έρευνα- δημιουργία ερωτηματολογίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση

έρευνα- δημιουργία ερωτηματολογίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki έρευνα- δημιουργία ερωτηματολογίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki έρευνα- δημιουργία ερωτηματολογίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

οδηγίες για τη διδασκαλία

Στα πλαίσια της δραστηριότητας αυτής, ζητείται από τα παιδιά να συντάξουν ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο θα απαντήσουν οι δάσκαλοι του σχολείου, οι γονείς, οι παππούδες τους και γενικότερα το οικογενειακό τους περιβάλλον. Το ερωτηματολόγιο θα κινείται φυσικά γύρω από θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το σημείο όμως εστίασης θα είναι τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την αντιμετώπιση της, κοινωνικά, αλλά κυρίως ατομικά. Ως σημεία εφόρμησης για τα παιδιά δίνονται μια σειρά από κείμενα. Ορισμένες ενδεικτικές ερωτήσεις που θα μπορούσαν να περιληφθούν θα ήταν, για παράδειγμα, οι ακόλουθες:

έρευνα- δημιουργία ερωτηματολογίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki


Στη συνέχεια, τα παιδιά θα συγκεντρώσουν τα στοιχεία που συνέλεξαν και σε ομάδες θα τα ταξινομήσουν σε έναν πίνακα με τη μορφή ποσοστών, ενώ θα τα αναπαραστήσουν και διαγράμματα με τη μορφή πίτας και θα εξάγουν συμπεράσματα από τα δεδομένα. Όλα αυτά είναι και μια σαφής αναφορά στο ανάλογο κεφάλαιο του βιβλίου των μαθηματικών της ΣΤ΄ τάξης, όπου και εμπεριέχονται όλες αυτές οι έννοιες της στατιστικής. Τα δεδομένα θα παρουσιαστούν σε πρώτη φάση μέσα στην τάξη ενώ στη συνέχεια θα μπορούσαμε να διοργανώσουμε μία επίσκεψη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό, ώστε τα παιδιά να παρουσιάσουν και επίσημα τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.διδακτικό υλικό

Άρθρα που αναφέρονται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να συμβάλλουμε στη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.


Κείμενο 1

Ατμοσφαιρική ρύπανση


Καταναλωτικά Βήματα - Τεύχος Μαίου-Ιουνίου 2003

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς οι πολίτες, για να βοηθήσουμε τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης;

Είδαμε τα μέτρα που λαμβάνει το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Τα μέτρα αυτά, ωστόσο, δεν έχουν κανένα νόημα, χωρίς την κατανόηση και την ενεργή συμμετοχή κάθε πολίτη, στην καταπολέμηση αυτού του προβλήματος. Όλοι μας θα θέλαμε ένα όμορφο, καθαρό και υγιές περιβάλλον για να ζούμε. Να, λοιπόν, ορισμένες απλές συμβουλές, που βοηθούν προς αυτή την κατεύθυνση:

Από τη στιγμή που το αυτοκίνητο είναι η σημαντικότερη πηγή της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η οδική μας συμπεριφορά και η συντήρηση που κάνουμε στο αυτοκίνητό μας, είτε επιδεινώνουν το πρόβλημα, είτε συνεισφέρουν στη λύση του.

Χρήσιμες συμβουλές προς τους οδηγούς:

 • Προγραμματίζουμε και οργανώνουμε, εκ των προτέρων, τις διαδρομές μας. Χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο όσο το δυνατό λιγότερο. Συνδυάζουμε μερικές δουλειές μας, με μια μόνο διαδρομή. Αποφεύγουμε τη μετακίνησή μας σε περιόδους κυκλοφοριακής αιχμής, όπου με το συνεχές σταμάτημα και ξεκίνημα όχι μόνο σπαταλάμε βενζίνη αλλά και φθείρουμε το όχημά μας και τον κινητήρα του. Προσπαθούμε να περπατάμε ή να πηγαίνουμε με το ποδήλατο, σε μικρές κοντινές διαδρομές. Ας μην ξεχνάμε ότι μια μικρή μετακίνηση μπορεί να γίνει μεγάλη, όση ώρα ψάχνουμε να παρκάρουμε.
 • Αποφεύγουμε να μετακινούμαστε μόνοι μας. Μεταφέρουμε, με το αυτοκίνητό μας και άλλα άτομα (φίλους, συγγενείς, συναδέλφους, γείτονες), οι οποίοι πηγαίνουν προς την ίδια κατεύθυνση. Ως εργοδότες, ενθαρρύνουμε αυτή τη μορφή συναδελφικής μετακίνησης και ως εργαζόμενοι αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία να μοιραζόμαστε εναλλάξ, τη μεταφορά μας, με συναδέλφους, που κατοικούν κοντά σε εμάς. Ας χρησιμοποιούμε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Γλιτώνουμε το χρόνο και την ταλαιπωρία του παρκαρίσματος.
 • Όταν οδηγούμε, έξω από την πόλη, οδηγούμε με την οικονομική ταχύτητα. Σε κανονικές συνθήκες κυκλοφορίας, στα περισσότερα αυτοκίνητα, ο κινητήρας δουλεύει οικονομικότερα σε ταχύτητες από 70 έως 100 Km/hr. Χαμηλότερες ή υψηλότερες ταχύτητες δεν είναι τόσο οικονομικές. Επίσης, αν οδηγούμε με 90 αντί με 110 Km/hr σε αυτοκινητόδρομο, αυξάνουμε τα συνολικά χιλιόμετρα που μπορούμε να διανύσουμε, με την ίδια ποσότητα καυσίμου, κατά 15 % περίπου, ανάλογα βέβαια με τον τύπο του αυτοκινήτου που διαθέτουμε.
 • Οδηγούμε με σταθερή ταχύτητα. Είναι οικονομικότερο να κινούμαστε με ομαλή ταχύτητα, από το να επιταχύνουμε και να επιβραδύνουμε συνεχώς. Αυτό ισχύει και εντός και εκτός πόλης.
 • Σταματάμε και ξεκινάμε ομαλά. Η σταδιακή επιτάχυνση μειώνει την κατανάλωση καυσίμου. Ας χρησιμοποιούμε τη φόρα (ορμή) του αυτοκινήτου και όχι το καύσιμο, όταν θέλουμε να προσεγγίσουμε μια στάση (διόδια, χώρο στάθμευσης, κ.λπ.).
 • Ας ταξιδεύουμε, όσο το δυνατόν, με λιγότερο βάρος. Όσο περισσότερο βάρος μεταφέρει ένα αυτοκίνητο τόσο περισσότερο καύσιμο καταναλώνει. Ας αφαιρέσουμε άχρηστα και ξεχασμένα αντικείμενα, από το πορτ - μπαγκάζ.
 • Ας ακολουθούμε πιστά, το εγχειρίδιο οδηγιών του κατασκευαστή του αυτοκινήτου μας. Εκεί, θα βρούμε τι είδος βενζίνη και λάδι πρέπει να χρησιμοποιούμε, πότε να αλλάζουμε ταχύτητα, και πολλές άλλες χρήσιμες συμβουλές, για να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση του κινητήρα μας, με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος.
Μειώνουμε τη ρύπανση και εξοικονομούμε ενέργεια στο σπίτι και στη δουλειά

 • Πρέπει να χρησιμοποιούμε χρώματα και βαφές, που έχουν βάση το νερό (υδροδιαλυτά, υδατικά). Σε μια συνηθισμένη μέρα, ελαιοχρώματα, που στεγνώνουν, απελευθερώνουν συστατικά, που συνεισφέρουν στο νέφος, περισσότερο από όλα τα διυλιστήρια και τα βενζινάδικα της περιοχής. Τα ελαιοχρώματα περιέχουν 3 με 5 φορές περισσότερα τοξικά διαλυτικά, από ό,τι τα πλαστικά υδατοχρώματα. Κλείνουμε τα δοχεία με τα χρώματα καλά. Ένα ανοιχτό δοχείο χρώματος 4 lt μπορεί να εκπέμψει 3.5Χ500 γραμμάρια πτητικών οργανικών ενώσεων (VOCs).
 • Βάφουμε με πινέλα ή ρολά. Τα χρώματα σε σπρέι κάνουν διπλή ζημιά. Το προωθητικό αέριο και όσο χρώμα ξηραίνεται, πριν την επαφή ή χάνει το στόχο, προκαλούν πρόσθετη ρύπανση.
 • Δεν αγοράζουμε προϊόντα που διατίθενται σε μορφή σπρέι. Τα προωθητικά αέρια που χρησιμοποιούν τα αποσμητικά, τα εντομοκτόνα, τα αρώματα κ.λπ. βλάπτουν την ατμόσφαιρα.
 • Δεν σπαταλάμε ηλεκτρική ενέργεια. Η παραγωγή της αποτελεί πηγή ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Η κατανάλωση ενέργειας ενός μέσου νοικοκυριού, για ένα χρόνο, ισοδυναμεί με την εκπομπή 4.5 τόνων διοξειδίου του άνθρακα (CO2) και άλλων ρύπων στην ατμόσφαιρα, συνεισφέροντας στο φαινόμενο του θερμοκηπίου και στο νέφος. Στο σπίτι ή στους χώρους εργασίας πρέπει να χρησιμοποιούμε νέας τεχνολογίας λαμπτήρες φθορισμού, που μπορούν να εξοικονομήσουν μέχρι και 157 kW/h. Σβήνουμε τα φώτα και τις συσκευές, όταν δεν χρησιμοποιούνται. Μειώνουμε τη θερμοκρασία στο θερμοσίφωνά μας στους (55οC), γιατί είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυξάνουμε τη θερμοκρασία στο κλιματιστικό μας μερικούς βαθμούς, το καλοκαίρι και λιγοστεύουμε τη θέρμανση μερικούς βαθμούς, το χειμώνα. Αγοράζουμε υπολογιστές και άλλες συσκευές εφοδιασμένες με σύστημα εξοικονόμησης ενέργειας.
 • Μονώνουμε το σπίτι μας. Όσο λιγότερη ενέργεια ξοδεύουμε για θέρμανση και ψύξη, τόσο λιγότερα χρήματα πληρώνουμε στη Δ.Ε.Η. και τόσο λιγότερη ρύπανση προκαλεί η Δ.Ε.Η., για την παραγωγή της ενέργειας. Αν δεν έχουμε προβλέψει για μόνωση στο εσωτερικό των τοίχων και της οροφής μπορούμε να μονώσουμε πόρτες και παράθυρα, με διάφορα υλικά. Απομονώνουμε, επίσης, δωμάτια που δε χρησιμοποιούμε.
 • Εγκαθιστούμε ηλιακό συλλέκτη (θερμοσίφωνα). Η θέρμανση του νερού και του χώρου καταναλώνει το 50% της ενέργειας ενός σπιτιού. Η ηλιακή ενέργεια μειώνει την κατανάλωση καυσίμων και εξοικονομεί ενέργεια.
 • Ελέγχουμε, πάντα, την κατανάλωση των μηχανοκίνητων συσκευών ή εργαλείων, που πρόκειται να αγοράσουμε και προτιμάμε εκείνα με τη μικρότερη κατανάλωση και τις λιγότερες εκπομπές καυσαερίων.
 • Αποφεύγουμε τις διαρροές καυσίμων ή την απελευθέρωση των ατμών τους, στην ατμόσφαιρα, όταν τροφοδοτούμε μηχανοκίνητες συσκευές.
 • Δεν πετάμε στα σκουπίδια ή στην αποχέτευση βαφές, διαλυτικά ή εντομοκτόνα οικιακής χρήσης.
 • Κλείνουμε καλά, τα δοχεία που περιέχουν απορρυπαντικές ουσίες, χημικά διαλυτικά, χρώματα κ.λπ. και γενικά ουσίες, που εξατμίζονται.
 • Ας μειώσουμε τα απορρίμματά μας. Όταν κάνουμε αγορές προτιμάμε προϊόντα που διαρκούν, ξαναχρησιμοποιούνται και έχουν λιγότερο υλικό συσκευασίας. Το υλικό συσκευασίας καταναλώνει ενέργεια, για να κατασκευασθεί, δημιουργεί τις βλαβερές πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs), για να τυπωθεί και παράγει διοξείδιο του άνθρακα (CO2), όταν καεί. Συμμετέχουμε, ενεργά, στο πρόγραμμα ανακύκλωσης χαρτιού, πλαστικού και αλουμινίου των Δήμων και Κοινοτήτων. Τέτοιες ενέργειες μειώνουν τους ρύπους που θα μπορούσαν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα, κατά την παραγωγική διαδικασία ή κατά τη συλλογή και αποκομιδή των απορριμμάτων, την καύση τους ή την απόθεσή τους στις χωματερές. Ζητάμε, επίμονα, από την Πολιτεία να ξεκινήσει την ανακύκλωση ηλεκτρικών στηλών (μπαταρίες).
 • Συμμετέχουμε στις δεντροφυτεύσεις και διαμορφώνουμε ένα τοπίο, με φυτά, γύρω μας, με μικρό περιβαλλοντικό κόστος. Τα δέντρα απελευθερώνουν οξυγόνο στην ατμόσφαιρα, ελαττώνουν τη σκόνη (σωματίδια) και αποσυνθέτουν μερικούς ρυπαντές. Ένα σύνολο 300 δέντρων μπορεί να αντισταθμίσει τη ρύπανση, που παράγει ένας άνθρωπος, σε όλη του τη ζωή. Επιλέγοντας κατάλληλα φυτά, με μικρές ανάγκες σε νερό και φροντίδα, έχουμε εξοικονόμηση πολύτιμων αγαθών (νερού, ενέργειας) και ωφελούμε την ατμόσφαιρα.
 • Προσπαθούμε να μην καπνίζουμε. Βλάπτει την υγεία μας και γεμίζει τους εσωτερικούς χώρους, όπου ζούμε, με βλαβερές χημικές ενώσεις. Το νέφος έχει αμελητέα επίδραση στην υγεία μας, σε σχέση με το τσιγάρο, που καπνίζουμε. Επίσης, το υγρό αναπτήρων που απελευθερώνεται, κατά το γέμισμά τους, είναι πολύ επικίνδυνο. Ας χρησιμοποιούμε αναπτήρες μιας χρήσης. Καλύτερα, όμως, ας κόψουμε το κάπνισμα.
 • Απαιτούμε από το διαχειριστή της πολυκατοικίας να συντηρεί το λέβητα του καλοριφέρ και, αν έχουμε τζάκι, καθαρίζουμε την καμινάδα, τακτικά και ανάβουμε φωτιά, με ξηρά ξύλα.
 • Αν σκοπεύουμε να αγοράσουμε ψυγείο, προτιμούμε νέας τεχνολογίας, χωρίς βλαβερά για την ατμόσφαιρα ψυκτικά υγρά. Τελικά, μπορούμε να συνεισφέρουμε και εμείς Πολλές φορές, όταν μιλάνε οι περιβαλλοντολόγοι για τη ρύπανση, αναφέρονται σε εκατομμύρια τόνους ρύπων, που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα. Δεν είναι εύκολο να συσχετίσουμε τέτοιες ποσότητες με τον καπνό που βγάζει η κεντρική θέρμανση της πολυκατοικίας μας ή η εξάτμιση του αυτοκινήτου μας. Ωστόσο, όταν τέτοιες μικρές πηγές προστεθούν σε εκατοντάδες ή χιλιάδες άλλες, τότε το πρόβλημα μεγεθύνεται και αρχίζει να βλάπτει το περιβάλλον και την υγεία μας. Αν, όμως, κάνουμε μια μικρή μόνο προσπάθεια, τότε, σίγουρα, τα οφέλη θα είναι τεράστια, για όλους μας.

Πηγή: http://www.kepka.org/Grk/info/Inveroment/inv007_014.htm


Κείμενο 2


ΚΟΠΟΕΓΧΑΓΗ, Οικομητρόπολη εν ονόματι

Ζώντας στη Θεσσαλονίκη, οι φράσεις οικολογία, σεβασμός στο περιβάλλον, ποιότητα ζωής ακούγονται μόνο σε επίπεδο ευχολογιών ή εξαγγελιών. Κάτοικοι μιας εκ των πιο μολυσμένων πόλεων της Ευρώπης, πολίτες στους οποίους αντιστοιχεί το χαμηλότερο ποσοστό πρασίνου κατά άτομο, το παράδειγμα της Κοπεγχάγης, η οποία φιλοδοξεί να γίνει η πιο "πράσινη" πρωτεύουσα της Ευρώπης μέχρι το 2015, φαντάζει μια μακρινή ουτοπία!

Η προσπάθεια αυτή των δημοτικών αρχών της Κοπεγχάγης αλλά και των δημοτών της, δεν είναι κάτι καινούριο. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1980, όταν το περιβάλλον της περιοχής είχε επιβαρυνθεί επικίνδυνα, στράφηκαν σε μακροπρόθεσμες, οικολογικές λύσεις, οι οποίες ήδη έχουν αρχίσει να αποδίδουν καρπούς.
Κάθε κάτοικος της Κοπεγχάγης έχει τη δυνατότητα να βρίσκεται εντός 15 λεπτών σε ένα πάρκο ή σε μία παραλία. Οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα έχουν μειωθεί κατά 25% από το 1990, παρά την ολοένα και μεγαλύτερη ανάπτυξη της πόλης 300 χιλιόμετρα ποδηλατοδρόμων τα οποία χρησιμοποιεί καθημερινά το 1/3 των κατοίκων συμβάλλουν αρκετά σε αυτό, καθώς επίσης και τα τεράστια αιολικά πάρκα τα οποία οι ίδιοι οι δημότες έχουν αναγάγει σε αξιοθέατα. Στο καθημερινό μενού των παιδικών σταθμών και των κέντρων περίθαλψης των ηλικιωμένων το 45% των προιόντων που χρησιμοποιούνται είναι βιολογικής καλλιέργειας, ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις, το έτος 2015 το ποσοστό αυτό θα ανέβει στο 90%. Τεράστια έμφαση δίνεται στα προγράμματα διαχείρισης των απορριμάτων. Οι αρχές έχουν επιστρατεύσει όλες τις εκδοχές του μάρκετινγκ έτσι ώστε να ενημερώσουν και να πείσουν τους δημότες της Κοπεγχάγης για την αξία των απορριμάτων τους. Η καμπάνια αυτή έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών δημοτικών καταστημάτων τα οποία συγκεντρώνουν, με τη βοήθεια των κατοίκων, μεταχειρισμένα προιόντα, τα οποία μετέπειτα πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές.Όλα αυτά για μας τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης θεωρούνται κατορθώματα και θα περίμενε κανείς να είναι οικονομικά ασύμφορα για τους φορολογουμένους. Το παράδειγμα όμως της Κοπεγχάγης ανατρέπει αυτούς τους φόβους και αποδεικνύει ότι η σωστή διαχείριση των πόρων σε συνδυασμό με το σωστό σχεδιασμό μπορεί να κάνει πραγματικά όλα αυτά που σε μας ακούγονται πολυτέλεια.


Περιοδικό Esc, Free Press, τεύχος Δεκεμβρίου, σελίδα 12


χρονική διάρκεια

3 διδακτικές ώρες
1η διδακτική ώρα: επεξεργασία κειμένων και δημιουργία ερωτηματολογίου
2η διδακτική ώρα: επεξεργασία δεδομένων και κατασκευή πίνακα και πιτών
3η διδακτική ώρα: παρουσίαση αποτελεσμάτων και κριτική αξιολόγηση τηςδεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

Με τη δραστηριότητα αυτή τα παιδιά έχουν κατ’ αρχάς την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μία έρευνα και να απεικονίσουν τα δεδομένα που θα συλλέξουν. Έτσι, εισάγονται στη μεθοδολογία με την οποία πραγματοποιείται μία έρευνα. Καλούνται να συντάξουν ένα ερωτηματολόγιο, να συλλέξουν πληροφορίες, να ταξινομήσουν τα δεδομένα, να τα ελέγξουν και να τα αναπαραστήσουν με τη μορφή ποσοστών και με τη βοήθεια ενός γραφήματος. Η ικανότητα συλλογής πληροφοριών, κατανόησης, επεξεργασίας και γραφικής απεικόνισής τους αποτελεί μία ιδιαίτερα σημαντική δεξιότητα του πολίτη. Εξίσου σημαντική στη μεθοδολογία της έρευνας είναι και η ικανότητα ελέγχου της εγκυρότητας των συλλεγόμενων δεδομένων, μία ικανότητα επίσης απαραίτητη σε ένα ενεργό και κριτικά σκεπτόμενο πολίτη, όπως άλλωστε και η ικανότητα επεξεργασίας δεδομένων για την εξαγωγή των αναλόγων συμπερασμάτων.

Τέλος, τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να ερευνήσουν μια σειρά από πρακτικές που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος και τον περιορισμό των συνεπειών της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, πράγμα που θα αποτελέσει δείκτη της ανάπτυξης της μετέπειτα νοοτροπίας τους. Βέβαια, μέσα από την έρευνα θα μπορέσουν να διαπιστώσουν και τις ευρέως διαδεδομένες απόψεις που επικρατούν σήμερα.διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται


Μαθηματικά- Στατιστική
Γλώσσα ( ανάγνωση, κατανόηση και επεξεργασία κειμένου και εξαγωγή στοιχείων για παραγωγή ερωτήσεων)
Φυσικές Επιστήμες- Μελέτη Περιβάλλοντοςχάρτης εννοιών

έρευνα- δημιουργία ερωτηματολογίου για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki
μια διδακτική πρόταση από τις Καραβοκύρη Αγγελική και Καρατσιόρα ΒασιλικήMore pages