ένα παιχνίδι ρόλων σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν από τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκιαένα παιχνίδι ρόλων σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν από τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν από τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια - atlaswikiένα παιχνίδι ρόλων σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν από τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια - atlaswiki


περιγραφή:
Στην αρχή του παιχνιδιού ρόλων παρουσιάζεται το θέμα και το κοινωνικό πλαίσιο στο οποίο πραγματοποιείται το παιχνίδι.
Οι μαθητές χωρίζονται σε τρεις ομάδες (καταναλωτές, έμποροι και ερευνητές).
Σε κάθε ομάδα δίνεται ένας φάκελος που περιέχει ενημερωτικό υλικό για το ρόλο που καλείται να υιοθετήσει.
Η ομάδα των καταναλωτών παίρνει άρθρα από εφημερίδες τα οποία περιγράφουν περιστατικά ατυχημάτων που σημειώθηκαν από Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια. Πάνω σε αυτά μπορούν να εκφράσουν τις απόψεις τους αλλά και να εμπλουτίσουν τα άρθρα με τις δικές τους επιθυμίες, τα κριτήρια αγοράς και τις δικές τους εμπειρίες.
Οι έμποροι θα αναλάβουν την υπεράσπιση της αγοράς δικαιολογώντας τις επιλογές υλικών, τον τρόπο κατασκευής κ.τ.λ. και την υπεράσπιση των προσωπικών οικονομικών συμφερόντων τους. Βασίζονται και αυτοί σε άρθρα από το Internet.
Τέλος, οι ερευνητές μελετούν πορίσματα ερευνών πάνω στο θέμα και επιχειρηματολογούν πάνω σε θέματα ασφάλειας, παίρνοντας το ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα σε εμπόρους και καταναλωτές με στόχο το κοινό συμφέρον.
Στη συνέχεια, δίνονται λίγα λεπτά στις ομάδες, για να μπορέσουν οι μαθητές/ριες να αυτοσχεδιάσουν, να δημιουργ
ήσουν τους ρόλους τους και να αρχίσουν μια συζήτηση που να έχει σχέση με το θέμα. Όταν όλες οι ομάδες είναι έτοιμες, ξεκινά το παιχνίδι ρόλων. Στο τέλος του παιχνιδιού ακολουθεί μια σύντομη συζήτηση στην οποία, έξω από τα πλαίσια του ρόλου που υποδυθήκαν, τα παιδιά θα συντάξουν τις προδιαγραφές ασφάλειας που θα πρέπει να πληρούν τα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια.

χρονική διάρκεια: 1 διδακτική ώραδιδακτικό υλικό:άρθρα

Ατυχήματα που προκλήθηκαν από χριστουγεννιάτικα λαμπάκια:
(http://www.madata.gr/epikairotita/social/28157.html?print)

Τα κινέζικα χριστουγεννιάτικα λαμπάκια που βραχυκύκλωσαν είναι, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, αυτά που προκάλεσαν τις δύο μεγάλες πυρκαγιές προχθές τη νύχτα σε δύο καταστήματα της Αθήνας.
Η πρώτη ξέσπασε γύρω στις 10.00 το βράδυ σε κατάστημα με χριστουγεννιάτικα είδη στη γωνία των οδών Χαλανδρίου και Ελληνοσερβικής Φιλίας στην Αγία Παρασκευή και έσβησε μετά από τρίωρη μάχη που έδωσαν οι πυροσβέστες με τις φλόγες.
Στο πέρασμά τους οι φλόγες, που σύμφωνα με τις πληροφορίες ξεκίνησαν από τον πρώτο όροφο του καταστήματος, όπου και βρίσκονταν τα κινεζικής προέλευσης χριστουγεννιάτικα λαμπάκια, κατέστρεψαν το υπόγειο, το ισόγειο, τον πρώτο και μέρος του δεύτερου ορόφου.
Ανδρες του ανακριτικού τμήματος της πυροσβεστικής μετά την κατάσβεση της πυρκαγιάς έκαναν αυτοψία και ξεκίνησαν έρευνα για να εντοπισθούν οι συνθήκες υπό τις οποίες ξέσπασε. Σύμφωνα πάντως με τις πρώτες εκτιμήσεις, η φωτιά ξεκίνησε από βραχυκύκλωμα στα φωτάκια.
Στην ίδια αιτία αποδίδουν και την πυρκαγιά που ξέσπασε στις 02.00 το πρωί σε κατάστημα ρούχων στην οδό 25ης Μαρτίου 110 στην Πετρούπολη.
Ο ιδιοκτήτης του το είχε στολίσει εν όψει Χριστουγέννων και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις και σε αυτή την περίπτωση προκλήθηκε βραχυκύκλωμα.
Το κατάστημα καταστράφηκε από τη φωτιά, που ευτυχώς δεν επεκτάθηκε στα διπλανά μαγαζιά και σπίτια.
Espresso News

(http://newsmme.blogspot.com/2009/12/14000.html)

Ζημιές ύψους 14.000 ευρώ υπέστη ένα διαμέρισμα τρίτου ορόφου πολυκατοικίας, το οποίο βρίσκεται στη Νέα Ιωνία του Βόλου, μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε χθες - λόγω βραχυκυκλώματος...
Στο σημείο έσπευσαν οχήματα της Πυροσβεστικής, η οποία ειδοποιήθηκε από κάτοικο της περιοχής, καθώς οι ιδιοκτήτες δεν βρίσκονταν εντός την ώρα του συμβάντος.
Το βραχυκύκλωμα σε πολύμπριζο ή ενδεχομένως από τα λαμπάκια του Χριστουγεννιάτικου δένδρου, ήταν η αιτία της φωτιάς.

Κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούν οι καταναλωτές:

(http://www.iatronet.gr/article.asp?art_id=847)

(…)Όταν διαλέγετε και διακοσμείτε με ηλεκτρικά φωτάκια:
  • Δοκιμάστε αν τα φωτάκια λειτουργούν σωστά πριν τα αγοράσετε.
  • Επίσης να ελέγξετε αν είναι ασφαλή σε περίπτωση που τα τοποθετήσετε έξω από το σπίτι.
  • Εάν χρησιμοποιήσετε χριστουγεννιάτικα φωτάκια από προηγούμενη χρονιά, ελέγξτε αν υπάρχει κάποιο γυμνό καλώδιο, σπασμένα λαμπάκια και χαλαρές συνδέσεις. Μη διστάσετε να πετάξτε ένα προβληματικό σετ. Ποτέ μη συνδέετε περισσότερα από τρία σετ λαμπάκια στην ίδια πρίζα.
  • Ποτέ μη χρησιμοποιείτε ηλεκτρικά λαμπάκια σε μεταλλικό δένδρο. Μπορεί από ένα χαλασμένο λαμπάκι να προκληθεί ηλεκτροπληξία.
  • Δέστε καλά τα φωτάκια που διακοσμούν εξωτερικά το σπίτι ή τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην πέσουν ή να μην σπάσουν σε περίπτωση δυνατού αέρα. Για να τα στερεώσετε χρησιμοποιήστε ειδικό μονωτικό αυτοκόλλητο και όχι μεταλλικά στηρίγματα. Με τον τρόπο αυτό μειώνεται ο κίνδυνος ηλεκτροπληξίας.
  • Σβήστε όλα τα φώτα του δένδρου και τα κεριά πριν βγείτε από το σπίτι ή πριν κοιμηθείτε. (…)

(http://www.shenh.gr/articles/epikairotita/240-kindynos-apo-ta-fotakia.html)Πληροφορίες για τους ερευνητές και έμπορους
(http://www.shenh.gr/articles/epikairotita/240-kindynos-apo-ta-fotakia.html)

(http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=108149)

Ένα στα τρία σετ χριστουγεννιάτικων φώτων είναι ελαττωματικό και μπορεί να προκαλέσει ηλεκτροπληξία ή πυρκαγιά, προειδοποίησε η αρμόδια επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Μεγκλένα Κούνεβα.
Έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2007 μέχρι τον Μάιο του 2009 σε πέντε χώρες της ΕΕ σε πέντε χώρες της ΕΕ: την Ουγγαρία, τη Γερμανία, την Ολλανδία, τη Σλοβακία και την Σλοβενία.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας περισσότερα από το 30,4% των σετ χριστουγεννιάτικων φώτων που διατίθενται στην αγορά δεν τηρούν τις τεχνικές προδιαγραφές ασφαλείας.
Στις πιο επικίνδυνες περιπτώσεις τα φώτα πωλούνταν χωρίς επαρκή μόνωση και καλωδίωση με αποτέλεσμα να υπάρχει άμεσος κίνδυνο ηλεκτροπληξίας ή εμπρησμού.
"Το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε εξαρχής να καταλάβουμε αν τα χριστουγεννιάτικα φώτα είναι επικίνδυνα", υπογράμμισε η Μεγκλένα Κούνεβα. "Γι' αυτό το λόγο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητά από τις χώρες της ΕΕ να κάνουν έκτακτους ελέγχους ασφαλείας", πρόσθεσε.
"Αυτά τα προϊόντα χρησιμοποιούνται μόνο για λίγες ημέρες και οι καταναλωτές αγοράζουν τα πιο φθηνά. Εκεί είναι ο κίνδυνος", εξήγησαν οι συνεργάτες της Κούνεβα.
Η Επιτροπή έκανε μάλιστα έκκληση στους καταναλωτές να πάρουν μέτρα προφύλαξης: να μην αφήνουν τα χριστουγεννιάτικα φώτα αναμμένα τη νύχτα ή όταν απουσιάζουν από το σπίτι.
"Δεν μπορούμε βέβαια να τα ζητάμε όλα από τους καταναλωτές. Οι αρχές πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να ελέγχουν τα προϊόντα", επεσήμανε η Κούνεβα. "Το 41% των χριστουγεννιάτικων φώτων έχουν κατασκευαστεί στην Κίνα, παρόλο που οι εταιρείες που τα εισάγουν είναι ευρωπαϊκές ή αμερικανικές. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να ελέγχουμε ποιος τα έχει εισαγάγει και να αγοράζουμε μόνο από γνωστές εταιρείες", εξήγησε η επίτροπος.ένα παιχνίδι ρόλων σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν από τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια - atlaswiki ένα παιχνίδι ρόλων σχετικά με τα ατυχήματα που συμβαίνουν από τα Χριστουγεννιάτικα λαμπάκια - atlaswiki

θεματικές περιοχές:

Επειδή τα παιδιά επεξεργάζονται, αναλύουν και συλλέγουν πληροφορίες από άρθρα και επιπλέον καλούνται να παράγουν προφορικό λόγο, η σύνδεση της δραστηριότητας είναι άμεση. Επίσης, ασχολούνται με στατιστικά στοιχεία και ποσοστά όταν μελετούνται τα πορίσματα ερευνών και με αριθμητικές πράξεις όταν υπολογίζεται π.χ. το κόστος κατασκευής. Έτσι, εμπλέκονται και τα Μαθηματικά.στάσεις και δεξιότητες:

Το παιχνίδι ρόλων οξύνει τις ικανότητες της έκφρασης, της παρατήρησης και της ανάλυσης. Τα παιδιά με ευχάριστο τρόπο έρχονται αντιμέτωπα με πραγματικά προβλήματα της καθημερινής ζωής και αναπτύσσουν πολύτιμες κοινωνικές δεξιότητες, όπως είναι η ικανότητα αντίληψης μιας κατάστασης από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά εκτίθενται στην πολυπλοκότητα των πραγματικών προβλημάτων ενώ ταυτόχρονα οδηγούνται στην επαναξιολόγηση διαφορετικών θέσεων.
Αυτή η δραστηριότητα αφορά τις δημοκρατικές αλληλεπιδράσεις επιστήμης και κοινωνίας. Η διαπραγμάτευση ζητημάτων που έχουν περάσει στην καθημερινή ζωή και την επηρεάζουν ασκεί τα παιδιά σε τεχνικές επιχειρηματολογίας και στη λήψη αποφάσεων, εκπαιδεύοντας τον πολίτη να είναι ενεργό μέλος στη σύγχρονη δημοκρατία. Οι πολίτες θα πρέπει να είναι ικανοί να παρακολουθούν και να εμπλέκονται και οι ίδιοι σε συζητήσεις επιστημονικού περιεχομένου που αφορούν την ποιότητα ζωής τους. Για να μπορούν να συμμετέχουν στις συζητήσεις αυτές, θα πρέπει να ασκηθούν στην τεχνική της συζήτησης: να ακούν προσεχτικά και να προσπαθούν να καταλάβουν τα επιχειρήματα του συνομιλητή τους, να προβάλλουν αντεπιχειρήματα με στόχο να πείσουν και όχι να επιβάλλουν τη δική τους άποψη.


μία διδακτική πρόταση από την Αμανατίδου Ελένη , Αμανατίδου Ευγενία & Αριστοτέλους Αιμιλία

More pages