ένα ντοκιμαντέρ & ένα άρθρο για τον πλανήτη Άρη

ένα ντοκιμαντέρ & ένα άρθρο για τον πλανήτη Άρη - atlaswiki ένα ντοκιμαντέρ & ένα άρθρο για τον πλανήτη Άρη - atlaswiki

Μοιράζουμε στα παιδιά το φύλλο εργασίας και ζητούμε από τα παιδιά να διαβάσουν προσεκτικά τις ερωτήσεις που περιέχει.
Τους ενημερώνουμε ότι δε θέλουμε να μας απαντήσουν άμεσα, αλλά να κατανοήσουν τι πληροφορίες θα χρειαστούν για να μπορέσουν να απαντήσουν στις ερωτήσεις. Τους ενημερώνουμε ακόμη ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις συλλέξουν παρακολουθώντας ένα ντοκιμαντέρ και διαβάζοντας
ένα άρθρο από εφημερίδα που θα τους δώσουμε αργότερα.
Αφού τελειώσουν την ανάγνωση των ερωτήσεων, τους ζητούμε να είναι έτοιμοι να κρατήσουν σημειώσεις στο σημειωματάριό τους και προβάλλουμε ένα απόσπασμα 20 περίπου λεπτών από το 2ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Οι Πλανήτες», παραγωγής BBC με θέμα τις επιστημονικές έρευνες από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα για την τοπογραφία του πλανήτη Άρη και τις θεωρίες για τη δημιουργία και την εξέλιξή του.
Τα παιδιά παρακολουθούν το ντοκιμαντέρ και το σχολιάζουν σύντομα σ’ ένα πρώτο επίπεδο.
Στη συνέχεια μοιράζουμε στα παιδιά το άρθρο με τίτλο «Ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε γαλάζιος» από την ηλεκτρονική εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ online.
Το άρθρο περιέχει τις τελευταίες απόψεις για το θέμα και λειτουργεί ως συμπλήρωμα του ντοκιμαντέρ.
Τα παιδιά το διαβάζουν και το σχολιάζουν κι αυτό σύντομα.
Ακολούθως τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες καλούνται να αξιοποιήσουν τις πληροφορίες που συνέλλεξαν από το ντοκιμαντέρ και το κείμενο και να απαντήσουν στις ερωτήσεις του 3ου φύλλου εργασίας που έχουν ήδη στα χέρια τους.
Οι ερωτήσεις επικεντρώνονται στην εικόνα που παρουσιάζει η επιφάνεια του Άρη, στις θεωρίες για τη δημιουργία και την εξέλιξη του πλανήτη στο πέρασμα του χρόνου καθώς και στην αλλαγή των θεωριών αυτών κάθε φορά που υπήρχαν νέα επιστημονικά δεδομένα.
Αφού ολοκληρώσουν την εργασία τους οι μαθητές ανακοινώνουν τα συμπεράσματά τους στην τάξη. Με βάση τα συμπεράσματά τους αυτά και κατάλληλες ερωτήσεις από το διδάσκοντα τα παιδιά θα οδηγηθούν σε εικασίες για τη δημιουργία της Γης.
Θα δοθεί έμφαση, ώστε τα παιδιά να κατανοήσουν ότι κάθε φορά που έχουμε νέα επιστημονικά δεδομένα είναι επόμενο να τροποποιούνται και οι υπάρχουσες θεωρίες.

xρονική διάρκεια:
3 με 4 διδακτικές ώρες

διδακτικό υλικό:
- απόσπασμα από το 2ο επεισόδιο της σειράς ντοκιμαντέρ «Οι Πλανήτες», παραγωγής BBC (20 λεπτά) με θέμα τις επιστημονικές έρευνες για τη μορφολογία του πλανήτη Άρη και τις θεωρίες για τη δημιουργία του.
- «Ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε γαλάζιος», άρθρο από την ιστοσελίδα ΤΟ ΒΗΜΑ online, της Τετάρτης 25ης Νοεμβρίου 2009.
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=301236&dt=25/11/2009
- ερωτηματολόγιο με ερωτήσεις που θα αφορούν το ντοκιμαντέρ και το άρθρο (3ο φύλλο εργασίας).


θεματικές περιοχές:

αστρονομία, γεωγραφία, γεωλογία, γλώσσα

δεξιότητες και στάσεις:

- να αναπτύξουν οι μαθητές τις γνώσεις τους με βάση τα επιστημονικά δεδομένα.
- να αντιληφθούν ότι η επιστημονική γνώση δεν είναι απόλυτη και μπορεί να μεταβληθεί με το πέρασμα του χρόνου.
- να κατανοήσουν τους τρόπους με τους οποίους οι επιστημονικές ιδέες αλλάζουν μέσα στο χρόνο.
- να συσχετίσουν τις προγενέστερες με τις σύγχρονες επιστημονικές ιδέες και θεωρίες και να τις συγκρίνουν με την προσωπικής τους πορεία προς τη μάθηση.
- να διακρίνουν τους ισχυρισμούς και τα επιχειρήματα που στηρίζονται σε επιστημονικά δεδομένα και αποδείξεις από όσα δε στηρίζονται σε αυτά.άρθρο

από την ιστοσελίδα
http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artid=301236&dt=25/11/2009

Ο Κόκκινος Πλανήτης ήταν κάποτε γαλάζιος
ΤΟ ΒΗΜΑ online, Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

ουάσιγκτον. Ένας τεράστιος ωκεανός κάλυπτε κάποτε το ένα τρίτο της επιφάνειας του Άρη, αναφέρουν τώρα οι επιστήμονες. Το γεγονός αυτό αυξάνει τις πιθανότητες να υπήρχε κάποτε ζωή στον Κόκκινο Πλανήτη, του οποίου, όπως αποδεικνύεται, το βόρειο μέρος ήταν τελικώς... γαλάζιο.

Ερευνητές, υπό τον καθηγητή Γεωγραφίας Γουέι Λούο του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις των ΗΠΑ, δημιούργησαν έναν νέο χάρτη του Άρη, ο οποίος δημοσιεύεται στο περιοδικό «Journal of Geophysical Research» της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Ως τώρα ο μοναδικός χάρτης του Άρη με τις κοιλάδες του είχε σχηματιστεί με το χέρι με βάση δορυφορικές φωτογραφίες της δεκαετίας του 1990. Ο νέος πιο αναλυτικός και αποκαλυπτικός χάρτης, που βασίστηκε σε αλγόριθμους υπολογιστών για την αξιοποίηση και αξιολόγηση των νέων δεδομένων, δείχνει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοιλάδων με ποταμούς, το οποίο είναι υπερδιπλάσιο σε μήκος από αυτό που είχαν σχεδιάσει ως τώρα οι επιστήμονες και περίπου εξίσου πυκνό με αυτό της Γης σε ορισμένες περιοχές. Οι κοιλάδες είναι συγκεντρωμένες σε μια ζώνη που κυκλώνει τον Ισημερινό του Άρη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι κοιλάδες αυτές διατρέχονταν από ποτάμια, τα οποία κάποτε έρεαν από τα νότια υψίπεδα του πλανήτη προς τις χαμηλότερες περιοχές στο βόρειο ημισφαίριο, δημιουργώντας έτσι και συνεχώς ανατροφοδοτώντας έναν τεράστιο ωκεανό στον βορρά.

Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική εκτίμηση, πριν από δισεκατομμύρια χρόνια, ο Κόκκινος Πλανήτης, έχοντας έναν μόνο μεγάλο ωκεανό, θα είχε σε μεγάλο βαθμό στην υπόλοιπη επιφάνειά του ένα ξηρό ηπειρωτικό κλίμα, ανάλογο με αυτό που έχουν οι ξηρές περιοχές της Γης.

[Untitled]

Η περιοχή με μπλε χρώμα δείχνει πού βρισκόταν ο ωκεανός του Άρη.
Οι ζώνες με κίτρινο, κόκκινο και πράσινο χρώμα δηλώνουν σημεία στα οποία εντοπίστηκαν κοιλάδες.
(WΕΙ LUΟ/ ΝΟRΤΗΕRΝ ΙLLΙΝΟΙS UΝΙVΕRSΙΤΥ/ΡΑ)


φύλλο εργασίας

ένα ντοκιμαντέρ & ένα άρθρο για τον πλανήτη Άρη - atlaswiki

ο πλανήτης Άρης

ερωτήσεις:

1. ποιος πλανήτης ονομάζεται κόκκινος και γιατί;
2. ποιος πλανήτης σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των αστρονόμων μοιάζει γεωλογικά με τη γη;
3. πότε και από ποιον αστρονόμο άρχισε η χαρτογράφηση του πλανήτη Άρη;
4. πότε έγινε η πρώτη προσπάθεια φωτογράφησης του πλανήτη Άρη; Ήταν επιτυχής; Τι έδειχναν οι πρώτες φωτογραφίες από το διαστημικό όχημα Mariner 4;
5. τι αποτελέσματα είχαν οι επόμενες αποστολές με τα διαστημικά οχήματα Μariner 6 και Mariner 7;
6. σε τι διέφερε το διαστημικό όχημα Mariner 9 από τα προηγούμενα διαστημικά οχήματα; Τι ανακάλυψαν οι επιστήμονες με την αποστολή του Mariner 9;
7. ποιο ήταν το πρώτο διαστημικό όχημα που προσγειώθηκε στον Άρη; Πότε έγινε αυτό; Τι προσδοκούσαν οι επιστήμονες από την αποστολή του; Τι πέτυχαν;
8. τι καινούριο έφερε η αποστολή του Παρατηρητή το 1997;
9. ποιες είναι οι τελευταίες απόψεις για τον Άρη από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Βόρειου Ιλινόις των ΗΠΑ;μία διδακτκή πρόταση από την Αιμιλία Αιμονιώτη

More pages