έρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ"

έρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswikiέρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswikiέρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswiki

περιγραφή δραστηριότητας
Τα παιδιά επισκέπτονται μαζί με τον\την εκπαιδευτικό τους, την κεντρική βιβλιοθήκη που υπάρχει στην πόλη της Θεσσαλονίκης, και ορισμένα παιδιά θα χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο για να συλλέξουν υλικό και πληροφορίες που χρειάζονται για το θέμα που τους ενδιαφέρει, το αλκοόλ και τη σχέση του με τα παιδιά και τους νέους. Ο εκπαιδευτικός έχει το ρόλο του συντονιστή, και με τη βοήθεια των ανθρώπων που εργάζονται στη βιβλιοθήκη βοηθούν τα παιδιά στην αναζήτηση και συγκέντρωση των πληροφοριών που τους είναι απαραίτητα στην έρευνά τους. Μεταξύ των παιδιών αναπτύσσεται πνεύμα συνεργασίας και αλληλεπίδρασης, άλλωστε όλοι έχουν ένα κοινό στόχο. Στο τέλος γίνεται μια συζήτηση με τον εκπαιδευτικό τους και δημιουργούν το χάρτη εννοιών, στηριγμένο στα νέα στοιχεία με τα οποία έχουν εμπλουτίσει τις γνώσεις τους.

διδακτικό υλικό
αποτελούν όλα τα βιβλία που θα έχουν στα χέρια τους τα παιδιά, φωτογραφικό υλικό κείμενα άρθρα, αλλά και ο ηλεκτρονικός υπολογιστής που θα χρησιμοποιήσουν.

πληροφορίες πουπροκύπτουναπό τη βιβλιοθήκη και τα στοιχεία από το διαδίκτυο:
Ορισμός:
Σύμφωνα με τον παγκόσμιο οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) αλκοολικός είναι το άτομο που χαρακτηρίζεται από υπερβολική κατανάλωση οινοπνεύματος, και του οποίου η εξάρτηση, έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό, ώστε να διακρίνονται έντονα τα σημάδια βλάβης της υγείας του. Εμφανίζει σωματικά και ψυχικά προβλήματα καθώς και διαταραχές στην επικοινωνία του με άλλα άτομα.
Πρώτες ύλες:

Ζαχαρότευτλα, αιθυλική αλκοόλη, σταφίδες, ζαχαρούχα υγρά, αμυλούχες ύλες, κυτταριούχες ύλες.
Γιατί πίνουμε;

έρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswikiΟι άνθρωποι πολλοί άνθρωποι πίνουν γιατί επηρεάζονται από φίλους τους. Μπορεί όμως να αντιμετωπίζουνοποιοδήποτε πρόβλημα, και να αναζητούν διέξοδο στο μεθυστικό συναίσθημα του αλκοόλ, που τους προσφέρει γαλήνη, συντροφικότητα και το αίσθημα της ευφορίας. Πολλοί ειδικοί φοβούνται ότι οι άνθρωποι που πίνουν δεν προβληματίζονται, παρά μόνο όταν αποκτήσουν σοβαρή εξάρτηση. Ο αλκοολισμός δεν οφείλεται μόνο σε κληρονομικούς παράγοντες. Ωστόσο οι επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν ότι τα γονίδια μπορεί να ευθύνονται για τον αλκοολισμό. Αυτό βέβαια που κληρονομείται δεν είναι η ασθένεια αλλά κάποια προδιάθεση.
Οι νέοι και το αλκοόλ στην κοινωνία μας
Συχνά το αλκοόλ συνδέεται με τη νοοτροπία διαφόρων λαών. Είναι γεγονός, ότι σε μερικές χώρες η κατανάλωση αλκοόλ μετά τη δουλειά είναι αν όχι συνήθεια, υποχρέωση για τους ιθαγενείς. Συν τοις άλλοις εκτός από μέσο διασκέδασης είναι και έθιμο. Κατά τη μυθολογία άλλωστε ο Θεός Διόνυσος ήταν διάσημος Θεός του κρασιού, και πολλές εκδηλώσεις συνδέονταν με το όνομά του.
έρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswikiΣτον κόσμο των νέων, ισχύει η άποψη ότι αν δεν μεθύσεις έστω και λίγο, δεν θα διασκεδάσεις. Το γεγονός αυτό, ίσως και να δικαιολογεί τον αυξανόμενο αριθμό των αλκοολικών νέων. Κάποιος με πιο φιλελεύθερο πνεύμα θα προσπαθούσε να δικαιολογήσει αυτή τη συμπεριφορά με τα εξής επιχειρήματα:
Οι νέοι της εποχής μας, προσπαθούν να φαίνονται αντιδραστικοί στις συμβουλές των μεγαλυτέρων τους. Θεωρούν τον εαυτό τους επαναστάτη, και το αλκοόλ συμπεριλαμβάνεται στη λίστα των «απαγορευμένων καρπών», και κατά συνέπεια μπαίνουν στον πειρασμό να δοκιμάσουν τους απαγορευμένους καρπούς της αντίδρασης. Υπάρχουν άλλοι νέοι οι οποίοι δεν είναι συνηθισμένοι στο ποτό αλλά επηρεασμένοι από τους φίλους τους εθίζονται σε αυτό.
Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης της εξάπλωσης του αλκοολισμού είναι η πληροφόρηση. Και συγκεκριμένα η πληροφόρηση των κινδύνων που κρύβονται πίσω από αυτή την εφήμερη μόδα, μέσω ενημερωτικών φυλλαδίων στα σχολεία, στα πολυσύχναστα μέρη των νέων, ώστε να έχουν το δικαίωμα επιλογής ανάμεσα στη ζωή και στο θάνατο. Η κατάχρηση του αλκοόλ καταστρέφει εκτός από τον ίδιο τον αλκοολικό, οικογένειες, σταδιοδρομίες, διαλύει φιλίες, γεμίζει φυλακές, νοσοκομεία, νεκροτομία.
Το ποσοστό αλκοολισμού στην Ελλάδα
Από το 1975-1980 παρατηρείται απότομη αύξηση κατανάλωσης αλκοόλ από 5,3 στα 10,2 l ανά άτομο. Το 1996 έπεσε στα 8,7 litra ανά άτομο. Τότε παρατηρήθηκε κατακόρυφη αύξηση της μπύρας και έφτασε από αμελητέες ποσότητες σε κατανάλωσης σε 40 litra ανά άτομο. Στην Ελλάδα σημειώνεται μια από τις μεγαλύτερες καταναλώσεις «πυκνών ποτών», (τζιν, ουίσκι βότκα) από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χώρα μας έρχεται πρώτη σε κατανάλωση αλκοόλ σε νέους 15 ετών αγόρια και κορίτσια. Επιπλέον εκτιμάται ότι είναι η πρώτη στη νοθεία των «πυκνών ποτών», με αιθυλική αλκοόλη, ουσία που βλάπτει το οπτικό νεύρο και προκαλεί τύφλωση.
Όταν κάποιος πίνει το οινόπνευμα μπαίνει στον οργανισμό του, ένα μέρος του οινοπνεύματος απορροφάται στο στομάχι, το περισσότερο προχωρά στο λεπτό έντερο, από όπου πολύ γρήγορα μπαίνει στην κυκλοφορία του αίματος και από εκεί στα διάφορα όργανα του σώματος.
Μπορεί το αλκοόλ να έχει και θετικές επιδράσεις για τον οργανισμό;
· Κάνει καλό στη λειτουργία της καρδιάς, επειδή μειώνει το λίπος που συσσωρεύεται στις αρτηρίες της.
· Φτιάχνει τη διάθεση
· Χαλαρώνει
Αντίθετα η υπερβολική κατανάλωσή του(ανεξάρτητα από το είδος του ποτού)
· Εξασθενεί τη μνήμη και την προσοχή
· Κάνει το άτομο φλύαρο
· Προκαλεί νευρικότητα και ελαφρύ τρόμο
· Είναι υπεύθυνη για τα τροχαία ατυχήματα, τις αυτοκτονίες και την εγκληματικότητα
· Παρατηρείται μείωση της εργασιακής απόδοσης
· Αύξησης του σωματικού βάρους
· Καταστρέφει το συκώτι (ΚΙΡΡΩΣΗ)
· Προκαλεί δυσλειτουργία του εγκεφάλου
· Διάφορες μορφές καρκίνου
· Δυσχεραίνει την απορρόφηση πολλών θρεπτικών συστατικών όπως ασβέστιο βιταμίνες κ.α.

έρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswiki

Επίσης έρευνες έδειξαν ότι ιδιαίτερα έντονο είναι το πρόβλημα και σε άλλες χώρες. Στις βόρειες Ευρωπαϊκές χώρες αλλά και στην Αμερική είναι ιδιαίτερα οξύ. 1\10 Αμερικανοί είναι αλκοολικοί 4\1 άνδρες\γυναίκες. Τα αίτια είναι κυρίως ψυχολογικοί παράγοντες, κατάθλιψη, απομόνωση, μοναξιά, υπερβολική εξάρτηση από τους άλλους, τάσεις αυτοκαταστροφής, και αυτοτιμωρίας, σεξουαλικής ανωριμότητας. Επίσης το αλκοόλ εμπλέκεται στον 1 για κάθε 4 θανάτους νέων Ευρωπαίων ηλικίας από 15-29 ετών.
-Η επιθετική πολιτική προώθησης των αλκοολούχων προϊόντων από τις εταιρείες,
-Οι διαφημιστικές εκστρατείες που προβάλλουν θετικές εικόνες, επιδιώκουν να προσελκύσουν όλο και περισσότερους νέους στην κατανάλωση αυτών των προϊόντων.
-Στη διακήρυξη Declaration on young people and alcohol, τονίζεται ότι πρέπει να γίνουν προσπάθειες για να μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων που εθίζεται στο αλκοόλ και όσων το καταναλώνουν υπερβολικά έως το έτος 2006.
· Επίσης συστήνει στα κράτη μέλη να εφαρμόσουν πολιτική επιμόρφωσης και διαφώτισης των νέων για το πρόβλημα και ταυτόχρονα να γίνουν προσπάθειες να εμπλακούν οι ίδιοι στην προσπάθεια.
· Η συνεργασία μεταξύ των κρατών, η προώθηση πολιτικής ελέγχου των επιθετικών εκστρατειών προώθησης αλκοολούχων προϊόντων,
· Η παροχή υποστηρικτικού περιβάλλοντος για τους νέους,
· Η απαγόρευση αγοράς από τους ανήλικους,
· Η επιβολή αυστηρών ποινών για οδήγηση υπό επιρροή αλκοόλ, είναι μέτρα και θέματα που αναλύει και προτείνει η διακήρυξη.
Αναμφίβολα οι νέοι αποτελούν εύκολο στόχο για τις έντονες διαφημιστικές εκστρατείες των εταιριών των αλκοολούχων ποτών. Πολύ συχνά είναι περισσότερο ευάλωτοι από άλλους και οι συνέπειες είναι καταστροφικές. 1 στους 4 θανάτους στην Ευρώπη σχετίζεται με το αλκοόλ. Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει, να μας αφυπνίσει, και να εφαρμοστεί μια αποτελεσματική πολιτική πρόληψης αυτού του κακού. Παγκοσμίως έχει υπολογιστεί ότι υπάρχουν 140.000.000 αλκοολικοί άνθρωποι, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στην οικογενειακή και προσωπική ζωή, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, ιδιαίτερα στα νεαρά άτομα.
Η συνήθεια κάπνισμα-αλκοόλ έχει δυστυχώς καθιερωθεί μεταξύ των μαθητών και των νέων, και δεν φαίνεται να υπάρχει τάση για μείωση. Το ίδιο ανησυχητικό φαίνεται και το πρόβλημα των ναρκωτικών. Για αυτό χρειάζεται εγρήγορση και λήψη προληπτικών μέτρων.

έρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswikiέρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswiki

Πότε κάποιος θεωρείται ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα αλκοολισμού;
· Όταν αρχίζουν οι ορατές βλαβερές συνέπειες στην προσωπική και οικογενειακή του υγεία.
· Αν σκέφτεται συνεχώς το ποτό.
· Αν επιχειρεί να το κόψει ανεπιτυχώς
· Όταν πίνει περισσότερο από όσο έχει προγραμματίσει.
Κάνε στον εαυατό σου τις παρακάτω ερωτήσεις:
· Έχεις νιώσει ποτέ την ανάγκη να περιορίσεις το αλκοόλ;
· Νιώθεις ενοχές που πίνεις;
· Νιώθεις ενοχλημένος από την κριτική που σου έγινε γύρο από το αλκοόλ;
· Νιώθεις την ανάγκη να σου ανοίξει κάποιος τα μάτια στη διάρκεια ενός πρωινού;
Συχνά ο περίγυρος των ατόμων αναγνωρίζει το πρόβλημα, πριν αυτό γίνει αντιληπτό από τα ίδια τα άτομα που το βιώνουν.
Πώς το αλκοόλ επηρεάζει την υγεία μου;
Προκαλεί κίρρωση, είναι η πιο συχνή ασθένεια που καταστρέφει το ήπαρ, και τελικά οδηγεί στο θάνατο.
Σημεία που φανερώνουν προβλήματα αλκοολισμού:
· Ατυχήματα
· Άγχος
· Να είσαι ασυνήθιστα καχύποπτος
· Κενά-απώλεια μνήμης
· Αϋπνία
· Χωρισμός-διαζύγιο-κατάθλιψη
· Έλλειψη αυτοφροντίδας
· Τρεμούλιασμα στα χέρια
· Πρόβλημα με τη στύση στους άντρες
Τι προκαλεί τον αλκοολισμό;
Α) Οικογενειακό περιβάλλον (έλλειψη αγάπης, ενδιαφέροντος και επικοινωνίας)
Β) Κοινωνικό περιβάλλον (έλλειψη φίλων, αντιξοότητες..)
Γ) Οικονομικό περιβάλλον (ανεπάρκεια αγαθών, ανασφάλεια, σκληρός ανταγωνισμός)
Δ) Ηθικό, Ψυχοπνευματικό, Μορφωτικό υπόστρωμα του ατόμου. (χαμηλό μορφωτικό και διανοητικό επίπεδο, ανία, μοναξιά, απογοήτευση, αίσθημα ανικανοποίητου, τάση φυγής.
Μορφές αλκοολισμού:
· Είναι ο οξύς αλκοολισμός (κοινώς μεθύσι), γνωστός και σαν αιθυλική κρίση.
· Χρόνιος αλκοολισμός (ηλικία 40-50 ετών), μετά από χρήση αλκοόλ πάνω από 10 χρόνια.
Πως αισθάνεται κάποιος που προσπαθεί να το κόψει;
· Προσαρμοστική διαταραχή
· Σύνδρομο αποστέρησης
έρευνα στη βιβλιοθήκη της πόλης με θέμα "παιδιά και αλκοόλ" - atlaswiki
· Διαταραχές ύπνου
· Άγχος-δυσφορία
· Εκδήλωση του γνωστού delirium tremens
· Μια συγχυτικοδιεγερτική κατάσταση που συχνά καταλήγει στο θάνατο.
Πως να διακόψω;
· Να δεσμευθείς ότι θα το κόψεις
· Να ζητήσεις βοήθεια και εξειδικευμένη υποστήριξη από τα κέντρα απεξάρτησης.

χρονική διάρκεια
Λόγω του ότι τα παιδιά θα πρέπει να μετακινηθούν μέσα στην πόλη μάλλον θα χρειαστεί να αφιερωθεί μία σχολική μέρα σε αυτή τη δραστηριότητα (δύο ώρες περίπου θα χρειαστούν στο χώρο της βιβλιοθήκης και στο διαδίκτυο).

θεματικές που εμπλέκονται
γνώση στη χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή –τεχνικές γνώσεις, έρευνα και ανακάλυψη νέων πληροφοριών και ικανότητα επιλογής και συγκέντρωσης αυτών.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
προσωπική διασκέδαση των παιδιών λόγο αυτής της μικρής εκδρομής, ανάπτυξη της παρατηρητικότητάς τους όσο αναφορά την επιλογή των βιβλίων για το θέμα που μας ενδιαφέρει, άσκηση της κριτικής τους σκέψης και καλλιέργεια και ανάπτυξη γραπτού λόγου. Επίσης αναγνώριση και αλληλεπίδρασης της επιστήμης και της τεχνολογίας, ικανότητα σύγκρισης απόψεων, σχετικά με τη χρήση ουσιών αλκοόλ- ναρκωτικά -κάπνισμα και οι επιστημονικές απόψεις για τις βλαβερές συνέπειες για τον ανθρώπινο οργανισμό.

μια διδακτική πρόταση από τη Δαλαμήτρου Σοφία, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία






More pages