ένα θεατρικό δρώμενο για την ενέργεια

ένα θεατρικό δρώμενο για την ενέργεια - atlaswikiένα θεατρικό δρώμενο για την ενέργεια - atlaswiki


τίτλος:"ημέρα σοβαρών αποφάσεων"Μια οικογένεια που αποτελείται από : πατέρα, μητέρα, παππού, γιαγιά και τρία παιδιά (τον Πέτρο, το Στάθη και την Κατερίνα)
(σκηνικό σπιτιού)

Ο πατέρας μπαίνει έξαλλος στο σπίτι κρατώντας ένα χαρτί στο χέρι του ενώ η μαμά βρίσκεται στην κουζίνα, η γιαγιά πλέκει στον καναπέ του σαλονιού, ο παππούς διαβάζει την εφημερίδα του και τα δυο παιδιά, ο Στάθης και η μικρή Κατερίνα, παίζουν σε μια άκρη.

ΠΑΤΕΡΑΣ: (εκνευρισμένος) Θα τρελαθώ. Δεν αντέχω άλλο. Το βάλατε σκοπό να μου ‘ρθει κόλπος.
ΜΗΤΕΡΑ: (τρέχει στο σαλόνι, ανήσυχη) Τι συμβαίνει αντρούλη μου; Πάλι αυτή η γραμματέας σου σε σύγχυσε; Δεν σου έχω πει να μην ασχολείσαι πια με άλλα θηλυκά εκτός από μένα;
ΠΑΤΕΡΑΣ: Θηλυκό με σύγχυσε πάλι αλλά αυτή τη φορά όχι η γραμματέας μου.
ΜΗΤΕΡΑ: Τι!!! Άλλη γυναίκα;
ΠΑΤΕΡΑΣ: Ναι, η ΔΕΗ. Αλλά δεν φταίει αυτή. Εμείς είμαστε εκείνοι που την ενθαρρύνουμε. Άκου λέει λογαριασμός 600 ευρώ (τον δείχνει)
ΜΗΤΕΡΑ: Η ΔΕΗ; Να δεις, να δεις πού την ξέρω αυτή.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Τρία πουλάκια κάθονταν….Ε!!! από πού ως πού να την ξέρει;. Μήπως την πλήρωσες καμιά φορά;
(μπαίνει ο μεγάλος γιος)
ΠΕΤΡΟΣ: Τι συμβαίνει father; Πάλι φωνάζεις;
ΠΑΤΕΡΑΣ: Για έλα εδώ εσύ. Κύριε υπεύθυνε της όλης κατάστασης. Που θέλεις κάθε μέρα μπάνιο και πιστολάκι για να σταθεί το μαλλί κάγκελο, κομπιούτερ, μουσική και δε συμμαζεύεται. Τι είναι αυτό εδώ;
ΠΕΤΡΟΣ: Λογαριασμός, αν βλέπω καλά.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Μωρέ καλά βλέπεις. Το ποσό το είδες;
ΠΕΤΡΟΣ: Δε μ’ ενδιαφέρει. Άλλος έχει τη διαχείριση των οικονομικών του σπιτιού.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Ώστε έτσι, ε; Για φώναξε όλη την οικογένεια εδώ. Γρήγορα!!! Θα κάνουμε οικογενειακό συμβούλιο.

(φεύγει ο Πέτρος . Σε λίγο αρχίζει να συγκεντρώνεται όλη η οικογένεια στο σαλόνι)
ΓΙΑΓΙΑ: Τι έγινε πάλι γιόκα μου; Καμιά επιστράτευση:
ΠΑΤΕΡΑΣ: Καλά το μάντεψες μάνα. Επιστράτευση. Θα κάνουμε αγώνα κατά της ΔΕΗ.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Μαμά, γιατί το βράδυ είχες αναμμένα όλα τα φώτα στην αυλή;
ΠΑΤΕΡΑΣ: Ανοιχτά όλο το βράδυ;
ΜΗΤΕΡΑ: Μα, να μη φαίνεται το σπίτι μας που το βάψαμε; Γιατί η κυρία Δρούτσα απέναντι έχει καλύτερο και ανάβει κάθε βράδυ τους προβολείς; Προβολείς κυρία μου εσύ; Πυλώνες του Καυτατζογλείου εμείς.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Ώστε έτσι ε; Λοιπόν σήμερα είναι ημέρα σοβαρών αποφάσεων. Πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας για εξοικονόμηση ενέργειας. Με τον τρόπο αυτό θα κάνουμε οικονομία πάνω απ’ όλα στο πορτοφόλι μας και κατά δεύτερο λόγο και στην οικονομία του κράτους.
ΠΕΤΡΟΣ: Αλογοσκούφη μου, εσύ!
ΠΑΤΕΡΑΣ: Σταμάτα τις αηδίες και κοίταξε να σοβαρευτείς. Πρέπει το επόμενο δίμηνο να μειώσουμε το λογαριασμό της ΔΕΗ τουλάχιστον στο μισό.
ΣΤΑΘΗΣ: Στο μισό; Δηλαδή θα κυκλοφορούμε στα σκοτεινά; Ή θα κάνουμε μπάνιο μια φορά την εβδομάδα;
ΓΙΑΓΙΑ: Ή μήπως, γιόκα μου, θα κοιμόμαστε νωρίς και δε θα βλέπουμε στην τηλεόραση τα ροχάλιτι σώου; Α πα πα, πα πα ! Αυτό δε γίνεται!
ΠΑΤΕΡΑΣ: Γίνεται και παραγίνεται και μάλιστα χωρίς να στερηθείτε τίποτα. Σκεφτείτε όλοι σας και πέστε προτάσεις για το τι μπορούμε να κάνουμε ώστε και το πορτοφόλι μας να γεμίσουμε και τις δουλειές μας να κάνουμε όπως πριν. Εγώ προτείνω να βάλουμε ηλιακό θερμοσυσσωρευτή. Έτσι θα έχουμε άφθονο ζεστό νερό όποια ώρα θέλουμε τις περισσότερες μέρες του χρόνου.
ΓΙΑΓΙΑ: Ζήτω ο ηλιακός θεριευτής!!!!!!(φωνάζει)
ΜΗΤΕΡΑ: Άντρα, σε θαυμάζω! Κάνεις και τέτοιες σκέψεις;
ΠΑΤΕΡΑΣ: Θαύμαζέ με αλλά έχεις να κάνεις καμιά σοβαρή πρόταση;
ΜΗΤΕΡΑ: Εγώ προτείνω τα γάλατα, τους καφέδες και οτιδήποτε άλλο θέλει λίγο ψήσιμο να το φτιάχνουμε σε γκαζάκι και όχι στο μάτι της κουζίνας.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Είπες και κάτι σωστό. Επίσης θα μονώσουμε καλά πόρτες και παράθυρα. Έτσι θα αποφεύγουμε την πολλή ζέστη το καλοκαίρι αλλά και το πολύ κρύο το χειμώνα.
ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Όσοι κρυώνουν το χειμώνα να φορούν κάτι πιο χοντρό για να μην καίμε το καλοριφέρ πολλές ώρες.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Μπράβο, Κατερινάκι!!
ΣΤΑΘΗΣ: Και το καλοκαίρι όποτε δεν κάνει πολύ ζέστη να ανάβουμε τους ανεμιστήρες αντί για τα aircondition.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Πολύ σωστό αν σκεφτούμε πως ένας ανεμιστήρας καταναλώνει τόσο ρεύμα όσο ένας κοινός λαμπτήρας. Άλλες προτάσεις:
ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Να μην ξεχνάμε φώτα αναμμένα και να αντικαταστήσουμε τις κοινές λάμπες με φθορισμού που είναι πιο οικονομικές.
ΠΕΤΡΟΣ: Σωστό. Κοίτα που το μικρό έχει μυαλό!
ΚΑΤΕΡΙΝΑ: Επίσης προτείνω να μην αφήνουμε την πόρτα του ψυγείου ανοιχτή. Χθες ο Στάθης είχε μπει ολόκληρος στο ψυγείο και ψαχούλευε επί μισή ώρα για να φάει και άλλη μισή ώρα η γιαγιά.
ΓΙΑΓΙΑ: Τι να κάνω παιδάκι μου; Έχασα τη μασέλα μου και νόμιζα πως μου ‘ χε πέσει κάπου μες στο τυρί ή στο γιαούρτι ή στο….
ΠΕΤΡΟΣ : Γιαγιά, φτάνει. Έχεις να προτείνεις καλύτερα κάτι;
ΓΙΑΓΙΑ: Εγώ λέω να βγάλω τις γκαζόλαμπες από το πατάρι. Καλύτερα θα ‘ ναι. Τις έχω απ’ την κατοχή. Να που θα χρειαστούν.
ΠΑΤΕΡΑΣ: Δεν είναι λύση αυτή μάνα. Κάτι άλλο;
ΠΑΠΠΟΥΣ: Λιγότερη ή σωστότερη χρήση του πλυντηρίου, του υπολογιστή που βλάπτει και την υγεία μας και της τηλεόρασης. Τέρμα πια οι σαπουνόπερες και τα χαζά ριάλιτι σώου. Ζήτω το βιβλίο. Διαβάστε και λίγο!
ΠΕΤΡΟΣ: Σωστός ο παππούς! Και σοφός!
ΠΑΤΕΡΑΣ: Λοιπόν. Νομίζω πως σήμερα πήραμε πολύ σοβαρές απόφάσεις. Αρκεί να τις τηρούμε. Κατερίνα, να γράψεις, σε παρακαλώ, με τις προτάσεις που κάναμε σήμερα, ένα δεκάλογο εξοικονόμησης ενέργειας και να τον κρεμάσουμε κάπου να φαίνεται. Άντε και με τα λεφτά που θα εξοικονομήσουμε ως το καλοκαίρι θα πάμε κάπου διακοπές.
ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ: Ζήτω!!!!
ΓΙΑΓΙΑ: Ζήτω!! Διακοπές στην Αιδηψό για λουτρά!!! Επιτέλους άντρα. Θα μας φύγουν τα αρθριτικά. (και τον αγκαλιάζει)

μία διδακτική πρόταση απο την Φανή Σέρογλου και την Αγγελική Κατσιμάνη

More pages