ένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας


ένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswikiένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswiki[Untitled]


δραστηριότητα

Προμηθευόμαστε και φέρνουμε στην τάξη ένα θεατρικό δρώμενο σχετικό με το θέμα με το οποίο έχουμε επιλέξει να ασχοληθούμε.
Διανέμουμε τους διάφορους ρόλους στους μαθητές οι οποίοι, μαζί με τη δική μας βοήθεια και καθοδήγηση, θα διαβάσουν για πρώτη φορά το θεατρικό έργο. Ωστόσο, επειδή συνήθως οι ρόλοι είναι λιγότεροι από το σύνολο των μαθητών της τάξης, ορισμένοι από τους μαθητές που δε θα αναπαριστούν κάποιο πρόσωπο, θα παίζουν το ρόλο του κοινού που παρακολουθεί και σχολιάζει κατά την φάση της πρώτης ανάγνωσης.
Έπειτα οι μαθητές, χωρισμένοι σε ομάδες, θα συζητήσουν και θα απαντήσουν σε φύλλα εργασίας που θα τους δοθούν και θα είναι σχετικά με το θέμα που έχει επιλεγεί. Στο τέλος, αφού η κάθε ομάδα ολοκληρώσει τις δικές της εργασίες, όλοι οι μαθητές μαζί αυτή τη φορά θα συζητήσουν και θα ανταλλάξουν απόψεις έχοντας και πάλι ως κεντρικό άξονα το φύλλο εργασίας.


χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα αυτή θα διαρκέσει περίπου δύο διδακτικές ώρες. Την πρώτη ώρα τα παιδιά θα χωριστούν σε ομάδες, θα μοιραστούν οι ρόλοι και θα οριστεί το κοινό. Ενώ, τέλος, θα πραγματοποηθεί η αρχική φάση για το ανέβασμα της παράστασης, δηλαδή θα γίνει η πρώτη ανάγνωση του θεατρικού έργου. Τη δεύτερη ώρα ακολουθεί η ομαδική συζήτηση μεταξύ των μαθητών της κάθε ομάδας, μέσω της οποίας θα απαντηθούν και τα φύλλα εργασίας,. Στη συνέχεια, η συζήτηση θα πραγματοποιηθεί ανάμεσα σε όλους τους μαθητές της τάξης (ανταλλαγή απόψεων)με βάση πάντα το φύλλο εργασίας.


διδακτικό υλικό

Φύλλο εργασίας

1. Διαβάστε το παρακάτω θεατρικό έργο. Το θεατρικό έργο έχει γραφτεί, στηριζόμενο στο κείμενο της Λίτσας Ψαραύτη έτος 2080 μ.Χ., από μαθητές του 65ου Γυμνασίου Αθηνών.
2. Πώς φαίνεται από το κείμενο ότι είναι το φυσικό περιβάλλον στο έτος 2050 μ.Χ. και πώς είναι η ζωή των ανθρώπων σε αυτό;
3. Ποιές αναμνήσεις έχει η μητέρα από το φυσικό περιβάλλον στα παιδικά της χρόνια;
4. Πού οφείλεται αυτή η αλλαγή που παρατηρούμε στο φυσικό περιβάλλον μέσα από τα λόγια του θεατρικού κειμένου;
5. Παρατηρήστε τα λόγια και τη συμπεριφορά όλων των πηγών ενέργειας που εμφανίζονται στο θεατρικό κείμενο. Σε τι συμπεράσματα καταλήγετε σχετικά με αυτές και τις επιπτώσεις τους στο φυσικό περιβάλλον και κατ’ επέκταση στη ζωή των ανθρώπων;


Υλικό για τους μαθητές

Βρισκόμαστε στο έτος 2050 μ.Χ. Τα αποθέματα πετρελαίου αρχίζουν να εξαντλούνται και γι' αυτό τα σπίτια έχουν ηλεκτρικό ρεύμα μόνο λίγες ώρες την ημέρα. Τα ποταμάκια έχουν γίνει κατάμαυρα από τα απόβλητα των εργοστασίων. Η θάλασσα μαύρη κι αυτή από τα πετρέλαια, τις πίσσες και τα λύματα των μεγαλουπόλεων. Το γαλάζιο του ουρανού κρύβεται πίσω από το νέφος των καμινάδων. Η κυκλοφορία επιτρέπεται μόνο για λίγες ώρες για το φόβο της ραδιενέργειας και της κοσμικής ακτινοβολίας που έχει μολύνει την ατμόσφαιρα. Μια μητέρα περπατάει με το παιδί της σ' αυτό το απαίσιο τοπίο και προσπαθεί να εξηγήσει τα "γιατί" του παιδιού του και να βρει τις δικαιολογίες που καταντήσαμε έτσι το φυσικό περιβάλλον.

Μητέρα : Βιάσου! Πρέπει να προλάβουμε. Έχουμε μόνο δυο ώρες καιρό για να περπατήσουμε δίπλα στο ρυάκι.
Παιδί : Τι θα πει ρυάκι μαμά;
Μητέρα : Είναι ένα μικρό αυλάκι όπου τρέχει το νεράκι από την πηγούλα.
Παιδί : Μα εσύ μαμά δε μου είπες ότι εκείνο το αυλάκι έχει γίνει υπόνομος και δεν πρέπει να πλησιάζω ούτε να παίζω εκεί, γιατί θα γεμίσω πετρέλαια;
Μητέρα : Ναι. Αλλά κάποτε ήταν ένα πεντακάθαρο ρυάκι που κύλαγε τα νερά του από την πηγή ως τη θάλασσα.
Παιδί : Τι θα πει θάλασσα μαμά;
Μητέρα : Θάλασσα είναι μια καταγάλανη απεραντοσύνη με νερό όπου πλέουν τα καράβια και με τα κύματά της χαϊδεύει τα βράχια της ακτής.
Παιδί : Μα, μητέρα, αυτή είναι κατάμαυρη. Και στο σχολείο μας είπαν να μην κολυμπάμε ούτε να πλησιάζουμε στην παραλία, γιατί είναι επικίνδυνο για την υγεία μας..
Μητέρα : Δυστυχώς. Κάποτε ήταν η χαρά των παιδιών. Βλέπεις, όμως, τα απόβλητα των εργοστασίων κατέστρεψαν τη γαλάζια ομορφιά της και σκότωσαν κάθε είδος ζωής που υπήρχε εκεί.
Παιδί : Ακόμα μας είπαν ότι είναι επικίνδυνο να καθόμαστε στον ήλιο, γιατί κινδυνεύουμε από την ακτινοβολία του.
Μητέρα : Βέβαια! Μόλυναν και την ατμόσφαιρα με τη ραδιενέργειά τους και δεν τολμούμε να ξεμυτίσουμε από το σπίτι μας. Κάποτε παίζαμε ώρες ολόκληρες κάτω από το γαλάζιο ουρανό..
Παιδί : Πάλι λάθος έκανες μαμά! Ο ουρανός δεν είναι γαλάζιος. Είναι γκρίζος!
Μητέρα : Γαλάζιος είναι! Όμως με την απερισκεψία μας τον γεμίσαμε καυσαέρια, διοξείδια και άλλα δηλητηριώδη αέρια και τον κάναμε γκρίζο. Και κρύψαμε τον ήλιο. Και τρέμουμε για τις ακτινοβολίες που μας απειλούν με αρρώστιες και με το θάνατο ακόμα.
Παιδί : Καλά ρε μαμά.. τόσο κουτοί είμαστε; Είχαμε έναν κόσμο σωστό παράδεισο και τον κάναμε τόσο απαίσιο.. Γιατί;
Μητέρα : Η απληστία και η αδιαφορία μας παιδί μου. Όπως μου έλεγε η γιαγιά μου τα παλιά χρόνια, πριν ακόμα γεννηθείς εσύ, γύρω στα 1997, ο κόσμος είχε αρχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα με τα ενεργειακά αποθέματα. Τα πετρέλαια, έλεγαν τότε οι επιστήμονες, ότι κάποτε θα εξαντλούνταν. Όμως κανένας δεν τους πίστευε. Σπαταλούσαν την ηλεκτρική ενέργεια χωρίς να τους νοιάζει. Άφηναν στο σπίτι τους όλη τη μέρα, ακόμα και τις φωτεινές μέρες του καλοκαιριού, αναμμένα τα φώτα! Το θερμοσίφωνο ήταν συνέχεια αναμμένο! Η τηλεόραση και το ραδιόφωνο ήταν κι αυτά συνέχεια ανοιχτά, ακόμα κι όταν κανένας δεν τα παρακολουθούσε! Και τα εργοστάσια δωσ' του να παράγουν ρεύμα! Και δωσ' του να καίνε πετρέλαια και κάρβουνα! Και φυσικά και τα πετρέλαια τελείωναν και με βρομιές γέμιζε το περιβάλλον. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, έφτιαχναν ρεύμα και με μια τρομακτική ενέργεια, τη ραδιενέργεια (!), παρόλο που πριν από πολλά χρόνια είχε γίνει ένα τρομακτικό ατύχημα στο Τσέρνομπιλ που σκόρπισε το θάνατο σε πολλούς ανθρώπους.

ένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswikiένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswikiένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswiki

Μπαίνει μέσα ένας τύπος ντυμένος σαν εξωγήινος.
Ραδιενέργεια : Ποιος είναι αυτός που τολμάει να με κατηγορεί; Είμαι ο πιο δυνατός! Δε χρειάζεται να βάλω δα και τα δυνατά μου.. Ένα μικρό αόρατο άτομο διασπάται κι εγώ αποκτώ την τεράστια δύναμή μου. Και κινώ εργοστάσια και σας δίνω ρεύμα κι από πάνω με κατηγορείτε. Αχάριστοι! Αλλά ξέρω εγώ τι σας χρειάζεται. Τα ξαδέρφια μου που έδρασαν τα παλιά τα χρόνια στη Χιροσίμα. Άντε μη χάσω την υπομονή μου! Γιατί τότε, αυτά που έλεγες για το Τσέρνομπιλ θα μοιάζουν με παιχνιδάκια. Έχω τη δύναμη να καταστρέψω όλη τη γη! Μην το ξεχνάτε αυτό! Εδώ δίπλα θα είμαι. Αν με χρειαστείτε, φωνάξτε με. Κι από ηλεκτρικό ρεύμα όσο θέλετε.

Φεύγει η Ραδιενέργεια και μπαίνουν δυο τύποι ντυμένοι κατάμαυρα και με μουντζουρωμένα πρόσωπα και χέρια.
Παιδί : Ποιοι είναι πάλι τούτοι εδώ; Καλικάντζαροι καλοκαιριάτικα;
Καρβούνης : Τι καλικάντζαροι βρε; Ο μαζούτης κι ο καρβούνης είμαστε! Εμείς που κινούμε τα εργοστάσια.
Μαζούτης : Γεια σας! Τι ακούσαμε; Δε σας αρέσουν τα μαύρα ποταμάκια, ούτε η μαύρη θάλασσα;
Καρβούνης : Και διαμαρτύρεστε που ο ουρανός γέμισε καυσαέρια;
Μαζούτης : Όταν όμως οι παππούδες σας κάθονταν αναπαυτικά στην πολυθρόνα τους με την τηλεόρασή τους, την καφετιέρα τους, το πλυντήριό τους...
Καρβούνης : ...το θερμοσίφωνο, την τοστιέρα, το ψυγείο, το ραδιόφωνο...
Μαζούτης : ... το ηλεκτρικό σίδερο, το στερεοφωνικό, τον απορροφητήρα και όλες τις άλλες συσκευές, εμείς καιγόμασταν για χάρη τους για να τους δίνουμε το ηλεκτρικό ρεύμα. Τώρα ενοχλεί τους κυρίους η μουντζούρα. Βρε δεν παν' να καταστραφούν όλα! Εσείς να είστε καλά και να περνάτε άνετα. Κι αν θέλετε γαλάζιο ουρανό, γαλάζια θάλασσα, καθαρά ποταμάκια κι ωραίες εξοχές, αγοράστε μια αφίσα από ένα παλιατζίδικο και στολίστε τους τοίχους σας. Μη χολοσκάτε!
Καρβούνης : Άντε εμείς φεύγουμε. Αν μας χρειαστείτε εδώ δίπλα θα είμαστε.

Φεύγουν προς την κατεύθυνση που πήγε και η ραδιενέργεια.
Μητέρα : Βλέπεις παιδί μου; Αυτά που σου έλεγα..
Παιδί : Όμως δεν μπορεί μανούλα. Κάποια λύση θα πρέπει να υπάρχει.
Μητέρα : Είσαι μικρός ακόμα και δεν καταλαβαίνεις. Σαν τι δηλαδή μπορούμε να κάνουμε; Να πάψουμε να έχουμε κι αυτό το λίγο ηλεκτρικό ρεύμα; Να ξαναγυρίσουμε στην πρωτόγονη εποχή; Πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα;! Γι' αυτό σου λέω. Ασ' το.. Δε γίνεται τίποτε. Για να έχουμε το ηλεκτρικό μας θα πρέπει να υποστούμε κι όλες αυτές τις καταστροφές.
Παιδί : Για στάσου μαμά! Κάποιος έρχεται.

ένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswikiένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswikiένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswiki

Μπαίνουν μέσα: το ποταμάκι ντυμένο στα γαλάζια με κάποιες μουντζούρες όμως πάνω του, ο άνεμος ντυμένος στα λευκά με φτερά στα πόδια και τα χέρια, και ο ήλιος ντυμένος στα κίτρινα και με ακτίνες στο κεφάλι του και τα χέρια του.
Ποταμάκι : Γιατί βρε άνθρωποι με περιφρονήσατε; Τρέχατε να βρείτε την ενέργεια στα βρώμικα τα πετρέλαια και στα μουντζουρωμένα τα κάρβουνα. Κι όμως ήταν τόσο εύκολο! Εγώ μπορούσα με τα νερά μου να κινήσω τις γεννήτριές σας και να σας δώσω ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς να λερώνω το περιβάλλον. Κι εσείς αντί να 'ρθείτε και να μου ζητήσετε να δουλέψω για σας, με κάνατε υπόνομο και μου λερώσατε τα νερά μου! Πάνε τα παπάκια, τα βατράχια με τη φλυαρία τους, οι πελαργοί, τα νούφαρα... Τώρα με τρώει η μοναξιά και η πίκρα για το κατάντημά μου.
Αέρας : Κι εγώ, ο Αέρας, έχω τα παράπονά μου! Στα πολύ παλιά τα χρόνια, πριν ανακαλυφτεί το καταραμένο το πετρέλαιο, ήμουν βασιλιάς! Κινούσα τους ανεμόμυλους, αλλά και τα μεγάλα τα καράβια τους που άνοιγαν πανιά και τα φυσούσα να γλιστρούν πάνω στις γαλάζιες θάλασσες. Και σφύριζα ανάμεσα στα κατάρτια τους και τραγουδούσα μαζί με τους ναύτες.
Ποταμάκι : Και τι θες να πεις; Να ξαναγυρίσουν στους ανεμόμυλους και στα ιστιοφόρα;
Αέρας : Όχι φυσικά! Αλλά αφού υπάρχουν οι ανεμογεννήτριες, γιατί δεν μου τις φέρνουν να φυσήξω δυνατά και να τις γυρίσω και να πάρουν όσο ηλεκτρικό ρεύμα θέλουν; Κι όχι να με έχουν πνιγμένο στα καυσαέρια και στις ακτινοβολίες, και να φοβούνται ακόμα και να με αναπνεύσουν. Πού είναι τα παλιά καλά χρόνια, όταν παιχνιδίζαμε με τους γλάρους, τα χελιδόνια, τους αετούς και τα άλλα πουλιά; Χάθηκαν όλα!
Ήλιος : Μήπως κι εμένα μου έδωσαν σημασία; Όλη τους η ζωή από μένα εξαρτάται! Κι όλη την ενέργεια που υπάρχει στη γη, εγώ τη δίνω! Εγώ τρέφω τα φυτά, τα φυτά τρέφουν τα ζώα κι όλα μαζί τρέφουν τους ανθρώπους.
Αέρας : (Ειρωνικά) Ναι ρε φίλε, αλλά αυτοί θέλουν ηλεκτρικό!
Ήλιος : Και ηλεκτρικό να τους δώσω! Υπάρχουν τα φωτοβολταϊκά στοιχεία. Μπορώ και να τους ζεστάνω το νερό για το μπάνιο τους! Τι τα έφτιαξαν τα ηλιακά θερμοσίφωνα; Μέχρι και τα σπίτια τους μπορώ να ζεστάνω! Όμως αυτοί με περιφρονούν. Και με κρύβουν πίσω από το μαύρο νέφος τους. Γι' αυτό σας λέω.. Πάμε να φύγουμε! Δε γίνεται τίποτα.
Παιδί : Μια στιγμή! Μη φεύγετε! Εμείς σας θέλουμε! Θα μείνετε εδώ! Κάποιοι άλλοι είναι καιρός να φεύγουν. (Φωνάζει τη ραδιενέργεια, τον Μαζούτη και τον Καρβούνη).
Για ελάτε εδώ! Πολύ μας σκοτίσατε! Και πολύ τσαμπουκάδες μας το παίζετε! Ξεχνάτε όμως κάτι. Τι δύναμή σας την παίρνετε από μας τους ανθρώπους! Κι εμείς αποφασίσαμε να σας ξεφορτωθούμε. Δρόμο λοιπόν και πάρτε και τις μουντζούρες σας μαζί σας!
(Φωνάζει τα παιδιά).
Παιδιά !!!! Παιδιά !!!!

Έρχονται και τα άλλα τα παιδιά.
Παιδί : Βάλτε ένα χεράκι να ξαναδώσουμε χρώμα στο περιβάλλον! Αρκετά πια μ' αυτό το γκρίζο!

Σκίζουν το γκρίζο σκηνικό κι εμφανίζεται το γνωστό σκηνικό με τα δέντρα και τα λουλούδια. Εμφανίζεται το ποταμάκι, ο ανεμόμυλος και ο ήλιος. Τα παιδιά τραγουδούν.
Μητέρα : Μπράβο παιδιά!!! Μας δώσατε ένα καλό μάθημα! Αλλά και εσείς οι μεγαλύτεροι που μας παρακολουθήσατε σκεφτείτε το λίγο. Μπορούμε να κάνουμε πολλά αν το αποφασίσουμε! Για να μπορούν τα παιδιά μας να χαίρονται τη φύση και τα καλά της επιστήμης, όπως τα χαιρόμαστε κι εμείς.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Η παραπάνω δραστηριότητα αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, καθώς και την αναγκαιότητα της χρήσης τους. Οι σκοποί του μαθήματος με αυτή τη δραστηριότητα εξυπηρετούνται με τη βοήθεια του θεατρικού παιχνιδιού. Κατά συνέπεια το μάθημα πέρα απο τους κανόνες της φυσικής, μυεί τους μαθητές και σε στοιχεία θεατρολογίας.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Με το θέατρο οι μαθητές οξύνουν την κριτική τους ικανότητα και σκέψη, εντύνουν τη φαντασία, την αισθητική και το καλλιτεχνικό τους ταλέντο. Συνεπώς, πρόκειται για μια πολύ δημιουργική για τους μαθητές δραστηριότητα, η οποία πέρα από τις γνώσεις που προσφέρει και αφορούν το μάθημα της φυσικής, βοηθά τα παιδιά να ανοίξουν τους πνευματικούς τους ορίζοντες, να επεξεργαστούν πληροφορίες και να φτάσουν με ένα πρωτότυπο, δημιουργικό και διασκεδαστικό τρόπο στην κατάκτηση της γνώσης.


χάρτης εννοιών

ένα θεατρικό σκετς για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από
την Αλεξούδη Δέσποινα

More pages