ένα ντοκιμαντέρ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας


ένα ντοκυμαντέρ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - atlaswiki ένα ντοκυμαντέρ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - atlaswiki

προβολή ταινίας στην τάξη

«Επείγουσα ανάγκη στροφής προς τη χρή
ση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας»

Η επιστήμη συναντά την τέχνη και ως «δυναμικό ντουέτο», αναδεικνύονται σε χρήσιμο παιδαγωγικό υλικό.
Με αφορμή ένα ντοκυμανταίρ, με οικολογικό περιεχόμενο, συναφές με το θέμα της διδασκαλίας μας, τα παιδιά παρακολουθούν τον τρόπο, με τον οποίο τα σύγχρονα περιβαλλοντικά προβλήματα ενέπνευσαν το δημιουργό, με στόχο, ο ίδιος να στρέψει το κοινό του προς τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τώρα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είνα
ι σε θέση να ξεφύγουν από την προηγούμενη θεωρητική προσέγγιση των διαπραγματευόμενων επιστημονικών εννοιών και να δουν πώς αυτές βιώνονται στην πράξη.
Η επιστήμη χτυπά την πόρτα στην 7η τέχνη και εκείνη δε διστάζει να δώσει χέρι βοηθείας σ’ αυτήν.
Ειδικότερα, πρόκειται για το ντοκιμαντέρ «Η Ενδέκατη ώρα» (“the 11th hour”) των Nadia Conners και Leila Conners Petersen, με αφηγητή τον Leonardo DiCaprio. Η προβολή του ντοκιμαντέρ στους ελληνικούς κινηματογράφους έγινε το Δεκέμβριο του 2007.
Οι ξηρασίες, οι λιμοί, η όξινη βροχή, η έντονες πλημμύρες, οι ασυνήθιστα υψηλές βροχοπτώσεις, οι θύελλες, η διαρκής άνοδος της θερμοκρασίας, το λιώσιμο των πάγων και άλλα φαινόμενα που «αρρωσταίνουν» τη Γη, επηρεάζουν τους δημιουργούς, οι οποίοι αναζητούν έναν καλύτερο, «πράσινο» κόσμο. Αυτοί προσπαθούν να βοηθήσουν το θεατή να αντιληφθεί, ότι τα περιστατικά περιβαλλοντικών καταστροφών, που κατά καιρούς γίνονται γνωστά, δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις, αλλά κομμάτια ενός μεγαλύτερου παγκόσμιου παζλ που θα μπορούσαν να ξεκλειδώσουν το μυστήριο του μέλλοντος της ανθρωπότητας.
Το ντοκιμαντέρ ξετυλίγει το κουβάρι της ανθρώπινης ιστορίας και διαπιστώνει, ότι ο χρόνος ύπαρξης του ανθρώπινου είδους είναι μικρός μεν, αλλά δυναμικός. Ο άνθρωπος στην πορεία, για να διασφαλίσει τη δική του επιβίωση και καλύτερη ποιότητα ζωής,
προκάλεσε επαναστάσεις στη βιομηχανί
α, την επιστήμη, τη διατροφή και την ιατρική.
Η εκμετάλλευση αυτών των επαναστάσεων οδήγησε στη διατάραξη της ευαίσθητης ισορροπία που καθιστά δυνατή τη ζωή στη Γη.
Το αποτέλεσμα είναι μια σειρά περιβαλλοντικών προβλημάτων, τα οποία αποδίδονται από τους δημιουργούς, κυρίως, στην αλόγιστη χρήση ορυκτών καυσίμων και μη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Ωστόσο, οι δημιουργοί, ενώπιον αυτής της καταστροφής, προβάλλουν τη λύση, η οποία βρίσκεται, μεταξύ άλλων, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Οι δημιουργοί αφουγκράζονται τον ασθενή παλμό της Γης και θέλουν να το δυναμώσουν.
Αντιλαμβάνονται την ανάγκη για ένα καλύτερο οικολογικό αύριο και προσπαθούν να την καλλιεργήσουν και στους θεατές. Τα υλικά της προσπάθειας τους τα αντλούν από εικόνες της σύγχρονης ζωής, του σύγχρονου κόσμου.

ένα ντοκυμαντέρ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - atlaswiki ένα ντοκυμαντέρ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - atlaswiki

Η οθόνη γίνεται το μέσο, με το οποίο μια αφανής και μακρινή πραγματικότητα γίνεται φανερή και κοντινή στα μάτια των θεατών. Επιστήμονες και επιστημονικές έννοιες παρελαύνουν σε ένα ντοκυμανταίρ ικανό να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα της οικολογικής μας συνείδησης. Μάλιστα, οι δημιουργοί συνδέουν το νοσηρό περιβαλλοντικό παρόν της Γης με τον τρόπο ζωής των σημερινών ανθρώπων, καθώς και με την πολιτική ευθύνη.

Το κυνήγι των υλικών αγαθών, ο υπέρμετρος καταναλωτισμός δεν αφήνουν χώρο στην ανθρώπινη σκέψη για περιβαλλοντικά ζητήματα. Έτσι, η αδιαφορία προς το περιβάλλον, μέσω της μη εξοικονόμησης ενέργειας, της μη ανακύκλωσης και άλλων ασυνείδητων ενεργειών, είναι η πληγή των καιρών μας. Τέλος, οι δημιουργοί αναδεικνύουν τον τρόπο, με τον οποίο το περιβάλλον εξορίζεται από μια πολιτική απρόθυμη να αναλάβει αποφάσεις και μέτρα για τη σωτηρία του πλανήτη μας.
Η κοινωνία και η πολιτεία αρνούνται να θυσιάσουν πόρους, αψηφώντας τα εταιρικά συμφέροντα,
για να προετοιμαστούν, εν όψει αβέβαιων, μελλοντικών, μακρινών κινδύνων.

ένα ντοκυμαντέρ για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας - atlaswiki

Η ενεργός αξιοποίηση του παραπάνω ντοκιμαντέρ στη διδασκαλία των υπό μελέτη επιστημονικών εννοιών, βοηθά την παιδαγωγική να αποβάλλει από το χώρο της επιστήμης το πέπλο μυστηρίου, που τον τυλίγει και να τον κάνει πιο προσιτό στα παιδιά.
Αυτά βλέπουν τις αιτίες και τις λύσεις των περιβαλλοντικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας.
Αντιλαμβάνονται την ανάγκη να δράσουν και αξιοποιούν τα
δεδομένα του ντοκιμαντέρ, για να κάνουν αποτελεσματική τη δράση τους. Ευαισθητοποιούνται, παρακολουθώντας την αντίστροφη μέτρηση της καταστροφής της Γης, μέσα από αλλεπάλληλες εικόνες, που φέρνουν κοντά μια κατάσταση, η οποία έμοιαζε μακρινή.
Η επιλογή του συγκεκριμένου ντοκιμαντέρ αιτιολογείται από την προσπάθεια μας να εξοικειώσουμε τα παιδιά με περιβαλλοντικά προβλήματα, για τα οποία μιλούσαμε πριν θεωρητικά και με επιστημονικές έννοιες, οι οποίες, τώρα, παίρνουν σάρκα και οστά, μέσα από έμπρακτα οπτικοποιημέ
να παραδείγματα.
Τα παιδιά ακούν τους στεναγμούς της Γης και, ακολουθώντας τις συμβουλές του ντοκιμαντέρ προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές της. Το δίπολο ανανεώσιμες και μη πηγές ενέργειας ενσαρκώνεται μέσα από εικόνες και απτά παραδείγματα καθημερινού τρόπου ζωής, που προβάλλουν την ωφέλεια των πρώτων και την βλαπτικότητα των δεύτερων.
Η προτεινόμενη δραστηριότητα θα μας απασχολήσει τρεις διδακτικές ώρες.
Τις δύο πρώτες, θα γίνει προβολή της ταινίας στην τάξη, ενώ η τρίτη θα αφιερωθεί στη συζήτηση, που θα προκαλέσει το φύλλο εργασίας.

Συγκεκριμένα, μετά την παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ, οι μαθητές και οι μαθήτριες δουλεύουν σε ομάδες, συζητούν και απαντούν στις ερωτήσεις του φύλλο εργασίας.
Στη συνέχεια, ακολ
ουθεί συζήτηση στην οποία συμμετέχει όλη η τάξη, όπου κάθε ομάδα εκθέτει τις απόψεις της, σχετικά με τα παραπάνω ερωτήματα.
Πρόκειται για μια διαθεματική δραστηριότητα, καθώς συνδυάζει θέματα από το χώρο της περιβαλλοντικής, της φυσικής, της Ν. Γλώσσας και της Τέχνης.φύλλο εργασίας
1. Παρακολουθήστε προσεκτικά το ντοκυμανταίρ «Η Ενδέκατη ώρα», των Nadia Conners και Leila Conners Petersen.2. Τι είναι εκείνο που κινητοποίησε τους δημιουργούς να φτιάξουν αυτό το ντοκυμανταίρ;3. Ποιες είναι οι αιτίες που οδήγησαν στην τωρινή καταστροφική περιβαλλοντική κατάσταση της;4. Τι μερίδιο ευθύνης φέρει η πολιτεία και κατά πόσο είμαστε κι εμείς υπεύθυνοι για την καταστροφή του πλανήτη μας;5. Αναφέρετε τρόπους με τους οποίους θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε στη σωτηρία της Γης.μία διδακτική πρόταση από την Αθανασιάδου Ανθούλα & Μπερμπερίδου Φωφώ

More pages