ανάγνωση κειμένου και απάντηση ερωτήσεων για τη Marie Curie


Marie Curie - atlaswikiMarie Curie - atlaswikiMarie Curie - atlaswikiΗ δραστηριότητα που ακολουθεί εφαρμόζεται σε παιδιά Ε΄ Δημοτικού και στόχο έχει να διαπιστωθεί η άποψη των μαθητών και των μαθητριών σχετικά με τη συμμετοχή των γυναικών στις φυσικές επιστήμες.

Αρχικά, δίνεται ένα σύντομο κείμενο σε κάθε μαθητή και μαθήτρια σχετικά με την Μαρία Κιουρί, το οποίο αναφέρει τα παρακάτω:

"Η Μαρία Σκλοντόφσκα, όπως ήταν το πραγματικό της όνομα, γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πολωνία. Αγαπούσε πολύ τη φυσική και τα μαθηματικά. Επειδή, όμως, η οικογένειά της ήταν φτωχή
και δεν επιτρεπόταν η φοίτηση γυναικών στα πολωνικά πανεπιστήμια, δε μπόρεσε να σπουδάσει στην Πολωνία. Έτσι, αναγκάστηκε να δουλέψει ως δασκάλα σε πλούσιες οικογένειες, για να μπορέσει, μετά από χρόνια, να φύγει στη Γαλλία. Εκεί, γνώρισε τον Πιερ Κιουρί, ο οποίος ήταν φυσικός, παντρεύτηκαν και έκαναν δύο κορίτσια. Η Μαρία Κιουρί άρχισε τότε να κάνει πειράματα με ένα στοιχείο, πολύ σημαντικό για τη ζωή του ανθρώπου αργότερα, που το ονόμασε ράδιο. Τα πειράματά της τα έκανε με τον Πιερ. Μαζί πήραν το Νόμπελ Χημείας και έγιναν διάσημοι. Σε ένα ατύχημα, όμως, ο Πιερ σκοτώθηκε και, έτσι, η Μαρία έμεινε μόνη της. Αυτή, όμως, συνέχισε με τα πειράματά της και ανακάλυψε και άλλα πράγματα για το ράδιο. Ο λαός της Γαλλίας, παρ’ όλ’ αυτά, ήθελε να τη διώξει, να τη στείλει πίσω στην Πολωνία και να μην της δώσει το δεύτερο Νόμπελ Χημείας, καθώς νόμιζαν ότι η Μαρία είχε δεσμό με έναν άλλον επιστήμονα. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετώπισε η Μαρία Κιουρί, πήρε το βραβείο. Μετά από πολύ καιρό, πέθανε, καθώς τα πειράματα που έκανε ήταν πολύ επικίνδυνα και έβλαψαν την υγεία της. Η Μαρία Κιουρί θάφτηκε στο Πάνθεον, σε ένα μέρος της Γαλλίας που μέχρι τότε θάβονταν μόνο πολύ σπουδαίοι άντρες."

Έπειτα, τα παιδιά χωρίζονται σε δύο μεικτές ομάδες, ώστε να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις. Στη μια ομάδα, οι ερωτήσεις αποσκοπούν στη συνειδητοποίηση του βαθμού ταύτισης των μαθητών και μαθητριών με τη Μαρία Κιουρί. Οι ερωτήσεις που γίνονται είναι οι εξής:
- Ποιος, κατά τη γνώμη σου, ήταν πιο έξυπνος, ο Πιερ ή η Μαρία Κιουρί; Γιατί;
- Θα ήθελες να είσαι η Μαρία Κιουρί; Γιατί;

Στη δεύτερη ομάδα παιδιών, οι ερωτήσεις είναι τέτοιες, ώστε να διαπιστωθεί, ύστερα από την ανάγνωση της ιστορίας της Μαρίας Κιουρί, κατά πόσο οι μαθητές και οι μαθήτριες υποστηρίζουν τη γυναίκα αυτή και τη συνδέουν με την αντρική ύπαρξη δίπλα της. Οι ερωτήσεις που τίθενται είναι οι ακόλουθες:
- Έπρεπε η Μαρία Κιουρί να πάρει το δεύτερο Νόμπελ Χημείας; Γιατί;
- Αν ζούσες τότε στη Γαλλία θα ήθελες να φύγει η Μαρία Κιουρί;

Οι ερωτήσεις, αρχικά, θα απαντηθούν γραπτώς, ώστε να μην επηρεάζεται ο ένας/μία μαθητής/μαθήτρια από τον/την άλλο/η και, έπειτα, θα διαβαστούν σε όλη τη τάξη από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Αυτό που διαφοροποιεί, όμως, τη διαδικασία είναι ότι ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια θα έχει διαβάσει την απάντηση του/της διπλανού/ής και θα επισημαίνει αν συμφωνεί ή διαφωνεί με αυτή και γιατί. Με τον τρόπο αυτό θα επιτευχθεί η ανταλλαγή απόψεων, η αποδοχή ή η απόρριψη μιας συγκεκριμένης θέσης (αυτή του συμμαθητή ή της συμμαθήτριας) από τα ίδια τα παιδιά.

Τέλος, δίνεται μια προφορική ερώτηση σε όλο το μαθητικό κοινό, η οποία είναι:
- Μπορούν οι γυναίκες να κάνουν πειράματα και να είναι καλές στην επιστήμη;

Ο κάθε μαθητής και η κάθε μαθήτρια, ενώπιον της τάξης, μπορεί να απαντήσει σ’ αυτή την ερώτηση είτε θετικά είτε αρνητικά. Η δραστηριότητα ολοκληρώνεται με μια συζήτηση γύρω από το φύλο και την επιστήμη.


μια διδακτική πρόταση από την Ελένη Σιάγλη

More pages