αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

π
ερίληψη

Μία πολύ σημαντική πλευρά της ρύπανσης του περιβάλλοντος αποτελεί η ατμοσφαιρική ρύπανση, η οποία προκαλείται κυρίως από την εκπομπή ρύπων από τα εργοστάσια και την ολοένα και αυξανόμενη χρήση αυτοκινήτων. Ιδιαίτερα τα τελευταία, σύμφωνα με έρευνες, ευθύνονται για την ασφυκτική ατμόσφαιρα που επικρατεί, ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, προκαλώντας την καταστροφή του περιβάλλοντος καθώς και πολλά αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους. Από τη μία πλευρά, λοιπόν, βρίσκονται όσοι διαπιστώνουν τον κίνδυνο και είναι εναντίον της χρήσης τους και από την άλλη κάποιοι που μοιάζουν να μην αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο ή εσκεμμένα να τον προσπερνούν, βολεμένοι στις ανέσεις που προσφέρει το αμάξι. Γι’ αυτό το λόγο το θέμα της χρήσης αυτοκινήτων και το κατά πόσο αυτά είναι υπεύθυνα για την ρύπανση του αέρα αποτελεί θέμα γύρω από το οποίο αναπτύσσονται έντονες συζητήσεις και αντιπαραθέσεις.
Μία τέτοιου είδους αντιπαράθεση επιχειρημάτων θα μπορούσε να γίνει μέσα στην τάξη, ώστε μέσα από τη συζήτηση και την ανάλυση των υπέρ και των κατά της κάθε άποψης να προβληματιστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες σχετικά με την πολύ σπουδαία διάσταση της περιβαλλοντικής ρύπανσης, την ατμοσφαιρική.


οδηγίες για την διδασκαλία

Στη συγκεκριμένη δραστηριότητα με αφορμή άρθρα από ηλεκτρονικά έντυπα που παρουσιάζουν τη θετική πλευρά των αυτοκινήτων (όπως για παράδειγμα τις διευκολύνσεις που παρέχουν) και κάποιων άλλων που τονίζουν τον αρνητικό ρόλο τους στην ρύπανση του περιβάλλοντος και προτείνουν ως εναλλακτική λύση την ποδηλασία ξεκινά στην τάξη μία συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές.. Υπάρχουν βέβαια και απλοί πολίτες ή δημοσιογράφοι που παίζουν το ρόλο του συντονιστή της αντιπαράθεσης.. Η κάθε μία από τις τρεις ομάδες υποστηρίζει τον ρόλο που της έχει δοθεί, ακόμη κι αν δε συμφωνεί με αυτήν την άποψη.διδακτικό υλικό

Όσον αφορά το διδακτικό υλικό που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί , αυτό είναι ένα φύλλο εργασίας προετοιμασμένο από το δάσκαλο καθώς και εικόνες και κείμενα σχετικά με το θέμα, που παρατίθενται παρακάτω.


Υλικό για τις ομάδες
  • Ποδήλατο vs αυτοκίνητο.
Η πολιτική προώθησης του ποδηλάτου είναι μια ανταγωνιστική πολιτική απέναντι στο αυτοκίνητο διότι του παίρνει χώρο από το δρόμο. Είναι επίσης μια πολιτική που συνδυάζεται με αυτήν της προώθησης του περπατήματος (διαπλάτυνση πεζοδρομίων για τον πεζό και τον ποδηλάτη ) ή της είναι αντίπαλος, όταν η υποδομή του ποδηλάτου συνεπάγεται κινδύνους για τον πεζό.

· Αστική μετακίνηση:
- Σε φυσιολογικές συνθήκες (οι οποίες λιγοστεύουν τελευταία), ένα ποδήλατο σίγουρα κινείται ευκολότερα, οικονομικότερα, οικολογικότερα (ένας προς τέσσερις οι ρύποι) Επίσης, σταθμεύει πολύ ευκολότερα.
Σε όχι καλές περιβαλλοντικές συνθήκες, η κατάσταση μπορεί να αλλάξει.
- Για παράδειγμα, στη βροχή, ο αναβάτης του ποδηλάτου θα αναγκαστεί να “ταλαιπωρηθεί” με τα αδιάβροχα (βάλε-βγάλε), με τα νερά που θα “τρώει” από (όλα) τα οχήματα, όπως και από την μειωμένη ορατότητα (ειδικά το βράδυ). Θα αναγκαστεί να ελαττώσει το ρυθμό και έτσι θα καθυστερήσει αρκετά σε σχέση με τη μετακίνησή του σε “φυσιολογικές συνθήκες”.
Υπεραστική μετακίνηση και ταξίδια (ας πούμε, 100 χιλιομέτρων):
Σε “καλές” συνθήκες, τα αντικειμενικά πλεονεκτήματα του αυτοκινήτου είναι η λιγότερη φασαρία, η (πολύ ευκολότερη) απόλαυση μουσικής, η συνομιλία με πιθανό συνοδηγό, η δυνατότητα κατανάλωσης φαγητού ή ποτού. Επιπλέον, τα αυτοκίνητα έχουν σαφώς μεγαλύτερη αυτονομία, που βοηθάει στην διεκπεραίωση της διαδρομής με λιγότερες στάσεις.
Το αυτοκίνητο υπερέχει ΣΑΦΕΣΤΑΤΑ στην παρεχόμενη ασφάλεια - ιδιαίτερα στα “μικροσυμβάντα” (δηλαδή στο 80% των περιπτώσεων)…
- Τί εννοούμε με τον όρο “ενεργητική ασφάλεια”;
Εννοούμε τη “δυνατότητα” που μας δίνει το όχημα ώστε να ΑΠΟΦΥΓΟΥΜΕ ένα συμβάν.
Παράγοντες (των οχημάτων) που παίζουν ρόλο στην “ενεργητική ασφάλεια”:
-Ευελιξία οχήματος
- Αμεσότητα απόκρισης οχήματος στις εντολές του οδηγού
-Επιτάχυνση
- Επιβράδυνση

Εθνικό σπορ το αυτοκίνητο
Η φθηνή απόκτηση Ι.Χ., σε συνδυασμό με τον παρωχημένο «δακτύλιο» και την απουσία μέτρων και αξιόπιστων δημόσιων μέσων μεταφοράς, εξηγεί την εμμονή του Έλληνα στο τετράτροχό του.
Είναι σχεδόν αδύνατο να υπολογίσει κάποιος με ακρίβεια πότε θα έρθει το λεωφορείο ή το τρόλεϊ για να φτάσει με ακρίβεια στον προορισμό του. Είναι ευκολότερο να αντιμετωπίσει τις άσκοπες χρονοτριβές αγοράζοντας ένα αυτοκίνητο.

Κάπως έτσι το αυτοκίνητο έγινε ένα από τα πιο αγαπημένα «σπορ» του ελληνικού καταναλωτικού κοινού. Η αρχή έγινε με την επιβολή του «δακτυλίου» στο κέντρο της Αθήνας. Όπως συμφωνούν οι περισσότεροι συγκοινωνιολόγοι, το μέτρο αντί να λειτουργήσει αποθαρρυντικά, οδήγησε τους Αθηναίους -δύσκολα τότε- να αγοράσουν ένα δεύτερο αυτοκίνητο. Διαπιστώνοντας την τάση και βοηθούμενες από τα βελτιωμένα χαρακτηριστικά της οικονομίας, οι αντιπροσωπίες και οι εμπορίες κατέβασαν στην αγορά τα πρώτα πακέτα χρηματοδότησης.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, η αγορά των καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων κατέγραψε το πρώτο εννιάμηνο του 2007 αύξηση 5,2% σε σύγκριση με το 2006, φτάνοντας τις 228.290 νέες ταξινομήσεις, ενώ και η αγορά των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων κατέγραψε σημαντική άνοδο κατά 4,5% έναντι της αντίστοιχης περιόδου του 2006, φτάνοντας τις 31.498 ταξινομήσεις. Με λίγα λόγια, 259.788 νέα αυτοκίνητα διοχετεύθηκαν στους ήδη κορεσμένους δρόμους της πρωτεύουσας και της χώρας. Μόνο σε εννέα μήνες.

Η αγορά Ι.Χ.
Την ίδια στιγμή τα ελκυστικά οικονομικά πακέτα έχουν οδηγήσει τις εταιρίες στα όρια της οικονομικής απόδοσης των προγραμμάτων τους. Προγράμματα με 0% προκαταβολή και μέχρι 82 δόσεις υπάρχουν πλέον πάρα πολλά στην αγορά. Η εμμονή του Έλληνα στη μετακίνηση με αυτοκίνητο μπορεί εύκολα να εξηγηθεί. Το αυτοκίνητο και η χρήση του στη χώρα μας είναι φθηνά. Αν εξαιρέσει κανείς την κατηγορία πολυτελείας, τα συμβατικά αυτοκίνητα των μικρομεσαίων κατηγοριών είναι αρκετά προσιτά, ιδιαίτερα σε καθεστώς μακροχρόνιας αποπληρωμής. Τα αυτοκίνητα μέχρι 1.600 κυβικά πωλούνται στην Ελλάδα με τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη.

Ποδηλατόδρομοι
Το ποδήλατο δε ρυπαίνει, δεν καταναλώνει καύσιμα, δε δεσμεύει πολύ χώρο (10 ποδήλατα σταθμεύουν στο χώρο που χρειάζεται ένα Ι.Χ.), δεν απαιτεί ιδιαίτερη επιδεξιότητα, ενώ είναι οικονομικό στην αγορά και συντήρησή του, γυμνάζει, μπορεί να μεταφερθεί εύκόλα με άλλα μέσα μεταφοράς (π.χ. τραμ), είναι συμβατό με πεζόδρομους και για μέσες διαδρομές μέσα στην πόλη είναι γρηγορότερο κι από το αυτοκίνητο. Ακόμη, η μορφολογία της πόλης επιτρέπει την πρόσβαση με ποδήλατο στις περισσότερες περιοχές (σε δύσκόλες περιοχές η πρόσβαση μπορεί να γίνει με ποδήλατο ταχυτήτων) ενώ οι καιρικές συνθήκες επιτρέπουν τη χρήση του τις περισσότερες ημέρες του έτους. Για όλους αυτούς τους λόγους το ποδήλατο είναι ίσως το ιδανικότερο ατομικό μέσο για την πόλη και σίγουρα το μόνο μέσο που επιτρέπει τη γενικευμένη χρήση του μέχρι την αναλογία ένα ποδήλατο ανά κάτοικο.
Παρ’ όλ’ αυτά το ποδήλατο είναι παραγκωνισμένο και, ενώ πολλοί κάτοικοι το διαθέτουν, λίγοι το χρησιμοποιούν για την καθημερινή τους μετακίνηση. Ο βασικός λόγος είναι η έλλειψη ασφάλειας, λόγω της χρήσης των ίδιων δρόμων με το αυτοκίνητο. Είναι λοιπόν αναγκαία η δημιουργία εκτεταμένου δικτύου ποδηλατοδρόμων. Σκοπός είναι αρχικά να δοθεί η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν το ποδήλατο όσοι ήδη το επιθυμούν, αλλά το αποφεύγουν για λόγους ασφάλειας και στη συνέχεια να επεκταθεί η χρήση του. Προτείνεται ακόμη η αγορά από το Δήμο ποδηλάτων και η δημιουργία σταθμών ενοικίασής τους.
Η διεθνής εμπειρία έχει αποδείξει ότι η απορρόφηση και ενός μικρού ποσοστού των μετακινήσεων (της τάξης του 5%) από την ποδηλατοκίνηση έχει σημαντικά αποτελέσματα στην καλύτερη και γρηγορότερη μετακίνηση των υπόλοιπων οχημάτων καθώς και στην ελάττωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και της ενεργειακής κατανάλωσης. Ακόμη, η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων είναι ιδιαίτερα οικονομική (1 km αστικού αυτοκινητόδρομου στοιχίζει όσο 170 km ποδηλατοδρόμου).

«Για εμάς, το ίχνος μιας ροδιάς στο δάπεδο, δεν είναι βρωμιά. Αντιπροσωπεύει την ελάχιστη παρενέργεια, ενός μεταφορικού μέσου που δε λερώνει, δε ρυπαίνει, δε θορυβεί.

Ποδήλατο: ένα υγιεινό, φθηνό, οικολογικό μέσο γρήγορης μετακίνησης

Το ποδήλατο είναι ένα καθαρό και υγιεινό μέσο μεταφοράς, αποτελεί μία γρήγορη και οικονομική λύση για το κυκλοφοριακό, μηδενίζει τη ρύπανση, γυμνάζει τον οργανισμό και βοηθά στην καταπολέμηση του άγχους. Γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια υπάρχει και στην Ελλάδα μια διάθεση στροφής των πολιτών προς το ποδήλατο.

Σερφάροντας στα κύματα της οικολογίας: Πόλεις Χωρίς Αυτοκίνητα
1/08/2006
Στις 22 Σεπτεμβρίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα Πόλεων Χωρίς Αυτοκίνητα. Συνήθως καμιά πόλη στην Ελλάδα δεν παίρνει σοβαρές πρωτοβουλίες τη συγκεκριμένη ημέρα, αντίθετα με άλλες ευρωπαϊκές πόλεις, όπου η ημέρα θεωρείται ως ευκαιρία για προβληματισμό, νέες προτάσεις και νέα μέτρα. Στα καθ’ ημάς, η τυραννία του αυτοκινήτου καταδυναστεύει τις πόλεις και τους ελεύθερους χώρους.

Η ποδηλασία σώζει ζωές

Σύμφωνα με μία επιστημονική έρευνα η ποδηλασία μπορεί να περιορίσει τον κίνδυνο που διατρέχουν οι γυναίκες να προσβληθούν από τον καρκίνο του μαστού κατά το ένα τρίτο.
Τρεις ώρες ποδηλασίας την εβδομάδα αρκούν για να περιοριστεί κατά 34% αυτός ο κίνδυνος, όπως κατέληξαν Γερμανοί επιστήμονες που διαπίστωσαν τα ευεργητικά αποτελέσματα αυτής της άσκησης.
Στην έρευνα συμμετείχαν 400 γυναίκες κάτω των 45 ετών, οι οποίες βρίσκονταν στο στάδιο προ της εμμηνόπαυσης και είχαν ήδη προσβληθεί από τον καρκίνο του μαστού, καθώς και 800 υγιείς γυαναίκες.
Τα ερωτήματα που τους τέθηκαν ήταν τι είδους άσκηση είχαν κάνει κατά τις ηλικίες 12-19 ετών και 20-30 ετών και κατά πόσο ήταν εντατική αυτή η γυμναστική.
Οι ερευνητές από το γερμανικό Αντικαρκινικό Κέντρο της Χαϊδελβέργης, των οποίων τα συμπεράσματα δημοσιεύθηκαν στην Αμερικανική Εφημερίδα Επιδημολογίας, λένε: «Ο κίνδυνος περιοριζόταν όσο αυξανόταν η δραστηριότητα της ποδηλασίας. Ίσως η ποδηλασία ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα».
Άλλοι επιστήμονες, όμως, όπως η Κλερ Στίβενσον από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ υποστηρίζει ότι η ποδηλασία οφελεί την υγεία όπως και κάθε άλλη σωματική άσκηση.

Το άρθρο που ακολουθεί θα αξιοποιηθεί από την ομάδα των δημοσιογράφων και των πολιτών, προκειμένου να συμβιβαστούν οι δύο ομάδες που αντιπαρατίθενται.

Οικολογική συνείδηση στην πράξη Υπάρχουν λίγοι άνθρωποι που θα θυσίαζαν την άνεσή τους "για το καλό του κόσμου". Ελάχιστοι θα σκέφτονταν ότι είναι καλύτερο να αφήσει κανείς το πολυτελές η σπορ αυτοκίνητό του στο γκαράζ και να κινηθεί με κάτι πιο φιλικό στο περιβάλλον για να κληρονομήσουν τα παιδιά μας έναν καθαρότερο κόσμο.
Ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης είναι ένας από αυτούς! Άφησε την υπουργική λιμουζίνα στο γκαράζ και μετακινείται με ένα υβριδικό Toyota Prius.Υπάρχει κάποιος πλέον κατάλληλος να μας το παρουσιάσει;
Ρωτάμε το υπουργό πως αποφάσισε να "θυσιάσει" τη λιμουζίνα του για ένα υβριδικό. "Υλοποιούμε μια σειρά μέτρων" απαντά "που αφορούν στην ανακύκλωση υλικών, την περιβαλλοντική εκπαίδευση, την οικολογική διαχείριση συστημάτων ενέργειας, τη χρήση οικολογικών υλικών, και την ευαισθητοποίηση των πολιτών σε θέματα προστασίας του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος. Το υβριδικό αυτοκίνητο είναι μία από τις επιλογές μας για «οικολογικές» μετακινήσεις, για εξοικονόμηση υγρών καυσίμων (και άρα μείωση δαπανών), για περιορισμό των ρύπων μέσα στην πόλη, για την προώθηση της οικολογικής συνείδησης των πολιτών που ζουν σε αστικά κέντρα".
"Το υβριδικό αυτοκίνητο δε ρυπαίνει το αστικό περιβάλλον καθώς μέσα στην πόλη, στο ξεκίνημά του λειτουργεί αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια μέσω μπαταριών, οι οποίες φορτίζουν στη διάρκεια του φρεναρίσματος. Έτσι, μειώνεται στο ελάχιστο η κατανάλωση υγρών καυσίμων".
Ποιο είναι όμως το μεγάλο του ατού; "Δε χρειάζεται ποτέ φόρτιση μπαταριών. Δε ρυπαίνει το αστικό περιβάλλον αφού όπως είναι γνωστό οι μεγαλύτερες εκπομπές καυσαερίων γίνονται κατά τις συχνές στάσεις. Έτσι, μειώνεται στο ελάχιστο η κατανάλωση υγρών καυσίμων άρα και τα λειτουργικά έξοδα".


φύλλο εργασίας


Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται πάνω στο θρανίο σας.

Πάνω στον κάθε φάκελο είναι γραμμένη μία από τις ακόλουθες τρεις φράσεις:
Υπέρμαχοι της χρήσης αυτοκινήτων
Υπέρμαχοι του περιορισμού χρήσης των αυτοκινήτων και της στροφής στην ποδηλασία
Δημοσιογράφοι, που προτείνουν μία συμβιβαστική λύση, τα υβριδικά αυτοκίνητα.

Αν η φράση που είναι γραμμένη στο φάκελο σας είναι <υπέρμαχοι της χρήσης αυτοκινήτων> , τότε εκπροσωπείτε μία ομάδα πολιτών που πιστεύουν ότι τα αυτοκίνητα αποτελούν ένα σημαντικό μέσο μεταφοράς, ιδιαίτερα τα καινούρια μοντέλα, τα οποία παράγουν λιγότερους ρύπους και είστε υπέρ της χρήσης τους.. Μελετήστε προσεκτικά τα κείμενα που σας δίνονται και συζητήστε μεταξύ σας όλα τα μέλη της ομάδας σας, ώστε να καταλήξετε στο ποια είναι τα επιχειρήματα για τη λειτουργία εργοστασίων. Ακόμη, ετοιμάστε ένα κείμενο όπου καταγράφονται οι απόψεις σας, τις οποίες θα μπορείτε να εκφράσετε δημόσια και να είστε έτοιμοι να δεχτείτε τις ερωτήσεις αυτών που είναι εναντίον των αυτοκινήτων για περιβαλλοντικούς λόγους ή τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων.
Αν έχετε τον φάκελο με τη φράση <υπέρμαχοι της ποδηλασίας>, εκπροσωπείτε μία μερίδα πολιτών, οι οποίοι θεωρούν ότι το ποδήλατο πέρα από ένας αξιόλογος τρόπος άσκησης είναι και ένα μέσο που δεν ασκεί καμία αρνητική επίδραση στο οικολογικό σύστημα. Μελετήστε με προσοχή το υλικό που σας δίνεται, ώστε να είστε σε θέση να προβάλετε τα επιχειρήματα της άποψης που στηρίζετε. Επίσης, να δημιουργήσετε ένα κείμενο στο οποίο θα παρουσιάζετε τα επιχειρήματα σας δημόσια και τέλος να προετοιμαστείτε για ερωτήσεις που τυχόν θα δεχτείτε από τους υπέρμαχους χρήσης των αυτοκινήτων ή από τους δημοσιογράφους.
Αν ο φάκελος σας γράφει δημοσιογράφοι, τότε είστε η ομάδα των πολιτών που συμμετέχει στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων μεταξύ μίας μερίδας πολιτών που υποστηρίζει τα αυτοκίνητα και μίας δεύτερης ομάδας πολιτών που είναι υπέρ της ποδηλασίας. Διαβάστε με προσοχή το υλικό που σας έχει δοθεί και προσπαθήστε να βρείτε επιχειρήματα και μειονεκτήματα για την κάθε μία από τις δύο απόψεις που παρουσιάζονται. Τέλος, σκεφτείτε ερωτήσεις τις οποίες θα απευθύνετε σε κάθε ομάδα.

Να θυμάστε ότι ζητούμενο δεν είναι να ακουστεί μόνο η δική σας άποψη, αλλά να ακούσετε προσεκτικά όλες τις απόψεις που εκφράζονται, ακόμη κι αν δεν συμφωνείτε με αυτές.

Χρονική διάρκεια:
Η αφιέρωση δύο διδακτικών ωρών, μίας για την προετοιμασία των μαθητών και μίας για τη συζήτηση θα ήταν επαρκείς για την ανάδειξη των σημαντικών σημείων του θέματος.


στάσεις και δεξιότητες

Έτσι, μέσα από αυτή τη δραστηριότητα τα παιδιά προβληματίζονται και συζητούν σχετικά με ένα σοβαρό περιβαλλοντικό θέμα(ρύπανση) που έχει σαφώς αντίκτυπο στην κοινωνία μας, αφού απειλείται η συνέχιση της ζωής του πλανήτη μας, άρα και της δικής μας. Ταυτόχρονα, μέσα από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων οι μαθητές και οι μαθήτριες εκπαιδεύονται στη συζήτηση και την επιχειρηματολογία, μαθαίνοντας να ακούν όλες τις απόψεις, έστω κι αν διαφωνούν, σχηματίζοντας με αυτόν τον τρόπο μία σφαιρική αντίληψη για το θέμα. Ειδικότερα η τελευταία δεξιότητα που καλλιεργείται αποτελεί σημαντικό χαρακτηριστικό του προφίλ του σύγχρονου δημοκρατικού πολίτη που ξέρει να συζητά επιχειρηματολογώντας και ακούγοντας.


χάρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την ατμοσφαιρική ρύπανση - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από
την Κανέλλου Μαρία
και τον Γρηγορόπουλο Κωνσταντίνο

More pages