αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswiki

περιγραφή

Η τάξη χωρίζεται σε τρεις ομάδες και η καθεμιά από τις ομάδες διαλέγει έναν κλειστό φάκελο μέσα στον οποίο βρίσκεται ο ρόλος που θα υποδυθεί. Οι ρόλοι είναι:

  • υπέρμαχοι της κατασκευής του αιολικού πάρκου,
  • πολέμιοι του πάρκου και
  • δημοσιογράφοι της τοπικής εφημερίδας.

Δίνουμε σε κάθε ομάδα τις πληροφορίες και τα άρθρα και τις αφήνουμε 25 λεπτά για να τα διαβάσουν, να μελετήσουν και να προετοιμάσουν τα επιχειρήματά τους. Όταν ετοιμαστούν όλες οι ομάδες, ένα παιδί από την ομάδα των δημοσιογράφων της τοπικής εφημερίδας ξεκινά την αντιπαράθεση θέτοντας ένα ερώτημα σε μια από τις άλλες ομάδες. Η ομάδα πρέπει να απαντήσει, εκφράζοντας την άποψή της, ενώ μπορεί να θέσει ερώτημα στην αντίπαλο ομάδα. Η αντιπαράθεση λήγει όταν πλέον δεν υπάρχουν άλλα επιχειρήματα και απόψεις από τις ομάδες. Επειδή η αντιπαράθεση μάλλον θα διαρκέσει αρκετά, θα συνεχιστεί την επόμενη σχολική ώρα.


χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα υπολογίζεται να διαρκέσει περίπου 2 διδακτικές ώρες.

διδακτικό υλικό

  • φύλλο εργασίας

ΟΜΑΔΑ:

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ:

1. Επιλέξτε έναν από τους φακέλους που βρίσκονται στην έδρα.

2. α) Αν ο φάκελος που διάλεξε η ομάδα γράφει υπέρμαχοι της κατασκευής αιολικού πάρκου, τότε είστε μια ομάδα ατόμων που θέλουν να κατασκευαστεί στην ευρύτερη περιοχή σας ένα αιολικό πάρκο. Διαβάστε προσεκτικά τα κείμενα που σας δόθηκαν, συζητήστε μεταξύ σας και ετοιμάστε τα επιχειρήματά σας ώστε να υποστηρίξετε την κατασκευή του αιολικού πάρκου. Να είστε έτοιμοι/ες να απαντήσετε σε διάφορες ερωτήσεις και από τις άλλες δυο ομάδες αλλά και να προετοιμάσετε ερωτήσεις για την "αντίπαλο" ομάδα. Θα σας ήταν πιο εύκολο να καταγράψετε τα επιχειρήματα και ερωτήσεις σας, ώστε να είστε έτοιμοι/ες να υπερασπιστείτε τις θέσεις σας.

β) Αν ο φάκελός που διάλεξε η ομάδα γράφει πολέμιοι της κατασκευής αιολικού πάρκου, τότε είστε μια ομάδα ατόμων που είναι αντίθετοι στην κατασκευή ενός αιολικού πάρκου στην ευρύτερη περιοχή. Διαβάστε προσεκτικά τα κείμενα που σας δόθηκαν, συζητήστε μεταξύ σας και ετοιμάστε τα επιχειρήματά σας ώστε να υποστηρίξετε ότι η κατασκευή του αιολικού πάρκου έχει αρνητικές επιπτώσεις στην περιοχή. Να είστε έτοιμοι/ες να απαντήσετε σε διάφορες ερωτήσεις και από τις άλλες δυο ομάδες αλλά και να προετοιμάσετε ερωτήσεις για την "αντίπαλο" ομάδα. Θα σας ήταν πιο εύκολο να καταγράψετε τα επιχειρήματα και ερωτήσεις σας, ώστε να είστε έτοιμοι/ες να υπερασπιστείτε τις θέσεις σας.

γ) Αν ο φάκελός σας γράφει δημοσιογράφοι της τοπικής εφημερίδας, τότε είστε μια ομάδα δημοσιογράφων της τοπικής εφημερίδας που συμμετέχουν σε μια αντιπαράθεση μεταξύ μιας ομάδας υπέρμαχων της κατασκευής ενός αιολικού πάρκου και μιας ομάδας πολεμίων. Διαβάστε προσεκτικά τα κείμενα που σας δόθηκαν, συζητήστε μεταξύ σας και καταγράψετε τα θετικά και αρνητικά της κατασκευής ενός αιολικού πάρκου στην περιοχή. Γράψετε μια σειρά από ερωτήσεις και για τις δυο ομάδες. Τα ερωτήματα να εκφράζονται από όλα τα μέλη της ομάδας σας.

3. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης να ακούτε τους συνομιλητές σας, να τους αφήνετε να ολοκληρώνουν τις σκέψεις και τα επιχειρήματα τους και να μη τους διακόπτετε. Οι ερωτήσεις σας να είναι ξεκάθαρες και να συνδέονται με ό,τι ειπώθηκε προηγουμένως.

[Untitled]αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswiki

  • πληροφοριακό υλικό

Τα κείμενα που δίνονται είναι τα εξής:

1) ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΑΣΚΟΥΣ ΤΟΥ ΑΙΟΛΟΥ

Από την Φιλιώ Παπαδάκου

Για την Προσωρινή Συντονιστική Επιτροπή κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Βάτικα.

Στα πλαίσια του προγράμματος για την απελευθέρωση της ηλεκτρικής ενέργειας, ένας μεγάλος αριθμός εταιρειών έχει υποβάλλει αιτήσεις στην Ρ.Α.Ε. για την χορήγηση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικών πάρκων στην περιοχή των Βατίκων.

Ωστόσο πίσω από τον όρο «Αιολικό πάρκο» κρύβεται ένα βιομηχανικό πάρκο και μια βαριά βιομηχανία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με αποτέλεσμα καταστροφικά για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Οι τεράστιες ανεμογεννήτριες που απαιτούνται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από τον άνεμο, το μόνο που μπορούν να μας εγγυηθούν είναι η μετατροπή των Βατίκων σε βαριά βιομηχανική ζώνη.

Σε χώρες όπως η Αγγλία η Γερμανία και η Δανία που από το 1992 έχει αρχίσει η ανέγερση και η χρήση ανεμογεννητριών, αλλά και σε περιοχές της Ελλάδας (βλέπε Ν. Εύβοια), τα προβλήματα που βιώνουν καθημερινά χιλιάδες απλοί πολίτες με το πρόσχημα της "οικολογικής" παραγωγής Ηλεκτ. Ενέργειας από τον άνεμο, είναι πολύ σοβαρά για να τα αγνοήσουμε. Η βιομηχανική εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας στηρίζεται σε ένα είδος τεχνολογίας που επιβαρύνει και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για παραγωγή ενέργειας με τρόπο φιλικό προς τον άνθρωπο και τη φύση.

Έρευνες στην Αγγλία και Γερμανία αποδεικνύουν ότι σε περιοχές που βρίσκονται κοντά στις ανεμογεννήτριες, οι άνθρωποι υποφέρουν από αρρυθμίες και καταστάσεις άγχους, συμπτώματα που χαρακτηρίζονται ως "σύνδρομο των υπόηχων". Οι ακουστικές και οι οπτικές επιδράσεις από τις ανεμογεννήτριες κάνουν την ζωή των ανθρώπων ανυπόφορη. Παράλληλα η πτώση της αξίας των ακινήτων και η δραματική μείωση του τουρισμού (στην Δανία ως και 40%) επιφέρει σημαντικές αλλαγές όχι μόνο στην υγεία και στην ψυχολογία των κατοίκων που ζουν κοντά σε αιολικά πάρκα αλλά και στην οικονομική τους κατάσταση. Τα προβλήματα όμως που συνοδεύουν τις ανεμογεννήτριες δεν εξαντλούνται εδώ.

Η όλη διαδικασία της ανέγερσης 70μ. ανεμογεννητριών προκαλεί ρωγμές στο υπέδαφος και επηρεάζει σοβαρά τις φυσικές λεκάνες στις οποίες συγκεντρώνονται τα νερά της βροχής με αποτέλεσμα αυτά να αλλάζουν πορεία ή να εξαφανίζονται. Αλλά και οι επιπτώσεις στην χλωρίδα και στην πανίδα των περιοχών που βρίσκονται κοντά στα αιολικά πάρκα δεν είναι μικρότερες. Οι επιδράσεις είναι καταστροφικές και οδηγούν στην πλήρη μεταμόρφωση του τοπίου σε γη "Ερημική και άνυδρη". Από την άλλη κανείς δε μπορεί να υποστηρίξει ότι η Αιολική Ενέργεια παράγει ηλεκτρισμό φθηνότερα ή αποδοτικότερα από τους συμβατικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Μια απρόβλεπτη και διαλειμματική πηγή ενέργειας όπως ο άνεμος δεν μπορεί να συνεισφέρει στην ηλεκτρική ενέργεια παρά μόνο το 10% χωρίς να προκαλέσει σημαντικές διαταραχές στο δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος με διακοπές και πτώσεις τάσης. Μια ανεμογεννήτρια μπορεί να παράγει μόνο το 25% του ηλεκτ. ρεύματος από αυτό που θεωρητικά έχει την δυνατότητα να παράγει. Και αυτό γιατί σε αντίθεση με άλλες γεννήτριες νερού, ατμού ή αερίου, όταν ο άνεμος δυναμώνει και η πραγματική αιολική δύναμη είναι διαθέσιμη οι ανεμογεννήτριες αυτόματα θέτονται εκτός λειτουργίας ειδάλλως θα ταξιδέψουν πολύ μακριά. Η αιολική ενέργεια λοιπόν σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος από συμβατικό σταθμό. Για τον απλό λόγο ότι όταν ο αέρας δεν φυσάει οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ηλεκτρισμό. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να χρειάζονται πάντα υποστήριξη από τους συμβατικούς σταθμούς για να αποφεύγεται ο κίνδυνος των black - out.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι τα βιομηχανικά πάρκα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον άνεμο, όχι μόνο στερούνται κάθε οικολογικού χαρακτηριστικού αλλά αντίθετα αποτελούν ένα επιπρόσθετο περιβαλλοντικό φορτίο στον ήδη επιβαρημένο χώρο από τα εναέρια καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος και από όλα τα άλλα προβλήματα που συνεπάγονται την χρήση ηλεκτ. ενέργειας. Προκειμένου να πειστεί η κοινή γνώμη να δεχτεί τα αφόρητα προβλήματα που συνοδεύουν τα "πάρκα" αυτά, αποκρύπτεται το γεγονός ότι η αιολική ενέργεια δημιουργεί μια αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από συμβατικούς σταθμούς και όχι μια αντικατάσταση του συμβατικού τρόπου παραγωγής από κάποιον άλλο "οικολογικό". Τις επιπλέον ανάγκες από την αυξανόμενη ζήτηση της ηλεκ. ενέργειας στα μεγάλα κέντρα (βλέπε Αθήνα εν' όψει των Ολυμπιακών Αγώνων) καλούνται να τις καλύψουν περιοχές παρθένες και γραφικές, οι κάτοικοι των οποίων συνειδητά αποφεύγουν τον βιομηχανικό τρόπο ανάπτυξης και ασχολούνται με την Γεωργία, την Κτηνοτροφία και τον Τουρισμό.

Η τακτική των εταιρειών αιολικής ενέργειας, πολλές εκ των οποίων είναι θυγατρικές εταιρειών συμβατικής παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, είναι απλή και αποτελεσματική. Επιλέγουν τις πιο ειδυλλιακές περιοχές φυσικής ομορφιάς με λίγους σχετικά κατοίκους που δεν έχουν τα πολιτικά μέσα ή και την γνώση για να αλλάζουν αποφάσεις που επηρεάζουν καταστροφικά τον τρόπο ζωής τους. Παρουσιάζουν την αιολική ενέργεια ως πιο φιλική για το περιβάλλον και πιο οικονομική σε σχέση με την συμβατικά παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια. Χορηγούν υψηλό ενοίκιο σε περιοχές που ανήκουν σε μεμονωμένους ιδιώτες και που επιλέγονται για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων. Με τον τρόπο αυτό διχάζεται η τοπική κοινωνία και ενώ οι κάτοικοι αλληλοτρώγονται, ξεφυτρώνουν από παντού ανεμογεννήτριες μετατρέποντας την περιοχή σε βιομηχανική ζώνη. Παράλληλα οι τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος στα μέρη εκείνα που τροφοδοτούνται με ηλεκτρική ενέργεια παραγόμενη από τον άνεμο, είναι αυξημένες κατά 116% έως 440% σε σχέση με τις τιμές του συμβατικά παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος. Αυτό συμβαίνει ως συνέπεια της μεταβλητής και μη ελεγχόμενης συμπεριφοράς του ανέμου. Η αιολική ενέργεια είναι ανεπικερδής εξαιτίας της χαμηλής απόδοσης ενέργειας αλλά και λόγω του μεγάλου κόστους επένδυσης και συντήρησης των ανεμογεννητριών. Αυτό προκύπτει από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε χώρες πρωτοπόρους στον τομέα αυτό όπως η Γερμανία.

Η εμπειρία της Γερμανίας από την χρήση της αιολικής ενέργειας σε ευρεία κλίμακα καταγράφεται στο Darmstadt Μανιφέστο. Στο μανιφέστο αυτό, όπου μέχρι σήμερα έχει υπογραφεί από πλήθος καθηγητών Πανεπιστημίου και άλλων καταξιωμένων προσωπικοτήτων της Γερμανίας σε διάφορους τομείς Γνώσης και Τεχνολογίας, αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Η εκμετάλλευση της Αιολικής Ενέργειας προωθεί εκείνο το είδος της Τεχνολογίας το οποίο δεν έχει καμιά απολύτως σημασία για το σκοπό της παροχής ενέργειας, της εξοικονόμησης πρώτης ύλης και της προστασίας του κλίματος».

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswiki

2) Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει την δημιουργία νέων αιολικών πάρκων


Η Greenpeace Ελλάδος ζητάει από την Ελληνική Κυβέρνηση, να επιταχύνει τον σχεδιασμό και εγκατάσταση αιολικών πάρκων, σε διάφορες περιοχές της χώρας μας. Με την δημιουργία αιολικών πάρκων και την παύση της καύσης ορυκτών καυσίμων, όπως τονίζουν, αποφεύγεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος με τα αέρια του θερμοκηπίου.

Η ανάγκη για χρησιμοποίηση 'καθαρών' πηγών ενέργειας είναι επιτακτική, αφού η Ελλάδα βάσει του Πρωτοκόλλου του Κιότο, είχε ζητήσει την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου κατά 25% κατά το διάστημα 1990-2010, και τελικά η αύξηση φτάνει το 45%-50%. Δυστυχώς η χώρα μας δεν ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις που ανέλαβε βάσει των συνθηκών με την ΕΕ και του Κιότου. Η αύξηση των ρύπων οφείλεται στην αλόγιστη χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος αφενός (άσκοπη χρήση κλιματιστικών κλπ), και αφετέρου στην εντατική χρήση των ορυκτών καυσίμων από την ΔΕΗ.

Η στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι στρατηγικού χαρακτήρα, όπως τόνισαν οι εκπρόσωποι της οργάνωσης. Η Ελλάδα, μια χώρα προικισμένη με ήλιο και δυνατούς ανέμους, έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα στην παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες, άρα ανεξάντλητες, πηγές ενέργειας. Στην Κρήτη ήδη το 10% των αναγκών σε ηλεκτρική ενέργεια το 2000, καλύφθηκε με τα αιολικά πάρκα. Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Γερμανία, η Δανία, η Ισπανία που πρωτοστατούν στη δημιουργία αιολικών πάρκων, έχουν εγκαταστημένη ισχύ, 13.000 MW, σε σύνολο 17.000 σε ολόκληρο τον κόσμο κατά το 2000.

Υπάρχουν όμως αντιδράσεις των τοπικών φορέων κατά την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων και αυτές οφείλονται στον θόρυβο που κάνουν οι ανεμογεννήτριες, στην αισθητική υποβάθμιση του τοπίου, στις επιπτώσεις στην ορνιθοπανίδα κλπ. Η Greenpeace τονίζει πως ένας σωστός σχεδιασμός των πάρκων και σωστή ενημέρωση των πολιτών θα μειώσει τις αντιδράσεις. Επίσης τονίζει πως για κάθε εγκαταστημένη ΜW, δημιουργούνται 15-22 νέες θέσεις εργασίας αλλά και ενεργειακή ανεξαρτησία στην χώρα μας.

3) Η Ευρωπαϊκή Ένωση στρέφεται στην αιολική ενέργεια

Τα τελευταία χρόνια σημειώνει αλματώδη ανάπτυξη η αιολική ενέργεια και η Ευρώπη παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτήν την προσπάθεια. Από τα 3.800MW που παρήχθησαν παγκοσμίως το 2000 τα 3.500MW παρήχθησαν στην Ευρώπη. Η Γερμανία και η Δανία βρίσκονται στην πρώτη θέση και κατέχουν το 50% της παγκόσμιας αγοράς στην κατασκευή ανεμογεννητριών. Η αιολική ενέργεια συνεισφέρει παράλληλα στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση των επικίνδυνων αερίων που προκύπτουν από τα ορυκτά καύσιμα.

Δεκατρείς χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, συμμετέχουν στο νέο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης Concerted Action on Offshore Wind Energy in Europe. Το πρόγραμμα αυτό αφορά τη διερεύνηση και την αξιοποίηση των τεχνολογιών που χρειάζονται, για να γίνει η ενέργεια του ανέμου μία από τις βασικές πηγές ενέργειας της Ε.Ε. Οι συμμετέχουσες χώρες, εκτός από τη χρηματοδότηση, θα συνεισφέρουν στο πρόγραμμα κάθε πρόταση, τεχνολογία, οικονομική και περιβαλλοντική μελέτη κ.τ.λ. που διαθέτουν, ώστε να επιταχυνθεί η υιοθέτηση της αιολικής ενέργειας. Η ανάγκη για ενεργειακή απεξάρτηση από το πετρέλαιο, όσο και η φιλικότητα προς το περιβάλλον που παρουσιάζει η ενεργειακή αυτή πηγή, την έχουν κάνει πολύ ελκυστική σε παγκόσμιο επίπεδο. Στόχος της Ευρώπης είναι, μέχρι το 2010, να παράγεται ενέργεια της τάξης των μερικών δεκάδων γιγαβάτ από ανεμογεννήτριες, οι οποίες θα έχουν πολύ καλύτερη απόδοση από αυτές που χρησιμοποιούνται σήμερα.

Για να γίνει αυτό θα πρέπει η τιμή της παραγόμενης από τον άνεμο ενέργειας να πέσει αισθητά, ώστε να μπορεί να ανταγωνιστεί τις παραδοσιακές πηγές στις οποίες στηρίζεται σήμερα η Ευρώπη. Το πρόγραμμα εστιάζεται αρχικά στην έρευνα για αιολικά πάρκα τοποθετημένα στη θάλασσα. Ο λόγος είναι ότι οι άνεμοι που πνέουν στις θάλασσες είναι κατά τεκμήριο δυνατότεροι από αυτούς που πνέουν πάνω από την ξηρά, άρα και οι ανεμογεννήτριες αναμένεται να είναι αποδοτικότερες.

Ηγετικό ρόλο στο πρόγραμμα έχει αναλάβει το Technical University of Delft στην Ολλανδία. Ο τομέας αιολικής ενέργειας του πανεπιστημίου αυτού έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο πεδίο από το 1977 και έχει σε λειτουργία πολλές προηγμένες πειραματικές διατάξεις παραγωγής ενέργειας. Η Ελλάδα θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα μέσω του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Από την πλευρά του, ο αρμόδιος για θέματα ενέργειας, επίτροπος κ. Μπουσκέν, τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ξοδέψει τα τελευταία χρόνια 1 δισ. ευρώ για να αναπτύξει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες είναι απαραίτητες για την Ευρώπη για δύο λόγους: για να μειωθεί η εκπομπή στην ατμόσφαιρα ρύπων που επιβαρύνουν το περιβάλλον, αλλά και για να καταστεί δυνατή η μεγαλύτερη ενεργειακή αυτονομία των κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από όλες τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η αιολική, σύμφωνα με τον κ. Μπουσκέν, είναι η πιο ανταγωνιστική. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι μέσα σε λίγα χρόνια, η παραγωγή αιολικής ενέργειας στην Ε.Ε. έχει αυξηθεί από 100 σε 6.000 MW.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Η αντιπαράθεση επιχειρημάτων αποτελεί τον καλύτερο τρόπο για να αναπτυχθούν στα παιδιά δεξιότητες όπως αυτή της θεμελίωσης και υποστήριξης επιχειρημάτων, της κριτικής ανάλυσης δεδομένων συνομιλίας και της συμμετοχής σε διάλογο. Ενισχύει την κοινωνικότητα και την αυτοπεποίθηση των παιδιών, καθώς υπερασπίζονται και αντιμάχονται δημόσια θέσεις, και εξοικειώνει τα παιδιά με την έκθεση σ’ ένα ακροατήριο και τη δημόσια στήριξη θέσεων. Όλες οι παραπάνω δεξιότητες είναι πολύ σημαντικά εφόδια για τη μετέπειτα ζωή τους ως πολίτες των σύγχρονων κοινωνιών.

χάρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κατασκευή ενός αιολικού πάρκου - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από την Κυριακή Λεοντιάδου

More pages