ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση


ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki

δραστηριότητα

Αρχικά, παρουσιάζουμε σύντομα το θέμα και το ιστορικό-κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται το παιχνίδι. Οι μαθητές χωρίζονται σε τέσσερις ομάδες, οι οποίες αποτελούνται και από κορίτσια και από αγόρια. Σε κάθε ομάδα δίνεται ένας φάκελος με υλικό που βοηθά να ενημερωθεί για το θέμα και το ρόλο που καλούνται να υιοθετήσουν. Στη συνέχεια, απαιτείται χρόνος για να μπορέσουν οι μαθητές να αυτοσχεδιάσουν, να δημιουργήσουν τους ρόλους τους, αλλά και για να αποσυνδεθούν από αυτούς και να αρχίσουν μια συζήτηση που να έχει σχέση με το αρχικό θέμα. Όταν όλες οι ομάδες είναι έτοιμες, ξεκινά το παιχνίδι ρόλων. Στο τέλος του παιχνιδιού, οι μαθητές ενθαρρύνονται να αξιολογήσουν την επίδραση του παιχνιδιού ρόλων στη διαδικασία μάθησης.


χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα θα διαρκέσει δύο διδακτικές ώρες.


διδακτικό υλικό

Φύλλο εργασίας
Υποθέστε πως είστε παρών/παρούσα σε μια συζήτηση, στην οποία το κεντρικό θέμα συζήτησης είναι η ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση. Σ’ αυτή τη συζήτηση εκφράζονται τέσσερις γενικές απόψεις από τέσσερις ομάδες:
· Η πρώτη ομάδα αποτελείται από γυναίκες, που θεωρούν το φύλο τους ικανό στην οδήγηση.
· Η δεύτερη ομάδα απαρτίζεται από άνδρες που θεωρούν τις γυναίκες εξίσου ικανές στην οδήγηση.
· Η τρίτη ομάδα αποτελείται από γυναίκες οι οποίες πιστεύουν ότι υπάρχουν γυναίκες υποδεέστερες του ανδρικού φύλου στην οδήγηση.
· Η τέταρτη ομάδα αποτελείται από άνδρες που πιστεύουν ότι υπερτερούν κατά πολύ από τις γυναίκες οδηγούς και θεωρούν ότι η οδήγηση είναι ανδρική υπόθεση.

Ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκετε:
1. Με βάση τις γενικές πληροφορίες απ’ τα κείμενα που σας δίνονται και με δικούς σας αυτοσχεδιασμούς, σκιαγραφήστε με λίγα λόγια τα κύρια χαρακτηριστικά των ρόλων της ομάδας σας.
2. Συγκροτήστε τα επιχειρήματα που τεκμηριώνουν τις απόψεις, τις οποίες θα εκπροσωπήσετε στη συζήτηση.
3. Τι είδους συναισθήματα και σκέψεις σας δημιουργήθηκαν, από τις στάσεις που καλλιεργούνται για τις γυναίκες οδηγούς.


Υλικό για τις ομάδες

1η ομάδα
ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki
Είναι γεγονός - οι γυναίκες είναι καλύτεροι οδηγοί.
Τα λεωφορεία στο Λονδίνο μπορεί να είναι ασφαλέστερα, γρηγορότερα και πιο τακτικά, αλλά υπάρχει κάτι ακόμα που τους λείπει… οι γυναίκες οδηγοί. Μόνο σε 20 λεωφορεία οι οδηγοί είναι γυναίκες σε σύγκριση με έξι στους δέκα επιβάτες λεωφορείου. Ωστόσο, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, οι γυναίκες διαχειρίζονται καλύτερα προβληματικούς πελάτες, έχουν λιγότερα ατυχήματα και μαθαίνουν γρηγορότερα από ότι οι άντρες.
Η έρευνα των υπευθύνων της εταιρείας λεωφορείων αποκάλυψε ότι οι γυναίκες οδηγοί λεωφορείων αντιμετωπίζουν καλύτερα το κοινό και ενδεχόμενες δύσκολες καταστάσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των ποσοστών επιθέσεων σε οδηγούς.
Έρευνες αποκάλυψαν ότι ζητήματα όπως η ασφάλεια, η παιδική μέριμνα και η ανδροκρατία στους σταθμούς λεωφορείων αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να αναζητήσουν εκεί εργασία.
Η Finola Watson, 38 ετών, έγινε οδηγός λεωφορείου πριν ένα χρόνο αφού είχε σταματήσει τη δουλειά της ως νοσηλεύτρια μετά τη απόκτηση του τρίτου της παιδιού. «Μου αρέσει αυτή η δουλειά. Είναι η καλύτερη που είχα ποτέ». Ως οδηγός πληρώνεσαι 300 έως 350 λίρες εβδομαδιαίως και μπορείς να κάνεις πολλές υπερωρίες. «Σε όποια γυναίκα σκέφτεται να γίνει οδηγός λεωφορείου, θα της έλεγα να το κάνει οπωσδήποτε. Οι γυναίκες έχουν ένα ιδιαίτερο τρόπο να αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις, είμαστε πιο υπομονετικές από τους άντρες και δεν αφήνουμε τα πράγματα να μας επηρεάζουν τόσο πολύ. Είναι δύσκολο να οδηγείς λεωφορείο στο Λονδίνο, αλλά δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην μπορούν να το κάνουν οι γυναίκες τόσο καλά όσο οι άντρες».


2η ομάδα
ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki[Untitled]ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki
«Το πόρισμα είναι το εξής. Όταν βλέπω στο δρόμο διάφορους οδηγούς που προκαλούν συμφόρηση, μιλάνε στο κινητό πάνω που παίρνουν την στροφή -με αποτέλεσμα 2-3 φορές να έχω δει να προκαλείται τρακάρισμα από αυτό το λόγο- πάνε σιγά σε δρόμο ταχείας κυκλοφορίας και γενικά πρέπει να τους πάρουν το δίπλωμα, τις περισσότερες φορές (80-90%) αυτοί οι τύποι οδηγούν γερμανικά αυτοκίνητα, και κυρίως BMW και MERCEDES.
Και για να μπούμε και στο θέμα μας. Εντάξει οι γυναίκες είναι καλοί οδηγοί, αλλά από συνήθεια όταν βλέπω γυναικά στο τιμόνι να οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κόβω ταχύτητα, προσπερνάω αν μπορώ και γενικά φυλάω τα νώτα μου. Τα περισσότερα τρακαρίσματα όμως, καθώς και δυστυχήματα, προέρχονται από άντρες οι οποίοι νομίζουν ότι είναι γρήγοροι, τρέχουν στις ευθείες και μόλις βρουν στροφή πλακώνονται στα φρένα και σπέρνουν τον πανικό. Είναι οι λεγόμενοι μάγκες της ευθείας. Στο δρόμο μπορείς να δεις οδηγούς που πάνε με 20, νταλίκες, προσπεράσματα πάνω σε στροφή με καθόλου ορατότητα στην αντίθετη λωρίδα, γρήγορους που στις στροφές πλακώνονται στα φρένα και γενικά πολλά αλλά. Υπάρχει μια καλοστημένη “αντρική συνωμοσία”, που θεωρεί τη γυναίκα και το αυτοκίνητο έννοιες τόσο ασύμβατες όσο οι παλαιστές του φούμο με το μπαλέτο. Για να λέμε την αλήθεια, υπάρχουν και άπειροι άντρες που δεν κάνουν για το άθλημα.»3η ομάδα
ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki[Untitled]ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki
«Θεωρώ ότι υπάρχουνε γυναίκες οι οποίες είναι ''χάροι''...τελείως ανελέητες... Τις απεχθάνομαι και εγώ...παρόλο μου είμαι και εγώ γυναικά.. Ειδικά αυτές που μόλις τώρα πήρανε το δίπλωμα με ''λάδωμα'' και βρήκανε να πάρουνε αμπάριζα οποίον βρούνε...και οι άλλες είναι της μέσης ηλικίας...οι οποίες είναι ο ''χάρος'' ο ίδιος... πιάνουν μια λωρίδα και πάνε με 50χλμ και όταν θέλουν να αλλάξουν λωρίδα τον καθρέφτη ούτε καν που τον κοιτάνε....Για αυτές είναι ένα διακοσμητικό, όπως και στις νεότερες που τον καθρέφτη τον έχουνε για να βάφονται... Θα αναφέρω ένα περιστατικό για να σας πείσω: Πρωί στο λεωφορείο, μόλις είχε ξεκινήσει απ' την αφετηρία και φρενάρουμε απότομα, ενώ ακούω τον οδηγό να κορνάρει. Κοιτάζω απ' το παράθυρο κι ένα αυτοκίνητο είχε πέσει επάνω μας από το πλάι, μόνο που το παρμπρίζ ήταν καλυμμένο με ένα προστατευτικό για τον ήλιο! Όταν κατεβήκαμε δεν ήταν κανείς μέσα! Περιμέναμε και ήρθε γυναίκα και το πήρε. Τι είχε κάνει? Είχε κατέβει να ψωνίσει, είχε σκεφτεί να βάλει το προστατευτικό για τον ήλιο, αλλά δεν θυμήθηκε να σηκώσει χειρόφρενο και το αμάξι ήρθε κι έπεσε πάνω μας! Έλεος! Δεν πιστεύω ότι οι άντρες είναι γωνιακά ανώτεροι στο θέμα της οδήγησης ή ότι εμείς είμαστε άχρηστες. Ούτε ότι αυτές που κάνουν τέτοιες γκάφες είναι η πλειοψηφικά των γυναικών οδηγών. Απλά οι συγκεκριμένες φέρονται όπως θα φερόταν ένας νέος οδηγός. Κάνουν λάθη, έχουν απειρία και δεν έχουν αυτοπεποίθηση. Και επειδή διαβάζουν κείμενα σαν κι αυτό ή ακούν συνέχεια στον δρόμο «άντε πήγαινε να πλύνεις κάνα πιάτο, που θες κι αυτοκίνητο», αντιδρούν με τσαμπουκά και πατούν κόρνα χωρίς κανένα λόγο. Τη γαϊδουριά που έχουν να κλείνουν τους δρόμους όμως, μπορώ μόνο να την δικαιολογήσω με το γεγονός ότι δεν έχουν αίσθηση του χώρου.»


4η ομάδα

«Μάλλον είμαι ρατσιστής σ' αυτό το θέμα , δεν ξερώ πως και γιατί πάντα ότι στραβό μου τύχει όταν οδηγώ, γυναικά θα είναι στο απέναντι αυτοκίνητο. Καλά και εγώ δεν είμαι οδηγός αγώνων, αλλά όταν οδηγείς από τα 18 (περίπου 12 χρονιά) έχεις κάνει άπειρα χιλιόμετρα, έχεις γυρίσεις όλη την ηπειρωτική Ελλάδα οδικώς.. ε μάλλον δικαιούσαι να λες ότι είσαι καλός οδηγός, και σημείωση δεν έχω χτυπήσει ποτέ με το αυτοκίνητο, δόξα το Θεό.
Είναι τραγικό όμως να βλέπεις ανθρώπους (εδώ το κόλλημα με τις γυναίκες οδηγούς ) να αδιαφορούν για τον άλλο στο δρόμο, να είναι απρόσεχτοι και να βάζουν τους γύρω τους σε κίνδυνο.
Δεν μπορεί κυρά μου να πας αργά, να είσαι στη μέση του δρόμου, και όταν πάει να σε προσπεράσει ο άλλος, να θυμάσαι ότι πρέπει να πατήσεις το γκάζι.. Έτσι σκοτώνεται κόσμος!
Τα σήματα στους δρόμους της πόλης έχουν συγκεκριμένο λόγο που είναι εκεί, δεν είναι διακοσμητικά.. δεν μπορεί να περνάς διασταύρωση χωρίς να κοιτάς! Καλά δεν το συζητώ για τους δρόμους χωρίς σήμανση, που πρέπει να ξέρεις ποιος έχει προτεραιότητα, εκεί ο χάρος βρήκε παγανιά!
Δεν μπορεί να κλείνεις την κυκλοφορία σε κεντρικό δρόμο, για μισό λεπτό με τα αλάρμ, επειδή θες να κατεβείς ακριβώς μπροστά στην πόρτα του μαγαζιού, να σκας ένα χαμόγελο και να νομίζεις ότι λύθηκε το πρόβλημα και να αγριεύεις όταν σου λένε να κανείς πιο πέρα.. να πας να παρκάρεις βρε αδερφέ.
Και πολλά αλλά ακόμη, τα κάνουν και οι άντρες δεν λέω, έλα όμως που εμένα μου έτυχαν σε μια μέρα από το πρωί και τα τρία, και οι τρεις οδηγοί ήταν γυναίκες, εκείνη τη μέρα έτσι μου ήρθε να πάρω τα κλειδιά από το αυτοκίνητο της γυναικάς μου, να μην την αφήσω να οδηγεί! Και το τελευταίο, βρίζουν πολύ χειροτέρα από τους άντρες, ο άντρας θα σε στραβοκοιτάξει, θα κάνει γκριμάτσα , θα σε μουντζώσει, αυτές οι αθεόφοβες θα στα χώσουν κανονικά και δεν μπορείς και να τις βρίσεις κιόλας.
Όσες οδηγείτε παράκληση προσέξτε λίγο, δεν είστε μονές στο δρόμο!

ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki[Untitled]ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki

Το πρωί ήμουνα στην Εθνική Οδό, κοιτάω αριστερά και τι να δω... μια γυναίκα με μια κουρσάρε, με πατημένα 120, να κοιτάζεται στον πλαϊνό καθρέφτη και να βάζει κραγιόν!!!… Και φυσικά, έτσι αφηρημένη, είχε αρχίσει να μπαίνει στη λωρίδα μου!…
Τρόμαξα τόσο που μου έπεσε η ξυριστική μηχανή απ' το ένα χέρι και το σάντουιτς από το άλλο.
Προσπάθησα να κουμαντάρω το τιμόνι με τα γόνατα, μου φεύγει και το κινητό όπως το κρατούσα με τον ωμό και μιλούσα, πέφτει μέσα στον καφέ που είχα ανάμεσα στα πόδια μου, έγιναν τα πλήκτρα του laptop χάλια…
...πάλι καλά που δε βράχηκε η εφημερίδα που είχα πάνω στο τιμόνι...
ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΟΔΗΓΟΙ, σου λέει μετά!διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Σε αυτή τη δραστηριότητα εμπλέκεται η αντισεξιστική διαπαιδαγώγηση των παιδιών.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Το παιχνίδι ρόλων οξύνει την ικανότητα της έκφρασης, της παρατήρησης και της ανάλυσης και εκθέτει τους συμμετέχοντες στην πολυπλοκότητα των πραγματικών προβλημάτων. Επίσης, οδηγεί στην επαναξιολόγηση διαφορετικών θέσεων και αυξάνει το βαθμό κατανόησης της πραγματικής συμμετοχής στις αληθινές καταστάσεις της ζωής, η οποία αυξάνεται στο πλαίσιο της υιοθέτησης ρόλων του αντίθετου φύλου.


χάρτης εννοιών

ένα παιχνίδι ρόλων για την ικανότητα των γυναικών στην οδήγηση - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από
το Ναγκολούδη Άγγελο και τον Τσακνάκη Θωμά

More pages