ένα κινητικό παιχνίδι για την εξοικονόμηση ενέργειας


ένα κινητικό παιχνίδι για την εξοικονόμηση ενέργειας - atlaswiki

οδηγίες για τον/την εκπαιδευτικό

Ο/η εκπαιδευτικός σηκώνει εθελοντικά δύο παιδιά παρόμοιου αναστήματος και φυσικής κατάστασης για να κάνουν σχοινάκι. Το ένα παιδί αφήνεται ήσυχο να κάνει σχοινάκι χωρίς να σπαταλά ενέργεια σε άλλη δραστηριότητα, όπως να μιλά και να τραγουδά. Το δεύτερο παιδί ενώ κάνει σχοινάκι είτε τραγουδά είτε συζητά με κάποιο συμμαθητή/-τρια του ή τον/την εκπαιδευτικό, δηλαδή αυτό σπαταλά περισσότερη ενέργεια. Αναμένεται το δεύτερο παιδί να κουραστεί πιο γρήγορα και να σταματήσει την άσκηση, σε αντίθεση με το πρώτο. Ο/η εκπαιδευτικός απευθύνει ερωτήσεις στους/στις μαθητές/-τριες για τους πιθανούς λόγους που συμβαίνει αυτό και πραγματοποιείται συζήτηση στην ολομέλεια της τάξης, ώστε οι μαθητές/-τριες να εκφράσουν τις απόψεις τους σχετικά με το θέμα. Η δραστηριότητα αυτή συνδέεται με την ανάγκη εξοικονόμησης ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή τόσο σε ηλεκτρικές συσκευές όσο και στον ανθρώπινο οργανισμό. Οι μεν συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και οι δε στην ευεξία του ανθρώπου. Έτσι ο/η εκπαιδευτικός προβαίνει στη σύνδεση της δραστηριότητας με την εξοικονόμηση ενέργειας στην καθημερινή μας ζωή. Εναλλακτικά μπορούν να σηκωθούν τέσσερα παιδιά, δύο από τα οποία να μιλούν μεταξύ τους κάνοντας σχοινάκι και δύο αφοσιωμένοι μόνο στην άσκηση.


διδακτικό υλικό

Ο/η εκπαιδευτικός χρειάζεται τουλάχιστον δύο σχοινάκια. Σε περίπτωση που θέλουν περισσότεροι μαθητές/ -τριες να δοκιμάσουν την άσκηση θα χρειαστούν περισσότερα σχοινάκια.

στάσεις και δεξιότητες που καλλιεργούνται

Με τη συγκεκριμένη δραστηριότητα τα παιδιά συνειδητοποιούν την αξία της εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και τις επιπτώσεις που έχει η σπατάλη της στο περιβάλλον. Έτσι υιοθετούν μία στάση φιλική προς το περιβάλλον και φροντίζουν η εξοικονόμηση ενέργειας να ενσωματωθεί στον τρόπο ζωής τους. Επιπλέον, η εξοικονόμηση ενέργειας παραπέμπει στη χρήση των ηλεκτρικών συσκευών αλλά με τη δραστηριότητα αυτή αναδύεται η σημασία της και για το σώμα του ανθρώπου.

ένα κινητικό παιχνίδι για την εξοικονόμηση ενέργειας - atlaswiki


μια διδακτική πρόταση από την ελένη γέντζη, την ελισάβετ-σοφία κατσάνου, τη δέσποινα πουρτουλίδου, τη λυδία αρχοντή, την αντιγόνη ασβεστά και την αγλαία καββαδία

More pages