ένα θεατρικό σκετς για τα αυτοκίνητα

Τα παιδιά σε αυτήν την δραστηριότητα καλούνται να πάρουν μέρος σε ένα θεατρικό στο οποίο θα πρωταγωνιστήσουν ως αυτοκίνητα του παιδικού της Disney ''Cars''. Συγκεκριμένα, στο έργο αυτό οι ήρωες-αυτοκίνητα παρατηρούν ένα αυτοκίνητο που δεν μοιάζει με τα ίδια. Πρόκειται για ένα ηλιακό αυτοκίνητο, από το οποίο μαθαίνουν πώς μπορούν να βοηθήσουν και τα ίδια στη μείωση της μόλυνσης του περιβάλλοντος.


ένα θεατρικό σκετς για τα αυτοκίνητα - atlaswikiένα θεατρικό σκετς για τα αυτοκίνητα - atlaswiki


οργάνωση δραστηριότητας

Αρχικά, χωρίζουμε την τάξη σε ομάδες των 7 ατόμων. Στη συνέχεια, δίνεται το κείμενο σε κάθε μέλος της ομάδας. Καλό είναι η πρώτη ανάγνωση να γίνει από κοινού, δηλαδή ο δάσκαλος ή η δασκάλα να διαβάσει το κείμενο φωναχτά σε όλη την τάξη προκειμένου να εισαχθούν τα παιδιά στο θέμα και να συζητηθούν τυχόν απορίες και διευκρινίσεις σχετικά με το θέμα. Αφού έχει χωριστεί η τάξη σε ομάδες, αποφασίζεται από κάθε ομάδα ο ρόλος που θα αναλάβει κάθε μέλος της (υπάρχουν 7 χαρακτήρες στο θεατρικό: ο Μάκουιν ο Κεραυνός, ο Δρ. Χάτσον, η Σάλυ, ο Μπάρμα, ο Greeny, ο αφηγητής και ο δημοσιογράφος) και αφιερώνονται 30' στο να κάνει πρόβα η κάθε ομάδα μόνη της. Την επόμενη ώρα παρουσιάζεται η παράσταση της κάθε ομάδας στις υπόλοιπες ομάδες και στο τέλος γίνεται μια συζήτηση σχετικά με το περιβαλλοντικό θέμα που θίγεται στο θεατρικό, δηλαδή τα οικολογικά και μη οικολογικά αυτοκίνητα.


στάσεις και δεξιότητες

Αρχικά, ευαισθητοποιούνται τα παιδιά σχετικά με τη ρύπανση του περιβάλλοντος που προέρχεται από τα αυτοκίνητα και συνειδητοποιούν ότι υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, ειδικά σήμερα που η τεχνολογία έχει προοδεύσει τόσο πολύ. Ακόμη, η δουλειά σε ομάδες, ενισχύει την ομαδικότητα και συνεργατικότητα, καθώς επίσης και τονώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων και αυτοπεποίθησης του κάθε μέλους ξεχωριστά. Η συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών σε ένα θεατρικό, αυξάνει, τέλος, τα κίνητρά τους για συμμετοχή στο μάθημα και δημιουργεί ένα ευχάριστο κλίμα ανάμεσα στην κάθε ομάδα.


Το θεατρικό:


''Ο ΝΕΟΣ ΓΕΙΤΟΝΑΣ''

ένα θεατρικό σκετς για τα αυτοκίνητα - atlaswiki


(Η παρέα του Μάκουιν του Κεραυνού, ο Δρ. Χάτσον, η Σάλυ και ο Μπάρμα είναι συγκεντρωμένοι στο πάρκο της γειτονιάς τους και μιλούν. Εκεί που τα λένε βλέπουν έκπληκτοι να περνάει ένα περίεργο αυτοκίνητο από μπροστά τους)

Σάλυ: Ποιος είναι αυτός ο τύπος βρε παιδιά; Τον έχετε ξαναδεί;

Δρ. Χάτσον: Μπα… Δε νομίζω…

Μπάρμα: Πρώτη φορά τον βλέπω!

Μάκουιν: Παράξενος μου φαίνεται! Θα πάω να του μιλήσω!!! (Τρέχει αποφασιστικά προς το μέρος του)

(Ο Δρ. Χάτσον, η Σάλυ και ο Μπάρμα του φωνάζουν): Πρόσεχε φίλε!

Μάκουιν : Ποιος είσαι εσύ; Πρώτη φορά σε βλέπουμε στα μέρη μας.

Greeny: Ονομάζομαι Greeny! Είμαι ο νέος γείτονας! Εσύ πώς λέγεσαι;

Μάκουιν: Το όνομά μου είναι Μάκουιν! Και είμαι ο αρχηγός της παρέας! Πώς είσαι έτσι; Τι πλάκες είναι αυτές στη ράχη σου; Σαν εξωγήινος μοιάζεις!


(Πλησιάζουν και τα άλλα 3 αυτοκίνητα)

Ο Δρ. Χάτσον, η Σάλυ και ο Μπάρμα λένε: Γεια σου! Ποιος είσαι;

Μάκουιν: Παιδιά είναι ο νέος γείτονας!

Μπάρμα : Χαίρω πολύ! Με λένε Μπάρμα και από δω οι φίλοι μας ο δρ. Χάτσον, η Σάλυ.

Greeny: Χαίρομαι πολύ που σας γνωρίζω!

Μάκουιν: Πες μας λοιπόν γιατί είναι τόσο περίεργη η όψη σου; Δε μοιάζεις με κανέναν από εμάς!

Greeny: (Γελάει) Η αλήθεια είναι ότι είμαι καινούριο μοντελάκι! Δεν κυκλοφορούν πολλοί συγγενείς μου στην αγορά! Είμαι ηλιακό αυτοκίνητο!

(Ο Μάκουιν, ο Δρ. Χάτσον, η Σάλυ και ο Μπάρμα φωνάζουν έκπληκτοι): Ηλιακό αυτοκίνητο;;;;;;;;; Τι σημαίνει αυτό;

Greeny: Το λέει και η λέξη βρε παιδιά! Το καύσιμό μου είναι ο ήλιος! Με σχεδίασαν κάποιοι άνθρωποι που ενδιαφέρονται για το περιβάλλον και επιθυμούν να περιορίσουν έναν από τους πολλούς παράγοντες που συμβάλουν την ρύπανση της ατμόσφαιρας, δηλαδή το αυτοκίνητο! Σκέφτηκαν να σχεδιάσουν ένα αυτοκίνητο που δε θα ρυπαίνει με τα αέρια απόβλητά του την ατμόσφαιρα και θα τον κινεί μια εναλλακτική μορφή ενέργειας: ο ήλιος!

Σάλυ: Τι μας λες τώρα; Θέλεις να πεις ότι όλοι εμείς ρυπαίνουμε την ατμόσφαιρα; Ότι κάνουμε κακό στο περιβάλλον;

Δρ. Χάτσον: Μα οι άνθρωποι μας χρησιμοποιούν συνέχεια…. Και στις πιο κοντινές διαδρομές τους… Και όχι μόνο αυτό… Αγοράζουν δύο και τρία αυτοκίνητα σε κάθε σπίτι… Άντε, εμείς δεν ξέρουμε… Οι άνθρωποι; Δε γνωρίζουν το κακό που κάνουμε;

Μπάρμα: Γιατί δεν αγοράζουν όλοι ηλιακά αυτοκίνητα; Δεν ενδιαφέρονται για το περιβάλλον;

Μάκουιν: Πέφτω από τα σύννεφα… Δεν ξέρω τι να πω… ή μάλλον ξέρω!!!

Σάλυ: Τι έχεις πάλι στο μυαλό σου Μάκουιν;

Μάκουιν: Απεργία… κυκλοφορίας!!!

Δρ. Χάτσον και Μπάρμα: Τιιιιιιιιιιι;;;;;;;;;;;;;;;;;

Μάκουιν: Αυτό που ακούσατε! Θα απεργήσουμε! Θα απαιτήσουμε από τα αφεντικά μας να μας μετατρέψουν σε οικολογικά! Αλλιώς δεν το κουνάμε χιλιοστό!

Greeny: Ωραία ιδέα! Μπορώ να σας πάω στον ιδιοκτήτη μου που είναι ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε οικολογικά θέματα! Έχει κάποιον γνωστό του που μετατρέπει τα απλά βενζινοκίνητα αυτοκίνητα σε οικολογικά!!!

Δρ. Χάτσον: Συμφωνώ απόλυτα! Αυτό θα κάνουμε!! Ξεκινάμε τώρα κιόλας! Τι λέτε παιδιά;

Αφηγ.: Όλοι συμφώνησαν. Τα αυτοκίνητα ήταν πολύ χαρούμενα! Ο καινούριος γείτονας τους είχε ανοίξει τα μάτια ή μάλλον…τα φώτα! Τώρα θα έπαιρναν την κατάσταση στα χέρια τους! Αφού οι άνθρωποι αδιαφορούσαν τα αυτοκίνητα θα τους έδιναν ένα γερό μάθημα! Το επόμενο πρωί λοιπόν οι φίλοι μας αρνήθηκαν να μετακινηθούν. Οι ιδιοκτήτες τους ανησύχησαν. Δεν ήξεραν τι να κάνουν. Τα πήγαν στο συνεργείο… Το βράδυ όμως τα αυτοκίνητα δραπέτευσαν! Για να παρακολουθήσουμε τη συνέχεια...

Μάκουιν: Από δω, από δω παιδιά! Ελάτε! Ο Greeny μου είπε ότι θα οργανώσει και όλα τα αυτοκίνητα της γειτονιάς! Θα είναι μαζική η πορεία διαμαρτυρίας μας! Έχουμε ραντεβού στη διασταύρωση του περιφερειακού! Θα μπλοκάρουμε την κυκλοφορία!

Σάλυ: Πάμε λοιπόν! Ο αγώνας μας θα δικαιωθεί! Θα το δείτε! Αυτή θα μείνει στην ιστορία των περιβαλλοντικών αγώνων!

Μπάρμα: Ας μην καθυστερούμε όμως! Πάμε! Οι σύντροφοι μας περιμένουν!

Αφηγ.:Έτσι λοιπόν τα αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση του περιφερειακού. Ήταν πολλά! Πέρα από τις προσδοκίες των ηρώων μας! Ο Greeny είχε κάνει καλή δουλειά! Τα αυτοκίνητα κατέκλυσαν τον περιφερειακό! Δημιουργήθηκε απίστευτο κομφούζιο! Το περιστατικό έσπευσαν να καλύψουν όλα τα τηλεοπτικά συνεργεία της περιοχής. Η παρέα μας, ως πρωτοπόροι της πορείας, κλήθηκαν να κάνουν δηλώσεις. Ας παρακολουθήσουμε τι είπαν…

Δημοσιογράφος: Τι σας οδήγησε σε αυτή τη μαζική πορεία διαμαρτυρίας; Ποια είναι τα αιτήματά σας; Πείτε μας σας παρακαλώ! Όλη η πόλη έχει αναστατωθεί!

Σάλυ: Τα αιτήματα μας είναι πολύ συγκεκριμένα! Τα βλέπετε και στο πλακάτ που κρατάμε <<ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ!!!>>. Είναι απαράδεκτο, ενώ η τεχνολογία προοδεύει συνεχώς, εσείς οι άνθρωποι να παραμένετε πεισματικά κολλημένοι στα παλιά, γιατί τα θεωρείτε σίγουρα! Δεν μπαίνετε καν στη διαδικασία να ενημερωθείτε!

Δρ. Χάτσον: Ακούτε συνεχώς ότι ο πλανήτης μας εκπέμπει SOS! Η ρύπανση της ατμόσφαιρας αποτελεί βασική πρωταγωνίστρια σε αυτό! Κι εσείς δεν εκμεταλλεύεστε τα δώρα της Επιστήμης!

Μάκουιν: Σας μιλούμε εκ μέρους της πανομοσπονδίας αυτοκινήτων! Αρνούμαστε να αποτελούμε μόνιμους ρυπαντές της ατμόσφαιρας!

Μπάρμα: Επιτέλους άνθρωποι! Ξ Υ Π Ν Η Σ Τ Ε! Καταλάβετε επιτέλους ότι δεν κληρονομήσατε τη φύση από τους γονείς σας, αλλά την έχετε δανειστεί από τα παιδιά σας!!!

Αφηγ.: Η πορεία διαμαρτυρίας των αυτοκινήτων συγκλόνισε τους πάντες! Οι άρχοντες της περιοχής έλαβαν αποφασιστικά μέτρα από την επόμενη μέρα κιόλας! Έδωσαν κίνητρα για τη μετατροπή των βενζινοκίνητων αυτοκινήτων σε οικολογικά, θεσπίζοντας μέτρα όπως κατάργηση των τελών κυκλοφορίας. Οι πολίτες ανταποκρίθηκαν δυναμικά, μετατρέποντας τα αυτοκίνητά τους σε οικολογικά, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στη γη να πάρει μια βαθιά, γεμάτη αισιοδοξία ανάσα!

Τέλος θεατρικού

ένα θεατρικό σκετς για τα αυτοκίνητα - atlaswiki


μια διδακτική πρόταση από
τη Μπερμπερίδου Φωφώ και τη Φράγκου Κυριακή

More pages