αναπαράσταση φωτογραφιών, κατασκευή αφίσας και δημιουργία σκετς για τη Florence NightingaleΑναπαράσταση φωτογραφιών, κατασκευή αφίσας και δημιουργία σκετς για τη Florence Nightingale - ο χώρος εργασιώνΑναπαράσταση φωτογραφιών, κατασκευή αφίσας και δημιουργία σκετς για τη Florence Nightingale - ο χώρος εργασιών

περιγραφή


Με αφετηρία το υλικό που έχουμε συλλέξει, θα σχεδιάσουμε μια δραστηριότητα για διδασκαλία η οποία θα απευθύνεται σε παιδιά των μεγαλύτερων τάξεων, της πέμπτης ή έκτης δημοτικού.

Έχοντας σχεδιάσει από πριν την παρουσίαση, θα εξοπλιστούμε με το κατάλληλο υλικό που θα χρησιμοποιήσουμε μέσα στην τάξη και θα το πάρουμε μαζί μας.

Σε πρώτο στάδιο, δείχνουμε στα παιδιά ένα σύντομο βίντεο ώστε να γνωρίσουν την Florence Nightingale και να μπουν στο κλίμα της εποχής εκείνης. Μετά την προβολή περιμένουμε τα σχόλια των παιδιών.

Στη συνέχεια, ενημερώνουμε τα παιδιά για την εργασία που πρόκειται να κάνουν, η οποία θα γίνει σε ομάδες (για παράδειγμα 4 ομάδες των πέντε ατόμων αν το δυναμικό της τάξης είναι 20 άτομα) μεικτές (αγόρια-κορίτσια).


Έπειτα, μοιράζουμε σε κάθε ομάδα από μια διαφορετική φωτογραφία της συγκεκριμένης γυναίκας επιστημόνισσας, την οποία θα σχολιάσουν. Αφού τις μοιράσουμε, αφήνουμε λίγο χρόνο στις ομάδες να τις επεξεργαστούν και στη συνέχεια ξεκινάμε να κάνουμε ερωτήσεις που θα βοηθήσουν τα παιδιά να εγκλιματιστούν στο θέμα, όπως: σε ποια εποχή έζησε και πώς το καταλαβαίνουμε (από τα ρούχα, από τη λάμπα), πού ασκούσε το επάγγελμα της, γιατί αποφάσισε να ασχοληθεί με αυτό (εδώ θα μπορούσα να θίξω και την έννοια του εθελοντισμού και της ανιδιοτελούς πράξης), τι αντιμετώπιση είχε εκείνη την εποχή από τους άντρες, αν δυσκολεύτηκε να σπουδάσει, τι γνώμη είχαν οι γονείς της, γιατί αποφάσισε να πάει να βοηθήσει στον κριμαϊκό πόλεμο, αν φοβήθηκε.

Ταυτόχρονα με αυτό, δίνω και κάποιες πληροφορίες σχετικά με τη ζωή της που θεωρούνται απαραίτητες για την σωστή κατεύθυνση των παιδιών. Έπειτα, λαμβάνοντας υπόψη ό,τι άκουσαν και είδαν, θα γράψουν το δικό τους σχολιασμό που θα χρησιμοποιηθεί ως λεζάντα δίπλα στις φωτογραφίες.

Στο δεύτερο στάδιο, θα γίνει η αναπαράσταση των φωτογραφιών. Κάθε ομάδα θα προσπαθήσει να αποδώσει την φωτογραφία που έχει πάρει. Εντωμεταξύ, θα έχουμε φέρει στην τάξη μια ψηφιακή μηχανή και μια βαλίτσα με τα απαραίτητα αξεσουάρ ώστε να μπορέσει να γίνει η αναπαράσταση (όπως ένα φαναράκι, ένα μαντήλι, ένα καπέλο, μια ποδιά νοσοκόμας, μια άσπρη πετσέτα για νάρθηκα, επίδεσμο, ίσως μια πετσέτα βαμμένη με κόκκινη μπογιά, μια μαύρη ρόμπα, κάτι που να μοιάζει με μπαστούνι ή πατερίτσα). Τα παιδιά αφού πάρουν την ανάλογη στάση, αντίστοιχη με αυτή της φωτογραφίας τους, θα φωτογραφηθούν είτε από τον/την εκπαιδευτικό είτε μεταξύ τους (με αυτόν τον τρόπο προκαλείται το ενδιαφέρον και η φαντασία τους και έρχονται σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες). Για παράδειγμα, δίνω αυτές τις φωτογραφίες, μια σε κάθε ομάδα:


Florence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιώνFlorence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιών

Florence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιώνFlorence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιών


Μετά την αναπαράσταση θα μπορούσαν να προκύψουν αντίστοιχα αυτές οι φωτογραφίες:Florence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιώνFlorence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιών

Florence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιώνFlorence Nightingale - Δραστηριότητα - ο χώρος εργασιών


Στο τέλος, συγκεντρώνουμε όλες τις φωτογραφίες στον υπολογιστή και κάτω από κάθε ομάδα φωτογραφιών (η ομάδα των πρωτότυπων φωτογραφιών και η ομάδα των απομιμήσεων) τοποθετούμε τις λεζάντες που θα αποτελούν τον σχολιασμό τους. Έπειτα, τις εκτυπώνουμε ώστε να είναι έτοιμες για το επόμενο στάδιο.

Στο μεταξύ, ζητάμε από τα παιδιά να φέρουν την επόμενη μέρα υλικό (πληροφορίες, φωτογραφίες, βίντεο), το οποίο θα αναζητήσουν είτε σε βιβλία είτε στο διαδίκτυο, για τη
Florence Nightingale. Κάθε ομάδα όμως θα αναλάβει και ένα ξεχωριστό θέμα που σχετίζεται με τη ζωή της. Για παράδειγμα, η μία ομάδα θα ψάξει για τη ζωή της, η άλλη για το επάγγελμα της, η επόμενη για τη θέση της γυναίκας εκείνη την εποχή και η τελευταία ιστορικά στοιχεία για τον κριμαϊκό πόλεμο.

Στο τρίτο στάδιο, κάθε ομάδα θα δημιουργήσει τη δική της αφίσα, που θα αντιπροσωπεύει και το θέμα που έχει επιλέξει. Η αφίσα αυτή θα είναι ένα μεγάλο χαρτόνι πάνω στο οποίο τα παιδιά θα κολλήσουν τις φωτογραφίες που έχουν φέρει και στο οποίο θα γράψουν περιεκτικά και κατά χρονολογική σειρά όλα τα στοιχεία που έφεραν. Επιπλέον, θα μπορούσαν να κολλήσουν και τις φωτογραφίες που τράβηξαν τα ιδία, συγκρίνοντάς τις έτσι με τις πρωτότυπες. Αφού ολοκληρωθεί αυτή η δουλειά, κάθε ομάδα θα παρουσιάσει το έργο της. Τα παιδιά που βρήκαν βίντεο θα μπορούσαν να τα παρουσιάσουν σε μια μεγάλη οθόνη προβολής μέσα στην τάξη.

Μετά από αυτό και με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ομάδες, θα μπορούσε να στηθεί από τα παιδιά ένα σύντομο σκετς γύρω από τη ζωή και το έργο της Florence Nightingale, στο οποίο θα συμμετέχει όποιο παιδί θέλει. Τα παιδιά θα κάνουν διανομή ρόλων και το σκετς θα βιντεοσκοπηθεί.

Στο τέλος αυτού του σταδίου, θα υπάρχει η δυνατότητα να σχολιαστούν διάφορα σημαντικά ζητήματα και απορίες που ανέκυψαν σε όλες τις ομάδες κατά την αναζήτηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να αναπτυχτεί η έννοια του εθελοντισμού. Ότι πρόκειται για την ανιδιοτελή προσφορά βοήθειας, την ένδειξη αλληλεγγύης και το αίσθημα ανθρωπιάς σε διάφορα πρόσωπα και καταστάσεις, και ότι είναι πολύ σημαντική, ειδικά στις μέρες μας. Ταυτόχρονα θα μπορούσε να γίνει και σύγκριση με το παρόν. Να συζητηθεί ποιοι προσφέρουν σήμερα εθελοντικά τη βοήθεια τους, αν γενικά υπάρχουν εθελοντικές οργανώσεις και ποιές είναι αυτές (γιατροί χωρίς σύνορα, δωρεά οργάνων, αιμοδοσία κ.α.), κ.τ.λ.

Άλλο ενδιαφέρον θέμα για συζήτηση είναι η θέση της γυναίκας στην κοινωνία. Οι ανισότητες, οι διακρίσεις και ο αποκλεισμός που βίωσε η Florence Nightingale, αλλά και οι υπόλοιπες γυναίκες της εποχής της. Το γεγονός ότι τα πανεπιστήμια ήταν κλειστά για εκείνη, ότι ήταν πολύ δύσκολο να σπουδάσει και ότι αντιμετώπιζε πολύ σκληρό ανταγωνισμό από τους άντρες και δεν είχε από πουθενά υποστήριξη. Και πάλι σύγκριση με το παρόν. Σχολιάζουμε πώς είναι σήμερα η θέση της γυναίκας. Άλλαξαν τα δεδομένα, μπήκε δυναμικά σε όλους τους τομείς, αλλά εξακολουθούν να επικρατούν στην κοινωνία σεξιστικές αντιλήψεις.

Επίσης, μια αναφορά θα μπορούσε να γίνει στο πόλεμο της Κριμαίας. Να αναφερθούν ιστορικά στοιχεία και να σχολιαστούν οι συνθήκες πολέμου της εποχής εκείνης.

Τέλος, μια νύξη μπορεί να γίνει για το επάγγελμα της νοσοκόμας σήμερα, τις απαραίτητες σπουδές, την επαγγελματική αποκατάσταση και τις συνθήκες δουλειάς. Στο γεγονός ότι προϋπόθεση για την επιλογή του θεωρείται η ανιδιοτελής προσφορά και η αγάπη για τον πλησίον.

Τελειώνοντας το στάδιο αυτό, μπορούμε να δείξουμε την ταινία Florence Nightingale, που γυρίστηκε το 2008 και αφορά τη ζωή της
Florence Nightingale.


Αναπαράσταση φωτογραφιών, κατασκευή αφίσας και δημιουργία σκετς για τη Florence Nightingale - ο χώρος εργασιώνΑναπαράσταση φωτογραφιών, κατασκευή αφίσας και δημιουργία σκετς για τη Florence Nightingale - ο χώρος εργασιών


Στο τελευταίο στάδιο
, θα συγκεντρώσουμε όλα τα στοιχεία των παιδιών από όλες τις ομάδες και θα δημιουργήσουμε ένα λεύκωμα σε cd όπου θα περιλαμβάνονται όλα τα στάδια της εργασίας και φυσικά η δραματοποίηση της ζωής της επιστημόνισσας, ώστε να μείνει η ανάμνηση στα παιδιά.

Ολοκληρώνοντας, αναφέρουμε ότι θα μπορούσε η εργασία των παιδιών να δημοσιευθεί στην ηλεκτρονική εφημερίδα του σχολείου και να αποτελέσει αφορμή για διάλογο και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των παιδιών του σχολείου.

Στην εργασία αυτή θίγονται θέματα φύλου (το γεγονός ότι ήταν γυναίκα και κατάφερε, παρά τις δυσκολίες, να διαπρέψει σε εκείνη την εποχή και να μείνει στην ιστορία ως η ιδρύτρια της νοσηλευτικής, καθώς και η συζήτηση που έγινε μέσα στην τάξη για τη θέση της γυναίκας), θέματα θετικών επιστήμων (χρειάστηκε να σπουδάσει πάνω στην ιατρική επιστήμη, ανακάλυψε το γράφημα πίτας) και θέματα νέων τεχνολογιών (τα παιδιά εργάστηκαν στον υπολογιστή και χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο για να αναζητήσουν πληροφορίες). Με αυτόν τον τρόπο, ενθαρρύνονται όλοι να συμμετέχουν στη μάθηση και την εργασία στις φυσικές επιστήμες, τα μαθηματικά και τις νέες τεχνολογίες, χωρίς να διαφοροποιούνται ως προς το φύλο.μια διδακτική πρόταση από την Αθανασία Μπανάβα


More pages