αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό - atlaswiki

Παρά το γεγονός ότι το Διαδύκτυο αποτέλεσε μεγάλο τεχνολογικό επίτευγμα, η πλειονότητα των ανθρώπων το αντιμετώπισε με κάποια δυσπιστία την εποχή της εμφάνισής του. Η μη χρήση του Διαδικτύου σε ευρεία κλίμακα οφειλόταν κατά κύριο λόγο στο υψηλό κόστος εξοπλισμού καθώς και στην έλλειψη δεξιοτήτων, κατάρτισης και ενημέρωσης σχετικά με τις νέες τεχνολογίες από την πλευρά των ανθρώπων.

Στη σημερινή εποχή, το Διαδίκτυο χρησιμοποιείται πλέον σε μεγαλύτερο βαθμό από ό,τι παλαιότερα, αν και χρειάζεται να καταβληθεί προσπάθεια έτσι ώστε να αφομοιωθεί πλήρως αυτό από τον ελληνικό πολιτισμό. Οι άνθρωποι οφείλουν να υπολογίζουν και τα θετικά και τα αρνητικά της χρήσης του Διαδικτύου εκμεταλλευόμενοι κυρίως τα θετικά αυτού. Για να γίνει αυτό εφικτό θα πρέπει οι ίδιοι να αναπτύξουν τρόπους προστασίας από τους κινδύνους του Διαδικτύου.

στόχος δραστηριότητας

Στη γνωστική διάσταση της μάθησης, η αντιπαράθεση επιχειρημάτων διαπραγματεύεται τον ορισμό του Διαδικτύου καθώς και διάφορες έννοιες που σχετίζονται με αυτόν. Στη μεταγνωστική διάσταση, αναδεικνύεται τόσο η σχέση επιχειρήματος – συμπεράσματος, όσο και ο τρόπος που το συγκεκριμένο επιστημονικό γεγονός επηρεάζει τον πολιτισμό. Στη συναισθηματική διάσταση, καλλιεργείται η στάση του ακροατή – συζητητή και επιχειρείται η διαμόρφωση μιας κριτικής στάσης απέναντι στα νέα τεχνολογικά επιτεύγματα και στον τρόπο που επηρεάζουν τον πολιτισμό.

υλικό για τη δραστηριότητα

η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki

1) γενικά στοιχεία Διαδικτύου

Σημαντική επιρροή στην εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού έχει ασκήσει η εμφάνιση του Διαδικτύου. Στη γενική του έννοια, Διαδίκτυο είναι ένα δίκτυο ηλεκτρονικών υπολογιστών που (δια)συνδέει άλλα δίκτυα. Ο αντίστοιχος αγγλικός όρος internet προκύπτει από τη σύνθεση λέξεων Inter-network.

Στην πιο εξειδικευμένη και περισσότερο χρησιμοποιούμενη του μορφή, με τους όρους Διαδίκτυο, Ίντερνετ ή Ιντερνέτ περιγράφεται το παγκόσμιο πλέγμα διασυνδεδεμένων υπολογιστών και των υπηρεσιών και πληροφοριών που παρέχει στους χρήστες τους.
Το Διαδίκτυο χρησιμοποιεί μεταγωγή πακέτων (packet switching) και τη στοίβα πρωτοκόλλων TCP/IP.

Σήμερα ο όρος Διαδίκτυο κατέληξε να αναφέρεται στο παγκόσμιο αυτό δίκτυο. Για να ξεχωρίζει το παγκόσμιο αυτό δίκτυο γράφεται με κεφαλαίο το αρχικό «Δ». Η τεχνική της διασύνδεσης δικτύων μέσω μεταγωγής πακέτων και της στοίβας πρωτοκόλλων TCP/IP ονομάζεται διαδικτύωση.

Ένα βασικό χαρακτηριστικό του Internet είναι ότι μπορεί να συνδέει υπολογιστές διαφορετικού τύπου, δηλαδή υπολογιστές που μπορεί να διαφέρουν όσον αφορά την αρχιτεκτονική του υλικού (hardware), το λειτουργικό σύστημα που χρησιμοποιούν και το πρωτόκολλο δικτύωσης που εφαρμόζεται στο τοπικό τους δίκτυο. Ακριβώς εξαιτίας αυτής της ευελιξίας του, εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πλανήτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών.

Ένα άλλο ενδιαφέρον χαρακτηριστικό του Internet είναι ότι είναι αποκεντρωμένο και αυτοδιαχειριζόμενο. Δεν υπάρχει δηλαδή κάποιος κεντρικός οργανισμός που να το διευθύνει και να παίρνει συνολικά αποφάσεις σχετικά με το είδος των πληροφοριών που διακινούνται, τις υπηρεσίες που παρέχονται από τους διάφορους υπολογιστές του ή τη διαχείρισή του. Καθένα από τα μικρότερα δίκτυα που το αποτελούν διατηρεί την αυτονομία του και είναι το ίδιο υπεύθυνο για το είδος των πληροφοριών που διακινεί, τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι υπολογιστές του και τη διαχείρισή του.

2) πρόσβαση στο Διαδίκτυο και τρόποι έκφρασης σε αυτό

η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki

Κοινές μέθοδοι πρόσβασης στο Διαδίκτυο είναι η επιλογική και η ευρυζωνική. Δημόσιοι χώροι για ιντερνετική χρήση περιλαμβάνουν τις βιβλιοθήκες και τα Internet cafes, όπου υπάρχουν διαθέσιμοι Η/Υ με σύνδεση στο Διαδίκτυο. Υπάρχουν επίσης σημεία πρόσβασης στο Διαδίκτυο σε δημόσιους χώρους όπως αίθουσες αναμονής αεροδρομίων, μερικές φορές μόνο για σύντομη χρήση ενόσω βρισκόμαστε σε αναμονή. Τέτοια σημεία είναι γνωστά και με διάφορους άλλους όρους, όπως «δημόσια περίπτερα Διαδικτύου», «δημόσια τερματικά Διαδικτύου» και «ιστο-τηλέφωνα».

Η δικτύωση μέσω Wi-Fi παρέχει ασύρματη πρόσβαση στο Διαδίκτυο. Ασύρματα σημεία πρόσβασης (hotspot) που παρέχουν τέτοια πρόσβαση περιλαμβάνουν τα Wi- Fi cafes, όπου κάποιος αρκεί να φέρει τις δικές του/της ασύρματες συσκευές όπως φορητό Η/Υ ή PDA. Οι υπηρεσίες αυτές μπορεί να είναι δωρεάν σε όλους, είτε δωρεάν μόνο σε πελάτες, είτε επί πληρωμή. Ένα hotspot δεν χρειάζεται να περιορίζεται σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον. Ολόκληρες πανεπιστημιουπόλεις και πάρκα έχουν αυτή τη δυνατότητα, ακόμα και ολόκληρες περιοχές. Προσπάθειες να συνδεθεί και ο αγροτικός πληθυσμός έχουν οδηγήσει στα ασύρματα κοινοτικά δίκτυα.

Τα πλεονεκτήματα της πρόσβασης ενός χρήστη μέσω του δικού του υπολογιστή (αντί μέσω δημόσιου τερματικού) περιλαμβάνουν τη δυνατότητα για κατέβασμα και ανέβασμα αρχείων χωρίς περιορισμούς, τη χρήση του αγαπημένου του φυλλομετρητή (web browser) και των ρυθμίσεων αυτού (το μενού των ρυθμίσεων μπορεί να απενεργοποιηθεί σε έναν δημόσιο υπολογιστή) και την εκτέλεση δραστηριοτήτων στο Ίντερνετ με τη χρήση δικών του προγραμμάτων και δεδομένων.

Χώρες με πολύ καλή πρόσβαση στο Ίντερνετ περιλαμβάνουν την Νότια Κορέα, όπου το 50% του πληθυσμού έχει ευρυζωνική πρόσβαση, τη Σουηδία και τις HΠΑ.

Όσον αφορά στους τρόπους έκφρασης στο Διαδίκτυο ο αρχαιότερος τρόπος έκφρασης είναι η ηλεκτρονική αλληλογραφία (e-mail). Με την ηλεκτρονική αλληλογραφία μπορούμε να αποστείλουμε το μήνυμά μας, το οποίο μπορεί να συνοδεύεται και από αρχεία μας (εικόνες, ήχους κ.τ.λ.) σε έναν ή περισσότερους παραλήπτες. Το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο λειτουργεί όπως περίπου και το παραδοσιακό. Η αποστολή ενός e-mail στο χρηματοκιβώτιο ενός παραλήπτη γίνεται ταχύτατα άσχετα με τη γεωγραφική θέση του παραλήπτη. Μια άλλη υπηρεσία είναι η συζήτηση σε πραγματικό χρόνο Internet Relay Chat (IRC). Μέσω διαδικτύου και με κάποιο πρόγραμμα που μπορεί να επικοινωνήσει με εξυπηρετητές μπαίνουμε σε κανάλια συζητήσεων. Η συζήτηση διεξάγεται γραπτά αλλά άμεσα. Με βάση τη λειτουργία του e-mail αρχικά δημιουργήθηκαν και οι ομάδες συζητήσεων News Groups. Τα News Groups αποτελούν μια μορφή ασύγχρονης συζήτησης. Τίθεται δηλαδή κάποιο θέμα για συζήτηση, κάποιος βλέπει το θέμα και αναφέρει την άποψή του, κάποιος άλλος μπορεί να απαντήσει στον προηγούμενο ή να πει και αυτός τη δική του άποψη. Επίσης, ιδιαίτερα διαδεδομένος είναι και ο Παγκόσμιος ιστός (World Wide Web). Από τους παραπάνω διαδικτυακούς τρόπους έκφρασης το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και ο παγκόσμιος Ιστός είναι οι πιο ευρέως χρησιμοποιούμενοι ενώ πολλές άλλες υπηρεσίες έχουν βασιστεί πάνω σε αυτές, όπως οι ταχυδρομικές λίστες (mailing list) και τα αρχεία καταγραφής ιστού (blogs). Το Διαδίκτυο καθιστά δυνατή τη διάθεση υπηρεσιών σε πραγματικό χρόνο, υπηρεσίες όπως το ραδιόφωνο μέσω Ιστού και οι προβλέψεις μέσω Ιστού που είναι προσπελάσιμες από οπουδήποτε στον κόσμο.


3) η επιρροή του Διαδικτύου στην κοινωνία


η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki

Ημερομηνία: 14-03-06

Το Διαδίκτυο αλλάζει άρδην τη ζωή μας

Ο τρόπος που επικοινωνούμε, ακούμε μουσική ή διαβάζουμε ειδήσεις δεν θα είναι πια ο ίδιος...

Του Γιάννη Ελαφρού

Ζούμε στην εποχή του Ιντερνέτ, στην εποχή των γρήγορων ταχυτήτων. Ξεχάστε όσα ξέρατε. Ο υπολογιστής που έχετε απέναντι σας δεν είναι πια ένα μαύρο κουτί, κατάλληλο μόνο για γραφή κειμένων, άντε και για αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Νέες δυνατότητες δημιουργούνται διαρκώς σε συνδυασμό με την επέκταση του Διαδικτύου. Φθηνές τηλεφωνικές κλήσεις, online ενημέρωση, κατέβασμα ταινιών και τραγουδιών, ακόμα και διαμόρφωση του προσωπικού τηλεοπτικού προγράμματος, χωρίς μάλιστα τις ανεπιθύμητες διαφημίσεις.

Η εκρηκτική επέκταση του Ιντερνέτ, με τις 600 δισεκατομμύρια ιστοσελίδες (περίπου 100 για κάθε άνθρωπο!), δεν αποτελεί πια μια παρωνυχίδα των εξελίξεων, καθώς σε μεγάλο βαθμό τροποποιεί μια σειρά λειτουργίες και δραστηριότητες μας. Ο τρόπος που επικοινωνούμε, που ακούμε μουσική ή διαβάζουμε τις ειδήσεις έχει αλλάξει. Κι αυτό χάρη και στο Ιντερνέτ. Δυστυχώς, η Ελλάδα είναι από τις χώρες που η πρόοδος του Ιντερνέτ είναι ιδιαίτερα αργή, κυρίως αν συγκριθεί με τη συνολική της ανάπτυξη. Μόλις το 25% των ατόμων μεταξύ 15-65 ετών σερφάρει στο Ιντερνέτ, σύμφωνα με πρόσφατη μεγάλη έρευνα της VPRC. Αν και το ποσοστό αυτό αυξάνεται σημαντικά μεταξύ των πιο νέων ηλικιών, το ανησυχητικό είναι ότι οι' τάσεις ανόδου της χρήσης, που είχαν καταγραφεί τα προηγούμενα χρόνια, έχουν ανακοπεί.

Δυστυχώς, όμως, για τη χώρα μας, μπορείς να μην «μπαίνεις» στο Ιντερνέτ, αλλά δεν μπορείς να «βγεις» από τον κόσμο που αλλάζει.

Οι χρήσεις του Διαδικτύου μεταβάλλονται, τροποποιώντας πολλές από τις συνήθειες μας. Μέχρι το 2003 η κυρίαρχη χρήση του Ιντερνέτ παγκοσμίως ήταν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο. Από το 2004 και πέρα, ειδικά στις ΗΠΑ, παρατηρείται ανάπτυξη και των υπόλοιπων λειτουργιών. Ας δούμε λοιπόν ορισμένες από τις αλλαγές που αποτυπώνονται ήδη και έρχονται, με καθυστέρηση, και στην Ελλάδα.

α) αλληλογραφία

Ένα από τα πρώτα θύματα του Διαδικτύου είναι σίγουρα η επιστολογραφία. Όλο και λιγότεροι στέλνουν πια γράμματα μέσω των ταχυδρομείων, ενώ ειδικά μεταξύ των νέων και των χρηστών του Ιντερνέτ, το ποσοστό έχει πέσει δραματικά. Βέβαια, ήδη η επέκταση της τηλεφωνίας και η συρρίκνωση του πραγματικά ελεύθερου χρόνου είχε μειώσει την επιστολογραφία. Δεν πρόκειται για μια ανώδυνη απώλεια. Η γοητεία του γράμματος, γραμμένου με τον ιδιαίτερο γραφικό χαρακτήρα του κάθε ανθρώπου πάνω σε χαρτί, είναι ξεχωριστή. Επιπλέον, μέσω της αλληλογραφίας αναπτυσσόταν συχνά και ένα προσωπικό λογοτεχνικό ύφος. Ακόμα και σήμερα κάποιοι κρατούν αυτόν τον τρόπο επικοινωνίας για τις πιο προσωπικές και πιο ιδιαίτερες επαφές. Η αμεσότητα όμως της δικτυακής επικοινωνίας κάνει την υποχώρηση της κλασικής αλληλογραφίας χωρίς επιστροφή. Τα γράμματα ανήκουν από μιαν άποψη στο παρελθόν. Οι αποστολείς e-mail στην προσπάθεια τους να δώσουν μια πιο προσωπική αίσθηση στα μηνύματα τους χρησιμοποιούν ιδιαίτερες γραμματοσειρές, χρώματα, σχέδια, ενώ δεν λείπουν και οι απόπειρες για πιο έντεχνη διατύπωση του λόγου. Όσες φορές αυτό δεν γίνεται, μάλλον δεν φταίει το... πληκτρολόγιο, αλλά η εποχή του «κλεμμένου χρόνου» που μετριέται μόνο με χρήμα. Ένα από τα προβλήματα που έφερε το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο είναι τα ανεπιθύμητα μηνύματα, τα spam e-mail, που φτάνουν το 50% του συνολικού όγκου και βομβαρδίζουν τους χρήστες.

β) ενημέρωση

Οι ειδήσεις διαβάζονται όλο και περισσότερο στην οθόνη του υπολογιστή. Τα δύο τελευταία χρόνια παρατηρείται μια αύξηση των επισκέψεων στις ηλεκτρονικές σελίδες των αμερικανικών εφημερίδων κατά περίπου 10% ετησίως. Ανάλογη είναι και η πτώση της αναγνωσιμότητας (όχι της κυκλοφορίας) των τυπωμένων εκδόσεων. Η ηλεκτρονική σελίδα του βρετανικού «Guardian» δέχεται εννιά εκατομμύρια επισκέψεις τον μήνα, ενώ οι κυκλοφορίες των λαϊκίστικων εφημερίδων υποχωρεί, όχι όμως και των πιο ποιοτικών. Όλες οι μεγάλες εφημερίδες του κόσμου και τα πρακτορεία ειδήσεων έχουν ηλεκτρονικές σελίδες, ενώ ανθούν και οι ενημερωτικοί ιστότοποι, αρκετοί εναλλακτικοί. Μάλιστα, μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται να εγκαινιαστεί η συνεργασία της Microsoft με το πρακτορείο ειδήσεων Accosiated Press για τη δημιουργία online ειδήσεων, με συνοδεία οπτικού υλικού. Το Ιντερνετ διεκδικεί μια σημαντική φέτα από την πίτα της ενημέρωσης, καθώς οι χρήστες του μπορούν να επιλέξουν μεταξύ άπειρων πηγών, να συγκρίνουν και να ερευνήσουν, ενώ θεωρούν ότι οι ειδήσεις του Διαδικτύου έχουν αξιοπιστία. Βέβαια, η διαδικτυακή ενημέρωση δεν είναι άσπιλη. Στο κυνήγι της πρωτιάς στην άμεση ενημέρωση δεν αποφεύγονται σημαντικά λάθη, ενώ ο βομβαρδισμός με «νέα» δυσκολεύει τον στοχασμό και την κριτική. Ενδεικτικά είναι τα συμπεράσματα έρευνας επιστημόνων από τις ΗΠΑ και την Ουγγαρία, δημοσιευμένη στην ιστοσελίδα του «Nature», σύμφωνα με τα οποία η ζωή των ηλεκτρονικών ειδήσεων δεν υπερβαίνει τις 36 ώρες!

γ) τηλεόραση

Ο τρόπος που παρακολουθούμε τηλεοπτικά προγράμματα αναμένεται να αλλάξει τα επόμενα χρόνια. Η ανάπτυξη των ευρυζωνικών συνδέσεων στο Διαδίκτυο παρέχει τη δυνατότητα απόκτησης ή ανταλλαγής μεγάλων αρχείων εικόνας και ήχου. Έτσι, στις ΗΠΑ έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο πολλοί χρήστες να αγοράζουν στη μαύρη αγορά ή να ανταλλάσσουν μεταξύ τους δημοφιλή τηλεοπτικά προγράμματα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να δουν την εκπομπή στον υπολογιστή τους όποτε θέλουν και μάλιστα χωρίς ενοχλητικές διαφημίσεις. Η επέκταση αυτής της τάσης υποχρέωσε δύο από τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, το CBS και το NBC, να υπογράψουν συμφωνία με την καλωδιακή τηλεόραση ComCast Corp. και το δορυφορικό κανάλι DirectTV αντίστοιχα, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στους συνδρομητές να βλέπουν κάποια εκπομπή οποιαδήποτε ώρα της ημέρας, χωρίς να δεσμεύονται από το πρόγραμμα. Ενδεικτικό των νέων τάσεων είναι ότι το ABC συμφώνησε με την Apple να διαθέτει ορισμένες εκπομπές του (μεταξύ άλλων και το «Νοικοκυρές σε απόγνωση») σε βίντεο κατάλληλο για τα iPod, στην τιμή των δύο δολαρίων το επεισόδιο. Ίσως μέσω του Διαδικτύου, η ώρα μιας τηλεόρασης κατά παραγγελία, όπου ο χρήστης θα επιλέγει ποια προγράμματα και πότε θα δει, δεν είναι μακριά. Βέβαια, ακόμα και τότε θα επιλέγει από το διαθέσιμο υλικό.

δ) μουσική και ταινίες

Ο τρόπος που ακούμε μουσική (και που θα βλέπουμε ταινίες σε λίγο) έχει αλλάξει σημαντικά λόγω του Διαδικτύου. Η ανάπτυξη του φορμάτ ΜΡ3, που επιτρέπει την ψηφιακή συμπίεση του μουσικού κομματιού κάνοντας έτσι εύκολη τη μεταφορά του μέσω Ιντερνετ και η επέκταση των ευρυζωνικών συνδέσεων που επιτρέπουν πια ολόκληρα μεγαθήρια του Χόλιγουντ να περάσουν από καλώδιο της τηλεφωνικής μας γραμμής, έχουν δημιουργήσει ένα πλούσιο υλικό μουσικής και ταινιών που πλέον αξιοποιείται διαφορετικά. Οι ιστοσελίδες κατεβάσματος μουσικών και άλλων αρχείων ανθούν, είτε είναι επί πληρωμή είτε στηρίζονται στην ανταλλαγή πρόσωπο με πρόσωπο. Όλο και περισσότεροι ακούνε μουσική σε συσκευές ΜΡ3, χωρίς δισκάκια πλέον, ενώ δεν είναι μακριά η ώρα όπου πολλοί θα κατεβάζουν τις ταινίες από το Διαδίκτυο στο σαλόνι τους και θα τις βλέπουν στον υπολογιστή τους ή, γιατί όχι, στην τηλεόραση. Η ποιότητα του ήχου βέβαια στα ψηφιακά μουσικά αρχεία δεν είναι, λόγω συμπίεσης, ανάλογη μιας πλούσιας ηχογράφησης.

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο του Γιάννη Ελαφρού με τίτλο «Το Διαδίκτυο αλλάζει άρδην τη ζωή μας» το οποίο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 14 Μαρτίου του 2006, δεν άργησε η μέρα που η εμφάνιση του Διαδικτύου επηρέασε την καθημερινή κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Η επικοινωνία μέσω της αλληλογραφίας καθώς και η ενημέρωση μέσω των Μ.Μ.Ε. (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) επηρεάστηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από την εμφάνιση των του Διαδικτύου. Ανεπηρέαστη δεν έμεινε και η ψυχαγωγία των ανθρώπων καθώς η πλειοψηφία των ανθρώπων καταφεύγει στη χρήση του Διαδικτύου για την ικανοποίηση αυτών των αναγκών.

4) εκπαίδευση και Διαδίκτυο


η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki

Τα τελευταία χρόνια το Διαδίκτυο έχει αρχίσει να κάνει δειλά την εμφάνισή του στον τομέα της εκπαίδευσης. Όλο και περισσότερα σχολεία χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο ως εργασιακό περιβάλλον όλο και πιο πολύ, τόσο στη διδασκόμενη ύλη, όσο και στις διαδικασίες αξιολόγησης και διοίκησης.

Βέβαια υπάρχουν πολλά πρακτικά προβλήματα σχετικά με την πρόσβαση και τη δυνατότητα πρόσβασης, με τη διαχείριση του τεχνικού περιβάλλοντος και με την αποτελεσματική και κατάλληλη χρήση των τόσο πολλών εργαλείων και πηγών πληροφόρησης που γίνονται όλο και περισσότερο διαθέσιμα. Όμως, παρ' όλα τα προβλήματα, ευχόμαστε και αναμένουμε ότι η χρήση του Διαδικτύου στην εκπαίδευση θα συνεχίσει να αυξάνεται μέσα στα επόμενα χρόνια.

Επίσης, κατά πάσα πιθανότητα το Διαδίκτυο θα διεισδύσει όλο και περισσότερο στις εργασιακές πρακτικές των εκπαιδευτικών. Στο μέλλον είναι πολύ πιθανό να απαιτείται από τους εκπαιδευτικούς να οργανώνουν, να εκπαιδεύουν, να αξιολογούν και να διαχειρίζονται τις τάξεις τους όλο και περισσότερο μέσα από εικονικά περιβάλλοντα. Τα κύρια θέματα που αντιμετωπίζουν οι εκπαιδευτικοί σε σχέση με την επαγρύπνηση στο Διαδίκτυο έχουν να κάνουν με το «άγνωστο». Η χρήση υπολογιστών για την πρόσβαση στο Διαδίκτυο είναι μια προσωπική δραστηριότητα (όπως η αναζήτηση βιβλίων σε μια βιβλιοθήκη σε αντίθεση με τη μελέτη στην τάξη). Οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ότι τον περισσότερο καιρό δεν γνωρίζουν τι κάνουν οι μαθητές τους όταν σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Οι εκπαιδευτικοί είναι πολυάσχολοι και στα σχολεία πρέπει να εμπιστευτούν τις τεχνικές λύσεις (φιλτράρισμα και φραγή ιστοσελίδων), εάν και πολλοί από αυτούς γνωρίζουν ότι τέτοια συστήματα δεν είναι αλάθητα. Όταν οι μαθητές τους δουλεύουν στο σπίτι δεν υπάρχει τέτοια προστασία ούτε κανένας τρόπος ελέγχου των ενεργειών τους. Οι εκπαιδευτικοί αντιλαμβάνονται ότι πρέπει να συνεργαστούν στενά με τους γονείς επάνω σε τέτοια θέματα, αλλά δεν είναι σίγουροι με ποιο τρόπο μπορεί να γίνει αυτό.

Οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για το είδος της πληροφορίας με την οποία μπορούν να βρεθούν αντιμέτωπα τα παιδιά, είτε κατά τύχη, είτε σκόπιμα. Στην πληροφορία αυτή συμπεριλαμβάνονται ιστοσελίδες με πορνογραφικό, ρατσιστικό ή βίαιο περιεχόμενο πουμπορεί να έχουν τους νέους ως στόχο. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί ανησυχούν για λογοκλοπή (ειδικά μεταξύ των μεγαλύτερων, μαθητών), και για θέματα προστασίας των προσωπικών δεδομένων, ειδικά όταν το Διαδίκτυο βάζει στο στόχο παιδιά ή εκπαιδευτικούς.

5) βιβλιοθήκες και Διαδίκτυο


η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki

Η άφιξη του Διαδικτύου και άλλων τεχνολογιών πληροφόρησης και επικοινωνίας προκάλεσε σφοδρό αντίκτυπο στις βιβλιοθήκες. Το Διαδίκτυο επηρέασε την ίδια τη δομή και τον σχεδιασμό των βιβλιοθηκών, και οδήγησε σε προσπάθειες για να γίνουν κατάλληλες στις νέες απαιτήσεις και ευκαιρίες που προσφέρει το Διαδίκτυο.

Η γενική γνώμη είναι ότι οι υπηρεσίες βιβλιοθηκών θα πρέπει να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες που παρέχονται από τις νέες τεχνολογίες. Γι' αυτό τα τελευταία χρόνια έχουν υλοποιηθεί προγράμματα για τη τεχνολογική βελτίωση και την ανανέωση των παραδοσιακών βιβλιοθηκών, για τη δημιουργία νέων βιβλιοθηκών με υπολογιστές σε δημοσίως προσβάσιμα σημεία καθώς και μέσα στα σχολεία, όπως και άλλα σημαντικά μέτρα, ιδιαίτερα σε Ευρωπαϊκές βιβλιοθήκες, με σκοπό να τις καταστήσουν δυνατές να παρέχουν ψηφιακές υπηρεσίες σχετικές με την πληροφόρηση, βασισμένες στο Διαδίκτυο.

Η άφιξη του Διαδικτύου έδωσε κάτι παραπάνω στους παραδοσιακούς επισκέπτες μίας βιβλιοθήκης και έφερε μαζί της πολλές αλλαγές που αφορούν νέους χρήστες και νέες χρήσεις. Αύξησε τον αριθμό των επισκεπτών της βιβλιοθήκης, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζει ο αριθμός των εφήβων που ενδιαφέρονται να χρησιμοποιήσουν τη σύνδεση στο Διαδίκτυο. Και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε τους ενήλικες, που πριν δεν θα έκαναν ποτέ χρήση ενός τέτοιου κοινωνικού περιβάλλοντος. Παραδοσιακοί και νέοι χρήστες «σερφάρουν» στο Διαδίκτυο, έχοντας μάλιστα παρεμφερείς συνήθειες χρήσης.

Το ήθος της βιβλιοθήκης αλλάζει. Βλέπουμε ξαφνικά νεαρούς που οι βιβλιοθήκες του παρελθόντος γενικά απέτυχαν να τους προσελκύσουν να έρχονται το πρωί και να κάθονται όλη την ημέρα μπροστά στον υπολογιστή. Όμως ο βασικός ρόλος της βιβλιοθήκης παραμένει.

Η παρουσία του Διαδικτύου στις βιβλιοθήκες μετατρέπει το προσωπικό της σε οδηγούς, πληροφόρησης στον καινούργιο κόσμο. Οι βιβλιοθηκάριοι βρίσκονται εκεί ως καθοδηγητές και ως υποκινητές, ως αυτοί που ανοίγουν την πόρτα στη τεχνολογία. Δεν είναι εκεί για να τακτοποιούν ράφια ή να σφραγίζουν βιβλία. Αποκτούν έτσι έναν διαφορετικό και αναπτυσσόμενο, πιο ενδιαφέροντα ρόλο, που έχει να κάνει με την εμπλοκή στην παραγωγή και διασπορά της γνώσης, και τη προσφορά πολλαπλών νέων υπηρεσιών, για να βοηθήσουν τους επισκέπτες της βιβλιοθήκης να ανακαλύψουν το τι μπορεί να κάνουν, να βρουν και να μάθουν με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών. Κατευθυνόμαστε λοιπόν με γρήγορα βήματα προς αυτόν τον δρόμο.

6) Διαδίκτυο και άτομα με περιορισμένες ικανότητες


Σύμφωνα με στοιχεία που προκύπτουν από έρευνες για τη χρήση νέων τεχνολογιών από άτομα με περιορισμένες ικανότητες καταδεικνύεται το ψηφιακό χάσμα που παρατηρείται μεταξύ αυτών και του γενικού πληθυσμού.

Βασικοί ανασταλτικοί παράγοντες προς αυτή την κατεύθυνση φαίνεται ότι είναι η περιορισμένη πρόσβαση σε υποδομές τεχνολογιών, πληροφορικής και επικοινωνίας, η προσφορά δικτυακών τόπων που να πληρούν τα πρότυπα προσβασιμότητας, και η έλλειψη δεξιοτήτων, κατάλληλης κατάρτισης και ενημέρωσης για τις νέες τεχνολογίες από άτομα με περιορισμένες ικανότητες.

Το επίπεδο χρήσης του Διαδικτύου από τα άτομα με περιορισμένες ικανότητες είναι περιορισμένο σε σύγκριση με το γενικό πληθυσμό. Το γεγονός αυτό παρατηρείται εξαιτίας της άποψης που έχουν κάποια άτομα με περιορισμένες ικανότητες ότι δεν είναι απαραίτητο στη ζωή τους, της έλλειψης ικανοτήτων από τα άτομα αυτά καθώς και του υψηλού κόστους του εξοπλισμού.

Προκειμένου να ενισχυθεί η χρήση του Διαδικτύου από τα άτομα με περιορισμένες ικανότητες προτείνεται η υλοποίηση ειδικά σχεδιασμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων Η/Υ, η συμμετοχή της πολιτείας στη αγορά βασικού εξοπλισμού πρόσβασης στο Διαδίκτυο και η δημιουργία προσβάσιμων ιστοσελίδων για τα άτομα αυτά με πλούσιες υπηρεσίες διακυβέρνησης και περιεχομένου (ψυχαγωγία, τουρισμός, εκπαίδευση). Είναι απαραίτητο να διευρυνθεί η πρόσβαση των ατόμων με περιορισμένες ικανότητες στο διαδίκτυο καθώς τους προσφέρει ποικίλες ευκαιρίες για ψυχαγωγία και ενημέρωση σχετική με προκηρύξεις θέσεων εργασίας, τη λήψη έγκυρου πιστοποιητικού φορολογικής ενημερότητας και την ηλεκτρονική συμπλήρωση εντύπων για διάφορες υπηρεσίες

7) το φαινόμενο του εθισμού των εφήβων στο Διαδίκτυο

η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki
η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki

Σύμφωνα με μία έρευνα που πραγματοποιεί το πανεπιστήμιο Αθηνών παρατίθενται σημαντικά στοιχεία όσον αφορά στο χρόνο που καταναλώνουν οι έφηβοι στο Διαδίκτυο καθώς και με τι α
σχολούνται όταν βρίσκονται εντός:

  • 53.4% χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο για χρονικό διάστημα > 1 έτος
  • 26% ανέφεραν καθημερινή χρήση και
  • 8% χρήση > 20 ώρες εβδομαδιαίως
  • τα αγόρια χρησιμοποιούσαν το διαδίκτυο σημαντικά περισσότερο από τα κορίτσια
  • ποσοστά χρήσης διαδυκτίου 55% χρησιμοποιούν το δίκτυο για παιχνίδια, 40% για τα e-mail, 37,5% για chat (χώροι συνάντησης), 10% για αγορές, 4% για ενημέρωση σε θέματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης
Τα συμπτώματα του εθισμού στο ιντερνέτ, μερικά από τα οποία εμφανίζουν τα παιδιά αυτά είναι, ανοχή (συνεχή παραμονή στο Διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά), συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος), αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο, έκπτωση της λειτουργικότητας τους, άγχος, αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια, μοναξιά, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής.

8) διαδικτυακοί κίνδυνοι

η εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswikiη εφεύρεση του διαδικτύου - atlaswiki

Η πρόσβαση στο Διαδίκτυο σήμερα δεν είναι ακίνδυνη, ανεξάρτητα από τον τρόπο χρήσης των υπηρεσιών του. Υπάρχουν κακόβουλοι χρήστες και αρκετές δυνατότητες πρόκλησης ζημιών τόσο στο επίπεδο του χρησιμοποιούμενου λογισμικού και υλικού, όσο και σε προσωπικό επίπεδο.

i) πρόκληση ζημιών στο υπολογιστικό σύστημα

Ο κύριος κίνδυνος πρόκλησης ζημιών στο υπολογιστικό σύστημα ενός ανύποπτου χρήστη είναι η μόλυνση του συστήματος με κάποιον ιό. Η μόλυνση γίνεται όταν ο χρήστης καλείται να λάβει κάποιο αρχείο, φαινομενικά αθώο, όπως ένα κείμενο ή μια φωτογραφία και, όταν δοκιμάσει να το χρησιμοποιήσει, ο ιός αναλαμβάνει δράση επιμολύνοντας το σύστημα και μπορεί να καταστρέψει αρχεία ή το σκληρό δίσκο του συστήματος. Άλλες φορές είναι δυνατή η αποστολή ιού απευθείας από τον ιστοτόπο που επισκέπτεται ο χρήστης, χωρίς να εμφανισθεί κάποια ένδειξη λήψης αρχείου. Η περίπτωση αυτή εκμεταλλεύεται κενά ασφαλείας στο λογισμικό του χρήστη (φυλλομετρητή ή λειτουργικό σύστημα).

Παρόμοιας δράσης είναι και ένα πρόγραμμα που αποκαλείται worm (κατά λέξη μετάφραση σκουλήκι). Είναι παρόμοιο σε αποτέλεσμα με τον ιό, αλλά, αντίθετα από αυτόν, δεν απαιτεί την "προσκόλληση" του σε ένα αρχείο, έχοντας έτσι περισσότερη αυτονομία. Η βλάβη που προκαλεί το worm δεν είναι τόσο ευρεία στο σύστημα, όσο στο δίκτυο σύνδεσης, επειδή καταναλώνει σημαντικό εύρος ζώνης (bandwidth).

Άλλος κίνδυνος είναι ο δούρειος ίππος, ένα πρόγραμμα που ξεγελά το χρήστη του, ο οποίος χρησιμοποιώντας το νομίζει ότι εκτελεί κάποια εργασία, ενώ στην πραγματικότητα εκτελεί κάποια άλλη, συνήθως εγκατάσταση άλλων κακόβουλων προγραμμάτων. Αντίθετα από τους ιούς, οι δούρειοι ίπποι δεν επιμολύνουν αρχεία.

ii) πρόκληση ζημιών σε προσωπικά δεδομένα

Στην κατηγορία αυτή υπάγονται τόσο οι δούρειοι ίπποι που προαναφέρθηκαν, όσο και κακόβουλα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Με τον τρόπο αυτό όχι μόνον είναι δυνατό να υφαρπαγούν προσωπικά δεδομένα κάποιου χρήστη, όπως ο αριθμός ταυτότητας του ή το ΑΦΜ του, όσο και, πιο σημαντικό, αριθμοί πιστωτικών καρτών, λογαριασμών τραπέζης κτλ. Ανάλογη μέθοδος ακολουθείται και από ορισμένους ιστοτόπους, στους οποίους ο ανύποπτος χρήστης καταχωρεί παρόμοια στοιχεία παραγγέλοντας ένα προϊόν, το οποίο όχι μόνο δε θα λάβει ποτέ, αλλά τα δεδομένα του μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους δημιουργούς του ιστοτόπου για να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι αγορές, χρεώνοντας τον "πελάτη" τους. Η μέθοδος υφαρπαγής προσωπικών δεδομένων μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αποκαλείται "phishing" (παραφθορά της λέξης fishing = ψάρεμα).

iii) παραπλάνηση

Αρκετές φορές οι χρήστες του Διαδικτύου χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες του για να βρουν κάποιες πληροφορίες που χρειάζονται. Μερικοί ιστότοποι εμφανίζουν πληροφορίες, οι οποίες φαινομενικά είναι ακριβείς ή αναφέρουν απόλυτα αξιόπιστους δημιουργούς ή πηγές. Το κίνητρο για τέτοιες πράξεις μπορεί να είναι είτε για αποκομιδή ιδίου οφέλους είτε, απλά, η χαρά της παραπλάνησης των (αγνώστων) χρηστών. Ο όρος που περιγράφει αυτού του τύπου την παραπλάνηση είναι «hoax».

φύλλο εργασίας
.
1. Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

2. Στο φάκελό σας βρήκατε μία από τις ακόλουθες λέξεις ή φράσεις:
  • Υποστηρικτές της θετικής επιρροής του Διαδικτύου στον πολιτισμό
  • Υποστηρικτές της αρνητικής επιρροής του Διαδικτύου στον πολιτισμό
  • Δημοσιογράφοι
3α. Εάν ο φάκελός σας γράφει «υποστηρικτές της θετικής επιρροής του Διαδικτύου στον πολιτισμό» τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει ότι οι λειτουργίες του Διαδικτύου επηρεάζουν θετικά τον πολιτισμό. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα που καταδεικνύουν τη θετική επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημοσίως και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από τους υποστηρικτές της αρνητικής επιρροής του Διαδικτύου στον πολιτισμό ή από τους δημοσιογράφους.

3β. Εάν ο φάκελός σας γράφει «υποστηρικτές της αρνητικής επιρροής του Διαδικτύου στον πολιτισμό», τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει ότι οι λειτουργίες του Διαδικτύου επηρεάζουν αρνητικά τον πολιτισμό. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα που καταδεικνύουν την αρνητική επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο ένας ή περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από τους υποστηρικτές τα θετικής επιρροής του Διαδικτύου στον πολιτισμό ή από τους δημοσιογράφους.

3γ. Εάν ο φάκελός σας γράφει «δημοσιογράφοι», τότε είστε οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε μία αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων μεταξύ των εκπροσώπων μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει τη θετική επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό και των εκπροσώπων μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει την αρνητική επιρροή του Διαδικτύου στον πολιτισμό. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα υπέρ και στα κατά της χρήσης του Διαδικτύου στον πολιτισμό. Συντάξτε μια σειρά από ερωτήσεις που απευθύνονται σε κάθε μία από τις δύο ομάδες πολιτών.

4. Κατά τη διάρκεια της δημόσιας αντιπαράθεσης επιχειρημάτων προσπαθήστε να ακούτε προσεκτικά τους συνομιλητές σας (μη σκέφτεστε τι θα πείτε εσείς στη συνέχεια, αλλά εστιάστε την προσοχή σας σε αυτά που συζητιούνται σε κάθε δεδομένη στιγμή), να διατυπώνετε ξεκάθαρα τις ερωτήσεις και τις απόψεις σας, να συνδέετε το θέμα που θέτετε για συζήτηση με το θέμα που προηγήθηκε και όταν επιχειρηματολογείτε έχετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα από τις συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων είναι έγκυρα όταν κάθε φορά αλλάζει ένας μόνο παράγοντας και οι υπόλοιποι παραμένουν σταθεροί.
μια διδακτική πρόταση από
την Αναστασία Λορίδα και τη Χριστίνα Κιάκου

More pages