ένα παιχνίδι για την προφύλαξη από το σεισμό

ένα παιχνίδι για την προφύλαξη από το σεισμό - atlaswiki ένα παιχνίδι για την προφύλαξη από το σεισμό - atlaswiki ένα παιχνίδι για την προφύλαξη από το σεισμό - atlaswiki


οδηγίες για τη διδασκαλία

Δίνουμε στα παιδιά πρώτα τα παρακάτω φυλλάδια, τα οποία περιέχουν τις ενέργειες που πρέπει να πράξει κάθε άνθρωπος την στιγμή του σεισμού. Τους χωρίζουμε σε ομάδες τεσσάρων ατόμων, και τους αφήνουμε να διαβάσουν τα φυλλάδια. Με το που τελειώσουν την ανάγνωση, τους ανακοινώνουμε την μορφή του παιχνιδιού καθώς και τους κανόνες του. Τα αφήνουμε για ένα εικοσάλεπτο να φτιάξουν τις πατούσες που τους χρειάζονται για το παιχνίδι. Οι πατούσες αυτές είναι χαρτόνια σε σχήμα πατούσας που τα παιδιά θα πρέπει να τοποθετήσουν στην διαδρομή που χρειάζεται να ακολουθήσει η τάξη τους σε περίπτωση σεισμού.

Οδηγίες παιχνιδιού: κάθε ομάδα βρίσκεται στην άκρη της τάξης και με το που δώσει το σύνθημα ο δάσκαλος φεύγει ο πρώτος από την κάθε ομάδα και ακολουθεί την πρώτη διαδρομή. Όταν γυρίσει πίσω φεύγει ο δεύτερος και ακολουθεί την δεύτερη διαδρομή και αυτό συνεχίζεται μέχρι να τελειώσουν όλοι από κάθε ομάδα.
Α’ διαδρομή: το παιδί μπαίνει κάτω από το θρανίο που είναι μπροστά του, μετά παίρνει τις πατούσες και το ζιλοτέιπ που βρίσκονται κάτω από το θρανίο και φτιάχνει την μισή διαδρομή που πρέπει να ακολουθήσει η τάξη του για να βγει στην αυλή. Αφού τελειώσει βγαίνει στην αυλή και επιστρέφει μετά στην τάξη του.
Β’ διαδρομή: και αυτό το παιδί μπαίνει κάτω από το ίδιο θρανίο και αφού είχε πάρει τις υπόλοιπες πατούσες από το πρώτο παιδί ολοκληρώνει την διαδρομή βγαίνει στην αυλή και έπειτα επιστρέφει πίσω.
Γ’ διαδρομή: όπως και τα προηγούμενα παιδιά έτσι και αυτό πρώτα μπαίνει κάτω από το θρανίο και μετά τοποθετεί τα αντικείμενα που χρειάζονται μέσα στο κουτί πρώτων βοηθειών. Κλείνει το κουτί και το αφήνει κάτω από το θρανίο. Μετά βγαίνει και αυτό στην αυλή ακολουθώντας την διαδρομή που έκαναν τα προηγούμενα παιδιά και έπειτά έρχεται πάλι πίσω στην τάξη.
Δ’ διαδρομή: το τελευταίο παιδί αφού μπει κι αυτό κάτω από το θρανίο παίρνει το κουτί πρώτων βοηθειών, βγαίνει στην αυλή και γυρίζει πίσω στην τάξη ολοκληρώνοντας το παιχνίδι.


διδακτικό υλικό


ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΣΕΙΣΜΟΥ

Μέσα στο σπίτι:

-Παραμείνετε ψύχραιμοι.
-Καλυφθείτε κάτω από κάποιο ανθεκτικό έπιπλο και ταυτόχρονα προστατέψτε τα μάτια σας με το εσωτερικό τμήμα του χεριού σας.
-Εάν δεν υπάρχει κοντά σας κάποιο ανθεκτικό έπιπλο καθίστε στο πάτωμα με το πρόσωπό σας στραμμένο σε εσωτερικό τοίχο, μακριά από παράθυρα και έπιπλα που μπορούν να πέσουν πάνω σας.
-Εάν είστε στο κρεβάτι, μείνετε ακίνητοι και προστατέψτε το κεφάλι σας με ένα μαξιλάρι.
-Μην προσπαθείτε να απομακρυνθείτε από το σπίτι.
-Μην χρησιμοποιείται τον ανελκυστήρα.
-Μην βγαίνετε στα μπαλκόνια.

Εάν βρεθείτε σε ψηλό κτήριο, απομακρυνθείτε από τζάμια και εξωτερικούς τοίχους.
Εάν βρεθείτε σε χώρο ψυχαγωγίας ή σε κάποιο κατάστημα ή εμπορικό κέντρο, διατηρήστε την ψυχραιμία σας και αποφύγετε τον πανικό. Μείνετε μακριά από το πανικόβλητο πλήθος που κινείται άτακτα προς τις εξόδους.


Έξω από το σπίτι:

-Απομακρυνθείτε από τα γειτονικά κτήρια καθώς και από τηλεφωνικά ή ηλεκτρικά καλώδια.
-Καλύψτε το κεφάλι σας με κάποια τσάντα ή χαρτοφύλακα που μπορεί να έχετε στη διάθεσή σας.
-Μείνετε σε ανοιχτό χώρο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.


Μέσα στο αυτοκίνητο:

-Καταφύγετε σε ανοιχτό χώρο και σταματήστε αμέσως το αυτοκίνητο.
-Μείνετε μέσα στο αυτοκίνητο μέχρι να σταματήσει η δόνηση.
-Αποφύγετε τις γέφυρες ή τις υπέργειες διαβάσεις.


ΜΕΤΑ ΤΟ ΣΕΙΣΜΟ

-Μείνετε προετοιμασμένοι για τους μετασεισμούς.
-Ελέγξτε τον εαυτό σας και τους γύρω σας για πιθανούς τραυματισμούς.
-Μην μετακινείτε τους βαριά τραυματισμένους.
-Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών και μην πιστεύετε τις ανυπόστατες φημολογίες.
-Χρησιμοποιείτε το τηλέφωνο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, γιατί προκαλείτε υπερφόρτωση του τηλεφωνικού δικτύου.
-Μην χρησιμοποιείτε άσκοπα το αυτοκίνητο, γιατί εμποδίζετε τα συνεργεία διάσωσης.
-Αποφύγετε την είσοδο στο σπίτι ειδικά εάν παρατηρείτε ζημιές ή αισθάνεστε τη μυρωδιά γκαζιού ή βλέπετε κομμένα καλώδια.
-Ο σεισμός αποτελεί μια φυσική προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι. Μετά από έναν ισχυρό σεισμό απομακρυνθείτε από παραθαλάσσιες περιοχές ή περιοχές χαμηλού υψομέτρου που γειτνιάζουν με τη θάλασσα.
-Παραμείνετε μακριά από τις παραθαλάσσιες περιοχές μέχρι να ενημερωθείτε από την αρμόδια Υπηρεσία ότι δεν υπάρχει κίνδυνος. Ένα τσουνάμι δεν αποτελείται άπό ένα και μόνο κύμα, αλλά από μια σειρά από κύματα με διαφορετικό χρόνο άφιξης στην ακτή.
-Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν δείτε το τσουνάμι είναι πιθανά πολύ αργά για να το αποφύγετε.
-Σε πολλές περιπτώσεις, ενός επερχόμενου τσουνάμι προηγείται μια σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος. Το φαινόμενο αυτό αποτελεί φυσική προειδοποίηση και θα πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη.
-Όλοι οι σεισμοί δεν προκαλούν τσουνάμι. Όταν όμως αισθανθείτε κάποιο σεισμό μείνετε σε εγρήγορση. Μπορεί να ακολοθήσει προειδοποίηση για επερχόμενο τσουνάμι.
-Ένα σχετικά μικρού μεγέθους τσουνάμι σε ένα σημείο μιας ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε ένα εξαιρετικό μεγάλου μεγέθους σε μερικά χιλιόμετρα απόσταση.


ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε κλειστό χώρο:

-Καλυφθείτε γρήγορα κάτω από το θρανίο.
-Πέστε στα γόνατα και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
-Απομακρυνθείτε από τα παράθυρα.
-Παραμείνετε στη θέση σας μέχρι να σας δοθούν περισσότερες οδηγίες από τους δασκάλους σας.


Κατά τη διάρκεια του σεισμού σε ανοιχτό χώρο:

-Ακούστε προσεχτικά τις οδηγίες των δασκάλων σας και απομακρυνθείτε από άλλα κτήρια, δέντρα και καλώδια.
-Καθίστε στο έδαφος και καλύψτε το κεφάλι σας με τα χέρια σας.
-Παραμείνετε σε ανοιχτό χώρο.
-Εάν βρίσκεστε στο δρόμο για το σχολείο μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.
-Εάν βρίσκεστε στο δρόμο από το σχολείο προς το σπίτι μην αλλάζετε δρομολόγιο και συνεχίστε προς την ίδια κατεύθυνση.χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα μας αυτή θα κρατήσει μια διδακτική ώρα. (15’ θα αφήσουμε τα παιδιά να διαβάσουν τα φυλλάδια που τους δώσαμε, 20’ τους δίνουμε για να σχεδιάσουν και να ζωγραφίσουν τις πατούσες και 10’ θα διαρκέσει η σκυταλοδρομία)


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Αυτή η δραστηριότητα σκοπό έχει να διδάξει στα παιδιά πώς να προστατεύονται, όπου και αν βρίσκονται, από το σεισμό. Έτσι μέσα από το παιχνίδι περνάει, με έναν διασκεδαστικό τρόπο, στα παιδιά τι πρέπει να κάνουν όταν γίνει σεισμός στο σχολείο.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Σε αυτή την δραστηριότητα προσπαθήσαμε να ενώσουμε την γυμναστική με την φυσική.

μια διδακτική πρόταση από τις Παχατουρίδου Αικατερίνη και Χατζηγεωργίου Έλλη

More pages