ένα θεατρικό για το οικοσύστημα


ένα θεατρικό για το οικοσύστημα - atlaswiki
θέμα μας είναι η προσαρμογή των ζώων στο περιβάλλον-Οικοσύστημα.
ΣΚΗΝΗ
Παρουσίαση ενός οικοσυστήματος, το οποίο απαρτίζεται από μία λίμνη (οριοθετείται με μία χαρτοταινία ) φυτά και ζώα που ζουν σε ένα εύκρατο κλίμα. Τέτοια αντιπροσωπευτικά ζώα είναι : ο πελεκάνος, αετός , βάτραχος, ψάρι,λαγός, πεταλούδα και ένα φυτό. Θα χρειαστούν δηλαδή 7 μαθητές.
1η δραστηριότητα
Τίτλος: «μάντεψε ποιος»

Οδηγίες για τον εκπαιδευτικό:
Σε αυτήν την δραστηριότητα, θα προστεθούν εκτός από τα παραπάνω ζώα και κάποια επιπλέον ζώα, όπως η πολική αρκούδα, ο πιγκουίνος, η καμήλα, και το καγκουρό. Συνολικά θα χρειαστούν 11 μαθητές.

Διαδικασία:
Αρχικά οι μαθητές που θα αναπαραστήσουν τα παραπάνω ζώα θα έχουν στο λαιμό τους καρτέλες που θα γράφουν τι είναι το καθένα. Οι καρτέλες αυτές θα είναι γυρισμένες, ώστε να μην φαίνονται τι γράφουν. Μέσα από χαρακτηριστικές κινήσεις και θορύβους , οι υπόλοιποι μαθητές που δεν συμμετέχουν στο θεατρικό καλούνται να μαντέψουν ποιο ζώο είναι το καθένα και αφού το βρούν, το αντίστοιχο ζώο-άτομο θα γυρίζει την καρτέλα. Γι’αυτό το λόγο συνιστά και διαδραστική δραστηριότητα, καθώς συμμετέχουν όλοι οι μαθητές της τάξης.

Υλικό:
  • χάρτινες καρτέλες
  • χαρτοταινία
  • σχοινί
2η δραστηριότητα:
Τίτλος: «ποιοι φεύγουν, ποιοι μένουν»

Υλικό:
  • χάρτινες καρτέλες
  • χαρτοταινία
  • σχοινί
  • χαρτιά με τους διαλόγους
Οδηγίες προς τον εκπαιδευτικό:
Αφού έχουν βρει τα παιδιά τα ονόματα των ζώων από την προηγούμενη δραστηριότητα, ο εκπαιδευτικός διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα οικοσύστημα, το οποίο ανήκει στο εύκρατο κλίμα. Επομένως θα πρέπει τα 11 ζώα μέσα από έναν θεατρικό διάλογο να εξηγήσουν ποια θα φύγουν και ποια θα μείνουν , δικαιολογώντας την απόφασή τους με βάση τα χαρακτηριστικά και τις ιδιαιτερότητές τους. Συγκεκριμένα η πολική αρκούδα , ο πιγκουίνος, η καμήλα και το καγκουρό θα φαίνονται λυπημένα, ενώ τα υπόλοιπα ζώα χαρούμενα. Με αφορμή αυτό, ο εκπαιδευτικός κάθε φορά ορίζει τυχαία ένα από τα χαρούμενα ζώα να ρωτήσει ένα από τα λυπημένα γιατί είναι στεναχωρημένο. Οι απαντήσεις που θα δοθούν από τα λυπημένα ζώα, είναι οι εξής:

ένα θεατρικό για το οικοσύστημα - atlaswiki

ΘΕΑΤΡΟ

Πιγκουίνος: είμαι λυπημένος γιατί μου αρέσει το πολικό κρύο και το χιόνι και όχι η ζέστη του εύκρατου κλίματος. Το σώμα μου έχει πολύ λίπος για αν αντέχει σε αυτό και μου αρέσει να παίζω στο χιόνι και να κολυμπάω στα παγωμένα νερά της Ανταρκτικής.
Πολική αρκούδα: και εγώ θα συμφωνήσω με τον πιγκουίνο γιατί και το δικό μου σώμα, διαθέτει επιπλέον και μια παχιά, διπλή, άσπρη γούνα που με κρατά ζεστή και με προφυλάσσει από το κρύο. Γι’αυτό και εγώ δεν μπορώ να ζήσω εδώ στη ζέστη.
Καμήλα: εγώ δεν μπορώ να ζήσω εδώ μαζί σας, γιατί είμαι έτσι φτιαγμένη, ώστε να ζώ στην έρημο , που επικρατούν ακραίες θερμοκρασίες. Η καμπούρα που έχω στην πλάτη μου, με βοηθάει να αποθηκεύω τεράστιες ποσότητες νερού για αρκετό χρονικό διάστημα και να ταξιδεύω για πολλές μέρες χωρίς τροφή και να αντέχω στις υψηλές θερμοκρασίες.
Καγκουρό: στο μόνο μέρος που μπορώ να ζήσω είναι η μακρινή Αυστραλία και αυτό γιατί έχει μεγάλα λιβάδια σαββάνας και στέπες, που μπορώ να ζω ελεύθερο . τα μεγάλα και δυνατά μου πόδια με βοηθούν να πηδάω πολύ ψηλά και ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μου , είναι ο μάρσιμος, δηλαδή ο σάκος που έχω στη κοιλιά μου. Όπου εκεί μεγαλώνω για ένα διάστημα τα μικρά μου, όταν αυτά γεννηθούν.
Εν τέλει, μετά από τον διάλογο αυτό τα 4 αυτά ζωάκια αποχωρούν χαρούμενα πια από το συγκεκριμένο οικοσύστημα , γιατί θα πάει το καθένα να ζήσει στο κατάλληλο για αυτό περιβάλλον.

ένα θεατρικό για το οικοσύστημα - atlaswikiΤην εργασία επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες
Αναστασίου Ελένη-Άννα, Νάκα Ελένη και Νίκου Κωνσταντίνα.

More pages