αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την Υπατία την Αλεξανδρινή


παιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή 2 - atlaswiki παιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή 2 - atlaswikiπαιχνίδι ρόλων για την Υπατία την Αλεξανδρινή 2 - atlaswiki


Στη βιογραφία της Υπατίας της Αλεξανδρινής (διαθέσιμη στο δικτυακό τόπο: http://atlaswikigr.wikifoundry.com/page/%CE%A5%CF%80%CE%B1%CF%84%CE%AF%CE%B1+%CE%B7+%CE%91%CE%BB%CE%B5%CE%BE%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CF%81%CE%B9%CE%BD%CE%AE), παρακολουθούμε μια γυναίκα από το χώρο των επιστημών να καταδικάζεται σε θάνατο λόγω των πεποιθήσεών της, σε μια εποχή όπου κυριαρχούσαν προκαταλήψεις και φανατισμός. Η δραστηριότητα που ακολουθεί αναπαριστά μια υποθετική δίκη της συγκεκριμένης επιστημόνισσας.

στόχοι:

  1. Να αντιληφθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες τις συνθήκες της εποχής και να έρθουν σε επαφή με τις προκαταλήψεις που επικρατούσαν.
  2. Να αντιληφθούν την συνεισφορά της συγκεκριμένης επιστημόνισσας στο χώρο των επιστημών.
  3. Να διαπιστώσουν τις συνέπειες της ρατσιστικής και φυλετικής συμπεριφοράς.
  4. Να μπορούν να επιχειρηματολογήσουν για ένα θέμα και να εκφράζουν συγκεκριμένα την άποψη τους.

περιγραφή της δραστηριότητας:

Η δραστηριότητα απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' δημοτικού, δηλαδή σε παιδιά που έχουν αναπτύξει την κριτική τους ικανότητα και είναι σε θέση να τη χρησιμοποιήσουν. Για τις ανάγκες της δραστηριότητας η τάξη χωρίζεται σε δύο ομάδες. Η κάθε ομάδα αποτελείται από παιδιά και των δύο φύλων.
Αφού ο/η εκπαιδευτικός παρουσιάσει το υλικό και δώσει τις πληροφορίες για τη βιογραφία της επιστημόνισσας στους μαθητές και τις μαθήτριές του/της, προτείνει στις ομάδες να συγκεντρώσει η καθεμία επιχειρήματα για την αθώωση και την καταδίκη της Υπατίας αντίστοιχα. Η μία ομάδα θα εκπροσωπεί ανθρώπους του πνεύματος της εποχής που υποστηρίζουν την Υπατία και η άλλη χριστιανούς που την αποδοκιμάζουν. Η επιλογή της ταυτότητας της κάθε ομάδας (συνήγοροι - κατήγοροι) θα γίνει με κλήρωση. Ο/η εκπαιδευτικός προτρέπει τα παιδιά να συλλέξουν στοιχεία για την επιστημόνισσα και από άλλες πηγές. Σκοπός των ομάδων είναι να αναπτύξουν δέκα επιχειρήματα υπέρ ή κατά της καταδίκης της Υπατίας, ανάλογα με την ομάδα στην οποία ανήκουν. Ο/η εκπαιδευτικός τονίζει στα παιδιά ότι θα πρέπει να μπουν στην θέση των ανθρώπων της εποχής και να υποθέσουν τους λόγους συμπεριφοράς των ανθρώπων ανά περίσταση. Στόχος δεν είναι η απόφαση της δίκης, αλλά η ανταλλαγή απόψεων και ο διάλογος. Ο ρόλος του/της δασκάλου/ας είναι να κατευθύνει τη συζήτηση, να επεξηγεί και να παροτρύνει τα παιδιά να συμμετέχουν, χωρίς να ξεχνά όμως ότι η αντιπαράθεση επιχειρημάτων αφορά πρωτίστως τα ίδια.μια διδακτική πρόταση από την Ουρανία Γκάνια

More pages