ένα κινητικό παιχνίδι για τα μικρόβια και τα αντισώματα


ένα κινητικό παιχνίδι για τα μικρόβια και τα αντισώματα - atlaswiki

oδηγίες για τον/την εκπαιδευτικό

Ο/η εκπαιδευτικός σχεδιάζει με χαρτοταινία στο πάτωμα μία ανθρώπινη φιγούρα και έπειτα εξηγεί στους μαθητές ότι η φιγούρα αυτή, αντιπροσωπεύει έναν ανθρώπινο οργανισμό, στον οποίο θα επιδιώξει στη συνέχεια να εισέλθει μία ασθένεια. Όμως, ο οργανισμός αυτός δεν θα παραμείνει αδρανής αλλά θα προσπαθήσει να τον αντιμετωπίσει. Τόσο τα μικρόβια της ασθένειας, όσο και τα αντισώματα του οργανισμού θα τα αναπαραστήσουν τα παιδιά της τάξης. Ο/η εκπαιδευτικός είναι εκείνος που θα αναθέσει τους ρόλους, επιδιώκοντας ίσο αριθμό μικροβίων και αντισωμάτων.
Σε πρώτη φάση, επιδιώκεται να κατανοήσουν τα παιδιά πώς λειτουργεί η φυσική άμυνα του οργανισμού. Συνεπώς, ο/η εκπαιδευτικός βάζει μία μουσική υπόκρουση με γρήγορο τέμπο κατά την οποία τα μικρόβια – παιδιά προσπαθούν να εισέλθουν στον οριοθετημένο χώρο από οποιοδήποτε σημείο, ενώ τα αντισώματα – παιδιά να τα αποτρέψουν. Έχει τονιστεί ότι τα παιδιά – μικρόβια πρέπει να κινούνται σύμφωνα με το τέμπο της μουσικής, ενώ τα παιδιά – αντισώματα ελεύθερα με ότι ταχύτητα επιθυμούν. Μέσα από αυτή τη σύγκρουση - πάλη, αναμένεται να υπάρξει αρχικά μία ανοργάνωτη δράση των αντισωμάτων (τα αντισώματα να σκέφτονται εκείνη τη στιγμή εναντίον ποιανού μικροβίου θα δράσουν και ενδέχεται 2-3 να στραφούν εναντίον του ίδιου μικροβίου). Στο σημείο αυτό, ο/η εκπαιδευτικός θα σταματήσει τη μουσική και θα τονίσει αυτήν ακριβώς την αδυναμία, ρωτώντας τους τι θα μπορούσαν να κάνουν. Τα παιδιά θα πουν ότι χρειάζονται κάποιον για να τους οργανώσει. Τότε, ο/η εκπαιδευτικός θα κάνει λόγο για τα κύτταρα μνήμης – όχι επιμένοντας τόσο στο όνομά τους, αλλά στο γεγονός ότι εμφανίζονται μετά από την πρώτη είσοδο του μικροβίου και ότι σκοπός τους είναι η οργάνωση των αντισωμάτων. Η μουσική θα ξαναρχίσει και τώρα τα κύτταρα μνήμης (άλλα παιδιά), θα οργανώσουν τα αντισώματα.
Μετά από λίγο, η μουσική θα σταματήσει και πάλι. Τώρα αυτό που θα τονίσει ο/η εκπαιδευτικός είναι ότι ναι μεν η δράση του οργανισμού ήταν οργανωμένη, αλλά αν τελικά νικούσαν τα μικρόβια κατά την πρώτη επαφή, τα κύτταρα μνήμης δεν θα προλάβαιναν να σχηματιστούν, αφού ο οργανισμός θα είχε ήδη νοσήσει. Τότε, ο/η εκπαιδευτικός θα μιλήσει για τα εμβόλια. Θα πει ότι ουσιαστικά εισάγουν εσκεμμένα τους μικροοργανισμούς, ώστε ο οργανισμός να σχηματίσει τα κύτταρα μνήμης, αλλά τους εισάγουν εξασθενημένους, ώστε να προλάβει η άμυνα να οργανωθεί. Έτσι, η αναπαράσταση ξεκινά και πάλι. Ο/η εκπαιδευτικός έχει επιλέξει μια πιο αργή μουσική αυτήν τη φορά και σε αυτό το τέμπο πρέπει να κινηθούν τα μικρόβια. Έτσι, ο οργανισμός προλαβαίνει να αμυνθεί, να παράξει κύτταρα μνήμης και να οργανωθεί για μια ενδεχόμενη πραγματική επίθεση στο μέλλον.

διδακτικό υλικό

χαρτοταινία (όχι σχοινί λόγω επικινδυνότητας κατά την πάλη), μουσική – CD, χαρτόνια σε 3 διαφορετικά χρώματα

στάσεις που καλλιεργούνται

Συνεργασία και συλλογικότητα,
Ισότητα των δύο φύλων,
Ένταξη ατόμων με κινητικές δυσκολίες


δεξιότητες που αναπτύσσονται

Επικοινωνία
Κριτική σκέψη – αναστοχασμός (διαφορετικά δεδομένα οδηγούν σε διαφορετικό αποτέλεσμα),
Ενδιαφέρον και προβληματισμός για τις επιστημονικές και τεχνολογικές εξελίξεις στην αντιμετώπιση καθημερινών ζητημάτων.

μια διδακτική πρόταση από ελένη γεωργίου, μαρία δούκα, λυδία αρχοντή, αντιγόνη ασβεστά και αγλαία καββαδία

More pages