήσουμε την περιβαλλοντική δράση μας και να ευαισθητοποιηθούμε. Δηλαδή, να μην σπαταλάμε άσκοπα ηλεκτρική ενέργεια γιατί τα κέντρα παραγωγής ενέργειας καίνε άνθρακα και πετρέλαιο για να παράγουν ηλεκτρισμό. Έτσι, απελευθερώνουν βλαβερά αέρια. Ακόμη, να προτιμούμε τα προϊόντα με την ετικέτα «δεν βλάπτει το όζον» και « χωρίς CFS». Επιπλέον, να βοηθάμε στην δεντροφύτευση, καθώς τα δέντρα απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα. Και τέλος, για τις μικρές διαδρομές να προτιμούμε το ποδήλατο, τα μέσα μαζικής μεταφοράς ή και τα πόδια μας κι όχι το αυτοκίνητο.

Δημοσιογράφος: Ευχαριστούμε πολύ κύριε Γρηγοράκη που ήσασταν σήμερα μαζί μας και μας δώσατε όλες αυτές τις πληροφορίες και
συμβουλές.

Γρηγοράκης: Ευχαριστώ πολύ κι εγώ για την πρόσκληση!

Δημοσιογράφος: Ελπίζουμε κι εσείς να απολαύσατε αυτό το ταξίδι μας στον κόσμο των φυσικών φαινομένων. Ραντεβού στην επόμενη εκπομπή μας την επόμενη βδομάδα. Από μας να έχετε ένα όμορφο βράδυ!
ένα θεατρικό για το κλίμα - atlaswiki

Καιρός και κλίμα
Δραστηριότητα 1
Να δραματοποιηθεί το παραπάνω θεατρικό από τους μαθητές και τις μαθήτριες.


Δραστηριότητα 2
Αφού παιχτεί το θεατρικό στην συνέχεια θα χωριστούν σε 4 ομάδες και η κάθε ομάδα καλείται να ζωγραφίσει και να κάνει κολάζ καθεμία από τις 4 εποχές (χειμώνα, άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο). Αυτό σημαίνει ότι μέσα από διάφορα περιοδικά, εφημερίδες ή οτιδήποτε άλλο μπορούν να πάρουν στοιχεία τα οποία μπορούν να αξιοποιήσουν για να φτιάξουν την εποχή που έχουν αναλάβει ( π.χ. δέντρα, φύλλα, σύννεφα, βουνά κλπ.). Σε περίπτωση που το κολάζ δεν βοηθάει μπορούν να συμπληρώσουν τα στοιχεία της φύσης με ζωγραφική. Έτσι μέσα από τον συνδυασμό του κολάζ και της ζωγραφικής τα παιδιά καλούνται να αποδώσουν τις 4 εποχές όπως αυτά τις φαντάζονται και όπως τις άκουσαν μέσα από το θεατρικό δρώμενο. Στο τέλος, τα χαρτόνια αυτά θα κοσμήσουν τους τοίχους της αίθουσας και θα κολληθούν με την σειρά όπως ξεκινούν οι εποχές(χειμώνας, άνοιξη, καλοκαίρι, φθινόπωρο) γύρω-γύρω στην τάξη υπονοώντας μάλιστα την περιφορά της γης με αποτέλεσμα την αλλαγή των εποχών.
ένα θεατρικό για το κλίμα - atlaswiki
Δραστηριότητα 3

Να συζητηθεί το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να αναφερθούν τρόποι αντιμετώπισης της κατάστασης.

Μία διδακτική πρόταση των φοιτητριώνΠαπατολίκα Ζαχαρούλα,
Σιάτρα Ελευθερία,Σιλιαχλή Αθηνά καιΤομπούλογλου Αγγελική.

More pages