αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για το ηλεκτρικό αυτοκίνητο - atlaswiki

περιγραφή

Ο δάσκαλος / η δασκάλα φέρνει στην τάξη άρθρα σχετικά με τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Σ’ αυτά τα άρθρα παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της χρήσης των ηλεκτροκίνητων οχημάτων. Οι μαθητές χωρίζονται σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα υποστηρίζει την χρήση των ηλεκτροκίνητων, η δεύτερη θα την κατακρίνει και η τρίτη ομάδα, που είναι οι δημοσιογράφοι ή πολίτες που έχουν καλέσει σε συζήτηση τις αντιμαχόμενες πλευρές, συντονίζουν την συζήτηση. Αφού οι μαθητές χωριστούν σε ομάδες, επιλέγουν από έναν φάκελο, ο οποίος περιέχει τη θέση που θα πάρει κάθε ομάδα. Δίνεται το σχετικό υλικό και το μελετούν, συζητούν και συνεργάζονται προκειμένου να προετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους προς τις άλλες ομάδες. Όταν είναι έτοιμοι, ξεκινάει η αντιπαράθεση επιχειρημάτων.

χρονική διάρκεια

- 20' για ανάγνωση του υλικού
- 10' για επιλογή ρόλων
- 25' για οργάνωση επιχειρημάτων για την κάθε ομάδα
- 25' για αντιπαράθεση των επιχειρημάτων

διδακτικό υλικό

  • άρθρα

1) τα αυτοκίνητα της πρίζας

Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το μέσο μεταφοράς του μέλλοντος; Σαφή απάντηση δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμα αλλά το σίγουρο είναι πως οι βιομηχανίες μηχανοκίνητων τετράτροχων ψάχνουν λύσεις για την μετά-πετρελαιοκίνητη εποχή.

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μία λύση αν και δεν είναι ακόμα αρκετά διαδεδομένη, ειδικά στην χώρα μας. Οι οπαδοί αυτού του είδους θεωρούν πως υποστηρίζοντας το ηλεκτρικό αυτοκίνητο είναι η απάντηση εάν επιθυμούμε πραγματικά την καθαρή, βιώσιμη κοινωνία.

Τα τελευταία χρόνια η διαμάχη για την μαζική παραγωγή τους είναι μεγάλη καθώς τα κέρδη που θα χαθούν είναι τεράστια από τις μεγάλες βιομηχανίες.

Το πρόβλημα της μπαταρίας βέβαια παραμένει όπως και τα προηγούμενα χρόνια. Τα οφέλη πολλά αν και το σημαντικότερο αμέσως μετά την προστασία του περιβάλλοντος είναι η οικονομία καθώς δεν χρειάζεται βενζίνη, λάδια κλπ.

Η αποθήκευση της ενέργειας που απαιτείται για να ωθήσει κάτι τόσο μεγάλο όπως ένα επιβατικό αυτοκίνητο για οποιαδήποτε απόσταση απαιτεί μία σοβαρή δύναμη μπαταριών... και παρά τις εντατικές έρευνες και την ανάπτυξη, μια ισχυρή αλλά ανέξοδη μπαταρία δεν υπάρχει ακόμα.

Έως ότου έρθει εκείνη η σημαντική ανακάλυψη, υπάρχει μια κατηγορία οχημάτων η οποία όμως κυμαίνεται σε πολύ χαμηλές ταχύτητες. Τα συγκεκριμένα μοντέλα χρησιμοποιούν τις lead-acid μπαταρίες που μπορούν μερικώς να γεμίσουν το κενό.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε πέντε εύκολα διαθέσιμα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, με την τιμή τους να είναι από 4.500 χιλιάδες ευρώ έως 16.500 χιλιάδες ευρώ.

Όλα λειτουργούν με χαμηλές ταχύτητες και προσφέρουν τη μέτρια απόδοση για τις πιό σύντομες αποστολές σε ένα αστικό περιβάλλον ή μια γειτονιά.

Αυτά τα οχήματα περιορίζονται σε μια ανώτατη ταχύτητα της τάξεως των 40 χιλιομέτρων την ώρα και είναι νόμιμα στα περισσότερα κράτη, αλλά μόνο στους δρόμους που έχουν όριο 50 χιλιόμετρα, δηλαδή εντός πόλης.

Ποικίλλουν στον σχεδιασμό, από κάμπριο που μοιάζουν με τα αυτοκινητάκια του γκολφ, μέχρι σωματώδη αυτοκίνητα πόλεων. Υπάρχει επίσης, η επιλογή με διάφορες επιλογές κιβωτίων ταχυτήτων για εμπορική χρήση.

Μπορούν να καλύψουν αρκετός έδαφος γύρω από την πόλη με τα πρότυπα να προσφέρουν διαδρομές μέχρι 96 χιλιόμετρα πριν χρειαστεί φόρτιση από μία τυποποιημένη έξοδο 110 volt ενός σπιτιού.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα - atlaswiki

2) ερωτήματα σχετικά με το ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο

- Πρέπει να αδειάζουν εντελώς οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων πριν τις ξαναφορτίσουμε;

Όχι. Οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος που χρησιμοποιούνται στα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα αντέχουν στην βαθιά εκφόρτιση (γι' αυτό και ονομάζονται deep cycle batteries), αλλά η πολύ βαθιά εκφόρτιση δεν κάνει καλό στη μακροζωία τους. Το καλύτερο είναι να φορτίζουμε τις μπαταρίες του οχήματος σε κάθε ευκαιρία, και όχι μόνο όταν αδειάσουν εντελώς.

- Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα πρέπει να αποθηκεύονται φορτισμένα;

Για τη μεγαλύτερη δυνατή μακροζωία των μπαταριών, τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα θα πρέπει να αποθηκεύονται με τις μπαταρίες φορτισμένες, ενώ κάθε 6-8 εβδομάδες να συνδέονται για μια-δυο ώρες στον φορτιστή ώστε να "ξυπνούν" οι μπαταρίες.

- Πόσο συχνά πρέπει να ελέγχουμε τα υγρά στις μπαταρίες;

Όσο πιο σκληρή η χρήση του οχήματος, και όσο υψηλότερες οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος, τόσο συχνότερα θα πρέπει να ελέγχεται η στάθμη των υγρών στις μπαταρίες. Ένας προληπτικός εβδομαδιαίος έλεγχος με ταυτόχρονο σφίξιμο όλων των πόλων στις μπαταρίες μπορεί να προλάβει αρκετές βλάβες, αλλά ο υποχρεωτικός έλεγχος θα πρέπει να γίνεται τουλάχιστον μία φορά το μήνα. Επίσης, σε περιπτώσεις όπου τα ηλεκτροκίνητα οχήματα κινούνται σε σημεία με απότομες κλίσεις (π.χ. ράμπες φόρτωσης ή υπόγεια γκαράζ), η στάθμη των υγρών απαιτεί πιο τακτικό έλεγχο, αφού λόγω μεγάλης κλίσης ενδεχομένως να χύνεται υγρό από τις οπές εξαέρωσης στις τάπες.

- Τι είναι καλύτερο, ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο 36V ή 48V;

Σε ένα μικρό διθέσιο ή τετραθέσιο όχημα, ένα σύγχρονο κύκλωμα κίνησης στα 36 V είναι απόλυτα ικανοποιητικό, προσφέροντας επιδόσεις, αυτονομία και αξιοπιστία. Μόνο σε μεγαλύτερες εφαρμογές (π.χ. ηλεκτροκίνητο τραμ 20 επιβατών) ή σε οχήματα-πλατφόρμες που μεταφέρουν μεγάλα φορτία, χρειάζεται πραγματικά ένα κύκλωμα κίνησης στα 48V.

- Πόση αυτονομία έχει ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο;

Η αυτονομία εξαρτάται άμεσα από το φορτίο αλλά και από την κλίση του δρόμου. Έτσι, εάν ένα όχημα έχει θεωρητική αυτονομία 40 χιλιομέτρων, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι σε απόλυτα λείο και επίπεδο δρόμο, με έναν επιβάτη, με καινούριες μπαταρίες, σωστά φουσκωμένα λάστιχα και θερμοκρασίες στην περιοχή των 20-25βαθμών Κελσίου, μπορεί να πετύχει ακόμα μεγαλύτερη αυτονομία, μέχρι και 45 ή 50 χιλιόμετρα.

Εάν, όμως, φορτώσουμε το ίδιο όχημα με τέσσερις μεγαλόσωμους επιβάτες και το οδηγούμε σε διαδρομή με έντονες ανηφόρες, δεν αποκλείεται η πρακτική αυτονομία να πέσει ακόμα και κάτω από τα 30 χιλιόμετρα.

- Τι τελική ταχύτητα έχουν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα;

Κάθε διαφορετικό μοντέλο ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου έχει και τη δική του τελική ταχύτητα, ρυθμισμένη με βάση τις απαιτήσεις της συγκεκριμένης εφαρμογής, π.χ. ένα φορτηγό όχημα έχει πιο κοντή σχέση μετάδοσης και για λόγους ασφαλείας περιορίζεται στα 12,5 χλμ/ώρα. Αντίθετα, ένα διθέσιο golf car που είναι ρυθμισμένο για ένα μεγάλο επίπεδο γήπεδο χωρίς πολλές ανηφόρες, έχει τελική ταχύτητα 20-21χλμ/ώρα. Με τις διαφορετικές τους επιλογές, οι κατασκευαστές δίνουν το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα ανά συγκεκριμένη χρήση σε επίπεδο ασφάλειας, πρακτικότητας, αλλά και αυτονομίας.

  • φύλλο εργασίας

1) Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

2) Στο φάκελό σας βρήκατε μία από τις ακόλουθες λέξεις ή φράσεις:

● Υπέρμαχοι της χρήσης του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου
● Υποστηριχτές της μη χρήσης του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου
● Δημοσιογράφοι

3α) Εάν ο φάκελός σας γράφει «Υπέρμαχοι της χρήσης του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου», τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει τη χρήση του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξυ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα υπέρ της χρήσης του ηλεκτροκίνητου. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο, ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από τους υποστηριχτές της μη χρήσης του ηλεκτροκίνητου ή από τους δημοσιογράφους.

3β) Εάν ο φάκελός σας γράφει «Υποστηριχτές της μη χρήσης του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου» είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει τη μη χρήση του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα κατά της χρήσης του ηλεκτροκίνητου. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο, ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από τους υποστηριχτές της χρήσης του ηλεκτροκίνητου ή από τους δημοσιογράφους.

3γ) Εάν ο φάκελός σας γράφει «Δημοσιογράφοι», τότε είστε οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε μια αντιπαράθεση ιδεών μεταξύ των εκπροσώπων μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει τη χρήση του ηλεκτροκίνητου αυτοκινήτου και μιας ομάδας που υποστηρίζει τη μη χρήση αυτού. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα υπέρ και τα κατά της χρήσης του ηλεκτροκίνητου. Συντάξτε μια σειρά από ερωτήσεις που απευθύνονται σε καθεμία από τις ομάδες πολιτών.

4) Ακούτε με προσοχή τους συνομιλητές σας, διατυπώνετε ξεκάθαρα τις ερωτήσεις και τις απόψεις σας και συνδέετε το θέμα που θέτετε για συζήτηση με το θέμα που προηγήθηκε και όταν επιχειρηματολογείτε έχετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα από τις συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων είναι έγκυρα όταν κάθε φορά αλλάζει ένας μόνο παράγοντας και οι υπόλοιποι παραμένουν σταθεροί.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Μέσα από αυτή τη δραστηριότητα αναπτύσσονται στους μαθητές τεχνικές επιχειρηματολογίας και ασκούνται στην τεχνική της συζήτησης, δηλαδή ακούν προσεχτικά και προσπαθούν να καταλάβουν τα επιχειρήματα του συνομιλητή τους, να προβάλλουν αντεπιχειρήματα με στόχο να πείσουν και όχι να επιβάλλουν τη δική τους άποψη, αναπτύσσοντας παράλληλα το αίσθημα της συνεργασίας. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οξύνονται οι ικανότητες της έκφρασης, της παρατήρησης και της ανάλυσης. Τα παιδιά, εκτός από τα παραπάνω, ασκούνται στη λήψη αποφάσεων, εκπαιδευόμενοι ως πολίτες που θα είναι ενεργά μέλη στη σύγχρονη δημοκρατία. Τέλος, για τους μαθητές που στο πλαίσιο αυτής της αντιπαράθεσης στηρίζουν μια άποψη που είναι κόντρα στις προσωπικές τους απόψεις, μπαίνοντας στη θέση των αντιπάλων τους, γνωρίζουν καλύτερα τα δυνατά και αδύνατα σημεία της επιχειρηματολογίας τους και αυτό τους βοηθά να έχουν μια καλύτερη επιχειρηματολογία στο μέλλον στις προσωπικές τους διεκδικήσεις.

χάρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα - atlaswiki
μια διδακτική πρόταση από τη Γεωργία Μηνά,
τη Φραγκίτσα Σαΐτη και την Ηλιάνα Χριστάνα

More pages