ένα παιχνίδι ρόλων για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων





ένα παιχνίδι ρόλων για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων - atlaswiki

περιγραφή

Η δραστηριότητα είναι ένα παιχνίδι ρόλων πάνω στο θέμα της διαχείρισης των βιομηχανικών αποβλήτων.
(ποιες είναι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της περιοχής, ποιες είναι οι απόψεις των βιομηχάνων, ποια η πολιτική θέση και η νομοθεσία στο θέμα, κτλ).
Μέσα από το παιχνίδι ρόλων τα παιδιά χωρισμένα σε ομάδες θα υποδυθούν τρεις διαφορετικές ομάδες που εκπροσωπούν διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω στο θέμα. Στόχος είναι τελικά- και αυτό θα διαφανεί στο τέλος του παιχνιδιού – να γίνει κατανοητό ότι ο σεβασμός στο περιβάλλον είναι πάνω από τα οικονομικά συμφέροντα καθώς η προστασία του περιβάλλοντος αφορά όλους μας. .
Στα παιδιά θα μοιραστεί το άρθρο που παρατίθεται παρακάτω και το οποίο κάθε ομάδα θα διαβάσει.
Οι ομάδες θα είναι των 7-8 ατόμων.
Σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να καταγράψουν τα επιχειρήματα που βγαίνουν από το άρθρο που τους μοιράστηκε.
Αφού κατανοήσουν τη στάση του ρόλου που θα υποδυθούν θα πρέπει να προετοιμαστούν για μια συζήτηση στην οποία θα πρέπει να πείσουν για τις απόψεις που υποστηρίζουν χωρίς να επιβάλλουν την άποψη τους στους υπέρμαχους της άλλης άποψης.
Τα παιδιά θα πρέπει να είναι προετοιμασμένα για τις ερωτήσεις που θα τους υποβάλλει η άλλη ομάδα, ενώ και η ίδια θα πρέπει να θέσει τα δικά της ερωτήματα. Είναι σημαντικό τέλος, να τονίσουμε στα παιδιά πως κατά τη διάρκεια διατύπωσης επιχειρημάτων από την άλλη ομάδα θα πρέπει να παρακολουθούν το σκεπτικό της άλλης ομάδας.
Έτσι θα καταφέρουμε να στήσουμε έναν δημόσιο διάλογο στον οποίο ακούγονται επιχειρήματα διαφορετικών απόψεων και αντιλήψεων.
Στο τέλος μπορούμε να ζητήσουμε από τα παιδιά να αξιολογήσουν πως επέδρασε το παιχνίδι ρόλων στη διαδικασία μάθησης.



χρονική διάρκεια
Τρεις διδακτικές ώρες:
Την πρώτη ώρα θα οργανωθούν οι ομάδες και θα επεξεργαστούν το εκπαιδευτικό υλικό.
Τη δεύτερη θα οργανώσουν τα επιχειρήματα τους, ενώ
την τρίτη θα τα παραθέσουν και θα πάρουν μέρος στη συζήτηση που θα στηθεί.




διδακτικό υλικό

άρθρο

Άσωπος,το ποτάμι των λυμάτων

η ρύπανση πνίγει τη ζωή στον Ασωπό. δεκάδες αγωγοί χύνουν απόβλητα εργοστασίων στην κοίτη του, που μετατρέπεται αλλού σε βούρκο και αλλού σε κρούστα λυματολάσπης.

Η φύση έφτιαξε το ποτάμι. Οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμασαν Ασωπό και το αντιμετώπιζαν ως γιο του θεού Ποσειδώνα.
Τις τελευταίες δεκαετίες μια στρεβλή λογική ανάπτυξης για λίγους το μετέτρεψε σε αγωγό λυμάτων. Σήμερα, η ζωή και η ρύπανση αναμετριούνται στις όχθες του Ασωπού, όπου βατράχια, πάπιες και σπάνια πουλιά παλεύουν να επιζήσουν παρά τη βαριά τοξική μόλυνση.
Καθώς ο Ασωπός και οι παραπόταμοί του πλησιάζουν τη μεγάλη όσο και ασύδοτη βιομηχανική περιοχή στα Οινόφυτα «εμπλουτίζεται» από τα πολύχρωμα και επικίνδυνα ανεπεξέργαστα λύματα των εργοστασίων. Από το ρέμα του Λάρι στον Άγιο Θωμά αρχίζουν τα νερά να αποκτούν απαίσια σκούρα όψη και ιδιαίτερα διαπεραστική δυσάρεστη οσμή. Φτάνοντας στην Εθνική Οδό, ο Ασωπός έχει ήδη βομβαρδιστεί από δεκάδες αγωγούς, που χύνουν κατευθείαν στην κοίτη του τα υγρά απόβλητα των εργοστασίων, τις περισσότερες φορές κρυμμένους πίσω από την πυκνή βλάστηση. Σχηματίζεται βούρκος, ενώ σε κάποια σημεία, η ξηραμένη λόγω καλοκαιριού κοίτη έχει σκεπαστεί από κρούστα λυματολάσπης, η οποία μάλιστα έχει «σκάσει».
Εκατοντάδες βιομηχανίες αξιοποιούν μέχρι σήμερα το απαράδεκτο διάταγμα της δικτατορίας (1969), με το οποίο χαρακτηρίστηκε ο Ασωπός «αγωγός παροχέτευσης επεξεργασμένων λυμάτων εργοστασίων».
Στη συντριπτική τους πλειονότητα ρίχνουν ανεπεξέργαστα απόβλητα στο ποτάμι χωρίς συνέπειες.
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, σχεδιάζεται η δημιουργία Βιομηχανικής Περιοχής στην Τανάγρα, η οποία θα διοχετεύει τα απόβλητά της και πάλι στον Ασωπό. Αλλά ποιος μπορεί να εγγυηθεί ότι αυτή τη φορά θα είναι επεξεργασμένα;
Αντέχει ο Ασωπός άλλα απόβλητα, οποιασδήποτε ποιότητας; Πολλοί κάτοικοι φοβούνται ότι εκτός από τα παραμύθια του Αισώπου, υπάρχουν και αυτά του... Ασωπού.
Καρκινογόνες ουσίες στον υδροφόρο ορίζοντα «Δεν αντέχουμε άλλο.
Τόσα χρόνια συσσωρεύεται η μόλυνση.
Αλλά λύση δεν βλέπουμε, ενώ υπήρχαν συγκεκριμένες μελέτες.
Υπάρχουν μεγάλες πολιτικές ευθύνες», τονίζει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Παναγόπουλος, πρόεδρος της δραστήριας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ωρωπού. «Πέρυσι δεν αντέχαμε από τη βρώμα που έβγαινε από τη θάλασσα στις εκβολές του Ασωπού, λόγω της ρύπανσης που κατέβαζε το ποτάμι.
Φέτος, χειριστής μηχανήματος που έστειλε η νομαρχία για να τραβήξει λάσπη από τη θάλασσα λιποθύμησε, καθώς δεν άντεξε τη δυσοσμία».

πτηνά και άνθρωποι

«Βομβαρδίζονται χημικά οι παραλίες του Ωρωπού, οι ακτές του Νότιου Ευβοϊκού που κάνει μπάνιο η μισή Αθήνα», τονίζει ο κ. Παναγόπουλος. Επιπλέον, στις εκβολές του Ασωπού και στην παρακείμενη λιμνοθάλασσα του Ωρωπού σχηματίζεται, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ο δεύτερος σε σημασία υγρότοπος της Αττικής. Έχουν καταγραφεί περίπου 140 είδη πτηνών, πολλά εκ των οποίων μεταναστευτικά, ενώ η περιοχή θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική για την αναπαραγωγή ορισμένων απειλούμενων ειδών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, όπως ο καλαμοκανάς και η μικρογαλιάντρα.
Επικίνδυνη όμως είναι και η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής. Τον Νοέμβριο του 2004 σε αντλιοστάσια του δήμου Οινοφύτων δίπλα στον Ασωπό ποταμό βρέθηκε ότι το νερό είχε μεγάλες συγκεντρώσεις ιόντων χρωμίου, μολύβδου, νιτρικών και χλωρίου! Πρόκειται για καρκινογόνες ουσίες, άμεσα βλαπτικές για την υγεία. Οι συγκεντρώσεις σε άλλες περιπτώσεις πλησίαζαν, σε άλλες ξεπερνούσαν τα θεσπισμένα όρια.
Σύμφωνα με έκθεση του χημικού Αθανασίου Παντελόγλου «πρόκειται για βαριά τοξική μόλυνση που θέτει σε κίνδυνο την υγεία του κόσμου».
Τι σημαίνει άραγε αυτό για μια περιοχή που εξακολουθεί να παράγει ακόμα αγροτικά προϊόντα και να υποδέχεται βιομηχανίες τροφίμων;
Η αιτία του προβλήματος βρίσκεται στο γεγονός ότι η μεγάλη πλειοψηφία των τοπικών εργοστασίων δεν λειτουργεί -λόγω κόστους- τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας αποβλήτων που διαθέτει (και που απέκτησε με επιδότηση!) ή σε ορισμένες περιπτώσεις δεν έφτιαξε ποτέ.
Διαμορφώθηκε δηλαδή μια «φτηνή» για τους επενδυτές βιομηχανική ζώνη, με ανυπολόγιστο τίμημα για το περιβάλλον και τους κατοίκους.

ούτε έλεγχοι ούτε πρόστιμα

Απέναντι σε αυτήν την ασυδοσία η πολιτεία αποδείχθηκε εγκληματικά ανεπαρκής. Οι έλεγχοι αποτελούν σπάνια εξαίρεση. Οσο για τα πρόστιμα που επιβάλλονται «είναι τόσο χαμηλά που οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων προτιμούν να τα πληρώνουν και να συνεχίζουν να παρανομούν», λέει στην «Κ» ο κ. Θανάσης Κατσιγιάννης, επικεφαλής της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.
Η Ομοσπονδία του Ωρωπού ζητεί να αρθεί η απόφαση του 1969 και να πάψει ο Ασωπός να αποτελεί αγωγό απόρριψης λυμάτων.
Πόσω μάλλον που βρισκόμαστε σε μια εποχή που το νερό και τα ποτάμια αναδεικνύονται σε αντικείμενα ιδιαίτερης προστασίας.
Από αυτήν την άποψη συναντά αντιδράσεις το σχέδιο δημιουργίας μιας «οργανωμένης» αυτή τη φορά Βιομηχανικής Περιοχής στην Τανάγρα, παρότι η ευρύτερη περιοχή είναι ήδη κορεσμένη. Το σχέδιο προβλέπει εγκατάσταση 200 - 300 εργοστασίων ακόμα, μεταξύ των οποίων -σύμφωνα με τις καταγγελίες των κατοίκων- βαριές βιομηχανίες, βυρσοδεψεία, χημικές βιομηχανίες, μονάδες παραγωγής τροφίμων, μεταλλοβιομηχανίες.
Βεβαίως προβλέπονται δίκτυα συλλογής και βιολογικός καθαρισμός, αλλά και πάλι ο Ασωπός προορίζεται για υποδοχέας «επεξεργασμένων λυμάτων». Παρά τη θετική γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου Τανάγρας και του Νομαρχιακού Συμβουλίου Βοιωτίας, προξενεί εύλογα ερωτήματα η πρόσθεση ακόμα τόσο μονάδων, ενώ δεν έχει αντιμετωπιστεί το παλιό πρόβλημα. Η καχυποψία των κατοίκων, που βλέπουν εδώ και δεκαετίες να μην επιβάλλει η πολιτεία τους νόμους και να μην προστατεύει το περιβάλλον, δεν μπορεί να ξεπεραστεί παρά μόνο με έργα.



φωτογραφίες

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από αγωγό βιομηχανικών λυμάτων που χύνεται στην κοίτη του Ασωπού, παραπόταμου του Σπερχειού, στο ύψος της Δαμάστας.


ένα παιχνίδι ρόλων για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων για τη διαχείριση των βιομηχανικών αποβλήτων - atlaswiki





διαφορετικές θεματικές που εμπλέκονται
Βασική προϋπόθεση για την υλοποίηση της συγκεκριμένης δραστηριότητας είναι η κατανόηση του άρθρου που δίνεται στους μαθητές. Στα πλαίσια της συγκεκριμένης δραστηριότητας τα παιδιά εμπλέκονται με τη επεξεργασία και την κατανόηση κειμένου και των εικόνων που παρατίθενται, διαδικασίες που εμπλέκονται στα πλαίσια του γλωσσικού μαθήματος.



δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

o Να αποκτήσουν μία πιο ολοκληρωμένη εικόνα και άποψη απέναντι στα μείζονα θέματα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
o Να κατανοήσουν τον κόσμο στον οποίο ζουν, να ασχοληθούν, να δράσουν και να γίνουν μέρος της λύσης υιοθετώντας αξίες, στάσεις και συμπεριφορές.
o Να καλλιεργηθεί η κριτική σκέψη των νέων ανθρώπων, η οποία θα μετατραπεί σε ικανότητα δράσης προς την κατεύθυνση της λύσης των περιβαλλοντικών προβλημάτων και να κατανοήσουν τις προσωπικές τους ευθύνες απέναντι στη κοινωνία και στο περιβάλλον.
o Να επεξεργαστούν το άρθρο, να κατανοήσουν το περιεχόμενό του και να εντοπίσουν τις θέσεις που προβάλλονται από την κάθε πλευρά.
o Να αξιολογεί την αξία των εικόνων από την άποψη του σκοπού για τον οποίο δημιουργήθηκαν και ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται




μία διδακτική πρόταση από τον Μουρτογιάννη Γιώργο

More pages