ένα παιχνίδι ρόλων για το φώς


Ενότητα: ΦΩΣ

Το θεατρικό που ακολουθεί βασίστηκε στο παραμύθι « Τα πουλιά και το ουράνιο τόξο».

ΘΕΑΤΡΟ

Όταν η Γη ήταν ακόμα φρεσκοπλασμένη, τα πυκνά δάση κάλυπταν μεγάλες εκτάσεις και ήταν γεμάτα από κάθε είδους άγρια ζώα και πουλιά. Ενώ όμως τα ζώα και τα φυτά είχαν το καθένα τα χρώματα του, τα πουλιά δεν είχαν χρώματα. Ήταν γκρίζα κι άχαρα. Αυτό τα στενοχωρούσε πολύ. Ήταν τόση η λαχτάρα τους να αποκτήσουν χρώμα, ώστε πολλές φορές έτριβαν τα φτερά τους με τα πέταλα των λουλουδιών ή με τα φύλλα των φυτών, προσπαθώντας να τα βάψουν. Κάθε φορά, όμως, που έβλεπαν στον ουρανό να βγαίνει το ουράνιο τόξο, ζήλευαν τα χρώματα κι αναρωτιόντουσαν τι μπορεί να είναι αυτό που βλέπουν.

-Καναρίνι: Κύριε Παπαγάλε, εσείς που είστε τόσο σοφός τι είναι αυτά τα υπέροχα χρώματα που βλέπουμε στον ουρανό;
-Παγώνι: Και γιατί βγαίνουν μόνο μετά τη βροχή;
Παπαγάλος: Επειδή το ουράνιο τόξο σχηματίζεται μόνον όταν ο Ήλιος συναντήσει το νερό της βροχής.
-
Καναρίνι: Και γιατί συμβαίνει αυτό κύριε Παπαγάλε;
Παπαγάλος: Αυτό γίνεται γιατί το λευκό φως του Ήλιου είναι σύνθεση πολλών ακτινοβολιών με διάφορα χρώματα. Έτσι, λοιπόν, όταν μετά τη βροχή το φως αναλύεται στα αιωρούμενα σταγονίδια που αυτή αφήνει, δημιουργεί αυτή την πολύχρωμη καμπύλη που ονομάζουμε ουράνιο τόξο.
-Φασιανός: Άρα το φως του Ήλιου δεν είναι κίτρινο, όπως φαίνεται, αλλά λευκό. Κι όταν συναντήσει τη βροχή γίνεται πολύχρωμο.
-Παπαγάλος: Ακριβώς αυτό!
-Καρδερίνα: Κι εμείς πώς μπορούμε να πάρουμε τα χρώματα του;
-Παπαγάλος: Πρέπει να πετάξουμε όλοι προς αυτό, να το φτάσουμε και να του ζητήσουμε να μας δώσει λίγα από χρώματα του.

Αφού πέταξαν, λοιπόν, μέχρι το ουράνιο τόξο και του ζήτησαν λίγα από τα χρώματα του, αυτό τους αρνήθηκε κι έτσι επέστρεψαν στο δάσος απογοητευμένα. Την επόμενη, όμως, μέρα το ουράνιο τόξο δεν ήταν πια η φωτεινή και πολύχρωμη γέφυρα που ήξεραν αλλά μια γκρίζα σκοροφαγωμένη ανάποδη παρένθεση!!
-Παπαγάλος: Μα τι συνέβη; Γιατί το ουράνιο τόξο δεν είναι πια πολύχρωμο;
-
Φασιανός: Κανείς δεν ξέρει, κύριε Παπαγάλε! Όλοι έχουμε σαστίσει.
Και ξαφνικά εμφανίζεται ένα γιγάντιο γεράκι.
-Γεράκι: Εγώ θα σας πω τι συνέβη! Ένα τεράστιο σμήνος από σκόρους έχει πέσει πάνω στο ουράνιο τόξο και το κατατρώει. Μόνο με τη βοήθεια των πουλιών μπορεί να σωθεί. Όσοι από εσάς έχετε το θάρρος να πετάξετε τόσο ψηλά και να πολεμήσετε, ακολουθείστε με!

-Παπαγάλος: Θα πετάξω πρώτος. Ακολουθείστε με! Η σωτηρία αυτών των ουράνιων χρωμάτων εξαρτάται μόνο από εμάς!
-
Παγώνι:: Μα όταν του ζητήσαμε να μας δώσει λίγα από τα χρώματα του, αυτό αρνήθηκε! Τώρα εμείς γιατί να το βοηθήσουμε;
-Παπαγάλος: Γιατί η σημασία των χρωμάτων στη φύση είναι απαραίτητη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε μόνο τους εαυτούς μας! Όποιος θέλει, λοιπόν, ας έρθει μαζί μου.

Μια τέτοια πτήση ήταν πολύ επικίνδυνη. Ιδιαίτερα για τα μικρόσωμα. Λίγα λεπτά δισταγμού ακολούθησαν τα τελευταία λόγια του Παπαγάλου. Άλλα πουλιά τον ακολούθησαν κι άλλα έμειναν πίσω. Τελικά, τα πουλιά πάλεψαν και κατάφεραν να διώξουν τους σκόρους και το ουράνιο τόξο για να τους ευχαριστήσει τους χάρισε λίγα από τα χρώματα του. Τα πουλιά χάρηκαν τόσο πολύ που άρχισαν να βουτάνε μέσα στα χρώματα …και τότε… έγινε κάτι μαγικό! Τα χρώματα έβαψαν τα φτερά τους και τα πουλιά έγιναν πολύχρωμα! Στα κλαδιά των δέντρων περίμεναν όσα πουλιά δεν είχαν τολμήσει να πάρουν μέρος στην εκστρατεία. Αυτά είχαν μείνει με τα άχρωμα φτερά τους και θα έμεναν έτσι για πάντα.
-Σπουργίτι: Ωχ! Εσείς γίνατε πολύχρωμοι!
-Καρδερίνα: Ναι! Τώρα θα ξεχωρίζουμε, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό!
-
Σπουργίτι:Ναι, αλλά εσείς είστε πιο όμορφα!
-Παπαγάλος: Σε κάποια ζώα τα χρώματα του σώματος έχουν διαφορετική σημασία. Αλλά τα βοηθάει να προστατεύονται από τους εχθρούς κι άλλα να προσαρμόζονται στο περιβάλλον που ζουν. Έτσι, καθένας από εμάς τώρα πια είναι ξεχωριστός, για διαφορετικούς λόγους.
Χάρη στο φως, λοιπόν, η φύση και τα χρώματα της αποκτούν αξία.

ΤΕΛΟΣχρωμα
ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ:

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 1
ΤΙΤΛΟΣ: « Ο σχηματισμός του ουράνιου τόξου εν δράση»

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ:
Πρόκειται για ένα παιχνίδι παντομίμας στην οποία ο δάσκαλος χωρίζει τα παιδιά σε ομάδες και τους μοιράζει ρόλους. Αναλυτικότερα, κάποιοι μαθητές θα υποδύονται τα σύννεφα, κάποιοι άλλοι τις σταγόνες της βροχής, ένας μαθητής θα κάνει τον ήλιο και τέλος μια ομάδα από μαθητές που θα βρίσκονται σε ευθεία γραμμή θα σχηματίζουν το ουράνιο τόξο.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της παντομίμας ο εκπαιδευτικός θα συντονίζει τους μαθητές φροντίζοντας να μη παρανοήσουν τη διαδικασία και τη σειρά με την οποία γίνονται τα γεγονότα.
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:
Στην αρχή, λοιπόν, θα βάλει τα σύννεφα να κινούνται μες στην αίθουσα κι έπειτα θα ενωθούν σε ένα κύκλο με τις σταγόνες της βροχής. Ύστερα, ο ήλιος θα εμφανιστεί κι αφού μπει κι αυτός στον κύκλο θα σχηματιστεί ακριβώς μπροστά τους μια λωρίδα παιδιών τα οποία θα αντιπροσωπεύουν το ουράνιο τόξο.
Για κάθε ομάδα παιδιών ο εκπαιδευτικός θα έχει φροντίσει να κρατάνε τα ανάλογα σύμβολα από χαρτόνι ( σύννεφα, βροχή, ήλιος, ουράνιο τόξο).

ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
  • θεατρικό κείμενο
  • χρωματιστά χαρτόνια
  • ψαλίδια
  • εικόνες


ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ 2
ΤΙΤΛΟΣ: Χρώματα και φύση γίνονται ένα.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ:
Αρχικά, ο εκπαιδευτικός διαβάζει στα παιδιά ή μαζί με τα παιδιά το θεατρικό κείμενο, ρωτάει τους μαθητές αν και τι γνωρίζουν για τον τρόπο ζωής των πτηνών που πρωταγωνιστούν. Το θεατρικό περιλαμβάνει έναν παπαγάλο, ένα φασιανό, ένα καναρίνι, ένα παγώνι, μια καρδερίνα, ένα σπουργίτι κι ένα γεράκι. Ο εκπαιδευτικός, λοιπόν, αφού βρει τις κατάλληλες εικόνες για αυτά, θα τις μοιράσει στους μαθητές οι οποίοι με τη σειρά τους θα τις κολλήσουν με ειδική κολλητική ταινία πάνω τους, διευκρινίζοντας έτσι το ρόλο τους και προσδίδοντας μια αίσθηση παιχνιδιού στο θεατρικό σκηνικό χωρίς όμως να ξεφεύγει από την ουσία. Στη συνέχεια, ο εκπαιδευτικός δίνει οδηγίες στα παιδιά για το πώς να υποκριθούν σωστά το ρόλο τους. Για παράδειγμα, τονίζει τα συναισθήματα που καλούνται να εκφράσουν οι συμμετέχοντες προτείνοντας τους να χρησιμοποιούν επιφωνήματα ή συνοδευτικές χειρονομίες. Εξηγεί στα παιδιά τη σειρά με την οποία πρέπει να εμφανιστούν στη σκηνή και έπειτα το πώς να κινηθούν σε αυτή εκτελώντας καλά το ρόλο του πτηνού που αντιπροσωπεύουν.

Αφού τελειώσει η παρουσίαση του θεατρικού , ο εκπαιδευτικός θα βάλει να παίξει το τραγούδι « Ουράνιο τόξο-Παιδική Χορωδία του Σπύρου Λάμπρου», το οποίο αναφέρεται στο ουράνιο τόξο και θα προσθέσει μια όμορφη και διασκεδαστική νότα στη δραστηριότητα.


ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ:
  • εικόνες των πτηνών
  • ψαλίδι
  • κολλητική ταινία
  • ψηφιακές εικόνες-σκίτσα.

οκ


Την εργασία επιμελήθηκαν οι φοιτήτριες
Μελίσσου Βαλεντίνα και Νίκου Μαρία.

More pages