ένα πείραμα για την έκρηξη του ηφαιστείου

ένα πείραμα για την έκρηξη του ηφαιστείου - atlaswiki ένα πείραμα για την έκρηξη του ηφαιστείου - atlaswiki ένα πείραμα για την έκρηξη του ηφαιστείου - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας

αρχικά, χωρίζετε τους μαθητές/ τριες σε ομάδες και τους ζητάτε να εκτελέσουν το πείραμα, ακολουθώντας τις οδηγίες του φύλλου εργασίας που τους έχετε προηγουμένως μοιράσει. Το πείραμα που διεξάγεται είναι κοινό για όλους όπως και τα υλικά που χρησιμοποιούνται από την κάθε ομάδα. Αφού τελειώσει το πείραμα, οι μαθητές απαντούν στις ερωτήσεις του φύλλου εργασίας και στη συνέχεια, βασισμένοι στις απαντήσεις που έχουν δώσει, συζητούν για τα συμπεράσματα στα οποία έχουν καταλήξει και συγκρίνουν τα αποτελέσματα με όλη την τάξη. Είναι αξιοσημείωτο ότι τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι όλα απλά και καθημερινής χρήσης κι έτσι, μ’ αυτό το μικρό και εικονικό ηφαίστειο που θα φτιάξουν, οι μαθητές θα μπορέσουν με απλό τρόπο να κατανοήσουν το φαινόμενο του ηφαιστείου.

διδακτικό υλικό
πηλός (για την κατασκευή του κρατήρα του ηφαιστείου),
κέτσαπ αραιωμένη με λίγο νερό (για την λάβα),
σόδα (για να επιτευχθεί η έκρηξη),
ζάχαρη άχνη (για επανεκτέλεση του πειράματος)
φύλλο εργασίας
1) Η κάθε ομάδα χρειάζεται να έχει μπροστά της τα παρακάτω υλικά:
Πηλό σόδα
Κέτσαπ χαρτί
Ποτήρι νερό μολύβι
2) Στη συνέχεια, πλάστε τον πηλό ώστε να μοιάζει με κρατήρας ηφαιστείου και αφήστε το να κρυώσει.
3) Μετά ρίξτε στο πηλό την κέτσαπ με λίγο νερό. Τέλος, προσθέστε σόδα. Τι παρατηρείτε ότι συμβαίνει;
4) Φέρνοντας στο μυαλό σας μια αληθινή έκρηξη ηφαιστείου προσπαθήστε να εντοπίσετε ομοιότητες και διαφορές με το δικό σας πείραμα.
5) Αντικαταστήστε τη σόδα με ζάχαρη άχνη και εκτελέστε ξανά το πείραμα. Παρατηρείτε τα ίδια αποτελέσματα;
6) Στην παρακάτω φωτογραφία παρατηρείστε από τι αποτελείται ένα ηφαίστειο. Αφού τα καταγράψετε αναφέρετε από τι υλικά τα αντικαταστήσατε στο συγκεκριμένο πείραμα.

ένα πείραμα για την έκρηξη του ηφαιστείου - atlaswiki
Ash and gas cloud: σύννεφο σκόνης και αερίων
Crater cone: κώνος του κρατήρα
Lava: λάβα
Vent: διέξοδος
Magma chamber: πυρήνας μάγματος


χρονική διάρκεια

1 διδακτική ώρα

θεματικές που εμπλέκονται
η εκτέλεση του πειράματος εμπλέκει την αισθητική αγωγή και συγκεκριμένα τα καλλιτεχνικά, αφού οι μαθητές από μόνοι τους δημιουργούν το ηφαίστειο.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

με το συγκεκριμένο πείραμα οι μαθητές γίνονται πιο δημιουργικοί γιατί κάνουν από μόνοι τους ένα εικονικό ηφαίστειο. Άλλη μια δεξιότητα που αποκτούν είναι η αυτενέργεια γιατί χωρίς τη βοήθεια του εκπαιδευτικού εργάζονται από μόνοι τους και κάνουν το πείραμα. Επίσης, εξασκούν την παρατηρητικότητά τους καθώς καλούνται να παρατηρήσουν την έκρηξη του ηφαιστείου και να καταγράψουν τα συμπεράσματα τους. Τέλος, το γεγονός ότι δουλεύουν σε ομάδες καλλιεργεί τη συνεργασία μεταξύ τους και τον αλληλοσεβασμό.

μια διδακτική πρόταση από τις Μπαρούτα Βασιλική και Χαραλαμπίδου Αικατερίνη, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages