αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηφαίστεια

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηφαίστεια - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηφαίστεια - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηφαίστεια - atlaswiki
οδηγίες δραστηριότητας
αρχικά, χωρίζετε τους μαθητές της τάξης σε τρεις ομάδες και η κάθε ομάδα διαλέγει έναν φάκελο (από τους τρεις), μέσα στον οποίο υπάρχει ο ρόλος που θα υποδυθεί και αυτό που πρέπει να υποστηρίξει στην μετέπειτα αντιπαράθεση. Οι δυο από τις τρεις ομάδες υποστηρίζουν τις αντιμαχόμενες θέσεις και η τρίτη ομάδα είναι οι απλοί πολίτες που ρυθμίζουν τη συζήτηση. Αφού λοιπόν οι μαθητές χωριστούν σε τρεις ομάδες, τους δίνετε στη συνέχεια τα τέσσερα άρθρα που μιλάνε για τα ηφαίστεια. Τα δυο από αυτά υποστηρίζουν τις θετικές συνέπειες τους και τα άλλα δυο τις αρνητικές. Όλες οι ομάδες παίρνουν τις ίδιες πληροφορίες αλλά καλούνται να βρούνε επιχειρήματα υπέρ της άποψης που πρέπει να υποστηρίξουν. Η μια ομάδα υποστηρίζει ότι τα ηφαίστεια έχουν θετικές συνέπειες, η δεύτερη επισημαίνει τις αρνητικές, ενώ η τρίτη συντονίζει τη συζήτηση. Η τρίτη ομάδα δεν υποστηρίζει καμία από τις άλλες δυο ομάδες αλλά προσπαθούν όλοι μαζί μέσα απ’ την αντιπαράθεση επιχειρημάτων να κατανοήσουν πως τα ηφαίστεια μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις αλλά μακροπρόθεσμα μπορούν να επιφέρουν και κάποιες θετικές.

διδακτικό υλικό
τρεις φάκελοι καθένας από τους οποίους περιλαμβάνει έναν από τους τρεις διαφορετικούς ρόλους
υποστηρικτές
αντιμαχόμενοι
απλοί πολίτες και
τα παρακάτω άρθρα

άρθρο 1 (υπέρ των ηφαιστείων)
Το ηφαίστειο έφερε ορυκτά δώρα πολιτισμού στη Σαντορίνη
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηφαίστεια - atlaswiki
Το ηφαίστειο της Θήρας δεν ευθύνεται μόνο για τη βιβλική καταστροφή του Ακρωτηρίου το 1640 π.Χ., αλλά έδωσε τα μέσα και μια τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη του πολιτισμού του Αιγαίου, ανέφερε σε διάλεξή του, στην Εταιρεία Θηραϊκών Μελετών, ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας. Η στιλπνή επιφάνεια των μαρμάρινων κυκλαδικών ειδωλίων οφείλεται στο ότι τα έτριβαν με ελαφρόπετρα - κάτι που αποδείχθηκε και πειραματικά. Και είναι μόνο μία από τις ευεργετικές για τον πολιτισμό τεχνολογικές εξελίξεις που προέκυψαν από τη συμβίωση με τα ηφαίστεια της Ανατολικής Μεσογείου.
Τουλάχιστον 1.300 μετρικοί τόνοι μεγάλων λίθινων εργαλείων από τον σκληρό ηφαιστειακό οψιανό κατεργασμένο σε λίθινες λεπίδες για το ξύρισμα, μαχαίρια κ.ά. ταξίδευσαν από τα προϊστορικά λατομεία της Μήλου προς το Ακρωτήρι της Σαντορίνης και πολλούς άλλους προορισμούς του Αιγαίου και της χερσαίας Ελλάδας ήδη πριν από 9.500 χρόνια.
Οι κάτοικοι του Ακρωτηρίου αγαπούσαν την καολίνη, τον λευκό πηλό, που ως επίχρισμα έδινε μια χαριτωμένη, ανάλαφρη, πολυτελή όψη στα αγγεία και την εξήγαν ήδη από τη Νεολιθική Εποχή. Είχαν επίσης ανακαλύψει τις καλλυντικές ιδιότητες της λευκής τάλκης (του ταλκ) και για τις τοιχογραφίες προμηθεύονταν γαιώδη χρώματα αλλά και κόκκινο, πράσινο, κυανούν όπως και μόλυβδο και ψευδάργυρο από τα μεταλλεία.
Χρησιμοποιούσαν ακόμη θρυμματισμένη μαλακή λάβα ως αντισεισμικά έδρανα στην υποθεμελίωση των οικοδομών, αλλά και για την κατασκευή γουδιών,λυχναριών και εργαλείων. Χρησιμοποιούσαν όμως και σκληρά ορυκτά - τους ανδεσίτες - στα γωνιακά αγκωνάρια των οικοδομών αλλά και σε σφυριά ή αμόνια και ενίσχυαν την ελαστικότητα των σπιτιών με ξυλοδεσιές.Η εσωτερική αβαθής ηφαιστειακή καλντέρα που είχε σχηματιστεί στο μέσο της Σαντορίνης τους πρόσφερε ένα καλό κρυφό λιμάνι και τα γόνιμα ηφαιστειακά εδάφη πρόσφεραν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και κρασί - τότε όπως και τώρα. Ασφαλώς όμως η συμβίωση των ανθρώπων με το ενεργό ηφαίστειο επί χιλιάδες χρόνια όξυνε την παρατηρητικότητά τους και την επινοητικότητά τους, όπως και το αίσθημα αλληλεγγύης. Αυτά ήταν τα κύρια δώρα του ηφαιστείου της Θήρας, τα οποία ανέφερε ο καθηγητής Χρίστος Ντούμας με το σκεπτικό ότι το ηφαιστειογενές περιβάλλον επέδρασε στη διαμόρφωση του πολιτισμού, όχι μόνο του νησιού αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

άρθρο 2
(υπέρ των ηφαιστείων)
θα το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο Eναλλακτικός τουρισμός και με τα ηφαίστεια
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα ηφαίστεια - atlaswiki
άρθρο 3
(κατά των ηφαιστείων)
θα το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο Τα νέα επιστημονικά στοιχεία αντικρούουν τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς πως υπεύθυνη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν η πτώση αστεροειδών

άρθρο 4
(κατά των ηφαιστείων)
θα το βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο Οι κλιματικές αλλαγές αυξάνουν τους γεωλογικούς κινδύνους

φύλλο εργασίας

1) Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
2) Ανοίξτε το φάκελο σας και δείτε ποια θέση θα πάρετε για τις συνέπειες των ηφαιστείων. Αν ανήκετε στην ομάδα με τις θετικές συνέπειες τότε πρέπει να συζητήσετε και να βρείτε επιχειρήματα που υποστηρίζουν την άποψη. Αν είστε στην ομάδα με τα άρθρα για τις αρνητικές συνέπειες ψάξτε και βρείτε τα αντίστοιχα επιχειρήματα. Η τρίτη και τελευταία ομάδα θα αποτελέσει τους πολίτες που θα συντονίσουν τη συζήτηση.
3) Μετά το τέλος της συζήτησης γράψτε σ’ ένα χαρτί τις σημαντικότερες, κατά τη γνώμη σας, θετικές και αρνητικές επιπτώσεις τω ηφαιστείων.
4) Στο άρθρο ΄΄Eναλλακτικός τουρισμός και με τα ηφαίστεια΄΄ παρατηρείστε το χάρτη που υπάρχει στο τέλος του άρθρου. Ο συγκεκριμένος χάρτης απεικονίζει το ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου. Πέρα απ’ τη Σαντορίνη σε ποιες άλλες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν ηφαίστεια;

χρονική διάρκεια
1 διδακτική ώρα
θεματικές που εμπλέκονται

οι μαθητές μέσα απ’ τα άρθρα που τους δίνονται αντλούν ιστορικές, πολιτισμικές αλλά και περιβαλλοντικές πληροφορίες καθώς επίσης και γνώσεις που αφορούν το μάθημα της γλώσσας, γιατί τα άρθρα που χρησιμοποιούνται ως διδακτικό υλικό εξοικειώνουν τα παιδιά με το συγκεκριμένο γλωσσικό τρόπο έκφρασης.
δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
τα παιδιά μέσω της παραπάνω δραστηριότητας μαθαίνουν να βρίσκουν τις αρνητικές και θετικές συνέπειες ενός φαινομένου και να επιχειρηματολογούν πάνω σ’ αυτές. Επίσης, μέσα από το άρθρο για τους δεινοσαύρους(΄΄Τα νέα επιστημονικά στοιχεία αντικρούουν τους μέχρι τώρα ισχυρισμούς πως υπεύθυνη για την εξαφάνιση των δεινοσαύρων ήταν η πτώση αστεροειδών΄΄) τα παιδιά διαπιστώνουν ότι η επιστήμη και οι αποδεδειγμένες γνώσεις που υπάρχουν σήμερα δεν είναι κάτι πάγιο αλλά μπορούν να αλλάξουν. Ακόμη, οι μαθητές μέσα από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων εξοικειώνονται με την ικανότητα να επιχειρηματολογούν πάνω σε οποιοδήποτε θέμα, να συζητούν και να καταλήγουν σε συμπεράσματα. Αυτές οι ικανότητες θα τους βοηθήσουν στη μετέπειτα ζωή τους γιατί θα μπορέσουν να κοινωνικοποιηθούν σωστά και να γίνουν ενεργοί πολίτες. Όσον αφορά τη συναισθηματική διάσταση οι μαθητές μαθαίνουν και να ακούν και να επιχειρηματολογούν. Ακόμη, γίνονται πιο ευαίσθητοι σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα.


μια διδακτική πρόταση από τις Μπαρούτα Βασιλική και Χαραλαμπίδου Αικατερίνη, εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages