αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki
περιγραφή δραστηριότητας

σε αυτήν την περίπτωση εφαρμογής μοιράζονται στην τάξη άρθρα από εφημερίδες, εκ των οποίων άλλα έχουν ως θέμα τους τη συμμετοχή των γυναικών στα πολεμικά αεροσκάφη και στο στρατό και άλλα εκθέτουν επιχειρήματα για τη μη συμμετοχή τους. Η τάξη χωρίζεται σε δύο ομάδες: τους υπέρμαχους της άποψης ότι οι γυναίκες είναι ικανές να αποτελούν μέρος του ελληνικού στρατού και τους υπέρμαχους της άποψης ότι ο στρατός είναι ένα «καθαρά» ανδροκρατούμενο μέρος. Έτσι εμπλέκονται σε ένα «παιχνίδι ρόλων» μέσα από τη συζήτηση και την αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Τέλος εκτός από τα άρθρα-κείμενα που δίνονται καθώς επίσης και το φύλλο εργασίας, δίνεται παρακάτω κι ένας αντιπροσωπευτικός χάρτης εννοιών.
διδακτικό υλικό

φύλλο εργασίας για την κάθε ομάδα
1. Επιλέξτε έναν από τους δυο φακέλους που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.
2. Στο φάκελο σας βρήκατε μία από τις ακόλουθες λέξεις ή φράσεις:
· Υπέρμαχοι της άποψης ότι οι γυναίκες είναι ικανές να αποτελούν μέρος του ελληνικού στρατού και ειδικότερα να είναι πιλότοι των μαχητικών μας αεροσκαφών
· Υπέρμαχοι της άποψης ότι ο στρατός και η αεροπορία είναι ένα «καθαρά» ανδροκρατούμενο μέρος.
3α. Εάν ο φάκελος σας γράφει « υπέρμαχοι της άποψης ότι οι γυναίκες είναι ικανές να αποτελούν μέρος του ελληνικού στρατού και ειδικότερα να είναι πιλότοι των μαχητικών μας αεροσκαφών», τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει ότι οι γυναίκες είναι ικανές να αποτελούν μέρος του ελληνικού στρατού μας και μπορούν να γίνουν πιλότοι των αεροσκαφών μας. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα υπέρ της άποψης του να είναι ικανές οι γυναίκες να αποτελούν μέρος του ελληνικού στρατού και σε αυτά κατά της άποψης ότι ο στρατός και η αεροπορία είναι ένα «καθαρά» ανδροκρατούμενο μέρος. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από τους υπέρμαχους της αντίθετης άποψης.

3β. Εάν ο φάκελος σας γράφει « υπέρμαχοι της άποψης ότι ο στρατός και η αεροπορία είναι ένα «καθαρά» ανδροκρατούμενο μέρος», τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που ισχυρίζεται ότι ο στρατός είναι ένα «καθαρά» ανδροκρατούμενο μέρος. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα κατά της άποψης του ότι οι γυναίκες είναι ικανές να συμμετέχουν στο στρατό και ιδιαίτερα στην αεροπορία ως πιλότοι. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από τους υπέρμαχους της αντίθετης άποψης.
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki
σχετικά άρθρα
φάκελος Α': Υπέρμαχοι της άποψης ότι οι γυναίκες είναι ικανές να αποτελούν μέρος του ελληνικού στρατού και ειδικότερα να είναι πιλότοι των μαχητικών μας αεροσκαφών
  • άρθρο 1
Μια Ρωσίδα πιλότος για να σώσει τα ελληνικά δάση
Τα 13 «σπασίμπα» του Βύρωνα Πολύδωρα

Δευτέρα, 30.07.07
«Χαρούμενη και πολύ περήφανη που συμμετέχει σε μια τόσο σπουδαία αποστολή» δήλωσε στον ΕΤ η Αικατερίνα Ορεζνίκοβα, η πρώτη γυναίκα - πιλότος που θα συμμετάσχει σε επιχείρηση δασοπυρόσβεσης στην Ελλάδα.
Η Ρωσίδα χειρίστρια ελικοπτέρου είναι 36 χρόνων, είναι παντρεμένη επίσης με πιλότο, μητέρα ενός 8χρονου κοριτσιού, πετάει δε με ελικόπτερα ΜΙ 8 από το 1992 έχοντας ήδη συμπληρώσει 2.700 ώρες πτήσης.
«Πώς νιώθει μια γυναίκα στους αιθέρες;», την ρωτήσαμε. «Πολύ όμορφα», ήταν η σύντομη απάντησή της στις λίγες κουβέντες που ανταλλάξαμε λίγα λεπτά μετά την προσγείωσή της στις 9.30 το βράδυ στην Ελευσίνα.
Τρεις ώρες νωρίτερα ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επεφύλασσε δεκατρία «σπασίμπα» για ισάριθμους Ρώσους πιλότους και τεχνικούς, εξέφραζε την ατυχή άποψη ότι οι Έλληνες πολίτες συγχαίρουν για τα αποτελέσματά της την Πυροσβεστική και άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αντικατάσταση των παλαιάς γενιάς Καναντέρ.
Κατά την υποδοχή των Ρώσων, ο κ. Πολύδωρας επιβεβαίωσε ότι είχε ξαναζητήσει χωρίς αποτέλεσμα το συγκεκριμένο αεροσκάφος πριν από τις πυρκαγιές της Πάρνηθας, βρήκε την ευκαιρία να εξάρει την πρωθυπουργική μεσολάβηση για την παραχώρηση του Beryef («το τηλεφώνημα Καραμανλή» συνέβαλε για να μας τα δώσουν), αλλά δεν αποκάλυψε το ύψος του μισθώματος για το σύνολο των ρωσικών εναέριων μέσων.
Σε ερώτηση αν επίκειται αντικατάσταση των παλαιάς γενιάς Καναντέρ (CL215) ο υπουργός απάντησε ότι αναμένει κάποιες τεχνικές εισηγήσεις. Ωστόσο, ακόμη και ο καλύτερος φίλος του θα έβρισκε υπερβολική έως ατυχή τη γενικότερη εκτίμησή του για τα αποτελέσματα της φετινής αντιμετώπισης των πυρκαγιών: «Φέραμε κάποια αποτελέσματα για τα οποία, δόξα τω Θεώ, λαμβάνουμε συγχαρητήρια από τους πολίτες».
Λίγο πριν ο κ. Πολύδωρας, συνοδευόμενος από τον αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Ανδρέα Κόη και τον αρχηγό της Πολεμικής Αεροπορίας αντιπτέραρχο Γιάγκο, φορώντας λευκό πουκάμισο και μπεζ παντελόνι, χαιρέτησε ένα ένα τα 13 μέλη του πληρώματος του ρωσικού αεροσκάφους, τους ευχαρίστησε με 13 «σπασίμπα» και ξεναγήθηκε από τον επικεφαλής του ρωσικού κλιμακίου στο εσωτερικό του αεροσκάφους προτρέποντας μάλιστα τον Ρώσο επικεφαλής να κάνει ό,τι μπορεί για την κατάσβεση των πυρκαγιών…
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki
  • άρθρο 2
Αθανασία Τερζοπούλου. Το κορίτσι των F16
Αιθέρια ύπαρξη στη κυριολεξία… Ο λόγος για την Αθανασία Μαρία Τερζοπούλου η οποία μόλις στη ηλικία των είκοσι ενός ετών, υπήρξε η πρώτη γυναίκα πιλότος της Πολεμικής μας Αεροπορίας. Εν μέσω χιονιού και ομίχλης το @ συνάντησε την εικοσιτριάχρονη σήμερα ελεγκτή αεράμυνας στο στρατόπεδο του Τατοΐου και μίλησε μαζί της για Τ6Α, αεριωθούμενα Τ2Ε, F16, τις δυσκολίες του επαγγέλματος και πολλά άλλα.
Από τις πρώτες γυναίκες που απαρνήθηκαν τα άνετα γραφεία των αξιωματικών για χάρη του Λόκχιντ Μάρτιν F-16 C Block, η Αθανασία Μαρία άφησε τον Σεπτέμβρη του 2003 τη Σχολή Τεχνικών Υπαξιωματικών (ΣΤΥΑ) όπου είχε περάσει για να κάνει το όνειρό της πραγματικότητα. Έδωσε εξετάσεις στη Σχολή Ικάρων, πέτυχε και από τότε επιδόθηκε στις, αποκαλούμενες με στρατιωτικό όρο, solo πτήσεις στον ελληνικό ουρανό. Στην πρώτη της solo πτήση στο Τατόι το 2004, ενώπιον του υφυπουργού Άμυνας, είχε δηλώσει πως πετώντας μπορεί να ανασάνει φως, ουρανό και ελευθερία. Σήμερα, τεταρτοετής πλέον στη Σχολή Ικάρων και με το αξίωμα του ελεγκτή αεράμυνας μίλησε στο @ για την παρουσία της στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις.

@: Πώς προέκυψε η ιδέα να μπεις στη Πολεμική Αεροπορία;
Α.Μ.Τ.: Ήθελα από μικρή να μπω στο στρατό και από παιδί είχα μια τάση προς την Αεροπορία. Απλά μου άρεσαν τα αεροπλάνα και μεγαλώνοντας, μαθαίνοντας αναλυτικά για την Αεροπορία μέσω του μαθήματος Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού και βέβαια από προσωπική μου θέληση, έψαξα, έμαθα και αποφάσισα πως η Αεροπορία ήταν για μένα.
@: Ήταν όνειρο ζωής, δηλαδή.
Α.Μ.Τ.: Ακριβώς! Το ήθελα από μικρό παιδί. Είχα έναν ξάδερφο στο στρατό και αυτός ήταν που με παρακίνησε αρχικά στην όλη σκέψη του στρατού.

@: Πώς αντέδρασαν οι γονείς σου στην ιδέα να είσαι πιλότος πολεμικού αεροσκάφους;
Α.Μ.Τ.: Δεν ήταν ούτε αρνητικοί, ούτε θετικοί. Απλά μου είπαν: «Ακολούθησε ό,τι θέλεις εσύ κι εμείς θα σε στηρίξουμε». Τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο.

@: Που εκπαιδεύτηκες;
Α.Μ.Τ.: Στο πρώτο έτος οι πτήσεις γίνονται εδώ, στο Τατόι και μετά στο δεύτερο έτος πάμε στη Καλαμάτα. Στη συνέχεια τα ακαδημαϊκά μαθήματα γίνονται πάλι στο Τατόι, για κάποια χρονική περίοδο οι πτήσεις στην Καλαμάτα, και μετά επιστρέφουμε και συνεχίζουμε τη στρατιωτική εκπαίδευση εδώ. Τώρα είμαι στο τέταρτο έτος στη Σχολή Ικάρων, οπότε στη πλειοψηφία τους τα μαθήματα γίνονται όλα εδώ, στο στρατόπεδο του Τατοΐου.

@: Πιστεύεις ότι είναι δύσκολο για μια γυναίκα να είναι στις Ένοπλες Δυνάμεις και μάλιστα πιλότος πολεμικού αεροσκάφους;
Α.Μ.Τ.: Βασικά δεν νομίζω ότι είναι θέμα αν είσαι γυναίκα ή άντρας. Πρέπει να το θέλεις, να το αγαπάς όποιου φύλου κι αν είσαι. Ίσως οι γυναίκες να έχουμε μια μικρή ιδιαιτερότητα επειδή είμαστε μειοψηφία. Πιστεύω όμως ότι είναι καθαρά θέμα χαρακτήρα. Πρέπει να αποδείξεις στους άλλους ότι κι εσύ παρά το γεγονός ότι είσαι γυναίκα μπορείς να κάνεις ό,τι κάνουν και οι υπόλοιποι. Πρέπει να αποδείξεις ότι αξίζεις να είσαι εδώ.

@: Πώς σε αντιμετωπίζουν οι ανώτεροί σου; Θα προτιμήσουν έναν άντρα για να φέρει σε πέρας μια αποστολή επειδή κρίνουν ότι ως γυναίκα δεν θα αντεπεξέλθεις;
Α.Μ.Τ.: Δεν έχει φανεί κάτι τέτοιο από τους ανωτέρους μου. Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Απλά σου αναθέτουν κάποιες υποχρεώσεις-εργασίες ανάλογα με τη θέση σου, τις οποίες είσαι υποχρεωμένος να κάνεις. Από ‘κει και πέρα είναι θέμα ικανοτήτων και όχι θέμα φύλου. Όσον αφορά τους ανώτερους τουλάχιστον.

@: Ενώ οι άντρες συνάδελφοι- συμμαθητές σου σε αντιμετωπίζουν διαφορετικά;
Α.Μ.Τ.: Όπως και να το κάνεις, πρέπει να τους αποδείξεις ότι αξίζεις. Ότι αξίζεις να είσαι μια από αυτούς. Από τη στιγμή που το καταφέρεις δεν υπάρχει θέμα διαχωρισμού. Είναι καθαρά και μόνο θέμα ικανοτήτων. Όποιος είναι καλύτερος και ικανότερος αυτός θα επιλεγεί. Είτε αυτός είναι άντρας, είτε είναι γυναίκα.

@: Περιέγραψέ μου ένα τυπικό εικοσιτετράωρό σου.
Α.Μ.Τ.: Ξυπνάμε στις έξι. Κάνουμε πρωινή γυμναστική, ακολουθεί το προσκλητήριο στους θαλάμους και μετά παίρνουμε πρωινό. Στη συνέχεια παρακολουθούμε τα ακαδημαϊκά μαθήματα, έχουμε την αθλητική εκπαίδευση και μετά ώρα για μελέτη. Το απόγευμα έχουμε τη στρατιωτική εκπαίδευση και μετά βραδινό προσκλητήριο, κάποια ελεύθερη ώρα και ύπνος. Απ’ ότι καταλαβαίνεις έχουμε πλήρες ωράριο! Ωστόσο, αν κάποιος το επιθυμεί, μπορεί να πάρει μια επιπλέον ώρα το βράδυ, την οποία παίρνουμε μετά από άδεια, για μελέτη. Έτσι, όποιος θέλει μπορεί να πάει στα διδακτήρια και να μελετήσει παραπάνω.

@: Είναι αλήθεια ότι ως γυναίκες διαθέτετε περιορισμένη πρόσβαση στην υπηρεσία ελέγχου μάχης, σε συγκεκριμένους τύπους αεροσκαφών και αποστολές των Ειδικών Δυνάμεων;
Α.Μ.Τ.: Όχι, κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τουλάχιστον όσο γνωρίζω εγώ από τα δύο χρόνια που ήμουν πιλότος.

@: Υπάρχει κάτι χαρακτηριστικό που θυμάσαι από τις ώρες μέσα στο πολεμικό αεροσκάφος; Κάποια ιδιαίτερη στιγμή που έχει μείνει στο μυαλό σου;
Α.Μ.Τ.: Βέβαια και υπάρχει. Αλλά δεν είναι μία. Είναι πάρα πολλές οι ενδιαφέρουσες στιγμές που θυμάμαι και πάνω στο αεροπλάνο και κάτω στο χώρο εκπαίδευσης. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια γιατί για μένα ήταν όλες ιδιαίτερες.

@: Είναι άλλη αίσθηση, πάντως, να πετάς με πολεμικό αεροσκάφος.
Α.Μ.Τ.: Σίγουρα είναι κάτι διαφορετικό. Εμένα, ωστόσο, δεν μου φαίνεται ως κάτι περίεργο. Στους άλλους φαίνεται… Πάντως είναι μια εμπειρία που δεν τη ζουν όλοι.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki@: Υπήρξε κάποια στιγμή που φοβήθηκες μέσα στο αεροσκάφος;
Α.Μ.Τ.: Είναι έτσι το πρόγραμμα και η ετοιμότητα που πρέπει να έχεις που δεν σου αφήνει το περιθώριο να αισθανθείς φόβο ή άγχος. Πρέπει να έχεις το μυαλό σου εκεί. Ό,τι και να γίνει προσπαθείς απλά να κάνεις το πρόγραμμα της ημέρας.

@: Πως βλέπεις τις τουρκικές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο;
Α.Μ.Τ.: Η θέση μου δεν είναι κατάλληλη για να κρίνω κάτι τέτοιο. Είμαι ακόμα πολύ μικρή στην ιεραρχία και τα δεδομένα που έχω είναι ελάχιστα. Φαντάζομαι πως κάποιος ανώτερός μου θα μπορούσε να κρίνει το θέμα καλύτερα από εμένα.

@: Δεν μπορεί να μην έχεις κάποια άποψη πάνω στο θέμα. Δεν έχεις κληθεί ποτέ να συμμετάσχεις σε ανάλογες επιχειρήσεις;
Α.Μ.Τ.: Όχι, όχι. Αυτή είναι αρμοδιότητα των επαγγελματιών πιλότων. Όσο βρισκόμαστε στη φάση της εκπαίδευσης μέσα στη Σχολή οι πτήσεις που κάνουμε είναι καθαρά εκπαιδευτικές. Δεν εμπλεκόμαστε καθόλου στα θέματα άμυνας.

@: Στις Ένοπλες Δυνάμεις των Η.Π.Α. συμμετέχουν ενεργά ως επαγγελματίες πάνω από διακόσιες χιλιάδες γυναίκες. Πιστεύεις ότι μπορεί να συμβεί αυτό και στην Ελλάδα μελλοντικά;
Α.Μ.Τ.: Μα ήδη είναι αρκετές οι γυναίκες στην Αεροπορία.

@: Ναι, αλλά ως επαγγελματίες;
Α.Μ.Τ.: Η αλήθεια είναι ότι ο καιρός που οι γυναίκες έχουν αρχίσει να επιλέγουν να μπουν σε στρατιωτικές σχολές είναι λίγος. Οπότε, ακόμα δεν υπάρχουν αυτό που λέμε επαγγελματίες πιλότοι γυναίκες. Όσο όμως περνούν τα χρόνια ανεβαίνει και ο βαθμός τους, οπότε περιμένουμε κάποια στιγμή να φτάσουν κι αυτές ιεραρχικά στις ανώτερες βαθμίδες. Είναι καθαρά θέμα χρόνου... δεν τίθεται θέμα θέσης ή φύλου.

@: Θεωρείς ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια τάση των νέων κοριτσιών προς τα στρατιωτικά επαγγέλματα;
Α.Μ.Τ: Τώρα περισσότερο από παλαιότερα αλλά η προσωπική μου άποψη, χωρίς να θέλω να τη γενικεύσω, είναι ότι θα ήταν καλό να μπαίνουν στην Αεροπορία μόνο όσες το θέλουν πραγματικά και όσες μπορούν να αντεπεξέλθουν. Έχω δει πολλές κοπέλες που ήταν αρχικά ενθουσιασμένες όμως τελικά τα παράτησαν. Το θέμα είναι να μην προσπαθούν να αλλάξουν στοιχεία του στρατού μέσω των δικών τους ιδιαιτεροτήτων. Πρέπει απλά να το αγαπάνε. Μόνο αυτές μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω.

@: Όταν δεν είσαι στο στρατόπεδο πώς περνάς τις ελεύθερες ώρες σου; Τι σου αρέσει να κάνεις;
Α.Μ.Τ.: Εννοείς τα Σαββατοκύριακα που είμαι ελεύθερη;

@: Μόνο τα Σαββατοκύριακα είσαι ελεύθερη να βγαίνεις εκτός στρατοπέδου;
Α.Μ.Τ.: Κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Κάποιο ποσοστό Ικάρων μπορεί να βγαίνει και τις Τετάρτες από το απόγευμα μέχρι το βράδυ αλλά αυτό δεν ισχύει πάντα. Τώρα, όταν βγαίνω κάνω ό,τι κάνει ένας κλασικός φοιτητής φαντάζομαι… Για καφέ, clubbing, θέατρο και διάφορα άλλα ανάλογα με τις δραστηριότητες που μου αρέσουν. Πέρσι για παράδειγμα, έκανα ιστιοπλοΐα. Δεν διαφέρουμε σε κάτι από τους υπόλοιπους φοιτητές. Ό,τι κάνετε εσείς το κάνουμε κι εμείς, απλά εμείς το κάνουμε σε πιο περιορισμένο χρονικό διάστημα.

@: Το 2004 σε βράβευσαν ως μια από τις πιο δυναμικές γυναίκες της Ελλάδας. Πως ένιωσες με αυτή τη τιμητική διάκριση; Ήταν μια ανταμοιβή για 'σένα;
Α.Μ.Τ.: Αν σου πω ότι δεν αισθάνθηκα τίποτα…. Αυτό ισχύει. Δεν αισθάνθηκα απολύτως τίποτα. Αντιθέτως, γέλασα γιατί το θεώρησα πολύ χαζό να βραβεύουν εμένα τη στιγμή που υπάρχουν άνθρωποι που έχουν κάνει πολύ πιο σημαντικά πράγματα.

@: Δεν θεωρείς ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι είσαι η πρώτη Ελληνίδα που πέταξες με πολεμικό αεροσκάφος;
Α.Μ.Τ.: Για μένα όχι. Μπορεί για τον υπόλοιπο κόσμο να είναι κάτι το ιδιαίτερο και το πρωτόγνωρο αλλά για ‘μένα είναι η καθημερινότητά μου. Απλά νομίζω ότι ο λόγος που με βράβευσαν τότε ήταν το θέμα «γυναίκα και πτήση» που τους κέντρισε το ενδιαφέρον. Υπάρχουν κι άλλοι που πετάνε, όπως υπάρχουν κι άλλοι που είναι εξίσου ικανοί με μένα όμως δεν τους δίνεται η ευκαιρία να πετάξουν. Γι’ αυτό το θεώρησα πολύ χαζό να μου κάνουν αυτή τη τιμητική διάκριση.

@: Τώρα έχεις αλλάξει αξίωμα, νομίζω.
Α.Μ.Τ.: Ναι, είμαι ελεγκτής αεράμυνας.

@: Και τι ακριβώς κάνεις;
Α.Μ.Τ.: Ο ελεγκτής αεράμυνας έχει διάφορες εξειδικεύσεις. Βρίσκεται πάνω στα ραντάρ και παρακολουθεί τον εναέριο χώρο. Ελέγχει ποια αεροπλάνα πετάνε, αν γίνονται κάποιες παραβιάσεις από γείτονες χώρες και άλλα αεροσκάφη. Γενικά, ο ελεγκτής έχει την οπτική εικόνα όλης της Ελλάδας· του «τι πετάει»! Μια αρμοδιότητα είναι αυτή. Επιπλέον, είναι αυτός ο οποίος κατευθύνει τον ιπτάμενο… Πως θα προσγειωθεί, πως θα κινηθεί γενικότερα στον αέρα. Η τρίτη εξειδίκευση έχει σχέση με την ασφάλεια, δηλαδή με τα οπλικά συστήματα, τους πυραύλους και όλα τα παρεμφερή. Από ‘κει και πέρα επιλέγουμε μία από αυτές τις εξειδικεύσεις και με αυτή ασχολούμαστε.

@: Δηλαδή, έχεις αυξημένες αρμοδιότητες και μεγάλη ευθύνη.
Α.Μ.Τ.: Ναι, είναι αρκετά σημαντικό κομμάτι στην Αεροπορία. Ουσιαστικά είμαι συνεργάτης του ιπτάμενου. Ιπτάμενος και ελεγκτής αεράμυνας είναι το δίδυμο που φέρνει σε πέρας μια οποιαδήποτε αποστολή.

@: Προτιμάς το αξίωμα που έχεις τώρα ή αυτό του πιλότου; Έχεις περάσει και από τα δύο.
Α.Μ.Τ.: Δεν μπορώ να τα συγκρίνω. Το κάθε ένα είναι στον τομέα του αλλά ο στόχος είναι ίδιος. Άλλωστε, όπως σου είπα, ελεγκτής και πιλότος είναι ένα.

@: Για ποιο λόγο δεν συνέχισες ως πιλότος; Ήταν δική σου επιλογή;
Α.Μ.Τ.: Όχι. Υπάρχουν διάφορες ασφαλιστικές δικλείδες και καταστάσεις για τις οποίες σταματάει κάποιος Ίκαρος τις πτήσεις. Είτε από θέμα υγείας, είτε από κάποια πτητικά λάθη που μπορεί να κάνει, είτε επειδή δεν το επιθυμεί ο ίδιος πια. Στη δική μου περίπτωση ήταν τα πτητικά λάθη αυτά που στάθηκαν εμπόδιο για την θέση μου ως πιλότου.

@: Αν δεν ήσουν στις Ένοπλες Δυνάμεις, που θα ήσουν; Πού αλλού μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου πέρα από την Αεροπορία;
Α.Μ.Τ.: Μου αρέσει πολύ ό,τι έχει σχέση με τα ηλεκτρολογικά. Θα μπορούσα να με φανταστώ ηλεκτρολόγο μηχανικό. Τέτοια επαγγέλματα κυρίως. Ιδιαίτερα τα μηχανολογικά.

@: Ποιο είναι το σύνθημα της ζωής σου;
Α.Μ.Τ.: Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο σύνθημα. Απλά προσπαθώ να κάνω ό,τι καλύτερο γίνεται κάθε μέρα που περνάει. Να μην πω ότι την άφησα ανεκμετάλλευτη. Κι αυτό δεν είναι μόνο στο επαγγελματικό κομμάτι αλλά και στη προσωπική μου ζωή εκτός στρατού. Δεν θέλω να γυρίσω κάποια στιγμή στο μέλλον και να πω: «τι κρίμα που δεν αφιέρωσα χρόνο γι’ αυτό το πράγμα». Θέλω απλά να ζω!

@: Σε ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σου κι εύχομαι κάθε επιτυχία στη πορεία σου.
Α.Μ.Τ: Εγώ σε ευχαριστώ πολύ.

Info: Στις Η.Π.Α. τρεις στις πέντε γυναίκες πιλότους πολεμικών αεροσκαφών προχωρούν σε επέμβαση αφαίρεσης μήτρας για να είναι σωστές απέναντι στις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις!
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki
φάκελος Β': Υπέρμαχοι της άποψης ότι ο στρατός και η αεροπορία είναι ένα «καθαρά» ανδροκρατούμενο μέρος.
  • άρθρο 1
Γυναίκες πιλότοι. Κάτι αντίθετο προς τη γυναικεία φύση
Από την έρευνα που διεξαγάγαμε, συμπεράναμε ότι οι περισσότεροι άνδρες στη ερώτηση, αν οι γυναίκες μπορούν να είναι εξίσου ικανοί πιλότοι με τους άνδρες, απαντούν αρνητικά και θεωρούν ότι το επάγγελμα του πιλότου είναι καθαρά ανδρικό. Μια μεγάλη μάζα ανδρών υποστηρίζει ότι στο επάγγελμα αυτό είναι πολύ δύσκολο να αντεπεξέλθει μια γυναίκα. Ο λόγος που το πιστεύουν αυτό είναι γιατί η γυναίκα από τη φύση της είναι ικανή μόνο σε κάποια θηλυπρεπή επαγγέλματα όπως, εκπαιδευτικός, νοσηλεύτρια, νοικοκυρά. Θεωρούν ότι το επάγγελμα του πιλότου είναι απόλυτα ταιριαστό στον άνδρα λόγω της φύσης του που είναι δηλαδή σκληρός, δυναμικός, έξυπνος, δυνατός, θαρραλέος, με τόλμη και δύναμη. Πιστεύουν ότι οι γυναίκες δεν έχουν την τόλμη και το θάρρος που απαιτεί το επάγγελμα αυτό. Τους φαίνεται παράξενο όταν βλέπουν γυναίκες πιλότους. Όπως είναι αναμενόμενο αυτό επηρεάζει αρνητικά τα κορίτσια που ονειρεύονται και θέλουν να γίνουν πιλότοι.
  • άρθρο 2
Τι έκανες στον πόλεμο μαμά;
Για πρώτη φορά με τον πόλεμο του Κόλπου το κοινό των Ηνωμένων Πολιτειών εξοικειώνεται με την παρουσία των γυναικών στο στράτευμα. Ήδη από το 1973 οι γυναίκες συμμετέχουν και στα τρία όπλα του αμερικανικού στρατού, πήραν μάλιστα ενεργό μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον της Γρενάδα και του Παναμά. Όμως κατά την επιχείρηση "Ασπίδα της Ερήμου" ο αριθμός των γυναικών που συμμετείχαν στο εκστρατευτικό σώμα είναι μεγαλύτερος από κάθε άλλη φορά (33.000) και η παρουσία τους γίνεται ιδιαίτερα αισθητή.
Φυσικά, κανείς δεν πληροφορήθηκε λεπτομέρειες για τη δράση των Αμερικανίδων στον πόλεμο. Τα ρεπορτάζ υπόκεινταν ως γνωστόν σε αυστηρό έλεγχο. Η προβολή της γυναικείας παρουσίας γινόταν μόνο και μόνο για να επιβεβαιωθεί ο προοδευτικός και απελευθερωτικός χαρακτήρας της όλης επιχείρησης. Μ' άλλα λόγια, η συμμετοχή των γυναικών στον αμερικανικό στρατό χρησιμοποιήθηκε ως ένα επιπλέον επιχείρημα στην πολεμική προπαγάνδα των δυτικών.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki
  • άρθρο 3
Φεμινισμός αλά Καντάφι
Την ώρα που πολλοί Αμερικανοί, γυναίκες και άνδρες, εκφράζουν έντονη αμφιθυμία στο ζήτημα της στράτευσης των γυναικών, μια άλλη κοινωνία, εκείνη που η επίσημη αμερικανική πολιτική θεωρεί τον απόλυτο εχθρό της, μοιάζει πλέον εξοικειωμένη με τις ένοπλες γυναίκες της. Ο λόγος για τη Λιβύη, αν τουλάχιστον πιστέψουμε την ολλανδικής καταγωγής Maria Graeff-Wassink, κοινωνιολόγο ειδικευμένη σε θέματα Μέσης Ανατολής που πέρασε αρκετά χρόνια ερευνώντας τις επιπτώσεις της κανταφικής πολιτικής στις γυναίκες. Τα συμπεράσματα της επιτόπιας αυτής μελέτης αποτέλεσαν τον κορμό του βιβλίου της που εκδόθηκε στα γαλλικά το 1990 ("Les femmes en armes. Kadhafi feministe?", εκδόσεις Armand Colin). Όπως φαίνεται, η κονωνία της Λιβύης δυσκολεύτηκε εξαιρετικά να αποδεχθεί την υποχρεωτική στράτευση των γυναικών, αλλά στη συνέχεια άρχισε σταδιακά να τη συνηθίζει.
Απόδειξη της σθεναρής αντίθεσης που συνάντησε αρχικά η ιδέα του συνταγματάρχη Καντάφι να στρατεύσει τις γυναίκες της χώρας ήταν ότι ο σχετικός νόμος "ψηνόταν" από το 1969 έως το 1977. Κατά την Graeff-Wissink, το πειστικότερο επιχείρημα του εισηγητή του νόμου Καντάφι υπήρξε ότι, καθώς το Ισραήλ χρησιμοποιεί ήδη τις δικές του γυναίκες, οι Λίβυες οφείλουν να υπακούσουν κι αυτές στην έκκληση της πατρίδας. Η λοιπή επιχειρηματολογία, αντλημένη από τη θρησκεία (η σύζυγος του προφήτη οδηγούσε στρατό) ή την ιστορία (οι γυναίκες της χώρας έχουν επανειλημμένα προσφέρει τις υπηρεσίες τους στον πόλεμο) είχε μικρότερη απήχηση στον πληθυσμό, κυρίως τον ανδρικό. Μη θέλοντας να προκαλέσει τα πνεύματα, ο νόμος που ψηφίστηκε τελικά στρατεύει μόνο τα ανύπανδρα κορίτσια εφηβικής ακόμη ηλικίας.
Δύο χρόνια αργότερα, το καθεστώς προχωρούσε στην ίδρυση της Γυναικείας Στρατιωτικής Ακαδημίας, θεσμό στον οποίο απέδιδε ιδιαίτερη σημασία. Όχι τόσο ως μηχανισμό παραγωγής αξιωματικών γυναικείου φύλου, όσο ως συμβολικό ιερό της νέας, "απελευθερωμένης", Λίβυας γυναίκας, η οποία με τη σειρά της οφείλει να αποτελεί έκφραση και σύμβολο της ίδιας της επανάστασης. Στα εγκαίνια της Ακαδημίας, ο Καντάφι επαναλάμβανε την πάγια θέση του για τη σύνδεση της στράτευσης των γυναικών με τη βελτίωση της κοινωνικής τους εικόνας: "Οι γυναίκες δεν πρόκειται να απελευθερωθούν ή να γίνουν αντικείμενο σεβασμού και να ασκήσουν τα δικαιώματά τους αν δεν μάθουν να είναι δυνατές και να χειρίζονται όλα τα όπλα: τα όπλα του πολέμου όπως και τα όπλα της επιστήμης, της γνώσης, της κουλτούρας και της επανάστασης".
Στους αντίποδες της εμπειρίας των δυτικών κοινωνιών, η στράτευση των γυναικών στη Λιβύη διαθέτει κάποια χαρακτηριστικά που συναντήσαμε σε ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ: αποφασίστηκε για να εξυπηρετήσει διαφορετικούς σκοπούς από εκείνους που επικαλέστηκε η επίσημη προπαγάνδισή της.

εννοιολογικός χάρτης
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επάνδρωση της πολεμικής αεροπορίας και του στρατού με γυναίκες - atlaswiki
χρονική διάρκεια
2 διδακτικές ώρες

θεματικές που εμπλέκονται
οι φυσικές επιστήμες με τη γλώσσα καθώς οι μαθητές καλλούνται να αναπτύξουν επιχειρήματα αλλά και να συζητήσουν πάνω στο θέμα του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω φύλου.
δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται

η συζήτηση στην τάξη θεμάτων των φυσικών επιστημών που έχουν περάσει στη καθημερινή μας ζωή, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούσαμε να πούμε ότι απασχολούν και τα Μ.Μ.Ε., βοηθά τα παιδιά, να καλλιεργούν τη κριτική τους σκέψη, να αναπτύσσουν τεχνικές επιχειρηματολογίας και να ασκούνται λαμβάνοντας σωστές αποφάσεις. Έτσι λοιπόν εκπαιδεύεται ο πολίτης να είναι ενεργό μέλος της σύγχρονης δημοκρατίας με το να ακούει προσεκτικά και να προσπαθεί να καταλάβει τα επιχειρήματα του συνομιλητή του και όποτε χρειαστεί να προβάλλει αντεπιχειρήματα με στόχο να πείσουν. Διότι μπορεί πολύ εύκολα να αποδυναμωθεί ο χαρακτήρας της δημοκρατίας όταν οι πολίτες δεν συμμετέχουν και δεν παρακολουθούν τις εξελίξεις, με αποτέλεσμα να μην είναι ενημερωμένοι και να παίρνονται αποφάσεις ερήμην τους.

μια διδακτική πρόταση από τις Γιαννίδου Μαρία και Κιλατζίδου Ευανθία, τροποποιημένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία
More pages