ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση


ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

η ατμοσφαιρική ρύπανση στον τόπο μας

περιγραφή- σενάριο: Ανακοινώθηκε στο ραδιόφωνο ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στα ανώτατα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο διευθυντής του σχολείου θέτει προς συζήτηση το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Πού οφείλεται η ρύπανση; Ποιες είναι οι συνέπειές της στην υγεία των κατοίκων;
Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, για να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης, να περιοριστούν οι ρύποι και να βελτιωθεί η κατάσταση;

ρόλοι: ο διευθυντής του σχολείου οργανώνει συζήτηση στην οποία συμμετέχουν: γιατροί, εκπρόσωποι του δήμου, χημικοί, γονείς, μαθητές του σχολείου και κάτοικοι της περιοχής.
Με βάση το παραπάνω σενάριο η τάξη χωρίζεται σε έξι ομάδες.
Κάθε ομάδα επιλέγει έναν ρόλο, τον οποίο καλείται να αναπτύξει και να ερμηνεύσει στο παιχνίδι ρόλων.

χρονική διάρκεια: 3 διδακτικές ώρες. Στις ομάδες δίνεται αρκετός χρόνος ( 60- 90 λεπτά) για να μελετήσουν τους ρόλους τους και στη συνέχεια να τους αναπτύξουν, ενώ παράλληλα συμπληρώνουν και το φύλλο εργασίας.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται με αυτήν τη δραστηριότητα: Οι μαθητές και οι μαθήτριες μαθαίνουν μέσα από αυτή την δραστηριότητα να καταγράφουν τους κυριότερους ρυπαντές του αέρα και της ατμόσφαιρας
καθώς και τις συνέπειες αυτών και να ευαισθητοποιούνται στη λήψη μέτρων για την προστασία της ατμόσφαιρας και να προτείνουν λύσεις.

θεματικές περιοχές που εμπλέκονται:
διδάσκοντας τους μαθητές/τριες τη συγκεκριμένη δραστηριότητα εμπλέκουμε το μάθημα των φυσικών επιστημών με τη θεατρική αγωγή αλλά και με τη γλώσσα.


ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki
υλικό για την πρώτη ομάδα ρόλων (γιατροί):

εχθρός της υγείας η ατμοσφαιρική ρύπανση
μεθόδους καταγραφής τωνατμοσφαιρικώνρύπωνπαρουσίασε σε διεθνές συνέδριο το τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης
ποιες είναι οι επιπτώσεις σε νεογνά και παιδιά

της Στελίνας Μαργαριτίδου

Πρωτοποριακές μετρήσεις, που αφορούν για πρώτη φορά την καταγραφή σημαντικών ρύπων (C2-C5, C6-C10), παρουσίασε για πρώτη φορά το τμήμα Περιβάλλοντος του δήμου Θεσσαλονίκης στη διάρκεια του 14ου Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου της MESAEP,
που πραγματοποιήθηκε στη Σεβίλλη υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Το θέμα του συνεδρίου ήταν η ατμοσφαιρική ρύπανση και οι επιπτώσεις της στην περιοχή της Μεσογείου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης παρουσίασε πρωτοποριακές μετρήσεις που αφορούν σημαντικούς ατμοσφαιρικούς ρύπους, για τους οποίους η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει εκδώσει ακόμη οριακές τιμές ή κατευθυντήριες τιμές.
Όπως εξήγησε από την πλευρά του ΟΡΘ ο περιβαλλοντολόγος Κώστας Νικολάου, "το θέμα της δημόσιας υγείας και των επιπτώσεων που έχει η ατμοσφαιρική ρύπανση σε αυτή είναι αντικείμενο πολλών ερευνών που γίνονται σε χώρες της Ε.Ε.".
Οι εργασίες που παρουσιάστηκαν αφορούσαν την αέρια ρύπανση στα αστικά κέντρα, σε βιομηχανικές περιοχές, σε εσωτερικούς χώρους, ακόμη και στο εσωτερικό των αυτοκινήτων.

επίπτωση στα έμβρυα

Πριν από λίγο καιρό μία ακόμη έρευνα που έγινε στην Ελλάδα συνέδεε το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης με την ομαλή εξέλιξη των εμβρύων αλλά και με την εμφάνιση αναπνευστικών νοσημάτων στα παιδιά.
Συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια επιστημονικής συνάντησης παιδιάτρων, στα Χανιά της Κρήτης, ο διευθυντής της Παιδιατρικής κλινικής του νοσοκομείου Άρτας Αλέξανδρος Ραγγούσης τόνισε ότι, "όταν η ατμοσφαιρική ρύπανση ξεπεράσει κάποια όρια, προκαλεί συμπτώματα σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Έχει άλλωστε βρεθεί ότι υψηλά επίπεδα ρύπανσης μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και την έκταση της κύησης. Έχει παρατηρηθεί ότι σε περιοχές όπου υπάρχει υψηλή ρύπανση, μεγάλο ποσοστό βρεφών γεννιέται με μικρότερο βάρος από το αναμενόμενο, ενώ υπάρχουν επιπτώσεις και στην ενδομήτρια ανάπτυξη".

λοιμώξεις του αναπνευστικού
Η ατμοσφαιρική ρύπανση, όταν ξεπεράσει τα όρια, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνη για εκδήλωση λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος, όπως η πνευμονία και η βρογχίτιδα, επισήμαναν μεταξύ άλλων ερευνητές που πήραν μέρος στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα "Σύγχρονες Εξελίξεις και Προοπτικές στην Παιδιατρική", που οργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

καρδιαγγειακά προβλήματα
Η ατμοσφαιρική ρύπανση υπολογίζεται ότι μειώνει τη διάρκεια ζωής του σύγχρονου ανθρώπου της μεγαλούπολης κατά δυο-τρία χρόνια δημιουργώντας σοβαρές επιπτώσεις στο καρδιαγγειακό μας σύστημα.
Στην Ελλάδα σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες (2004-05) καταγράφονται 300-400 θάνατοι ανά 100.000 κατοίκους, οι οποίοι αποδίδονται έμμεσα στις επιπτώσεις που έχει η ρύπανση στη δημόσια υγεία.
Σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν με αφορμή την παγκόσμια ημέρα καρδιάς, "ο μολυσμένος από μικροσωματίδια ατμοσφαιρικός αέρας μπορεί να ενεργοποιήσει βιολογικούς μηχανισμούς, όπως θρόμβωση, αρρυθμίες, αθηροσκλήρυνση κ.ά., που μπορούν να υποκινήσουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο.
Μελέτες καταδεικνύουν ότι η μακροχρόνια αύξηση (τουλάχιστον για ένα έτος) των μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα της πόλης κατά 10 μιλιγκράμ ανά κυβικό μέτρο αυξάνει τη συνολική θνητότητα σε ποσοστό 4%, την καρδιοαναπνευστική θνητότητα (6%) και τη θνητότητα από καρκίνο του πνεύμονα κατά 8%.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει επισημάνει ότι η μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης μπορεί να σώσει ζωές. Σε έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο του 2006 τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρουν ότι ο περιορισμός ενός μόνο τύπου ατμοσφαιρικού ρύπου θα μπορούσε να μειώσει κατά 15% το ποσοστό θανάτων σε μολυσμένες πόλεις.
Η ίδια έκθεση αναφέρει επίσης ότι ο περιορισμός των ατμοσφαιρικών ρύπων μπορεί να συνεισφέρει στην προσπάθεια χωρών να μειώσουν την έκταση αναπνευστικών και καρδιακών προβλημάτων, καθώς και του καρκίνου των πνευμόνων σε διεθνές επίπεδο.

Θεσσαλονίκη, η πιο μολυσμένη ευρωπαϊκή πόλη

Τον τίτλο της πιο μολυσμένης ευρωπαϊκής πόλης έχει κατακτήσει η Θεσσαλονίκη, ενώ ακολουθούν η Αθήνα, η Λάρισα και η Πάτρα.
Οι πόλεις αυτές συνθέτουν και την πρώτη τετράδα του "μολυσμένου top-10", στο οποίο μια θέση κατέχουν τα Ιωάννινα και το Ηράκλειο.
Στη Θεσσαλονίκη, κατά μέσο όρο, δύο στις τρεις μέρες το χρόνο παρατηρείται υπέρβαση των ορίων για τα αιωρούμενα σωματίδια, ενώ έχει υπολογιστεί ότι οι κάτοικοι αυτών των πόλεων εισπνέουν καθημερινά ένα θανατηφόρο κοκτέιλ 60 διαφορετικών τοξικών ουσιών που βρίσκονται προσκολλημένες πάνω στην αιωρούμενη σκόνη.
Τα παραπάνω επισημαίνονται σε έκθεση της Κομισιόν.
Οι πιο απαισιόδοξοι πιστεύουν μάλιστα ότι τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει το αμέσως επόμενο διάστημα, αφού η Ελλάδα έχει δικαίωμα, βάσει των διεθνών συμφωνιών, να αυξήσει τις εκπομπές ρύπων κατά 25% έως το 2012.
Ωστόσο, ήδη έχει φτάσει στο όριο αυτό...

http://www.makthes.gr/index.php?name=News&file=article&sid=7519ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

Υλικό για τη δεύτερη ομάδα ρόλων(εκπρόσωποι του δήμου)

τι είναι ατμοσφαιρική ρύπανση;

ατμοσφαιρική ρύπανση καλείται η παρουσία στην ατμόσφαιρα ρύπων, δηλαδή κάθε είδους ουσιών, θορύβου, ακτινοβολίας ή άλλων μορφών ενέργειας σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια που μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα.
Γενικά, μπορούν να καταστήσουν το περιβάλλον ακατάλληλο, για τις επιθυμητές χρήσεις του. Κάτω από ορισμένες συνθήκες, η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να φτάσει σε τέτοια επίπεδα, ώστε να δημιουργηθούν ανεπιθύμητες συνθήκες διαβίωσης.
Σε αυτή την περίπτωση έχει επικρατήσει να λέγεται ότι έχουμε "Νέφος".
Το "Νέφος" παρουσιάζεται με δύο μορφές:
νέφος καπνομίχλης:
Σχηματίζεται, όταν έχουμε υψηλή συγκέντρωση ρύπων, όπως το διοξείδιο του θείου και αιρούμενα σωματίδια, σε συνδυασμό με σχετικά χαμηλή θερμοκρασία και μεγάλη σχετική υγρασία.
φωτοχημικό νέφος:
Παρουσιάζεται, όταν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, μεγάλη ηλιοφάνεια, μικρή σχετική υγρασία και υψηλή συγκέντρωση οξειδίων του αζώτου, υδρογονανθράκων, μονοξειδίου του άνθρακα και δευτερογενών προϊόντων τους.
Για να αντιμετωπίσουμε, αποτελεσματικά, το πρόβλημα του νέφους, πρέπει να γνωρίζουμε, πως δημιουργείται, από τι αποτελείται, τι επιδράσεις δημιουργεί στο περιβάλλον και τι μπορούν να κάνουν Πολιτεία και Κοινωνία, για την καταπολέμησή του.


Ποιοι είναι οι βασικότεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι, ποιες οι πηγές τους, και ποιες οι επιδράσεις τους στο ανθρωπογενές περιβάλλον;

όζον (Ο3):
Είναι άχρωμο αέριο και αποτελεί το κύριο συστατικό του φωτοχημικού νέφους, κοντά στην επιφάνεια της Γης. Στην ανώτερη ατμόσφαιρα (στρατόσφαιρα), ωστόσο, το όζον έχει ευεργετικό ρόλο, προστατεύοντάς μας από τις βλαβερές ακτίνες του Ήλιου.

επιδράσεις:
Το όζον, σε μεγάλες συγκεντρώσεις, προκαλεί σημαντικά προβλήματα στην ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, όπου ζούμε. Προκαλεί ερεθισμό στην αναπνευστική οδό, διαταραχή της αναπνευστικής λειτουργίας, αίσθημα ξηρότητας στο λαιμό, πόνο στο στήθος, βήχα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες και πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού. Το όζον είναι, επίσης, ο ρύπος με τις δυσμενέστερες επιδράσεις στα φυτά, γιατί μειώνει την παραγωγή στις αγροτικές καλλιέργειες και προκαλεί ζημιά στη δασική βλάστηση.

μονοξείδιο του άνθρακά (CO)
Είναι άοσμο και άχρωμο αέριο και εκπέμπεται από τις εξατμίσεις των μηχανών των αυτοκινήτων και από κάθε είδος μηχανές, όταν συντελείται ατελής καύση της καύσιμης ύλης.

επιδράσεις:
Μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο, σε βασικούς ιστούς του οργανισμού, επιδρώντας κυρίως στο καρδιοαγγειακό και νευρικό σύστημα. Χαμηλές συγκεντρώσεις του επηρεάζουν, δυσμενώς, άτομα με καρδιακά προβλήματα και μειώνουν τις σωματικές επιδόσεις νεαρών και υγιών ατόμων. Υψηλότερες συγκεντρώσεις προκαλούν συμπτώματα όπως ζαλάδα, πονοκέφαλο, και κόπωση.

διοξείδιο του αζώτου (ΝΟ2):
Είναι αέριο, με καφέ χρώμα και ιδιάζουσα οσμή. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, είναι υπεύθυνο για την άσχημη καφέ όψη του ουρανού των πόλεων.

επιδράσεις:
Το διοξείδιο του αζώτου αποτελεί τον κύριο ρύπο του νέφους και της όξινης βροχής. Σε υψηλές συγκεντρώσεις, βλάπτει ανθρώπους και βλάστηση. Στα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει αναπνευστικές ασθένειες. Στους ασθματικούς, προκαλεί δυσκολία στην αναπνοή.


σωματίδια
Είναι υλικά σε στερεή ή υγρή μορφή, που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

επιδράσεις:
Τα μικροσκοπικά αυτά σωματίδια επηρεάζουν την αναπνοή, προκαλούν ασθένειες στο αναπνευστικό και στους πνεύμονες ακόμα και πρόωρο θάνατο. Ομάδα υψηλού κινδύνου αποτελούν οι ηλικιωμένοι, τα παιδιά και τα άτομα που πάσχουν από άσθμα. Προκαλούν επίσης φθορές στις βαφές, στα εδάφη, στα υφάσματα, και μειώνουν την ορατότητα. Οι επιδράσεις τους, γενικά, εξαρτώνται τόσο από το μέγεθός τους (όσο μικρότερα είναι τόσο πιο επικίνδυνα) αλλά και από τη χημική τους σύσταση.

διοξείδιο του θείου(SO2)
Είναι αέριο άχρωμο, άοσμο και βρίσκεται σε χαμηλές συγκεντρώσεις. Έχει, όμως, έντονη ερεθιστική μυρωδιά, όταν βρίσκεται σε πολύ υψηλές συγκεντρώσεις.

επιδράσεις:
Αποτελεί βασικό ρύπο του νέφους, επηρεάζει άτομα με αναπνευστικά προβλήματα και προκαλεί αλλοιώσεις σε βλάστηση και μέταλλα. Μειώνει την ορατότητα και αυξάνει την οξύτητα των λιμνών και των ποταμών.

μολυβδος (Pb)
Ο μόλυβδος και οι ενώσεις του μπορούν να επηρεάσουν, δυσμενώς, την ανθρώπινη υγεία, είτε μέσω της κατάποσής τους, με τη μορφή επιβαρημένου με μόλυβδο εδάφους, σκόνης, βαφών κ.λπ., είτε με απευθείας εισπνοή. Αυτό είναι πολύ επικίνδυνο, ιδίως για τα μικρά παιδιά, που η συνήθειά τους να βάζουν τα χέρια στο στόμα τους συντελεί σε μεγαλύτερη λήψη δόσης μολύβδου, από το έδαφος και τη σκόνη.

επιδράσεις:
Υψηλά ποσοστά μολύβδου μπορούν να επηρεάσουν, δυσμενώς, την πνευματική ανάπτυξη και δραστηριότητα, τη λειτουργία των νεφρών, και τη χημεία του αίματος. Τα νεαρά άτομα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, εξαιτίας της μεγαλύτερης ευαισθησίας των νεανικών ιστών και οργάνων στο μόλυβδο.

τοξικοί αέριοι ρύποι:
Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν ρύποι όπως το αρσενικό, ο αμίαντος, και το βενζόλιο.

επιδράσεις:
Προκαλούν καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα, γενετικές ανωμαλίες, στείρωση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο ή σοβαρές κακώσεις, αν, από ατύχημα, απελευθερωθούν στο περιβάλλον, σε μεγάλες συγκεντρώσεις.

ρύποι υπεύθυνοι για τη ρύπανση του στρατοσφαιρικού όζοντος
Είναι χημικά, όπως οι χλωροφθοριομένοι υδρογονάνθρακες (CFCs), halons, ο τετραχλωριούχος άνθρακας, το μεθυλικό χλωροφόρμιο, που χρησιμοποιούνται ως ψυκτικές ουσίες και σε διάφορες βιομηχανικές δραστηριότητες. Αυτές οι ενώσεις αιωρούνται στον αέρα, για μεγάλο χρονικό διάστημα και σιγά-σιγά συγκεντρώνονται στην ανώτερη ατμόσφαιρα, όπου καταστρέφουν τον προστατευτικό μανδύα του όζοντος, ο οποίος εμποδίζει τη βλαβερή υπεριώδη (UV) ακτινοβολία να φθάσει στην επιφάνεια της Γης.

επιδράσεις:
Αυξημένη έκθεση στην UV ακτινοβολία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, καταρράκτη στους οφθαλμούς, εξασθένιση του ανθρώπινου ανοσοποιητικού συστήματος και άλλες δυσμενείς περιβαλλοντικές επιδράσεις.

αέρια του θερμοκηπίου
Είναι αέρια που συγκεντρώνονται στην ατμόσφαιρα και μπορούν να προκαλέσουν αλλαγές στις παγκόσμιες κλιματολογικές συνθήκες, ή όπως αλλιώς λέγεται το "φαινόμενο του θερμοκηπίου". Τέτοια αέρια είναι το διοξείδιο του άνθρακα, το μεθάνιο και τα οξείδια του αζώτου.

επιδράσεις:
Η έκταση των επιδράσεων των κλιματολογικών αλλαγών, στην ανθρώπινη υγεία και στο περιβάλλον, δεν είναι πλήρως γνωστή. Ωστόσο, μερικές συνέπειες, οι οποίες αρχίζουν να διαφαίνονται είναι: αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη, αύξηση της συχνότητας και της σφοδρότητας των καταιγίδων και άλλων ακραίων καιρικών φαινομένων, λιώσιμο των πολικών πάγων, αύξηση της μέσης στάθμης της θάλασσας.

ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

Τι μέτρα λαμβάνει η πολιτεία, για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

Οι σημαντικότερες επεμβάσεις και τα μέτρα που λήφθηκαν, κατά τη διάρκεια των 20 περίπου χρόνων, που λειτουργούν οι Υπηρεσίες Περιβάλλοντος, είναι:
βιομηχανία
 • τροποποιήθηκαν οι άδειες λειτουργίας 120 περίπου βιομηχανιών της ευρύτερης περιοχής της Αθήνας, ώστε να λειτουργούν με βάση τους νέους περιβαλλοντικούς όρους.
 • ελέγχονται οι μεγάλες βιομηχανίες με κινητό εργαστήριο μέτρησης αερίων βιομηχανικών εγκαταστάσεων.
 • νομοθετήθηκε η υποχρέωση υποβολής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων για ίδρυση, επέκταση, εκσυγχρονισμό και ανανέωση άδειας λειτουργίας βιομηχανιών και βιοτεχνικών εγκαταστάσεων.
 • παρέχονται οικονομικά κίνητρα, στη βιομηχανία, για έργα αντιρρύπανσης.
 • επιβλήθηκε η χρήση μαζούτ με χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο (0,7%), στην περιοχή Αττικής.
 • νομοθετήθηκαν όροι λειτουργίας και επιτρεπόμενων ορίων εκπομπής, για βιομηχανικούς λέβητες.
 • διενεργούνται έλεγχοι στη βιομηχανία.
κεντρική θέρμανση και άλλες εγκαταστάσεις καύσης
 • νομοθετήθηκαν οι όροι λειτουργίας και τα όρια εκπομπών, για τις σταθερές εστίες καύσης, για τη θέρμανση κτιρίων και νερού, για τη σωστή λειτουργία των λεβητοστασίων.
 • γίνονται εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του πολίτη, για τα οφέλη που προκύπτουν από τη σωστή λειτουργία των εγκαταστάσεων κεντρικής θέρμανσης.
 • νομοθετήθηκαν όρια εκπομπών, για την καλή λειτουργία των αρτοποιείων και έγινε αλλαγή στο χρησιμοποιούμενο καύσιμο, από μαζούτ σε πετρέλαιο ντίζελ.

βελτιστοποίηση της ποιότητας των καυσίμων
 • με στόχο τη μείωση του μολύβδου στην ατμόσφαιρα, η περιεκτικότητα της μολυβδομένης βενζίνης έγινε 0,15 gr/lt.
 • η περιεκτικότητα σε θείο, στο μαζούτ που χρησιμοποιείται στο λεκανοπέδιο Αθηνών, μειώθηκε στο 0,7% κατά βάρος.
 • η περιεκτικότητα σε θείο, στο πετρέλαιο ντίζελ, σε ολόκληρη τη χώρα μειώθηκε στο 0,2%.
 • επιβλήθηκε η χρήση ειδικού ντίζελ, για την κίνηση των λεωφορείων.
 • έγινε διαχωρισμός του ντίζελ σε δύο τύπους, κίνησης - θέρμανσης, με σκοπό τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
 • παράγεται βενζίνη, χωρίς μόλυβδο, που διατίθεται από επαρκή αριθμό πρατηρίων, σε όλη τη χώρα.
 • γίνονται έλεγχοι τήρησης των προδιαγραφών όλων των τύπων καυσίμων, με δειγματοληψίες και εργαστηριακές αναλύσεις, έτσι ώστε να καλύπτονται η διάθεση, η διακίνηση, η εμπορία και η χρήση.
 • μειώθηκε η περιεκτικότητα της βενζίνης σε βενζόλιο.
αυτοκίνητα
 • προωθήθηκαν "καθαρά" αυτοκίνητα (αντιρρυπαντικής τεχνολογίας).
 • αντικαταστάθηκαν τα πετρελαιοκίνητα ΤΑΞΙ.
 • ελέγχονται τα οχήματα, από τα Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων (ΚΤΕΟ).
 • καθιερώθηκε ο περιοδικός τεχνικός έλεγχος οδικών οχημάτων.
 • διενεργούνται έλεγχοι των εκπομπών καυσαερίων των οχημάτων, στο δρόμο.
 • εφαρμόζεται η κάρτα ελέγχου καυσαερίων, για όλα τα οχήματα.
λειτουργία της πόλης
 • κατασκευάζονται ανισόπεδοι κόμβοι, διαπλατύνονται οδοί.
 • καθιερώθηκαν λεωφορειόδρομοι, για τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας των μέσων μαζικής μεταφοράς.
 • επιβλήθηκαν μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας των οχημάτων, στο κέντρο της Αθήνας (μικρός δακτύλιος).
 • αναβαθμίστηκε το Εμπορικό Τρίγωνο της Αθήνας (πεζοδρομήσεις, απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων).
 • δρομολογήθηκαν "MINI-BUS" στο Εμπορικό κέντρο, για εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών. Τα δρομολόγια των "MINI-BUS" συνδέονται με το σύνολο των αφετηριών ή στάσεων των άλλων λεωφορειακών γραμμών.
 • κατασκευάζονται χώροι στάθμευσης. Ελέγχεται η στάθμευση στο κέντρο και σε βασικούς δρόμους.
 • προχώρησε η εγκατάσταση αυτόματου συστήματος σηματοδότησης.
 • κατασκευάστηκε το ΜΕΤΡΟ και επεκτείνεται.
 • έγινε η ανανέωση του στόλου των αστικών λεωφορείων.
 • μετακινήθηκαν οι περισσότερες αφετηρίες αστικών λεωφορείων, εκτός κέντρου πόλης.
 • εφαρμόζεται κλιμακωτό ωράριο, στην έναρξη λειτουργίας των διαφόρων αστικών δραστηριοτήτων.


τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες, για να βοηθήσουμε τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;
Είδαμε προηγουμένως τα μέτρα που λαμβάνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, δεν έχουν κανένα νόημα, χωρίς την κατανόηση και την ενεργή συμμετοχή κάθε πολίτη, στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος.


ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

Όλοι μας θα θέλαμε ένα όμορφο, καθαρό και υγιές περιβάλλον για να ζούμε.
Να, λοιπόν, ορισμένες απλές συμβουλές, που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση:
Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο είναι η σημαντικότερη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης,
η οδική μας συμπεριφορά και η συντήρηση που κάνουμε στο αυτοκίνητό μας, είτε επιδεινώνουν το πρόβλημα, είτε συνεισφέρουν στη λύση του.

μειώνουμε τη ρύπανση και εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι και στη δουλειά

 • δεν αγοράζουμε προϊόντα που διατίθενται σε μορφή σπρέι. Τα προωθητικά αέρια που χρησιμοποιούν τα αποσμητικά, τα εντομοκτόνα, τα αρώματα κ.λπ. βλάπτουν την ατμόσφαιρα.
 • δεν σπαταλάμε ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγή της αποτελεί πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κατανάλωση ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού, για ένα χρόνο, ισοδυναμεί με την εκπομπή 4.5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα, συνεισφέροντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στο νέφος. Στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούμε νέας τεχνολογίας λαμπτήρες φθορισμού, που μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 157 kW/h. Σβήνουμε τα φώτα και τις συσκευές, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνά μας στους (55οC), γιατί είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό μας μερικούς βαθμούς, το καλοκαίρι και λιγοστεύουμε τη θέρμανση μερικούς βαθμούς, το χειμώνα. Αγοράζουμε υπολογιστές και άλλες συσκευές εφοδιασμένες με σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας.
 • μονώνουμε το σπίτι μας. Όσο λιγότερη ενέργεια ξοδεύουμε για θέρμανση και ψύξη, τόσο λιγότερα χρήματα πληρώνουμε στη Δ.Ε.Η. και τόσο λιγότερη ρύπανση προκαλεί η Δ.Ε.Η., για την παραγωγή της ενέργειας. Αν δεν έχουμε προβλέψει για μόνωση στο εσωτερικό των τοίχων και της οροφής μπορούμε να μονώσουμε πόρτες και παράθυρα, με διάφορα υλικά. Απομονώνουμε, επίσης, δωμάτια που δε χρησιμοποιούμε.
 • εγκαθιστούμε ηλιακό συλλέκτη (θερμοσίφωνα). Η θέρμανση του νερού και του χώρου καταναλώνει το 50% της ενέργειας ενός σπιτιού. Η ηλιακή ενέργεια μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και εξοικονομεί ενέργεια.
 • ελέγχουμε, πάντα, την κατανάλωση των μηχανοκίνητων συσκευών ή εργαλείων, που πρόκειται να αγοράσουμε και προτιμάμε εκείνα με τη μικρότερη κατανάλωση και τις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων.
 • αποφεύγουμε τις διαρροές καυσίμων ή την απελευθέρωση των ατμών τους, στην ατμόσφαιρα, όταν τροφοδοτούμε μηχανοκίνητες συσκευές.
 • δεν πετάμε στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση βαφές, διαλυτικά ή εντομοκτόνα οικιακής χρήσης.
 • κλείνουμε καλά, τα δοχεία που περιέχουν απορρυπαντικές ουσίες, χημικά διαλυτικά, χρώματα κ.λπ. και γενικά ουσίες, που εξατμίζονται.
 • ας μειώσουμε τα απορρίμματά μας. Όταν κάνουμε αγορές προτιμάμε προϊόντα που διαρκούν, ξαναχρησιμοποιούνται και έχουν λιγότερο υλικό συσκευασίας. Το υλικό συσκευασίας καταναλώνει ενέργεια, για να κατασκευασθεί, δημιουργεί τις βλαβερές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), για να τυπωθεί και παράγει διοξείδιο του άνθρακα (CO2), όταν καεί. Συμμετέχουμε, ενεργά, στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου των Δήμων και Κοινοτήτων. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τους ρύπους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, κατά την παραγωγική διαδικασία ή κατά τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, την καύση τους ή την απόθεσή τους στις χωματερές. Ζητάμε, επίμονα, από την Πολιτεία να ξεκινήσει την ανακύκλωση ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες).
 • συμμετέχουμε στις δεντροφυτεύσεις και διαμορφώνουμε ένα τοπίο, με φυτά, γύρω μας, με μικρό περιβαλλοντικό κόστος. Τα δέντρα απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, ελαττώνουν τη σκόνη (σωματίδια) και αποσυνθέτουν μερικούς ρυπαντές. Ένα σύνολο 300 δέντρων μπορεί να αντισταθμίσει τη ρύπανση, που παράγει ένας άνθρωπος, σε όλη του τη ζωή. Επιλέγοντας κατάλληλα φυτά, με μικρές ανάγκες σε νερό και φροντίδα, έχουμε εξοικονόμηση πολύτιμων αγαθών (νερού, ενέργειας) και ωφελούμε την ατμόσφαιρα.
 • προσπαθούμε να μην καπνίζουμε. Βλάπτει την υγεία μας και γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους, όπου ζούμε, με βλαβερές χημικές ενώσεις. Το νέφος έχει αμελητέα επίδραση στην υγεία μας, σε σχέση με το τσιγάρο, που καπνίζουμε. Επίσης, το υγρό αναπτήρων που απελευθερώνεται, κατά το γέμισμά τους, είναι πολύ επικίνδυνο. Ας χρησιμοποιούμε αναπτήρες μιας χρήσης. Καλύτερα, όμως, ας κόψουμε το κάπνισμα.
 • αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε ψυγείο, προτιμούμε νέας τεχνολογίας, χωρίς βλαβερά για την ατμόσφαιρα ψυκτικά υγρά.
τελικά, μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς

Πολλές φορές, όταν μιλάνε οι περιβαλλοντολόγοι για τη ρύπανση, αναφέρονται σε εκατομμύρια τόνους ρύπων, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι εύκολο να συσχετίσουμε τέτοιες ποσότητες με τον καπνό που βγάζει η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας μας ή η εξάτμιση του αυτοκινήτου μας. Ωστόσο, όταν τέτοιες μικρές πηγές προστεθούν σε εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλες, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται και αρχίζει να βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία μας. Αν, όμως, κάνουμε μια μικρή μόνο προσπάθεια, τότε, σίγουρα, τα οφέλη θα είναι τεράστια, για όλους μας.

Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Μαίου-Ιουνίου 2003

http://kepka.org/index.php?option=com_content&task=view&id=198&Itemid=48

ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

Υλικό για την τρίτη ομάδα ρόλων(χημικοί):


ατμοσφαιρικοί ρύποι:
ορισμός της ατμοσφαιρικής ρύπανσης
Ατμοσφαιρική ρύπανση ονομάζεται η παρουσία στην ατμόσφαιρα ρύπων, δηλαδή κάθε είδους ουσιών, θορύβου ή ακτινοβολίας σε ποσότητα, συγκέντρωση ή διάρκεια τέτοια ώστε να είναι δυνατόν να προκληθούν αρνητικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία, στους ζωντανούς οργανισμούς και στα οικοσυστήματα.


οι συγκεντρώσεις των ατμοσφαιρικών ρύπων στην ατμόσφαιρα επηρεάζονται από τεσσάρων ειδών διεργασίες:
• εκπομπές
• χημικούς μετασχηματισμούς
• διασπορά
• απόθεσηΒιογεωχημικοί κύκλοι
Bιογεωχημικοί κύκλοι: η ροή των στοιχείων ανάμεσα στις δεξαμενές της γης.ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiείδη ατμοσφαιρικής ρύπανσης

Α. Περιβάλλον
1. Εσωτερικών χώρων
2. Εξωτερική

Β. Προέλευση

1. Φυσική

α. Γεωχημική
β. Βιολογική

2. Ανθρωπογενής

α. Κοινωνική
β. Επαγγελματική
γ. Προσωπική ρύπανση

Γ. Φυσικές Ιδιότητες
1. Αέρια

2. Σωματίδια
α. Λεπτά
β. Μεγάλα

3. Οσμές

Δ. Χρόνος Παραμονής
1. Μόνιμα αέρια

2. Μεταβλητά αέρια
α. Μικροί χρόνοι ζωής
β. Ημιμόνιμα


Ε. Χημική δράση
1. Χημικά ενεργά αέρια
2. Χημικά αδρανή αέρια
3. Ελεύθερες ρίζες

ΣΤ. Προέλευση
1. Πρωτογενείς
α. Πρόδρομοι

2. Δευτερογενείς

Ζ. Κλίμακα
1. Τοπική-αστική
2. Περιφερειακή
3. Παγκόσμια

Η. Δραστικότητα
1. Ρύποι υψηλής τοξικότητας
2. Συνηθισμένοι ρύποι

http://lap.physics.auth.gr/pms/upload/diafaneies2a.pdfένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki
Υλικό για την τέταρτη ομάδα ρόλων(γονείς):

ατμοσφαιρική ρύπανση: Μπορεί να βλάψει το μωρό μου;
Ατμοσφαιρικοί ρύποι, καπνός, αιωρούμενα σωματίδια που εισπνέετε, πόσο απειλούν την υγεία και τη φυσιολογική ανάπτυξη του μωρού που φέρνετε στον κόσμο; Τι πρέπει να γνωρίζετε και πώς μπορείτε να αμυνθείτε;
Της Μαρίας Καγκελίδου με τη συνεργασία της Πολυξένης Ταμπρατζή, παιδιάτρου

Στη διάρκεια της εγκυμοσύνης κάνουμε τα πάντα ώστε το μωρό μας να γεννηθεί υγιές και με τις καλύτερες προϋποθέσεις.
Φροντίζουμε ιδιαίτερα τη διατροφή, το σώμα και την ψυχική μας υγεία. Στη σύγχρονη ζωή, όμως, παραμονεύουν και αόρατοι κίνδυνοι από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, που προκαλούν η βιομηχανία, οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων, τα εντομοκτόνα αλλά και οι οικιακές συσκευές.
Σε μερικές μάλιστα περιπτώσεις, το έμβρυο απειλείται πριν καν τη σύλληψή του, καθώς η περιβαλλοντική μόλυνση επηρεάζει ακόμη και το ανθρώπινο σπέρμα.
Τι μπορούμε λοιπόν να κάνουμε για να το προστατεύσουμε από τη μόλυνση του περιβάλλοντος;
Οι έρευνες που έχουν γίνει για τους κινδύνους από την ατμοσφαιρική ρύπανση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι λίγες.
Τα αποτελέσματά τους, όμως, δημιουργούν στους ειδικούς βάσιμες ανησυχίες.
Πάντως, οι επιστήμονες επισημαίνουν πως εκατομμύρια υγιή παιδιά γεννιούνται κάθε χρόνο στις μεγαλουπόλεις του πλανήτη. Έτσι, πρώτη προτεραιότητά μας πρέπει να παραμείνει η καλή φροντίδα του εαυτού μας κατά τη διάρκεια της κύησης και ειδικότερα της διατροφής μας, της σωματικής και ψυχικής μας υγείας.
Κίνδυνοι από τη σύλληψη έως τη γέννηση
Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες αποκάλυψαν πως η μόλυνση απειλεί το έμβρυο πριν καν τη σύλληψή του.
Μπορεί μάλιστα να επηρεάσει ακόμα και το φύλο του. Συγκεκριμένα, η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλούν οι βιομηχανικοί ρύποι και οι εξατμίσεις των αυτοκινήτων προκαλεί αλλαγές στο γενετικό υλικό που περιέχει το ανδρικό σπέρμα.
Το υλικό αυτό σε συνδυασμό με το γυναικείο ωάριο δημιουργούν το έμβρυο.
Τον περασμένο μήνα Βρετανοί επιστήμονες αποκάλυψαν πως η έκθεση στην ατμοσφαιρική μόλυνση και οι αλλαγές που αυτή προκαλεί στο σπέρμα αυξάνουν τις πιθανότητες να είναι το φύλο του παιδιού αρσενικό.
Οι μεταλλάξεις που προκαλεί στο ανδρικό σπέρμα η ρύπανση δεν αφορούν μόνο στον καθορισμό του φύλου του εμβρύου.
Οι επιστήμονες πιστεύουν πως οι μεταλλάξεις αυτές είναι δυνατό να έχουν συνέπειες και για τη διαδικασία της δημιουργίας και στη συνέχεια της λειτουργίας των οργάνων του μωρού, οι οποίες δεν έχουν ακόμη διερευνηθεί.
Όμως, και κατά τη διάρκεια της κύησης η μόλυνση της ατμόσφαιρας μπορεί να αποβεί επιζήμια για το έμβρυο.
Το μονοξείδιο του άνθρακα, τα μικροσωματίδια και άλλες βλαβερές ουσίες, που περιέχονται στην ατμόσφαιρα, μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές βλάβες στο έμβρυο, αν και ο οργανισμός της εγκύου το προστατεύει μέχρι ενός σημείου.
Χάρη στον πλακούντα τα έμβρυα λαμβάνουν 10 φορές λιγότερες ποσότητες βλαβερών ουσιών από την ατμόσφαιρα απ’ ό,τι η μητέρα τους.
Όμως, οι αρνητικές συνέπειες που παρουσιάζονται στα νεογέννητα από τη μόλυνση είναι συγκρίσιμες με αυτές που παρουσιάζει η μητέρα τους.

πιθανές συνέπειες
Ας δούμε τις συνέπειες που μπορεί να προκαλέσει η ατμοσφαιρική ρύπανση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

μειωμένο βάρος

Το παιδί μπορεί να γεννηθεί με μειωμένο βάρος ή με περίμετρο κεφαλής μικρότερη από το φυσιολογικό. Η μόλυνση του περιβάλλοντος ευθύνεται σε ποσοστό 10% για τη γέννηση παιδιών με βάρος μικρότερο από το κανονικό ή περίμετρο κεφαλής μικρότερη από το φυσιολογικό. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα νεογέννητο που έχει ολοκληρώσει το εννιάμηνο της κύησης πρέπει να ζυγίζει περίπου 3 κιλά. Εάν ζυγίζει λιγότερο από δυόμισι, τότε υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες να αρρωστήσει. Τα νεογέννητα που γεννιούνται λιποβαρή έχουν επίσης και αυξημένα ποσοστά παιδικής θνησιμότητας.
εγκεφαλικές βλάβες
Η μόλυνση από ατμοσφαιρικούς ρύπους μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην οξυγόνωση του εμβρύου, με αποτέλεσμα να προκληθούν εγκεφαλικές βλάβες.

βλάβες στα λεμφοκύτταρα του εμβρύου
Ειδικότερα, μειώνει τη χημική και κυτταρική ανοσία τους, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα να παρουσιάσει το μωρό λοιμώξεις.
Αλλοίωση του γενετικού υλικού
Το γενετικό υλικό των κυττάρων του εμβρύου μπορεί να αλλοιωθεί, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι πιθανότητες να εμφανίσει καρκίνο στη μετέπειτα ζωή του.

πρόωρος τοκετός
Είναι δυνατό να προκληθούν επιπλοκές που μπορεί να οδηγήσουν σε πρόωρο τοκετό.
Τι μπορώ να κάνω
Στην Ελλάδα, οι συζητήσεις για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων δεν έχουν αρχίσει ακόμη να λαμβάνουν υπόψη τους κινδύνους που αυτοί ενέχουν για τα αγέννητα Ελληνόπουλα -στις Ηνωμένες Πολιτείες, αντίθετα, χρησιμοποιούνται ως επιχείρημα για τη μείωση των εκπομπών ρύπων κατά 33%.

Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες προφυλάξεις που μπορούμε να πάρουμε, για να μειώσουμε τις συνέπειες των βλαβερών ουσιών στην ατμόσφαιρα για το έμβρυο:
Κόψτε το κάπνισμα και απαγορεύστε το διά ροπάλου στο σπίτι σας
Αποφύγετε τους γεμάτους καπνό χώρους
Επιλέξτε το Σαββατοκύριακο για να επισκεφθείτε περιοχές που δεν παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής μόλυνσης.
Αποφύγετε τα αποσμητικά χώρου και τα εντομοκτόνα
Προσέξτε ιδιαίτερα το προϊόντα οικιακού καθαρισμού, καθώς περιέχουν ισχυρά χημικά. Μην τα χρησιμοποιείτε και αποφεύγετε να παραμένετε σε χώρους όπου μόλις έγινε χρήση τους. ιδιαίτερη προσοχή θέλουν τα προϊόντα οικιακού καθαρισμού.
Μην παρακολουθείτε τηλεόραση από κοντά και αποφεύγετε να στέκεστε κοντά στο φούρνο μικροκυμάτων, όταν αυτός βρίσκεται σε λειτουργία.
Αποδράστε στην εξοχή και απολαύστε τη. Θα κάνει καλό τόσο σ' εσάς όσο και στο μωρό σας.
Εξακολουθείτε να τρέφεστε υγιεινά και να φροντίζετε τον εαυτό σας.
Εάν έχετε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τους κινδύνους που μπορεί να παρουσιαστούν για το μωρό σας από την ατμόσφαιρα στην εργασία -π.χ. εάν δουλεύετε σε ένα εργοστάσιο όπου γίνεται χρήση βαρέων χημικών- συμβουλευθείτε το γιατρό σας

η ατμοσφαιρική μόλυνση στην Ελλάδα
Στην Ελλάδα οι «παραδοσιακοί» ατμοσφαιρικοί ρύποι, όπως το διοξείδιο του άνθρακα, έχουν αντιμετωπιστεί πριν από μία και πλέον δεκαετία.
Τη θέση τους, όμως, έχουν πάρει οι «μοντέρνοι» ρύποι, όπως το όζον, ο μόλυβδος και τα αιωρούμενα σωματίδια, που παρουσιάζουν ιδιαίτερη έξαρση τα τελευταία χρόνια.
Όπως είναι αναμενόμενο, η ατμοσφαιρική μόλυνση στη χώρα μας παρουσιάζει έξαρση στα μεγάλα αστικά κέντρα και ιδιαίτερα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όμως, κάθε περιοχή υποφέρει από τους δικούς της ρύπους. Για παράδειγμα, μετρήσεις έχουν δείξει πως ιδιαίτερα επιβαρυμένη από την παρουσία αιωρούμενων σωματιδίων είναι η ατμόσφαιρα στην κεντρική Θεσσαλονίκη,
ενώ στην Αττική προβλήματα υπάρχουν στη Λυκόβρυση, το Μαρούσι και την οδό Αριστοτέλους στο κέντρο της πόλης.
Τα επίπεδα της μόλυνσης εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες, όπως την ημέρα της εβδομάδας και την εποχή του έτους.
Τα επίπεδα όλων των ρύπων στα αστικά κέντρα της χώρας μας είναι μειωμένα τα Σαββατοκύριακα,
καθώς η κίνηση των αυτοκινήτων μειώνεται και οι βιομηχανίες αργούν, ενώ το αεράκι βοηθά να καθαρίσει η ατμόσφαιρα.

http://www.in.gr/Reviews/placeholder.asp?lngReviewID=38464&lngChapterID=49809&lngItemID=51567

ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki
υλικό για την πέμπτη ομάδα (μαθητές του σχολείου):

ο αέρας που αναπνέουμε στη θεσσαλονίκη

Η συνεχής αύξηση του παγκοσμίου πληθυσμού και ιδιαίτερα του αστικού συνδέεται στενά με όλα σχεδόν τα περιβαλλοντικά προβλήματα σε παγκόσμια, περιφερειακή και τοπική κλίμακα. Το «νέφος» είναι το πιο εντυπωσιακό και επικίνδυνο περιβαλλοντικό πρόβλημα των μεγαλουπόλεων. Οι ατμοσφαιρικοί ρύποι που δημιουργούνται από τα εργοστάσια, τα πετρελαιοκίνητα ή βενζινοκίνητα οχήματα, τις κεντρικές ή ατομικές θερμάνσεις και με τη βοήθεια δυσμενών μετεωρολογικών συνθηκών, έχουν άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων, στα φυτά και τα ζώα καθώς και στα τεχνικά και πολιτισμικά επιτεύγματα των ανθρώπων. Η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που συνοδεύονται με εκπομπές ρύπων από διάφορες πηγές.. Οι όγκοι των εκπομπών είναι αναπόφευκτα σημαντικοί, αφού πρόκειται για μια πόλη που πλησιάζει πληθυσμιακά το 1.000.000 κατοίκους, πυκνοκατοικημένη, με ελάχιστους ανοικτούς χώρους, με αριθμό οχημάτων που παρουσιάζει ραγδαία αύξηση και με βιομηχανικές μονάδες εγκαταστημένες σε μικρή απόσταση από τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος. Το σχολείο, ως θεσμός, μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση των παιδιών και μέσω αυτών του ευρύτερου κοινωνικού περιβάλλοντος για το θέμα αυτό.

- η Θεσσαλονίκη παρουσιάζει σημαντικά προβλήματα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που
συνοδεύονται με εκπομπές ρύπων από διάφορες πηγές και τη γενικότερη κλιματολογία και τοπογραφία της περιοχής
- όγκοι των εκπομπών είναι αναπόφευκτα σημαντικοί, αφού πρόκειται για μια πόλη που πλησιάζει πληθυσμιακά το 1.000.000 κατοίκους, πυκνοκατοικημένη, με ελάχιστους ανοικτούς χώρους, μ’ ένα στόλο της τάξης των 400.000 οχημάτων, που αυξάνει συνεχώς κάθε χρόνο και με βιομηχανικές μονάδες εγκαταστημένες στα βόρεια και δυτικά της πόλης και σε μικρή απόσταση από τα όρια του πολεοδομικού συγκροτήματος.
- η σημαντική ηλιοφάνεια που υπάρχει χειμώνα – καλοκαίρι, συνδυαζόμενη με τις εκπομπές ρύπων και τις υπόλοιπες κλιματολογικές συνθήκες, συμβάλλει στην πραγματοποίηση ατμοσφαιρικών φωτοχημικών αντιδράσεων και στη δημιουργία φωτοχημικής ομίχλης.
- το όζον (Ο3), δευτερογενής ρύπος, που προέρχεται από φωτοχημικές αντιδράσεις πρωτογενών ρύπων. Σεβαστές ποσότητες όζοντος συγκεντρώνονται κατά τις απογευματινές ώρες στην περιοχή μας στο Πανόραμα. Το όζον, όπως και άλλα φωτοχημικά οξειδωτικά, αποτελεί βασικό παράγοντα του φωτοχημικού νέφους και προκαλεί άσθμα και πνευμονική δυσλειτουργία.
- ο καθαρός αέρας βασικό δικαίωμα κάθε μορφής ζωής, φαίνεται να είναι ένα από τα αγαθά που ήδη σπανίζουν στις μεγάλες πόλεις. Η ανάπτυξη του αστικού περιβάλλοντος και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη της βιομηχανίας κοντά στα αστικά κέντρα, είναι παράγοντες που έχουν συνεργήσει στη δημιουργία του προβλήματος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Στην πόλη της Θεσσαλονίκης το πρόβλημα είναι υπαρκτό και σε ορισμένες περιοχές έντονο. Είναι γεγονός ότι η πόλη με την ιδιαίτερη κλιματολογική και γεωγραφική της θέση έχει προ καιρού αγγίξει τα όρια ανοχής.
- οι κατοικίες πολλών μαθητών, λόγω του υψόμετρου και της θέας της περιοχής, έχουν θέα προς το κέντρο της πόλης. Η οποία ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες άλλοτε φαίνεται καθαρά και άλλοτε όχι. Το φαινόμενο αυτό έχει γίνει αντικείμενο πολλαπλών συζητήσεων και προβληματισμού από τους μαθητές.

http://kpe-kastor.kas.sch.gr/kpe/yliko/sppe1/sppe/PDFs/1376-1385_sppe.pdf


ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

υλικό για την έκτη ομάδα ρόλων (κάτοικοι):

η γνωστή - άγνωστη ατμοσφαιρική ρύπανση

«Πρωτιές» στον κατάλογο των ευρωπαϊκών πόλεων με την μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση κατείχαν και για το 2007 η Αθήνα, η Θεσ/νίκη, η Λάρισα, η Πάτρα, ο Βόλος και το Ηράκλειο. Στην πραγματικότητα, θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμα περισσότερες «πρωτιές» αν στην έρευνα της Ε.Ε. βάσει της οποίας καταρτίστηκε αυτός ο κατάλογος, συμπεριλαμβανόταν πόλεις όπως η Ελευσίνα, ο Ασπρόπυργος, η Μεγαλόπολη κ.α. - πόλεις δηλαδή με μεγάλη συγκέντρωση βιομηχανικών μονάδων ή με σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Εδώ και δεκαετίες λοιπόν, οι κάτοικοι των ελληνικών πόλεων, έχουμε μάθει να ζούμε με όλο και αυξανόμενη ατμοσφαιρική ρύπανση.
Κι’ ενώ γενικά όλοι ξέρουμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση και ιδιαίτερα το νέφος «κάνει κακό», στην πραγματικότητα ελάχιστοι γνωρίζουμε πόσο και τι είδους είναι αυτό το «κακό». Κι’ όμως, η ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για πολλά από τα δεινά της καθημερινότητάς μας: από το αίσθημα της κόπωσης και τους πονοκεφάλους, μέχρι τις κρίσεις άσθματος και την ένταση καρδιακών προβλημάτων.
Σύμφωνα μάλιστα με την κ. Κατσουγιάννη, καθηγήτρια Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η μακροχρόνια έκθεση στα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης μειώνει έως και ένα έτος το προσδόκιμο ζωής!

«Τα ευρήματά μας αναφέρουν ότι οι βραχυχρόνιες επιπτώσεις στην υγεία των κατοίκων είναι 0,5 με 1% αύξηση θνησιμότητας κατά τις ημέρες με υψηλές συγκεντρώσεις μικροσωματιδίων, ενώ η μακροχρόνια έκθεση στα τρέχοντα επίπεδα ρύπανσης μειώνει από μισό έως ένα έτος το προσδόκιμο ζωής»
Κλέα Κατσουγιάννη, ΤΑ ΝΕΑ 25-26 /4/2008

οι κυριότεροι ατμοσφαιρικοί ρύποι και οι συνέπειές τους:

- όζον Ο3
Το όζον, όταν υπάρχει σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας αποτελεί έναν επικίνδυνο ρύπο και προκαλεί αναπνευστικά προβλήματα, άσθμα, φλεγμονή στους πνεύμονες και πιθανή επιδεκτικότητα σε μολύνσεις του αναπνευστικού.
Επίσης προκαλεί αιματολογικές διαταραχές, ενώ συμβάλλει και στις διεργασίες που προκαλούν καρκίνο του αναπνευστικού συστήματος των ανθρώπων. Το όζον επιδρά αρνητικά στην ανάπτυξή των φυτών.
Προκαλεί μεγάλες ζημιές στη δασική βλάστηση και μειώνει την αγροτική παραγωγή.

- μονοξείδιο του άνθρακα CO
Το μονοξείδιο του άνθρακα μειώνει την ικανότητα του αίματος να μεταφέρει οξυγόνο σε βασικούς ιστούς του οργανισμού.
Επιδρά κυρίως στο καρδιαγγειακό και στο νευρικό σύστημα. Σε χαμηλές συγκεντρώσεις το μονοξείδιο του άνθρακα επηρεάζει αρνητικά τους ανθρώπους με καρδιακά προβλήματα ενώ μειώνει τις επιδόσεις νεαρών και υγιών ανθρώπων.
Σε υψηλότερες συγκεντρώσεις το μονοξείδιο του άνθρακα προκαλεί ζαλάδα, πονοκέφαλο και κόπωση.

- διοξείδιο του αζώτου NO2
Το διοξείδιο του αζώτου επηρεάζει το ανθρώπινο ανοσοποιητικό σύστημα.
Παρακωλύει την οξυγόνωση του αίματος και προκαλεί από αναπνευστικά προβλήματα και κρίσεις άσθματος, μέχρι ίνωση και εμφύσημα
(ιδιαίτερα στα παιδιά). Την ίδια στιγμή το διοξείδιο του αζώτου προκαλεί μικρότερες ενοχλήσεις στα μάτια κ.α.
Το διοξείδιο του αζώτου αποτελεί τον κύριο ρύπο του νέφους και της όξινης βροχής, ενώ επηρεάζει και τη βλάστηση.

«...έχει υπολογιστεί ότι για κάθε 10 μικρογραμμάρια αύξηση της συγκέντρωσης του διοξειδίου του αζώτου η θνησιμότητα αυξάνεται κατά 0,3%»
Κλέα Κατσουγιάννη, ΤΑ ΝΕΑ 25-26 /4/2008

- διοξείδιο του Θείου SO2
Το διοξείδιο του θείου, ακόμα κι’ όταν υπάρχει σε μέτριες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ασθενειών του αναπνευστικού συστήματος, εντείνει τα καρδιακά και αναπνευστικά προβλήματα και προκαλεί βλάβες στο νευρικό σύστημα.
Την ίδια στιγμή το διοξείδιο του θείου ευθύνεται συχνά για ενοχλήσεις όπως η ναυτία και οι πονοκέφαλοι ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε απώλεια της όσφρησης.
Στο οικοσύστημα, το διοξείδιο του θείου προκαλεί σοβαρές αλλοιώσεις. Μειώνει την οξύτητα των λιμνών, των ποταμών και των δασών με αποτέλεσμα έως και τη νέκρωση κάποιων ζώων και φυτών.

- αιωρούμενα σωματίδια
Τα αιωρούμενα σωματίδια είναι υλικά σε στερεή ή υγρή μορφή που μπορούν να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.
Οι επιδράσεις τους, γενικά, εξαρτώνται από το μέγεθός τους (όσο μικρότερα είναι τόσο πιο επικίνδυνα γιατί διεισδύουν ευκολότερα και γρηγορότερα στον οργανισμό μας) αλλά και από τη χημική τους σύσταση.
Τα αιωρούμενα σωματίδια προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα και ασθένειες, ακόμα και πρόωρο θάνατο.
Καθώς απορροφούνται στην κυκλοφορία του αίματος, μεταφέρονται σε άλλα μέρη του σώματος και αν σε αυτά τα σωματίδια υπάρχουν τοξικές ουσίες, τότε μπορούν να ασκήσουν τοξικές επιδράσεις σε ζωτικά όργανα (νεφρά, συκώτι, θυροειδή, κ.α.) προκαλώντας μέχρι και καρκίνο.

- μόλυβδος Pb
Ο μόλυβδος σε υψηλές συγκεντρώσεις επηρεάζει τη λειτουργία των νεφρών, των νεύρων, τη χημεία του αίματος, αλλά και την πνευματική ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε άτομα νεαρής ηλικίας. Επίσης, επηρεάζει την ικανότητα αναπαραγωγής, ενώ είναι αποδεδειγμένα καρκινογόνος ουσία.

- άλλοι αέριοι ρύποι
Στην ατμόσφαιρα υπάρχουν κατά διαστήματα συγκεντρώσεις και άλλων τοξικών αέριων ρύπων όπως είναι το βενζόλιο, ο αμίαντος, το αρσενικό κ.α. Πρόκειται για ουσίες που προκαλούν καρκίνο, αναπνευστικά προβλήματα, γενετικές ανωμαλίες, στείρωση και άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας. Μερικά μπορούν να προκαλέσουν ακόμα και το θάνατο ή σοβαρές κακώσεις, αν, από ατύχημα, απελευθερωθούν στο περιβάλλον, σε μεγάλες συγκεντρώσεις.


ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

πώς θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν οι βασικές πηγές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης των πόλεων;

Τα Ι.Χ. αποτελούν τη βασική πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις όπως η Αθήνα και η Θες/νίκη.
Το πρόβλημα θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με σημαντικές επενδύσεις κονδυλίων για την δημιουργία εκτεταμένων, γρήγορων και φθηνών δικτύων μέσων μαζικής μεταφοράς (ΜΜΜ). Σήμερα τα ΜΜΜ είναι αρκετά ακριβά ενώ συχνά είναι πιο αργά σε σχέση με τα ΙΧ και δεν εξυπηρετούν αποτελεσματικά όλες τις περιοχές και τις γειτονιές. Γι’ αυτό το λόγο ο κόσμος προτιμά να χρησιμοποιεί ΙΧ αντί ΜΜΜ.
Την ίδια στιγμή θα έπρεπε μέσα στις πόλεις να δημιουργηθούν εκτεταμένα δίκτυα ποδηλατοδρόμων και να ενθαρρυνθούν οι νέοι να χρησιμοποιούν το ποδήλατο.

Οι βιομηχανίες και οι σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας που καινε ορυκτά καύσιμα όπως ο λιγνίτης, το μαζούτ, το πετ-κοκ κ.α. αποτελούν τη βασική πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε πόλεις όπως ο Βόλος, η Ελευσίνα, η Μεγαλόπολη κοκ.
Μέχρι σήμερα καμία ελληνική κυβέρνηση δεν άσκησε ουσιαστικό έλεγχο στις δραστηριότητες των μεγάλων βιομηχανιών και των μονάδων παραγωγής ενέργειας. Έτσι οι βιομηχανίες δεν τηρούν τα στοιχειώδη μέτρα ασφαλείας για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας.
Για παράδειγμα, δεν αντικαθιστούν τα φίλτρα τους σε τακτά χρονικά διαστήματα και δεν χρησιμοποιούν φίλτρα νέας τεχνολογίας που θα μπορούσαν να συγκρατήσουν περισσότερους ρύπους.
Επίσης, καίνε τα πιο φτηνά και ταυτόχρονα πιο ρυπογόνα ορυκτά καύσιμα, αντί να στραφούν σταδιακά σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Ο μόνος τρόπος για να σταματήσουν οι βιομηχανίες να ρυπαίνουν είναι οι ταχτικοί έλεγχοι και η επιβολή πραγματικά σκληρών προστίμων και ποινών για τους ιδιοκτήτες των ρυπογόνων βιομηχανιών.


Η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται ωστόσο και σε άλλους παράγοντες όπως είναι: οι χωματερές και η καύση των απορριμμάτων, οι μεταφορές (π.χ. εμπορικά λιμάνια στα οποία ρυπογόνα προϊόντα μεταφέρονται χωρίς να είναι συσκευασμένα), η καταστροφή των περιαστικών δασών που συγκρατούν ένα μεγάλο ποσοστό των ρύπων της ατμόσφαιρας, η έλλειψη ελεύθερων χώρων υψηλού πρασίνου μέσα στις πόλεις για να συγκρατούν ένα ποσοστό των ρύπων κοκ. Κι’ όμως, όλα αυτά θα μπορούσαν εύκολα να αντιμετωπιστούν...

Είναι φανερό ότι η ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε θα μπορούσε να είναι σημαντικά καλύτερη αρκεί να λαμβάνονταν στοιχειώδη μέτρα ενάντια στους μεγάλους ρυπαντές όπως είναι οι βιομηχανίες και να επενδυόταν χρήματα για τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού και φθηνού δικτύου ΜΜΜ, ποδηλατοδρόμων, χώρων πρασίνου κοκ.
Είναι επίσης φανερό ότι καμιά κυβέρνηση μέχρι σήμερα δεν έχει λάβει τα στοιχειώδη μέτρα που χρειάζονται, για να σταματήσουμε να αναπνέουμε μολυσμένο αέρα. Χωρίς κινήματα που να ασκούν πιέσεις, οι κυβερνώντες δεν πρόκειται να βάλουν τις ζωές μας πάνω από τα κέρδη.


http://green-attack.blogspot.com/2008/10/blog-post_14.html

ένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki


φύλλο εργασίας

Ανακοινώθηκε στο ραδιόφωνο ότι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται στα ανώτατα όρια που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.
Ο διευθυντής του σχολείου θέτει προς συζήτηση το θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Πού οφείλεται η ρύπανση; Ποιες είναι οι συνέπειές της στην υγεία των κατοίκων;
Ποιες ενέργειες πρέπει να γίνουν, για να εντοπιστούν οι πηγές ρύπανσης, να περιοριστούν οι ρύποι και να βελτιωθεί η κατάσταση;

ρόλοι: ο διευθυντής του σχολείου οργανώνει συζήτηση στην οποία συμμετέχουν: γιατροί, εκπρόσωποι του δήμου, χημικοί, γονείς, μαθητές του σχολείου και κάτοικοι της περιοχής


Ø Επιλέξτε έναν από τους παραπάνω ρόλους.


Ø Αν ανήκετε στην πρώτη ομάδα, δηλαδή είστε οι γιατροί, με βάση τις πληροφορίες και τα κείμενα που σας δίνονται και δικούς σας αυτοσχεδιασμούς σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τις αιτίες και τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………....


Ø Αν ανήκετε στην δεύτερη ομάδα, δηλαδή είστε οι εκπρόσωποι του δήμου, με βάση τις πληροφορίες και τα κείμενα που σας δίνονται και δικούς σας αυτοσχεδιασμούς σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τις αιτίες και τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Ø Αν ανήκετε στην τρίτη ομάδα, δηλαδή είστε οι χημικοί, με βάση τις πληροφορίες και τα κείμενα που σας δίνονται και δικούς σας αυτοσχεδιασμούς σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τις αιτίες και τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

……………………………………………………………………………...............…………………………………………………………………………


Ø Αν ανήκετε στην τέταρτη ομάδα, δηλαδή είστε οι γονείς, με βάση τις πληροφορίες και τα κείμενα που σας δίνονται και δικούς σας αυτοσχεδιασμούς σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τις αιτίες και τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Ø Αν ανήκετε στην πέμπτη ομάδα, δηλαδή είστε οι μαθητές του σχολείου, με βάση τις πληροφορίες και τα κείμενα που σας δίνονται και δικούς σας αυτοσχεδιασμούς σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τις αιτίες και τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………


Ø Αν ανήκετε στην έκτη ομάδα, δηλαδή είστε οι κάτοικοι της περιοχής, με βάση τις πληροφορίες και τα κείμενα που σας δίνονται και δικούς σας αυτοσχεδιασμούς σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τις αιτίες και τις συνέπειες της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και τους τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Ø Μετά την ολοκλήρωση του παιχνιδιού, συμπληρώστε το παρακάτω κείμενο με τα συμπεράσματα της συζήτησής σας και τα επιχειρήματα που τα στηρίζουν.

Τι πρέπει να κάνουμε, για να περιορίσουμε τις πηγές ρύπανσης και να επιλύσουμε το πρόβλημα;

Τόπος: ……………………… Ημερομηνία: ……………….

Εμείς, οι συμμετέχοντες στη συζήτηση εντοπίσαμε ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση οφείλεται …………………………………
.................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................


και πρόκειται να κάνουμε τις ακόλουθες ενέργειες,
προκειμένου να περιορίσουμε τους ρύπους και να βελτιώσουμε την ποιότητα του περιβάλλοντος στην πόλη μας:
…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………
.................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................
.................................................................................................................................................................................................

Υπογραφές
μια διδακτική πρόταση από την Μποτσφάρη Μελπομένη & Νάτσκου Δήμητρα
More pages