ένα παιδικό κόμικ για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα

δραστηριότητες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με αφορμή παιδικό κόμικς - atlaswikiδραστηριότητες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με αφορμή παιδικό κόμικς - atlaswikiδραστηριότητες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με αφορμή παιδικό κόμικς - atlaswiki

διδασκαλία με αφορμή ένα κόμικ

Είναι παρατηρήσιμο το γεγονός ότι οι ήρωες στις φανταστικές, συχνά όμως ρεαλιστικές, ιστορίες των κόμικς ασχολούνται και εμπλέκονται σε ιστορίες και σκάνδαλα που έχουν να κάνουν με ζητήματα που αφορούν τις Φυσικές Επιστήμες, όπως την Φυσική, Βιολογία κλπ. Επίσης, είναι πολύ ευχάριστο το ότι πάρα πολλά παιδιά, και όχι μόνο, είναι φανατικοί αναγνώστες κόμικς! Εύκολα κατανοητή, με απλουστευμένη γλώσσα, εμπλουτισμένη με ατάκες και στάσεις που έχουν να κάνουν με τις Φ.Ε., η ιστορία που προτείναμε, “Η επίθεση μιας γιγάντιας τομάτας” στέκεται κριτικά απέναντι στην επιστήμη της Βιοτεχνολογίας. Συγκεκριμένα, η πλοκή της ιστορίας έχει να κάνει με μια μεταλλαγμένη τομάτα-κίνδυνο για την πόλη της Λυμνούπολης και των κατοίκων της. Ο απώτερος σκοπός μας, δίνοντας αυτό το κόμικς στα παιδιά, δεν είναι να τους γεννήσουμε υποψίες και να τους κατευθύνουμε σε αρνητικές στάσεις απέναντι στα μεταλλαγμένα προϊόντα. Αντίθετα, θέλουμε να προβληματίσουμε τα παιδιά ώστε να αποκτήσουν κριτική στάση απέναντι στην επιστήμη. Και τελικά, να μπορέσουν να σταθούν ως συνειδητά και ενημερωμένα άτομα μέσα στην καταναλωτική κοινωνία την οποία βιώνουμε...παρουσίαση του κόμικ

"
Η επίθεση της γιγάντιας ντομάτας"


Ο Ντόναλντ εκνευρίζεται για το άδοξο τέλος που είχε το κέικ του, λόγω του συνθετικού προζυμιού. Το απόσπασμα είναι αφορμή για να προβληματιστούμε πάνω στα «θαύματα» που υπόσχεται η σύγχρονη επιστήμη.

δραστηριότητες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με αφορμή παιδικό κόμικς - atlaswiki

Ο θείος Σκρούτζ παρατηρεί ότι τα μεταλλαγμένα γονίδια έκαναν την γιγάντια ντομάτα ανθεκτική σε αντιβιοτικά, και συγκεκριμένα σε ζιζανιοκτόνα.

δραστηριότητες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με αφορμή παιδικό κόμικς - atlaswiki

Αυτή η σκηνή στο δικαστήριο είναι πολύ σημαντική διότι ερμηνεύοντάς την μπορούμε να κατανοήσουμε το εξής: ότι η επιστήμη που την θεωρούμε αυθεντία, πολλές φορές κάνει μεγάλα σφάλματα, προπαντός στον ηθικό τομέα. Στο τέλος δεν δικαιώνεται αλλά αντιθέτως τιμωρείται και παραδέχεται το σφάλμα της. Η δικαιοσύνη και τα δικαιώματα του ανθρώπου είναι αυτά που υπερισχύουν!

δραστηριότητες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα με αφορμή παιδικό κόμικς - atlaswikiοδηγίες για την διδασκαλία

1η δραστηριότητα: ανάγνωση και σχολιασμός κόμικς

Ανακοινώνουμε στα παιδιά το θέμα με το οποίο θα ασχοληθούμε (μεταλλαγμένα τρόφιμα) και παρουσιάζουμε το κόμικς πάνω στο οποίο θα βασιστεί η διδασκαλία. Φροντίζουμε, ώστε ανά δύο τα παιδιά να έχουν ένα ολοκληρωμένο αντίγραφο του κόμικς. Διαβάζουμε το κόμικς - επιμένοντας στα επιλεγμένα αποσπάσματα - μέσα στη τάξη και σχολιάζουμε τις πληροφορίες που μας δίνει για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα και τη βιοτεχνολογία.


2η δραστηριότητα: δραματοποίηση και debate

Έχοντας αποκτήσει τα παιδιά τις απαραίτητες πληροφορίες για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα, καλούνται να λάβουν μέρος σε δραστηριότητες, μέσα από τις οποίες θα εμβαθύνουν περισσότερο στο θέμα με τρόπο οικοδομητικό και διασκεδαστικό. Έτσι, τα παιδιά από Α’ μέχρι Γ’ δημοτικού καλούνται να δραματοποιήσουν μια σκηνή από το κόμικς. Συγκεκριμένα, πρέπει να αναπαραστήσουν τη σκηνή του δικαστηρίου, στην οποία ο Σκρούτζ και οι συνεργάτες του βρίσκονται αντιμέτωποι με τον νόμο. Τα μισά παιδιά θα υποδυθούν τους κατηγορούμενους και τα άλλα μισά τους δικαστές και τους κατήγορους. Και οι δύο ομάδες θα πρέπει να είναι εφοδιασμένες με επιχειρήματα υπέρ ή κατά των μεταλλαγμένων, αντίστοιχα. Τα επιχειρήματα αυτά τα παιδιά θα τα εξάγουν μέσα από συζήτηση με όλη τη τάξη, πάνω στο υλικό που χρησιμοποιήθηκε στις προηγούμενες δραστηριότητες. Τα παιδιά από Δ’ μέχρι ΣΤ’ τάξη θα χωριστούν κι αυτά σε δυο ομάδες. Σε κάθε ομάδα θα δοθεί ένας φάκελος στον οποίον θα περιέχονται διάφορα άρθρα υπέρ ή κατά των μεταλλαγμένων. Η μία ομάδα θα αναλάβει να υπερασπιστεί τα μεταλλαγμένα και η άλλη να τα κατηγορήσει. Έτσι, θα αρχίσει ένα debate, στο οποίο κάθε ομάδα θα καλείται να αντικρούσει τα επιχειρήματα της άλλης.


διδακτικό υλικό

Αρχικά τα παιδια θα έρθουν σε επαφή με το παιδικό κόμικ "Η επίθεση της γιγάντιας ντομάτας" μέσω του οποίου θα γίνει η αφορμή για τη διδασκαλία των μεταλλαγμένων τροφίμων.

χρονική διάρκεια

Η συγκεκριμένη διδασκαλία μπορεί να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια δύο διδακτικών ωρών στο μάθημα της Φυσικής.

στάσεις και δεξιότητες που καλλιεργούνται

Η διδασκαλία με αφορμή ένα παιδικό κόμικ αποτελεί το έναυσμα για την καλλιέργεια γνώσεων που αποκτώνται με
ψυχαγωγικό τρόπο. Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τον κόσμο των φυσικών επιστημών, ανακαλύπτουν νέα πραγματα και πληροφορίες και συνάμα αποκτούν μια ολοκληρωμένη άποψη και στάση για την φυσική. Τέλος, δημιουργείται ένα περιβάλλον μάθησης που στοχεύει στην ανακάλυψη της γνώσης μέσω της δημιουργικότητας και της φαντασίας.


Μια διδακτική πρόταση από τις Μαυροματάκη Μαρία, Τιφκιτσή Χρυσή, Μπεδέλη Αντιγόνη και Τέτου Ευτυχία

More pages