ένα παιχνίδι ρόλων για την επιστήμη της γενετικής

το ρνα - ο χώρος εργασιών


Γενετική:
Ως γενετική ορίζεται η μελέτη των γονιδίων, της κληρονομικότητας και της βιοποικιλότητας στους ζωντανούς οργανισμούς. Γενικά, η γενετική θεωρείται κλάδος της Βιολογίας. Ως εκ τούτου συμβάλλει στην κατανόηση της κληρονομικότητας σε πολλές εφαρμοσμένες επιστήμες της ζωής.Επίσημα, πατέρας της γενετικής θεωρείται ο Γκρέγκορ Μέντελ

Λίγα λόγια για το DNA:

Το δε(σ)οξυριβο(ζο)νουκλεϊ(νι)κό οξύ ή αλλιώς DNA, είναι ένα νουκλεϊκό οξύ, που περιέχει τις γενετικές πληροφορίες που καθορίζουν τη βιολογική ανάπτυξη όλων των κυτταρικών μορφών ζωής και των περισσοτέρων ιών. Το DNA συνήθως έχει τη μορφή διπλής έλικας.

1. Τι είναι ο Γενετικός κώδικας ;
Είναι το σύνολο των κανόνων σύμφωνα με τους οποίους η γενετική πληροφορία που περιέχεται στο γενετικό υλικό (DNAήmRNA) μεταφράζεται σεπρωτεΐνες, δηλαδή σε αλληλουχία αμινοξέων από τα κύτταρα όλων των οργανισμών στη γη. Συγκεκριμένα ογενετικόςκώδικας αντιστοιχίζει σε ένααμινοξύσε μιατριπλέτανουκλεοτιδίωντoυ DNAμε ενδιάμεσο μόριο μια συμπληρωματική αλληλουχία RNA.

2. Που χρησιμεύει το dna και σε ποιο σημείο του κυττάρου βρίσκεται;
Στα (ευκαρυωτικά) κύτταρα το dna εντοπίζεται κυρίως στον πυρήνα και σχηματίζει δομές οι οποίες ονομάζονται χρωματοσώματα. Σ’αυτό «φυλάσσονται» οι γενετικές πληροφορίες με την μορφή ενός κώδικα πολύτιμου για την αναπαραγωγή και την διαιώνιση του είδους.


3. Τι γνωρίζεται για τα γονίδια;

Τα γονίδια είναι γενετικές πληροφορίες που μεταβιβάζονται από τον γονέα στον απόγονο. Τα γονίδια ελέγχουν τα γνωρίσματα και τους χαρακτήρες.
Το ανθρώπινο γονιδίωμα απαρτίζεται από 46 χρωμοσώματα. Τα χρωμοσώματα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα κάθε ανθρώπινου κυττάρου. Διακρίνονται 22 ζεύγη σωματικών) και ένα ζεύγος φυλετικών χρωμοσωμάτων. Τα φυλετικά χρωμοσώματα είναι δύο τύπων και συμβολίζονται με τα γράμματα Χ και Υ. Ο άνδρας διαθέτει 22 ζεύγη αυτοσωμικών χρωμοσωμάτων, ένα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα................................

Στόχος του δασκάλου είναι να διδάξει με απλό και διασκεδαστικό τρόπο τις έννοιες του DNA, της γενετικής, των γωνιδίων και του Γενετικού κώδικα. Αυτό φυσικά μπορεί να το πετύχει μέσω μιας δραματοποίησης. Μέσω ενός θεατρικού, όπως αυτό που ακολουθεί.


το ρνα - ο χώρος εργασιών

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ

Αρχικά, ο δάσκαλος εντάσσει τους μαθητές στο θέμα για το οποίο θα μάθουν και πάνω στο οποίο θα συζητήσουν.
Στην συνέχεια, ο δάσκαλος επιλέγει κάποιους μαθητές για να δραματοποιήσουν το θεατρικό.
Εναλλακτικά, το θεατρικό μπορεί να παιχτεί αρκετές φορές απο διαφορετικές ομάδες ατόμων, ουτως ώστε να πάρουν μέρος όλοι οι μαθητές.

Οι κύριοι ρόλοι είναι τρείς:
Οι πρωταγωνιστές του θετρικού είναι:

η Ανθούλα: Α
ο Γιακουμής ο Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλος: Γ
ο Μανώλης ο Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλος: Μ
Σκηνικά- κοστούμια

Για την δραματοποίηση του θεατρικού θα χρειαστούν τα εξής:
2 σακάκια,
1 τετράδιο,
1στυλό,
2 καπελά,
1 μπαγλαμαδάκι
1 τραπέζι

Λίγα λόγια για το θετρικό:

Σενάριο-πλοκή

Η ιστορία διαδραματίζεται κάπου στα τέλη της δεκαετίας του 60’ αρχές 70, σε μια επαρχιακή κωμόπολη. Πρωταγωνιστές της υπόθεσης είναι τρία αδέρφια.
Ο μεγαλύτερος αδελφός ο Γιακουμής είναι ένας λαϊκός άνθρωπος γύρω στα 40, με χαμηλού επιπέδου μόρφωση, οικοδόμος στο επάγγελμα και εργάζεται σκληρά για να συντηρήσει και τα άλλα δυο του αδέρφια. Ως χαρακτήρας είναι ιδιαίτερα συντηρητικός, με πολλές ανασφάλειες που πηγάζουν από προβλήματα που τον βασάνιζαν στο παρελθόν. Από πολύ μικρός ανέλαβε μεγάλες ευθύνες και οικογενειακές υποχρεώσεις καθώς οι γονείς του έφυγαν νωρίς από τη ζωή.

Ο δεύτερος κατά σειρά αδελφός είναι ο Μανώλης, γύρω στα 30, είναι ένας ιδιαίτερος άνθρωπος με καλλιτεχνικές ανησυχίες, πολλές φιλοδοξίες για καριέρα, και μια περίεργη διορατικότητα που δένει το τότε παρόν (σημερινό παρελθόν) με το μέλλον (σημερινό παρόν) και εκφράζεται μέσα από εύστοχες ατάκες. Παράλληλα, κάποιες φορές λειτούργει ως διαμεσολαβητής, στην τεταμένη σχέση ανάμεσα στην μικρή αδελφή και τον Γιακουμή και προσπαθεί να τους συμβιβάσει.
Τέλος η μικρή αδελφή η Ανθούλα είναι γύρω στα 17 και τελειώνει το σχολείο. Είναι μια μαθήτρια με πολύ καλές επιδόσεις στο σχολείο και κάνει σχέδια για σπουδές στο μέλλον. Όνειρο της είναι να γίνει βιολόγος και συγκεκριμένα έλκεται από την επιστήμη του γενετικής (του DNA). Την ιδέα και το ενδιαφέρον για αυτήν την ενασχόληση, της την εμφύσησαν κατά βάση ένας καθηγητής και μια καθηγήτρια της.
Ωστόσο στα μεγαλεπήβολα αυτά σχέδια της βρίσκεται αντιμέτωπη με τον αδελφό της τον Γιακουμή που αντιμετωπίζει την επιθυμία της να γίνει βιολόγος με φειδώ. Αρχικά, εξαιτίας του γεγονότος ότι αγνοεί περί τίνος πρόκειται. Δεύτερον, γιατί είναι κυριευμένος με στερεότυπα και προκαταλήψεις τις εποχής, που θέλουν μια μικρή κοπέλα της επαρχίας να γίνεται απλά καλή σύζυγος και νοικοκυρά. Βέβαια στην συνεχεία υπάρχει ένας ακόμη λόγος να μην θέλει να ασχοληθεί η αδελφή του με την ταχέως αναπτυσσομένη επιστήμη της γενετικής, καθώς φοβάται πως αυτό θα σταθεί η αιτία να αποκαλυφθεί το μεγάλο του μυστικό. Και αφορά κάτι που σχετίζεται με τον νεανικό του έρωτα - την Αργυρούλα - που τελείωσε τόσο άδοξα και βίαια μετά την παρέμβαση εξωτερικών δυνάμεων όπως οι γονείς (εκατερωθεν). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένα παιδί - καρπός του έρωτα της Αργυρώς και του Γιακουμή - καταδικασμένο να μην μεγαλώσει με τον βιολογικό του πατερά, και αυτό αρχικά εν αγνοία του Γιακουμή. Μέσα στο έργο οι προκαταλήψεις και ο φόβος για την διαπόμπευση, τον διασυρμό ενός ατόμου καθώς και για τους βερμπαλισμούς που μπορεί να εγείρει μια συμπεριφορά έξω από την καθιερωμένη ηθική μιας φαινομενικά τουλάχιστον καθωσπρέπει κοινωνίας, είναι έκδηλη, και φαίνεται να στοιχειώνει τις αντιλήψεις, τις στάσεις και τις δράσεις των ατόμων άλλοτε λιγότερο και άλλοτε περισσότερο. Ενώ η καταπίεση που έχει υποστεί ο Γιακουμής - και διαφαίνεται και αποκρυσταλλώνεται μέσα από την - γεμάτη με κόμπλεξ, τυψεις, και παρωχημένες πεποιθήσεις - ψυχική του ιδιοσυστασία, διοχετεύεται συχνά στα αδέλφια του, οι οποίοι είναι προσωπικότητες με μη κλασσικές προσδοκίες για την ζωή τους.
Τέλος όλη αυτή η περιπλοκή ιστορία μέσα από τις αντιθέσεις, τα μυστικά, τις αποκαλύψεις, τις αντιφάσεις, τους διαπληκτισμούς και τις υποχωρήσεις καταλήγει να βρίσκει τα τρία αδέλφια ενωμένα, αγαπημένα και δεμένα όσο ποτέ!!!

ΘΕΑΤΡΟ


Kάθονται στο τραπέζι και τρώνε σούπα και τα τρία αδέρφια
Γ: ….(ρουφάει έντονα και με θόρυβο)(και οι άλλοι δύο τον κοιτάζουν περίεργα σαν να ενοχλούνται πριν ξεκινήσει να μιλάει)
αχ μπράβο Ανθούλα μου, μπράβο αδερφούλα μου, πολύ ωραία η σουπίτσα, πολύ νόστιμη, άντε του χρόνου του παραχρόνου που θα σε παντρέψουμε και θα μας φύγεις, θα σε χάσουμε και άντε να δω ποιος θα μας φροντίζει………
θα απομείνω μοναχός, μ' αυτόν τον τεμπέλη……, την ντροπή της οικογένειας……. άκου εκεί ο αδερφός του Γιακουμή του Τουβλοτσιμεντοπούλου οικοδομαί και ανακαινίσαι με το όνομα, να θέλει να γίνει μπουζουκτσής

Α: εεε ναι ξέρεις εγώ αδερφέ μου να……….. δεν…….. δεν(διστακτικά)δεν σκοπεύω να παντρευτώ σύντομα, γιατί θέλω να γίνω βιολόγος…. Ε; τι λέτε;
Γ: όχι, Μ:ναι(το λένε ταυτόχρονα)
Α: Γιατί ;
Γ: γιατί δεν ξέρω τι είναι αυτό…… και από την στιγμή που δεν το ξέρω εγώ δεν πρόκειται να γίνεις…….
Α: Μα
Γ: όχι είπαμε δεν το συζητώ άλλο
Μ: κάτσε βρε αδερφέ να το συζητήσουμε μην την αποπαίρνεις…….
Α: Εγώ θα γίνω.
Γ:Τι;
Α; εγώ θα γίνω, πάει και τέλειωσε ότι και να λες εσύ, δεν πρόκειται να αλλάξω γνώμη……… εγώ είμαι ερωτευμένη με τον γενετικό κώδικα……..
Γ: τι είπες(αγριεμένη)η αδερφή του του Γιακουμή του Ασβεστοτσιμεντοπουλου οικοδομαί και ανακανίσαι με το όνομα, είναι ερωτευμένη…….. λέγε βρε ποιος είναι αυτός ο γενετικός κώδικας έχετε σχέση; Λέγε… Πόσο καιρό είστε μαζί; Και τι όνομα είναι αυτό; Γενετικός Κώδικας….. που τον γνώρισες; αυτός δεν θα είναι από τα μέρη μας τίνος παιδί είναι αυτός;
Α: όχι δεν είναι αυτό που νομίζεις άσε με να σου εξηγήσω…..

Γ: Τι να μου εξηγήσεις βρε θα σε ξεμαλλιάσω…… οιιιι οιιιι κακό που με βρήκε, η αδερφή του Γιακουμή του Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλου οικοδομαί και ανακαινίσαι με το όνομα να τα μπλέξει μ'αυτόν τον πως τον λένε γενετικό κώδικα…… οοοο ρεζιλίκια……. Που μας βρήκαν, οε και αλίμονο μας έτσι και μας πιάσει στο στόμα της η γειτονιά.

(την κυνηγάει) (ο Μανώλης επεμβαίνει να την σώσει)

Μ: κάτσε βρε αδερφέ ας την να μας εξηγήσει , σου λέει δεν είναι αυτό που νομίζεις……. Ηρέμησε μην σου ανέβει η πίεση δεν σε βλέπω καλά…….ας το κορίτσι να σταυρώσει δυο φωνήεντα……….
Α: ναι βρε αδερφέ μου δεν …….
Γ: τίνος παιδί είναι αυτό ο γενετικός κώδικας λέγε….. λέγε και αγριεύω…..ποιος είναι ο πατέρας του να πάμε να τον βρούμε να εξηγηθούμε τίμια και αντρίκια(την κυνηγάει).
Α: Κλαίγοντας …… δεν πώς να στο εξηγήσω η ιστορία ξεκινάει από πολύ παλιά τότε μου ο Μέντελ…….. Ο πατέρας της Γενε……τικής……….(το λέει κοφτά γιατί κλαίει)
Γ: Μέντελ, Μέντελ τον λένε τον πατέρα του……ωχ τι με βρήκε …. Στο είπα εγώ αλλοδαπός είμαι (στρέφεται προς τον Μανώλη που τον βαστάει)ωχ ντροπές που μας βρήκαν………. ποιος η αδερφή του Γιακουμή του Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλου οικοδομαί και ανακαινίσαι με τον όνομα να τα μπλέξει με αυτόν τον, τον Γεντικό τον γιο του Μέντελ……..
Μ: Αδερφάκι μου μην συγχύζεσαι……..(με μπουζουκάκι στο χέρι).
Α: Όχι δεν είναι έτσι……. Ο Γκρέγκορ Γιόχαν Μέντελ(Gregor Mendel) ήταν Αυστριακός μοναχός,γνωστός για τις μελέτες που πραγματοποίησε σχετικά με τους μηχανισμούς της κληρονομικότηταςχαρακτηριστικών στα φυτά. Συχνά αναφέρεται και ως ο "πατέρας της Γενετικής". Η αναγνώριση του επιστημονικού έργου του Μέντελ πραγματοποιήθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα, δύο δεκαετίες μετά τον θάνατό του.
Μ: Αδερφέ….. αν δεν μ΄ απατά το αυτί μου κάτι άκουσα για κληρονομιά, κάτσε να ακούσουμε….. έχει ψωμί η υπόθεση……(πλησιάζει, κοιτάει τον Γιακουμή και του κλείνει το μάτι)
Γ: Λες ε; πες την να τον πει….. εμείς όμως προίκα δεν δίνουμε.
Α: Όχι όχι δεν είναι…… καταρχήν για να εξηγούμαστε ο γενετικός κώδικας δεν είναι άντρας
Γ, Μ: δεν είναι και τι είναι;
Α: Ηρεμήστε να σας εξηγήσω, ο ο γενετικός κώδικας είναι το σύνολο των κανόνων σύμφωνα με τους οποίους η γενετική πληροφορία που περιέχεται στο γενετικό υλικό (DNAήmRNA) μεταφράζεται σεπρωτεΐνες δηλαδή σε αλληλουχία αμινοξέων από τα κύτταρα όλων των οργανισμών στη γη. Συγκεκριμένα ογενετικόςκώδικας αντιστοιχίζει σε ένααμινοξύσε μιατριπλέτανουκλεοτιδίωντoυ DNAμε ενδιάμεσο μόριο μια συμπληρωματική αλληλουχία RNA.

Γ: Καταλαβαίνεις εσύ τίποτα;

Μ: Αδερφέ ούτε λέξη δεν έπιασα…..κάτσε να το γκουκλάρω…….

Γ: Τι να το κάνεις; Που να σου εξηγώ τώρα μωρέ αδερφάκι μου θα μάθεις σε καμιά 25 χρόνια(αυτά τα μουρμουρίζουν μεταξύ τους)

Α: Για να το κάνουμε πιο απλό……..Μέσα στον πυρήνα καθενός από τα κύτταρα μας υπάρχει μια χημική ένωση που καθοριστικής σημασίας για την ζωή και έχει πολύ δύσκολο όνομα… : το δεσοξυριβονουκλεϊκό οξύ! Πιο απλά το DNA, που μπορούμε να το φανταστούμε σαν μια σπειροειδή ανεμόσκαλα. Το DNA είναι ίδιο σε όλα τα κύτταρα ενός ζωντανού οργανισμού. Εδώ «φυλάσσονται» οι γενετικές πληροφορίες με την μορφή ενός κώδικα πολύτιμου για την αναπαραγωγή και την διαιώνιση του είδους.

Α: καλύτερα;

Γ: εεεε κάπως(κοιτάει Μανώλη)

Μ: απλό…..

Α: Και μάλιστα στα (ευκαρυωτικά) κύτταρα το γενετικό υλικό εντοπίζεται κυρίως στον πυρήνα και σχηματίζει δομές οι οποίες ονομάζονται χρωματοσώματα.

Μ: απλό

Γ: μην λες ότι είναι απλό και με συγχύζεις και εσύ όλοι το καταλαβαίνεται μονό εγώ δυσκολεύομαι δηλαδή;, Ήθελα να ξέρα ποιος σε έβαλε εσένα αυτές τις ιδέες, αντί να πας εκεί να γίνεις το πολύ πολύ μια δασκαλίτσα…… πήραν τα μυαλά σου αέρα….. ποιος; Η αδερφή του Γιακουμή του Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλου οικοδομαί και ανακαινίσαι με το όνομα…..

Α:Ο κύριος Νικογιάννης ο χημικός μας και η κυρία Ελευθεριάδου η φιλόλογος που ο άντρας είναι γιατρός και ο γιος σπουδάζει κάτι σχετικό στο εξωτερικό και με τροφοδοτεί με επιστημονικό υλικό συνεχώς και με ενθαρρύνει συνέχεια να μελετάω καθώς μου λέει πως τα γράμματα τρέφουν το πνεύμα και το σώμα…

Γ: ναι καλά πες την κυρία σου ας μη δούλευα εγώ από την νύχτα ως την νύχτα και να σας έβλεπα με τι θα το ταΐζατε το πνεύμα σας…………. Έχω και αυτόν τον αχαΐρευτο όλη μέρα μ' αυτό το μαραφέτι ντράγκα ντρούγκα……αλλά δεν φταίει κανένας άλλος εγώ φταίω που ανέχομαι καπρίτσια σας….. ποιος εγώ ο Γιακουμής ο Τουβλοασβεστοσιμεντόπουλος οικοδομαί και ανακαινίσαι με το όνομα.

Μ: αδερφέ τώρα δεν μιλάς σωστά………… εγώ μια μέρα θα γίνω διάσημος….. αλλά υποστήριξη μηδέν…….. αλλά δεν φταίει κανένας άλλος εγώ φταίω που δεν γυρίζω ένα μίνι κλιπάκι να το ανεβάσω στο youtube να γίνει πάταγος…….

Γ: τι λες πάλι μωρέ τι είναι τούτο; Το γουτουμπ…..

Μ: Που να σου εξηγώ τώρα μωρέ αδερφάκι μου θα το μάθεις σε καμιά τριανταριά χρονιά…..

Γ:(απευθύνεται σε Ανθούλα)αυτός να μου το θυμηθείς η πολύ έξυπνος είναι η ντιπ χαζός…..


Α: Με μένα τι θα γίνει τελικά; Που θέλω να πάω στη Αθήνα να ασχοληθώ με την επιστήμη της Γενετικής……..

Γ
: να κάτσεις στα αβγά σου που θες να σε αφήσουμε κορίτσι πράμα, να πας μοναχός σου στην Αθήνα. Ξέρεις τι ξελογιάστρα είναι αυτή; Άκου εκεί που ακούστηκε η αδερφή του Γιακουμή του Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλου οικοδομαί και ανακαινίσαι με το όνομα να σουρτουκεύει από εδώ και από εκεί……….

Α: Μα……(κλαίει πάλι),είσαι πουριτανός…..

Γ: τι είμαι; Είμαι εγώ πουριτανός που έκανα όλα τα εμβόλια στο στρατό και λούζομαι και μια φορά το μήνα……..

Α:(απευθύνεται στον Μανώλη ψιθυριστά)Τι κατάλαβε;

Μ: Ένας Θεός ξέρει…….

Μ: Μωρέ αδερφάκι ασ' την να πάει θα πάω και εγώ μαζί της να την προσέχω και επί της ευκαιρίας μπας και κάνω και καριέρα

Γ
: Μανώλη μην με συγχύζεις και εσύ σώπαινε

Γ: …… μην μιλάς…….. και εσύ και με συγχύζεις που στα έχω μαζεμένα…… που άφησες το καλό κορίτσι την Βασούλα του παπά και τα έμπλεξες με αυτήν την τραγουδιάρα την Σούζι άκου εκεί όνομα……Σούζι…. Από εκεί να καταλάβεις…….ποιος ο αδερφός του Γιακουμή του Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλου οικοδομαί και ανακαινίσαι με το όνομα….

Μ: αδερφέ δεν έχεις δίκιο, εγώ την Βασούλα την ήθελα και είχα συμφωνήσει να πάμε να την ζητήσουμε…….. αλλά τελευταία στιγμή μπήκα στο προφίλ της στο fb και τι να δω

Γ: τι είδες μην με σκιάζεις…..

Μ: βλέπω I am in relationship… και φρίκαρα αδερφέ

Γ: Σοβαρά; τι είναι πάλι τούτο τρώγεται ή σε τρώει;

Μ: σημάνει ότι είναι σε σχέση και μάλιστα έμαθα από τον Μίλτο τον ψεύτη, το γιο του Τάσου του πλατύποδα που του το είχε πει ο Αριστείδης ο κρασοπότης ότι τα έχει με τον γιο του μπακάλη …. Τουτέστιν Μπακάλης junior.

Γ: Τι λες τώρα; Σοβαρά; Μπα ….. μην τα πιστεύεις αυτά, φήμες είναι. Θα τις έβγαλε ο γιος του μπακάλη για να την πάρει αυτός γιατί ξέρει ότι είναι μοναχοκόρη με 25 στρέμματα ποτιστικά στο χωριό. Πώς να στο πω……. Δεν είναι αξιόπιστη πηγή…. Αλλά δεν φταις εσύ….. φταίει που δεν σας δίδαξαν κριτικό γραμματισμό στο σχολειό.

Μ: όχι αδερφέ δεν είναι ψέμα, το έψαξα, το διασταύρωσα σου λέω …… γιατί ρώτησα την Λάμπρενα, που της το είχε πει η Δημήτρενα που της το είχε πει η Γιώργαινα που το είχε μάθει από την Φρίδω την μαμή ότι είναι αλήθεια Αλλά στεναχωρήθηκα δεν λέω αλλά ας είναι έτσι εμπνεύστηκα και έγραψα την μεγάλη μου επιτυχία δεν ταιριάζετε σου λέω……(τραγουδάει) (όση ώρα μιλούσαν τα δυο αδέρφια η Ανθούλα διάβαζε κάτι)

Α: Στο θέμα μας όμως……….. παρεκτρέπεστε……….. Λοιπόν;

Γ:Άσε με νατο σκεφτώ…… ωχ(κάθεται σε καρέκλα και βγάζει τα παπούτσια του ξεκουραστεί)

Μ: Ωχ μωρέ αδερφάκι μου σου έχω πει μ΄ αυτά τα πόδια σου….. πως μυρίζουν έτσι……να πας σε γιατρό, να ο κοιτάξεις………………………………. και καλά ακόμα τις χριστουγεννιάτικες κάλτσες φοράς;

Γ:γιατί βρε ήρθε το Πάσχα να τις αλλάξω(Βγάζει τις κάλτσες)

Μ: και τώρα τι θα τις αλλάξεις;

Γόχι βρε απλά θα τις γυρίσω ανάποδα για ανανέωση(τις γυρίζει ανάποδα και τις ξαναφοράει)

A: ααα αδερφέ μου πρέπει να το κοιτάξεις μπορεί το πρόβλημα σου να οφείλεται σε κάποιο μύκητα.

Γ: Τι;

Α: Ο μύκητας είναι μία κατηγορία μικροοργανισμών οι υπόλοιπες είναι τα βακτήρια, οι ιοί, τα παράσιτα, οι ρικέτσιες και τα χλαμύδια…………. και μάλιστα ένας πολύ συνηθισμένος μύκητας για τον άνθρωπο είναι ο candida albicans που μπορεί να προσβάλλει διάφορα σημεία στο ανθρώπινο σώμα. Γι’ αυτό πρέπει να το προσέξεις Γιακουμή μου. Μπορεί να είσαι φορέας candida albicans….

Γ:(Την κοιτάει με απορία)τι είμαι;

Α: φορέας candida albicans

Γ: Εγώ; Αποκλείεται, εμείς είμαστε πάππου προς πάππου Έλληνες που θα με πεις εσύ εμένα candida albicans ποιον εμένα τον Γιακουμή του Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλου οικοδομαί και ανακανίσαι με το όνομα….

Α:(στρέφεται προς τον Μανώλη)τι κατάλαβε;

Μ: μάλλον νομίζει ότι ο candida albicans είναι συγγενής από Αφρική……

Α: τελικά εγώ να γίνω…βιολόγος….., είναι η επιστήμη του μέλλοντος να δείτε που μια μέρα θα γίνονται εξετάσεις που θα πιστοποιούν με ακρίβεια ποιος είναι ο πατέρας ενός παιδιού με μια απλή εξέταση DNA.

Μ:Αλήθεια…; τι είπες τώρα;

Α: ναι ναι σας λέω…… και τώρα που το σκέφτομαι έχω παρατηρήσει και κάτι……. Και να πώς να το πω……… ο Λευτεράκης ο γιος του χασάπη δεν πρέπει να είναι γιος του με κάτι πρόχειρες ενδείξεις που είχα….

Γ:(ταράζεται, αγχώνεται)τι εννοείς; ποιος σου είπε τέτοιο πράγμα; Είναι όλα ψέμματα.

Α: καταρχήν, έχω προσέξει ότι στα αυτιά του οι λοβοί είναι ελεύθεροι……. ενώ και οι δυο οι γονείς του τους έχουν κολλημένους………. και από την στιγμή που η ιδιότητα αυτή οφείλεται σε υπολειπόμενο αυτοσωμικό γονίδιο…. αν δεχτούμε όπως λέγεται ότι το γνώρισμα είναι μονογονιδιακό…….. τότε αυτό δεν γίνεται;

Μ: Κάτσε αδελφούλα τι θες να πεις….. για καν το πιο λιανά…… καταρχήν τι είναι το αυτοσωμικό;

Α: Γιατί ξέρετε τι είναι το γονίδιο;

Μ:(στέφεται προς το Γιακουμή και απευθύνεται σ’ αυτόν )Ξέρεις εσύ τι είναι;

Γ: Εγώ….. και φυσικά ξέρω γονίδιο είναι…… η μικρή γωνία…. Α πως…… καλά τους θάμπωσα τώρα …… όχι που θα με περάσουν εμένα για αγράμματο….. ποιον εμένα τον Γιακουμή τον Τουβλοασβεστοτσιμεντόπουλο οικοδομαί και ανακανίσαι με το όνομα που έχω βγάλει και την τρίτη δημοτικού και ξέρω και την προπαίδεια απ' έξω και έχω ανέβει και 8 φορές σε τρένο.

Α: χα καλό αλλά όχι, το γονίδιο γράφεται έτσι ενώ η γωνία έτσι(τα γράφει σε ένα χάρτη και τους τα δείχνει).Τα γονίδια λοιπόν είναι γενετικές πληροφορίες που μεταβιβάζονται από τον γονέα στον απόγονο. Τα γονίδια ελέγχουν τα γνωρίσματα και τους χαρακτήρες

Μ: απλό…..

Α: Τα γονίδια χωρίζονται σε αυτοσωμικά και φυλοσύνδετα ανάλογα με το βρίσκονται σε σωματικά η φυλετικά χρωμοσώματα αντίστοιχα………….

Μ: δηλαδή;

Α: Το ανθρώπινο γονιδίωμα απαρτίζεται από 46 χρωμοσώματα. Τα χρωμοσώματα αυτά βρίσκονται στον πυρήνα κάθε ανθρώπινου κυττάρου. Διακρίνονται 22 ζεύγη σωματικών) και ένα ζεύγος φυλετικών χρωμοσωμάτων. Τα φυλετικά χρωμοσώματα είναι δύο τύπων και συμβολίζονται με τα γράμματα Χ και Υ. Ο άνδρας διαθέτει 22 ζεύγη αυτοσωμικών χρωμοσωμάτων, ένα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα. Η γυναίκα διαθέτει 22 ζεύγη αυτοσωμικών χρωμοσωμάτων και δύο Χ χρωμοσώματα…………………………………………………………..Επίσης… αν το χαρακτηριστικό οφείλεται σε επικρατές γονίδιο αρκεί να υπάρχει ένα στο ζεύγος για να εκφραστεί η ιδιότητα…… να κάπως έτσι…………………. Αν το Λ δίνει ελεύθερο λοβό και λ κολλημένο τότε για να έχω κολλημένο πρέπει να έχω ζεύγος λλ(γράφει στον πίνακα ή σ΄’ένα χαρτί και τα δείχνει)όπωςκαι ο χασάπης με την γυναίκα άρα ο γιος τους ο Λευτεράκης που έχει Λλ ή ΛΛ πως προέκυψε; Ε;

Μ: Πω Πω…….. επιστήμη ε; και δηλαδή λες ο Λευτεράκης…… έχει γούστο; Ε ρε και το μάθει ο Βαγγέλης χασάπης…..

Α: Ναι και έχω και άλλα στοιχεία …… π.χ. η κορυφή που έχει στα μαλλιά πάλι οφείλεται σε επικρατές ενώ κανένας από του γονείς δεν έχει πως προέκυψε ε;

Γ: ωχ ωχ

Μ: Έλα ντε….

Γ:( Βάζει καπέλο, και έχει ύφος ένοχο, γιατί αυτός έχει κορυφή στα μαλλιά και προσπαθεί να την κρύψει)


( οι άλλοι δύο τον κοιτάζουν ύποπτα)


Α: άσε που έχω προσέξει πως τα χέρια τα σταυρώνει με αντίχειρα δεξί προς τα πάνω ( το δείχνει και η Ανθούλα με τα χέρια της) που οφείλεται στο γεγονός ότι έχει το επικρατές γονίδιο για αυτήν την ιδιότητα, ενώ ο χασάπης και κυρα Αργύρω τα σταυρώνουν με αριστερό αντίχειρα προς τα πάνω που αφείλεται στο υπολειπόμενο γονίδιο πράγμα που δεν γίνεται ………… γιατί που το βρήκε ο μικρός το επικρατές;

Γ:(ο Γιακουμής που μέχρι εκείνη την ώρα σταύρωνε τα χέρια τώρα πια το αποφεύγει και κάνει γυμναστικές ασκήσεις)

Μ: τι κάνεις εκεί αδερφέ;

Γ: steping……

M: Tι; Steping;

Γ: που να σου εξηγώ τώρα θα το μάθεις σε λίγα χρόνια……

Μ: Μανώλης(κοιτάζει με απορία)

Γ: αμ πως μόνο εσύ……..θα το παίζεις έξυπνος…

Α: ασε που ο Λευτέρης είναι και πολύ κοντός οι γονείς είναι ψηλοί………

Γ: κοντός όχι και κοντός και εγώ κοντός φαίνομαι αλλά άμα ξετυλιχτώ είμαι ίσα με 1,92…….

Α:γιατί αυτό που έχει τρεις ελιές στο μάγουλο σε σχήμα τρίγωνο τι παράξενο ποιος άνθρωπος το έχει αυτό;

Γ: ωχ ωχ

(και τώρα και ο Μανώλης και η Ανθούλα κοιτάζουν ύποπτα τον Γιακουμή και τον πλησιάζουν)

Γ: ( ταράζεται)

Μ: Αδερφέ…….;

Γ: άστα αδερφέ(βάζει το χέρι στο μάγουλο να κρύψει ένοχα τις 3 ελιές που έχει και αυτός στο μάγουλο σε σχήμα τρίγωνο)

Μ: Γιατί κρατάς το μάγουλο σου

Γ: έχω ένα πονόδοντο

Μ: μην στενοχωριέσαι είναι που έχεις να κάνεις οδοντικό νήμα τα τελευταία 40 χρόνια…….(ειρωνικά)

Α: εγώ τελικά θα γίνω βιολόγος;

Γ: ναι καλά να αφήσουμε να γίνεις βιολόγος να έρθεις μετά να βρεις ποιος πατέρας του γιου του χασάπη να έχουμε αλλά……

Α: τι εννοείς;

(ο Γιακουμής βάζει κλάμματα….. και ομολογεί)


Μ: αδερφέ κλαις;

Γ: ε ναι λοιπόν με την Αργυρούλα ήμασταν ερωτευμένοι όταν ήμασταν νέοι αλλά οι δικοί μας, μας χώρισαν, και οι δικοί της την πάντρεψαν με άλλον και εγώ απόμεινα μοναχός να έχω να αντιμετωπίσω ένα σωρό οικογενειακά προβλήματα, ο πατέρας μας ήταν άρρωστος και εγώ σαν μεγάλος αδερφός έπρεπε να δουλέψω και να ζήσω και σας…………

Μ: πω πω βρε αδερφάκι και έκρυβες τέτοιο μυστικό τόσα χρόνια μέσα σου ποιος εσύ ο Γιακουμής ο Τουασβεστοτσιμεντόπουλος οικοδομαί και ανακανίσαι με το όνομα…..

Γ:Τι να έκανα η κοινωνία μας δεν τα σηκώνει αυτά έπρεπε να το υπομείνω σιωπηλά, άσε που στην αρχή δεν γνώριζα για το Λευτέρη όταν αντιλήφτηκα τι συνέβαινε ήταν πολύ αργά ……… αχ και ήμασταν πολύ ερωτευμένοι με την Αργυρούλα….. ( εδώ πέφτει video) και όλα αυτά που πέρασα με έκαναν να είμαι έτσι καταπιεστικός και με σας, μακάρι να είχα αντιδράσει όπως έπρεπε τότε……..(κλαίει, τον αγκαλιάζουν τα δυο του αδέρφια και του λένε ότι όλα θα είναι πολύ καλύτερα από εδώ και πέρα).


ΤΕΛΟΣ

το ρνα - ο χώρος εργασιών\
ΦΥΛΛΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1η δραστηριότητα:

ο δάσκαλος/α καλεί τους μαθητές να παίξουν το παραπάνω θεατρικό και στην συνέχεια , αφού έχει ήδη μοιράσει σε όλους τους μαθητές το θεατρικό κείμενο, ούτως ώστε να το χουν μπροστά τους και να συλλέγουν πληροφορίες, συζητάει μαζί τους για το παραπάνω θέμα, θέτει ερωτήματα και επεξηγεί ορισμούς και έννοιες.Οι πληροφορίες προτάθηκαν από τις φοιτήτριες
Δάμτση Χαρούλα, Δεληβασίλη Γεωργία και Κωνσταντινίδου Μαρίνα.


More pages