ένα κολλάζ για την υγιεινή διατροφή

ένα κολλάζ για την υγιεινή διατροφή - atlaswikiΣτόχος της δραστηριότητας είναι να μάθουν τα παιδιά να διακρίνουν εύκολα τα ανθυγιεινά τρόφιμα (junk-food) από τα τρόφιμα που χαρακτηρίζουν ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο που βασίζεται στη μεσογειακή διατροφή. Επίσης να γνωρίσουν τα παιδιά τα διάφορα συστατικά των τροφών και να μάθουν να κατηγοριοποιούν τις τροφές με βάση τα συστατικά τους.

Συνολική χρονική διάρκεια:
(2 διδακτικές ώρες)

Περιγραφή:

Την πρώτη διδακτική ώρα γίνεται ενημέρωση των παιδιών γύρω από τη μεσογειακή διατροφή και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών. Για το σκοπό αυτό διανέμουμε στα παιδιά ενημερωτικό άρθρο σχετικό με τη μεσογειακή πυραμίδα και τα θρεπτικά συστατικά των τροφών, καθώς και μια λίστα με τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά. Αφού εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά είναι σε θέση να ταξινομούν τα διάφορα τρόφιμα ανάλογα με τη θρεπτική τους αξία, τα χωρίζουμε σε ομάδες εργασίας (5-6 ατόμων) και τους ζητάμε να φτιάξουν κολάζ με θέμα «Η ταξινόμηση των τροφών». Στη συνέχεια μοιράζουμε στην κάθε ομάδα τα απαραίτητα υλικά, πλούσιο φωτογραφικό υλικό (εικονογραφημένα περιοδικά και φωτογραφίες από τον έντυπο τύπο) και μια λίστα με τα τρόφιμα που είναι πλούσια στα διάφορα θρεπτικά συστατικά. Τα παιδιά καλούνται να φτιάξουν κολάζ στο οποίο θα ταξινομούν το φωτογραφικό υλικό με τα τρόφιμα, σε ομάδες ανάλογα με το αν είναι υγιεινά ή ανθυγιεινά και ανάλογα με το θρεπτικό συστατικό στο οποίο είναι πλούσια. Κάθε κομμάτι του κολάζ θα πρέπει να συνοδεύεται από το κατάλληλο, κατά τη γνώμη τους, σλόγκαν.

ένα κολλάζ για την υγιεινή διατροφή - atlaswiki

Διδακτικό υλικό:


-Ενημερωτικό άρθρο για τη μεσογειακή διατροφή και τα θρεπτικά συστατικά.
-Εικονογραφημένα περιοδικά και φωτογραφίες από τον τρέχοντα τύπο που θα αναφέρονται σε θέματα διατροφής.
-Λίστα με κατηγορίες τροφίμων ανάλογα με το θρεπτικό συστατικό στο οποίο είναι πλούσια.
-Χαρτάκια με ενδεικτικά σλόγκαν για να τους δώσουμε μια ιδέα π.χ. «Οι πρωτεΐνες και οι βιταμίνες είναι απαραίτητες για την άμυνα του οργανισμού απέναντι στις ασθένειες» ή «Για την ανάπτυξη και τη συντήρηση του οργανισμού πρωταρχικό ρόλο παίζουν οι πρωτεΐνες»
-Τα απαραίτητα για το κολάζ υλικά όπως ψαλίδια, κόλλες, χαρτόνια, μαρκαδόροι κ.α.

μια διδακτική πρόταση από τον Κατσαφυλούδη Γεώργιο, τον Σίσκο Πέτρο
και τον Δομουχτσή Νικόλαο

More pages