ένα κινητικό παιχνίδι για την αναπνοή

ένα κινητικό παιχνίδι για την αναπνοή - atlaswiki

οδηγίες για τον/την εκπαιδευτικό

Σχεδιάζουμε πάνω στο πάτωμα με την κολλητική ταινία ένα υπερμέγεθες ανθρώπινο σώμα μέχρι την μέση με απλές γραμμές. Βάζουμε δύο παιδιά στη θέση των πνευμόνων και τους κρεμάμε στο λαιμό τα σχήματα με τους πνεύμονες που έχουμε εκτυπώσει. Τοποθετούμε δίπλα τους το ένα καλάθι με τα μπλε μπαλόνια που παρομοιάζουν τον αέρα γεμάτο με διοξείδιο του άνθρακα. το δεύτερο καλάθι γεμάτο με λευκά μπαλόνια που παρομοιάζουν τον αέρα που είναι γεμάτος οξυγόνο είναι τοποθετημένο δίπλα στο καλάθι του σχήματος. μοιράζουμε τα παιδιά σε τρεις ομάδες. Η πρώτη πιασμένη από τα χέρια κυκλώνει τα πνευμόνια παρομοιάζοντας το θώρακα. Η δεύτερη παρομοιάζει το αίμα που παραλαμβάνει το οξυγόνο για να το χρησιμοποιήσει ο οργανισμός ώστε να κάνει τις καύσεις των θρεπτικών συστατικών μέσω της μεγάλης κυκλοφορίας και στη συνέχεια φέρνει πίσω τα «κακά» συστατικά που είναι το διοξείδιο του άνθρακα.
Τέλος, η τρίτη ομάδα υποδύεται τον αέρα και ακολουθεί την πορεία που κάνει από το στόμα στα πνευμόνια δηλαδή την εισπνοή και ξανά πίσω στο στόμα δηλαδή την εκπνοή.

Δίνουμε οδηγίες στην κάθε ομάδα έτσι ώστε να πλησιάσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη λειτουργία της αναπνοής. Ξεκινά η δεύτερη ομάδα ανοίγοντας τον κύκλο που έχουν δημιουργήσει με τα χέρια τους τα παιδιά για να αφήσουν τον αέρα να μπει. Οι πνεύμονες βρίσκουν χώρο και ανοίγουν. Αμέσως η πρώτη ομάδα εισέρχεται από το «στόμα» προχωρά στο «λάρυγγα» και φτάνει στους πνεύμονες κουβαλώντας μαζί της τα λευκά μπαλόνια που παριστάνουν τον αέρα εμπλουτισμένο με το οξυγόνο. Εκεί η τρίτη ομάδα που παριστάνει το αίμα κάνει την ανταλλαγή των μπαλονιών δηλαδή ανταλλάσσει το οξυγόνο (χέρι με χέρι) που ήρθε με την εισπνοή (λευκά μπαλόνια), με το διοξείδιο του άνθρακα που είχε μεταφέρει σαν απόβλητο από το σώμα (μπλε μπαλόνια). Η δεύτερη ομάδα κλείνει τον κύκλο, δηλαδή πιέζονται τα πνευμόνια και τελικά η πρώτη ομάδα ακολουθεί αντίστροφη πορεία και βγάζει το διοξείδιο του άνθρακα έξω.το παιχνίδι επαναλαμβάνεται για να φανεί η συνεχής ροή της εισπνοής και της εκπνοής.

υλικά

Έγχρωμη κολλητική ταινία, οι πνεύμονες εκτυπωμένοι σε χαρτί, μικρά μπαλόνια λευκά και γαλάζια, δύο καλάθια, κόκκινες κορδέλες

ένα κινητικό παιχνίδι για την αναπνοή - atlaswiki

στόχος του συγκεκριμένου παιχνιδιού

Να κατανοήσουν τα παιδιά τη διαδρομή που ακολουθεί ο αέρας μέσα στο ανθρώπινο σώμα αλλά και τη σημαντική λειτουργία που επιτελεί.
Να κατανοήσουν καλύτερα τη λειτουργία της αναπνοής σύμφωνα με το επιστημονικό πρότυπο.
εστιάζοντας στην διαφορά της σύστασης του αέρα κατά την είσοδο και κατά την έξοδο από το στόμα ή τη μύτη να δείξουμε τη σημαντική λειτουργία των πνευμόνων και το ρόλο που παίζουν για το ανθρώπινο σώμα.
Τα περισσότερα παιδιά αγνοούν ότι κατά την αναπνοή, παράλληλα με την πρόσληψη οξυγόνου, αποβάλλεται διοξείδιο του άνθρακα.
να κατανοήσουν οι μαθητές την βοήθεια του θώρακα και του διαφράγματος στη διαδικασία της εισπνοής και της εκπνοής.

ένα κινητικό παιχνίδι για την αναπνοή - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από την ειρήνη κελεσίδου , τον αλέξανδρο κελεσίδη , την αντιγόνη ασβεστά , την λυδία αρχοντή και την αγλαία καββαδία

More pages