αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswiki

περιγραφή

Αρχικά, σχηματίζονται τρεις ομάδες, εκ των οποίων οι δύο είναι αντιμαχόμενες και η τρίτη είναι οι δημοσιογράφοι που καλούν τις αντιμαχόμενες πλευρές και συντονίζουν τη συζήτηση. Οι μαθητές και οι μαθήτριες λοιπόν θα χωριστούν σε αυτούς/ες που τάσσονται υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων, σε αυτούς/ες που τάσσονται κατά και στους/στις δημοσιογράφους.

Όλες οι ομάδες παίρνουν στα χέρια τους το ίδιο πακέτο πληροφοριών, το οποίο αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τις δύο αντιμαχόμενες θέσεις, τα οποία φροντίζουμε να βρίσκονται σε ισορροπία, ώστε καμία ομάδα να μην είναι εύκολο να κερδίσει τις εντυπώσεις και έτσι να διαρκέσει η συζήτηση. Δε δίνουμε δηλαδή μια πολιτικά ορθή λύση, ώστε η κουβέντα να εξελιχθεί και η πολιτικά ορθή λύση να έρχεται στην επιφάνεια και να προτείνεται από κάποια από τις ομάδες.

Δίνουμε λοιπόν στους μαθητές και στις μαθήτριες άρθρα που εκφράζουν πληροφορίες για τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Ειδικότερα, τι είναι τα μεταλλαγμένα προϊόντα, τι προβλήματα δημιουργούν και σε τι κάνουν καλό. Η γλώσσα των άρθρων είναι σαφώς κατανοητή.

Αφού οι μαθητές και οι μαθήτριες χωριστούν σε ομάδες και τους δοθεί το σχετικό υλικό, μελετούν το υλικό που έχουν στα χέρια τους, συζητούν και συνεργάζονται προκειμένου να προετοιμάσουν τα επιχειρήματα τους και τις ερωτήσεις τους για τις άλλες ομάδες. Όταν ετοιμαστούν όλες οι ομάδες πραγματοποιείται η αντιπαράθεση επιχειρημάτων, ενώ όλη η συζήτηση συντονίζεται από τους μαθητές και τις μαθήτριες. Στο τέλος, οι μαθητές και οι μαθήτριες ενθαρρύνονται να αξιολογήσουν την επίδραση της δραστηριότητας στη διαδικασία μάθησης.

χρονική διάρκεια

Συνολικά, θα αφιερωθούν στη δραστηριότητα αυτή περίπου 2 διδακτικές ώρες. Συγκεκριμένα, 1 ώρα απαιτείται για να μελετήσουν τα παιδιά τα άρθρα που τους δόθηκαν και να συγκεντρώσουν τα επιχειρήματά τους και άλλη 1 ώρα για να διεξαχθεί η συζήτηση με τη βοήθεια του φύλλου εργασίας.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswiki

διδακτικό υλικό

Αρχικά, θα δοθούν στα παιδιά κάποια άρθρα από εφημερίδες και περιοδικά και στη συνέχεια ένα φύλλο εργασίας. Όλα αυτά παρατίθενται παρακάτω.

  • άρθρα σχετικά με τα μεταλλαγμένα προϊόντα

1) τι είναι τα μεταλλαγμένα;

Μεταλλαγμένα ή αλλιώς γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί είναι οι οργανισμοί εκείνοι οι οποίοι δημιουργήθηκαν τεχνητά από τους επιστήμονες με την αφαίρεση ή την προσθήκη γονιδίων που προέρχονται από οργανισμούς που μπορεί να ανήκουν ακόμα και σε εντελώς διαφορετικά είδη. Παράδειγμα: Οι επιστήμονες μπορούν να πάρουν γονίδια από τα ζώα και να τα μεταφέρουν στα φυτά ή ακόμη γονίδια από μικρόβια και να τα προσθέσουν στο καλαμπόκι. Έτσι ο νέος οργανισμός που θα προέλθει με αυτόν τον τρόπο θα είναι ένας τροποποιημένος οργανισμός που δε θα γινόταν ποτέ με φυσικό τρόπο.

2) ποιοι είναι οι κίνδυνοι των μεταλλαγμένων;

Οι επιδράσεις των μεταλλαγμένων αφορούν δυο βασικά σημεία: πρώτον, την υγεία των ανθρώπων και δεύτερον, το περιβάλλον.

α) για τον άνθρωπο: Από έρευνες που έχουν γίνει έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει το ενδεχόμενο πρόκλησης αλλεργιών μέσω της κατανάλωσης μεταλλαγμένων, αύξηση της αντίστασης των μικροβίων στα αντιβιοτικά και μείωση της αποτελεσματικότητας αυτών των φαρμάκων. Παραγωγή νέων τοξινών από μεταλλαγμένα φυτά που βγάζουν τοξικές ουσίες ενάντια σε ζιζάνια και έντομα και οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές και για τον άνθρωπο.

β) για το περιβάλλον: Οι κίνδυνοι από την απελευθέρωση των μεταλλαγμένων στο περιβάλλον είναι πολλοί και μεγάλοι. Μέσω της γύρης μπορούν να μεταφερθούν γονίδια και σε άλλα φυτά που δεν είναι μεταλλαγμένα αλλά ακόμη και σε άγρια είδη και έτσι να έχουμε μια γενετική μόλυνση όπως π.χ. η γύρη από το μεταλλαγμένο καλαμπόκι είναι καταστρεπτική για ένα είδος πεταλούδας. Μπορεί να αυξηθεί η ανθεκτικότητα ορισμένων ζιζανίων. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα ορισμένα είδη να αυξηθούν υπερβολικά και άλλα να εξαφανιστούν εντελώς. Το ίδιο ισχύει φυσικά και για τα ζώα που τρώνε τα φυτά. Αυτό όμως είναι μια τεράστια απειλή για την ισορροπία του περιβάλλοντος. Υπάρχει πιθανότητα εξαφάνισης των φυτών που δεν είναι μεταλλαγμένα γιατί δεν θα μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Η διασταύρωση των μεταλλαγμένων με την φυσική βλάστηση θα έχει τεράστιους κινδύνους για το περιβάλλον. Το χειρότερο βέβαια είναι ότι έτσι και ελευθερωθούν τα μεταλλαγμένα στο περιβάλλον δεν θα μπορέσουμε να τα πάρουμε πίσω. Η ζημιά ήδη θα έχει γίνει.

3) πώς φτάνουν τα μεταλλαγμένα στο πιάτο μας;

Από το 1996 που ξεκίνησε η μαζική εισαγωγή μεταλλαγμένων στην Ευρώπη, η αντίδραση των καταναλωτών κατάφερε να εμποδίσει τα σχέδια των εταιρειών που ήθελαν να κατακλύσουν την αγορά με μεταλλαγμένα προϊόντα. Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν μπει πια στη ζωή μας και τρυπώνουν στη διατροφή μας. Αγαπημένα μας προϊόντα όπως σοκολάτες, μπισκότα, σνακ, σάντουιτς, γλυκά, πίτες, παιδικές τροφές κλπ.

4) η οργάνωση που αντιτίθεται στα μεταλλαγμένα προϊόντα

Ενώ η βιομηχανία της γενετικής μηχανικής συνεχίζει να δημιουργεί εντελώς νέες μορφές ζωής, που δεν θα είχαν ποτέ αναπτυχθεί με φυσικό τρόπο, ταυτόχρονα αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα των πιθανών κινδύνων. Η Greenpeace αντιτίθεται στην απελευθέρωση των γενετικά μεταλλαγμένων οργανισμών στο περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικοί κίνδυνοι είναι ανυπολόγιστοι και μη αναστρέψιμοι. Ανάμεσα στους κινδύνους που εντοπίζουν σήμερα οι επιστήμονες σημειώνουμε την αλλοίωση της βιοποικιλότητας, την αύξηση αντοχής ζιζανίων και εντόμων σε ζιζανιοκτόνα και εντομοκτόνα αντίστοιχα κ.α. Οι κίνδυνοι για την υγεία των ανθρώπων και των ζώων (μέσω των ζωοτροφών) είναι σε πολλούς άγνωστοι. Οι πλέον πιθανοί κίνδυνοι είναι η εμφάνιση νέων αλλεργιών, αύξηση ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και τοξική δράση.

Επιπλέον είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η δυνατότητα επιλογής για τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές δηλώνουν όλο και πιο έντονα την αντίθεση τους στα μεταλλαγμένα τρόφιμα, αλλά διαθέτουν ελάχιστες πληροφορίες για να επιλέξουν τη διατροφή τους. Γι’ αυτό το λόγο η Greenpeace ανέλαβε πρωτοβουλία και δημιούργησε το Δίκτυο Καταναλωτών. Ανάλογες πρωτοβουλίες έχουν αναληφθεί από την Greenpeace σε πολλές χώρες σε Ευρώπη, Ασία και Αμερική. Το Δίκτυο Καταναλωτών αφορά όλους εμάς που δεν θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του παθητικού καταναλωτή αλλά απαιτούμε να έχουμε έναν πιο ουσιαστικό λόγο και ρόλο στα ζητήματα που άπτονται της διατροφής μας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Η επιτυχία του Δικτύου Καταναλωτών στηρίζεται αποκλειστικά στην ενεργό συμμετοχή σας.

5) ποιες βιομηχανίες ασχολούνται με τα μεταλλαγμένα;
ποιοι προωθούν τα «μεταλλαγμένα»;

Τα προωθούν πολυεθνικές εταιρείες, κυρίως αμερικάνικες (Monsando, Aventis, Du Pont, Zeneca), όπως και ευρωπαϊκές (Sygenta, Bayer, κ.α) και άλλων χωρών που παράγουν «γενετικά τροποποιημένο» πολλαπλασιαστικό υλικό, το οποίο κατοχυρώνουν με «πατέντες» και το διαθέτουν σε παραγωγούς με συμβόλαια, επιδιώκοντας το μέγιστο κέρδος. Οι πιο πάνω πολυεθνικές έχουν τη στήριξη του ΠΟΕ, καθώς και ορισμένων κυβερνήσεων, πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ, που πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για πλήρη άρση των εμποδίων στην παραγωγή και εμπορία τους. Με τον έλεγχο του «γενετικού υλικού», πολυεθνικές και μεγάλες χώρες, αποκτούν «στρατηγικό πλεονέκτημα» και θέτουν υπό, ιδιόμορφη ομηρία, χώρες, λαούς, παραγωγούς και καταναλωτές.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswiki

6) γιατί τα λέμε "μεταλλαγμένα"; (διαχωρισμός)

Έλα ντε. Κακώς, θα έλεγα. Μετάλλαξη είναι ένας γενικότερος όρος που περιγράφει μία επίκτητη αλλαγή της γενετικής σύνθεσης ενός οργανισμού, η οποία καθίσταται κληρονομική. Με βάση τον ορισμό αυτό, η μετάλλαξη περιλαμβάνει και τη γενετική τροποποίηση, ο όρος μετάλλαξη όμως είθισται να αναφέρεται σε τυχαίες και μη ελεγχόμενες γενετικές αλλαγές. Αυτές συνήθως είναι μεταβολές στην αλληλουχία βάσεων του γενετικού υλικού, που προκαλούνται από λάθη στη διαδικασία αντιγραφής κατά τη διάρκεια της κυτταρικής διαίρεσης και οφείλονται σε διάφορους εξωγενείς παράγοντες, όπως η έκθεση του γενετικού υλικού σε υπεριώδη ακτινοβολία, ραδιενέργεια, διάφορα χημικά ή και ιούς.

Το αποτέλεσμα δεν είναι πάντα αρνητικό, πολύ συχνά μάλιστα ίσως δεν έχει καμία επιρροή στο φαινότυπο και στις λειτουργίες του οργανισμού. Επειδή, όμως, τίποτα δεν είναι τυχαίο στο γονιδίωμα των οργανισμών, μία τυχαία μεταβολή στην αλληλουχία των βάσεων (ακόμα και η πιο ασήμαντη, όπως η έλλειψη μίας εκ των εκατομμυρίων βάσεων ή η προσθήκη μίας) το πιθανότερο είναι να σημαίνει ότι πλέον κάτι θα διαβάζεται διαφορετικά, ίσως και εντελώς διαφορετικά. Σε μεταλλάξεις, για παράδειγμα, θεωρείται ότι οφείλεται το σύνδρομο Down, σε μεταλλάξεις οφείλονται συνήθως οι τερατογενέσεις σε περιοχές όπου υπεισέρχονται εξωτερικοί παράγοντες όπως αυτοί που αναφέραμε παραπάνω, ενώ μερικές μεταλλάξεις δεν είναι καν συμβατές με τη ζωή. Καθίσταται προφανές ότι η Γενετική Μηχανική και οι επεμβάσεις της, οι γενετικές τροποποιήσεις, δεν έχουν σχέση με τις μεταλλάξεις. Τα προϊόντα που προκύπτουν από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς καλό είναι να αποκαλούνται διαγονιδιακά ή γενετικά τροποποιημένα προϊόντα.

Και έτσι θα αποκαλούνται στο εξής σε αυτό το κείμενο.


7) γιατί τα φοβόμαστε τόσο πολύ; (ο μύθος)

Ακριβώς γιατί τα λέμε "μεταλλαγμένα". Τα φοβόμαστε τα μεταλλαγμένα. Μας έρχονται στο μυαλό τερατογενέσεις, η Χιροσίμα, το Τσέρνομπιλ, ραδιενέργεια, καρκίνος κλπ.. Ο κόσμος ακούει "μεταλλαγμένα" και έχει την αίσθηση ότι θα φάει κάτι χαλασμένο ή καρκινογόνο ή ραδιενεργό. Κάτι τέτοιο, φυσικά, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Καλό είναι να ξέρουμε τι να φοβόμαστε και γιατί.

8) δηλαδή δεν υπάρχουν κίνδυνοι; (οι αλήθειες)

Κάθε άλλο. Οι κίνδυνοι είναι πάρα πολλοί. Ας περιοριστούμε εδώ στους άμεσους κινδύνους για τη φύση και για τον άνθρωπο.

i) Η Γενετική βρίσκεται ακόμα στα πρώτα βήματά της και είναι σημαντικό να μην το ξεχνάμε. Το ότι αποκωδικοποιήσαμε το DNA δε σημαίνει ότι έχουμε κατανοήσει πλήρως όλους τους σχετικούς μηχανισμούς. Μέσα από τα πειράματα μπορεί να προκύψει κάτι το επικίνδυνο χωρίς να το έχουμε προβλέψει. Η επέμβαση στο DNA ενός οργανισμού με στόχο ένα επιθυμητό αποτέλεσμα ίσως δεν μπορεί να αποκλείσει και κάποιο άλλο παράπλευρο αποτέλεσμα.

ii) Ομοίως, ένα γενετικά τροποποιημένο προϊόν μπορεί να έχει παράπλευρες επιπτώσεις και στην υγεία του ανθρώπου και άλλων οργανισμών, όπως τοξικές επιδράσεις, αλλεργικές αντιδράσεις, ακόμα και τη μεταφορά των γονιδίων.

iii) Τα παραπάνω είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, αν αναλογιστεί κανείς ότι από τη στιγμή που ένας γενετικά τροποποιημένος οργανισμός αφεθεί ελεύθερος στη φύση, δεν υπάρχει επιστροφή. Η διαδικασία είναι μη αναστρέψιμη. Για παράδειγμα, η γύρη ενός φυτού μεταφέρεται με τον αέρα, με το νερό ή με τα έντομα και μπορεί να επιμολύνει εκτάσεις από φυσιολογικές καλλιέργειες. Αυτό δε σημαίνει πως ολόκληρες οι εκτάσεις στη συνέχεια θα αποτελούνται από φυτά με την τροποποιημένη ιδιότητα, αλλά σίγουρα θα προκύψουν πολλά διαγονιδιακά φυτά και άλλωστε όλα τα φυτά που θα επιμολυνθούν θα μεταφέρουν την ιδιότητα στο γενετικό υλικό τους και, αν δεν εκφραστεί στα ίδια, θα εκφραστεί ίσως στις επόμενες γενιές. Κάθε ένα από αυτά τα φυτά είναι ικανό να μολύνει άλλες τόσες εκτάσεις και ούτω καθεξής.

iv) Μπορεί να επηρεαστούν οι τροφικές αλυσίδες. Για παράδειγμα, το καλαμπόκι-εντομοκτόνο θα σκοτώνει δεκάδες έντομα και πουλιά, θα επιδρά σε άλλους οργανισμούς που δεν αποτελούν στόχους (αν όχι και στον ίδιο τον άνθρωπο), θα προκαλέσει ίσως την επικράτηση υπερανθεκτικών ζιζανίων ή και εντόμων με ανοσία σε δηλητηριώδεις ουσίες, η οποία ίσως προκαλέσει και την εξαφάνιση των μη-τροποποιημένων οργανισμών γιατί δε θα μπορούν να ανταγωνιστούν, κλπ.. Πέρα από το ότι οι ίδιοι οι διαγονιδιακοί οργανισμοί μπορεί να είναι ασταθείς στο καινούριο τους περιβάλλον.

9) τι τα θέλουμε τότε; (χρησιμότητα)


Τα διαγονιδιακά προϊόντα έχουν πάρα πολλά να μας προσφέρουν, αρκεί βέβαια να έχουν προηγηθεί τα απαραίτητα πειράματα και οι έλεγχοι ώστε να είμαστε βέβαιοι ότι είναι απολύτως ασφαλή για τον άνθρωπο και τη φύση. Οι συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες των σύγχρονων κοινωνιών αναζητούν λύση και οι υποσχέσεις της Γενετικής Μηχανικής δεν μπορούν να περάσουν απαρατήρητες. Κάθε αγρότης θα ήθελε πιο ανθεκτικά φυτά και κάθε καταναλωτής θα ήθελε πιο γευστικούς καρπούς, ενώ η μείωση της χρήσης αγροχημικών φαρμάκων είναι κάτι που θα επιθυμούσαν και οι δύο. Αλλά πολύ περισσότερο, θα μπορούσαν να καλυφθούν οι ανάγκες εκατομμυρίων ανθρώπων σ’ αυτόν τον κόσμο που έχουν ανάγκη από φαγητό, αν τα φυτά αναπτύσσονταν ταχύτερα και ήταν παραγωγικότερα. Ομοίως, θα μπορούσε να διευκολυνθεί η παραγωγή χιλιάδων ειδών φαρμάκων, καθιστώντας τα πιο προσβάσιμα για εκατομμύρια ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη, ή και να ανακαλυφθούν καινούρια, θεραπεύοντας άλλους τόσους. Τα γενετικά τροποποιημένα προϊόντα έχουν τις βάσεις για να γίνουν το μέλλον της οικονομίας μιας παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας.

10) και τα όρια πού είναι; (βίο-ηθική)

Ας αφήσουμε στην άκρη τους άμεσους κινδύνους που εκθέσαμε παραπάνω και ας επικεντρωθούμε τώρα στο δυσκολότερο ζήτημα: αν επιτρέπεται να παίζουμε με τη ζωή. Ας θεωρήσουμε, μάλιστα, ότι δεν τίθεται θέμα γενετικής τροποποίησης των ανθρώπων για κανένα λόγο, γιατί τότε το θέμα γίνεται πολύ πιο δύσκολο και άλλωστε τότε πλέον δεν έχουμε να κάνουμε με προϊόντα.

Οι υπέρμαχοι της Γενετικής Μηχανικής διατείνονται ότι ο άνθρωπος ανέκαθεν έπαιζε με τη φύση προκειμένου να μπορέσει να την εκμεταλλευτεί όσο το δυνατόν καλύτερα. Από τις διασταυρώσεις των τριαντάφυλλων ή των μανταρινιών ή των σκυλιών μέχρι το μπόλιασμα των δέντρων, που σε πολλά μοιάζει με τη διαδικασία της γενετικής τροποποίησης, μόνο που γίνεται in vivo.Ή μήπως δεν παίζουμε με τη ζωή και τη φύση όταν αποφασίζουμε να γκρεμίσουμε δέντρα για να χτίσουμε ένα σπίτι ή όταν κυνηγάμε και σκοτώνουμε πουλιά ή όταν κλείνουμε ζώα σε ζωολογικούς κήπους ή όταν πρέπει να επιλέξουμε αν θα στειρώσουμε τη σκύλα μας, αν θα την αφήσουμε να κάνει σκυλάκια ή αν θα κάνουμε ευθανασία στα σκυλάκια…; Ο άνθρωπος παντού δεν επεμβαίνει στη ζωή και στη φύση; Γιατί μας πειράζει τόσο πολύ εδώ; Γιατί κάπου πρέπει να μπουν κάποια όρια, θα απαντήσουν οι πολέμιοί της. Γιατί δεν πρέπει να φτάσουμε μια μέρα παίζοντας να δημιουργήσουμε πατάτες σε μέγεθος καρπουζιού που να φυτρώνουν σε ταχύτητες φακής, ούτε μοσχάρια σε μέγεθος ελέφαντα που να γεννάνε σαν κουνέλια, ούτε αγελάδες που αντί για γάλα να παράγουν πενικιλίνη. Αλλά ποιος είναι αυτός που θα βάλει τα όρια και ποιος θα αποφασίσει τι πρέπει και τι δεν πρέπει; Εμείς, που ασχολούμαστε με το θέμα θεωρητικά; Μήπως όλη αυτή η ηθικολογία οφείλει την ανάπτυξή της στην ποιότητα της κοινωνίας μας, που έχει φροντίσει για την κάλυψη των βασικών μας αναγκών και την επίλυση των πρωτευόντων προβλημάτων μας; Σε κάποιες άλλες γωνιές της γης, αυτές που υποτίθεται πως αφορά περισσότερο το θέμα, οι άνθρωποι σίγουρα δε θα είχαν τέτοιες αναστολές αν είχαν την επιλογή, αλλά μάλλον θα επέλεγαν να εξασφαλίσουν στον εαυτό τους το κρέας που θα τους έσωζε τη ζωή παρά να εξασφαλίσουν στη φύση την αρμονία με βάση αυτό που θεωρητικά ορίζεται ως "φυσιολογικό". Και θα το απολάμβαναν χωρίς να ανησυχήσουν αν το μοσχάρι είχε μέγεθος κανονικό ή μεγαλύτερο. Αλλά και πάλι, μπορούμε να τα ισοπεδώσουμε όλα στο όνομα της ανάγκης; Τη στιγμή, μάλιστα, που υπάρχουν τεράστια οικονομικά συμφέροντα, θα είναι σωστό να δούμε μια μέρα, με πρόσχημα τις απαιτήσεις του σύγχρονου κόσμου για καύσιμα, σκύλους που να κατουράνε πετρέλαιο ή καγκουρώ που να εκπνέουν γκάζι; Κατά τη γνώμη μου, η απάντηση δεν είναι άσπρο ή μαύρο. Χρειάζεται πολλή συζήτηση για να βρούμε μια ισορροπία και να βάλουμε στο σωστό ύψος τη γραμμή των ορίων.


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswiki

  • φύλλο εργασίας

1. Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

2. Στο φάκελο σας βρήκατε μία από τις ακόλουθες λέξεις ή φράσεις:
  • Υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων προϊόντων
  • Πολέμιοι των μεταλλαγμένων προϊόντων
  • Δημοσιογράφοι

3α. Εάν ο φάκελος σας γράφει υπέρμαχοι των μεταλλαγμένων προϊόντων, τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα υπέρ των μεταλλαγμένων προϊόντων. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που θα δεχτείτε από τους πολέμιους των μεταλλαγμένων προϊόντων ή από τους δημοσιογράφους.

3β. Εάν ο φάκελος σας γράφει πολέμιοι των μεταλλαγμένων προϊόντων, τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που είναι κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που θα δεχτείτε από τους υπέρμαχους των μεταλλαγμένων προϊόντων ή από τους δημοσιογράφους.

3γ. Εάν ο φάκελος σας γράφει δημοσιογράφοι, τότε είστε οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε μια αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων μεταξύ των εκπροσώπων μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει τα μεταλλαγμένα προϊόντα και των εκπροσώπων μιας ομάδας που τάσσεται κατά αυτών. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα υπέρ και στα κατά των μεταλλαγμένων προϊόντων. Συντάξτε μια σειρά από ερωτήσεις που απευθύνονται σε κάθε μία από τις δύο ομάδες.

4. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας αντιπαράθεσης επιχειρημάτων προσπαθήστε να ακούτε με προσοχή τους συνομιλητές σας, να διατυπώνετε ξεκάθαρα τις ερωτήσεις και τις απόψεις σας, να συνδέετε το θέμα που θέτετε για συζήτηση με το θέμα που προηγήθηκε και όταν επιχειρηματολογείτε έχετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα από τις συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων είναι έγκυρα όταν κάθε φορά αλλάζει ένας μόνο παράγοντας και οι υπόλοιποι παραμένουν σταθεροί.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Η αντιπαράθεση επιχειρημάτων μπορεί να αποτελέσει για τη διδασκαλία των φυσικών επιστημών ένα πεδίο για την ανάπτυξη πολύτιμων κοινωνικών δεξιοτήτων, όπως για παράδειγμα η ικανότητα αντίληψης μιας κατάστασης από πολλές διαφορετικές οπτικές γωνίες. Αυτό έχει ως απόρροια το παιδί να μαθαίνει να υποστηρίζει την άποψή του με επιχειρήματα ωστόσο όμως να ακούει και την διαφορετική άποψη και να την κρίνει ως ακροατής. Ουσιαστικά το παιδί μαθαίνει να κρίνεται και να κρίνει και να δικαιολογεί τις απόψεις του.

χάρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τα μεταλλαγμένα τρόφιμα - atlaswiki


μια διδακτική πρόταση από την Ελένη Σιδερίδου,
την Κωνσταντίνα Φραγκοπούλου και την Ισμήνη Χατζηγιάννη

More pages