αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κλωνοποίηση (2)


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κλωνοποίηση (2) - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κλωνοποίηση (2) - atlaswiki[Untitled]

δραστηριότητα

Οι μαθητές θα χωριστούν σε τρεις ομάδες και καθεμιά από τις ομάδες θα επιλέξει ένα κλειστό φάκελο μέσα στον οποίο βρίσκεται ο ρόλος τον οποίο πρέπει να υιοθετήσουν και η στάση που πρέπει να στηρίξουν στην αντιπαράθεση που θα ακολουθήσει ανεξάρτητα από το αν συμφωνούν ή αν είναι αντίθετοι με την άποψη που θα κληθούν να υποστηρίξουν. Οι δύο πρώτες ομάδες στηρίζουν δύο αντιμαχόμενες θέσεις και η τρίτη ομάδα είναι οι δημοσιογράφοι οι οποίοι έχουν καλέσει σε συζήτηση τις αντιμαχόμενες πλευρές και έχουν και ρόλο συντονιστικό. Και οι τρείς ομάδες θα πάρουν στα χέρια τους το ίδιο πακέτο με πληροφορίες, το οποίο αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα από τις αντιμαχόμενες θέσεις. Οι μαθητές καλούνται να μελετήσουν το υλικό που τους έχει δοθεί, να συνεργαστούν και να προετοιμάσουν τα επιχειρήματα τους και τις ερωτήσεις στις οποίες θα προβούν. Όταν ετοιμαστούν όλες οι ομάδες , θα πραγματοποιηθεί η αντιπαράθεση των επιχειρημάτων, την οποία θα συντονίζουν οι ίδιοι οι μαθητές.


χρονική διάρκεια

Οι μαθητές θα χρειαστούν 45 λεπτά για να διαβάσουν το υλικό που θα τους δοθεί και να προετοιμάσουν τα επιχειρήματα τους και τις ερωτήσεις που θα κάνουν. Η αντιπαράθεση των επιχειρημάτων θα διαρκέσει 45 λεπτά, οπότε ολόκληρη η δραστηριότητα θα διαρκέσει περίπου 2 διδακτικές ώρες.


διδακτικό υλικό

Το διδακτικό υλικό για την δραστηριότητα αυτή αποτελείται από φύλλο εργασίας και διάφορα άρθρα.

Φύλλο εργασίας
1.Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται τοποθετημένοι πάνω στο τραπέζι.
2.Στο φάκελο που ανοίξατε βρήκατε μια από τις ακόλουθες φράσεις:
  • Ομάδα πολιτών που τάσσονται υπέρ της κλωνοποίησης.
  • Ομάδα πολιτών που αντιτίθενται στην κλωνοποίηση.
  • Δημοσιογράφοι.
3α. Αν ο φάκελος που πήρατε γράφει << Ομάδα πολιτών που τάσσονται υπέρ της κλωνοποίησης >>, τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που αποδέχεται και υποστηρίζει την χρήση της κλωνοποίησης. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε με την ομάδα σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα υπέρ της χρήσης της κλωνοποίησης. Στη συνέχεια φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο θα υποστηρίξετε δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από την ομάδα πολιτών που τάσσονται κατά της κλωνοποίησης και τους δημοσιογράφους. 3β. Αν ο φάκελος σας γράφει <<ομάδα πολιτών που αντιτίθενται στην κλωνοποίηση>>, τότε είστε οι εκπρόσωποι της ομάδας πολιτών που είναι κατά της χρήσης της κλωνοποίησης. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε με την ομάδα σας προκειμένου να καταλήξετε στα επιχειρήματα κατά της κλωνοποίησης. Φτιάξτε ένα κείμενο το οποίο θα υποστηρίξετε δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από την ομάδα πολιτών που τάσσονται υπέρ της κλωνοποίησης και τους δημοσιογράφους.
3γ. Αν ο φάκελος σας γράφει <<δημοσιογράφοι>>, τότε είστε δημοσιογράφοι που συμμετέχετε σε μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων μεταξύ των εκπροσώπων μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει την χρήση της κλωνοποίησης και των εκπροσώπων μιας ομάδας πολιτών που αντιτίθεται στην κλωνοποίηση. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας προκειμένου να καταλήξετε στα υπέρ και τα κατά της χρήσης της κλωνοποίησης. Συντάξτε ερωτήσεις που να απευθύνονται σε κάθε μια από τις δύο ομάδες πολιτών.
4.Κατά τη διάρκεια της δημόσιας αντιπαράθεσης επιχειρημάτων προσπαθήστε να ακούσετε προσεκτικά τους συνομιλητές σας χωρίς να σκέφτεστε τι θα πείτε εσείς στη συνέχεια αλλά επικεντρωθείτε σε αυτά που συζητιούνται. Διατυπώστε ξεκάθαρα τις απόψεις και τις ερωτήσεις σας και φροντίστε πάντα να επιχειρηματολογείτε. Έχετε υπόψη σας ότι τα αποτελέσματα από τις συγκρίσεις μεταξύ διαφορετικών καταστάσεων είναι έγκυρα όταν κάθε φορά αλλάζει μόνο ένας παράγοντας και υπόλοιποι είναι σταθεροί.


Υλικό για τις ομάδες

Κλωνοποίηση: όνειρο ή εφιάλτης
-γράφει ο Κωνσταντίνος Σπυριδόπουλος
Η κλωνοποίηση είναι μια πολλά υποσχόμενη τεχνική που ανοίγει νέους ορίζοντες στην ιατρική επιστήμη. Θα μπορούσε όμως να μετατρέψει τη ζωή μας σε εφιάλτη. Μια σειρά από σκέψεις για ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα επιτεύγματα της σύγχρονης βιοτεχνολογίας.

Η ολοκλήρωση της χαρτογράφησης της αλυσίδας του ανθρώπινου DNA είναι ένα από τα πιο πολυσυζητημένα επιστημονικά επιτεύγματα της εποχής μας. Ακούστηκε ότι χάρις σε αυτή δεν θα υπάρχει πια θάνατος, πράγμα αδιανόητο και παράλληλα τραγικό, αλλά χάρη στην πρόοδο της τεχνολογίας και της γενετικής ο άνθρωπος πιστεύει ότι θα τα καταφέρει. Ακόμα, ο άνθρωπος θα μπορούσε να προλαμβάνει κάποιες από τις πιο επικίνδυνες ασθένειες όπως για παράδειγμα τον καρκίνο, την λευχαιμία και άλλες νόσους οι οποίες δεν μπορούν εύκολα να καταπολεμηθούν. Επιπλέον, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ανθρώπους όμοιους από ένα μόνο κύτταρο, με την επονομαζόμενη διαδικασία της "Κλωνοποίησης".
Μόλις πρωτοακούστηκε ότι οι επιστήμονες βρήκαν ένα τρόπο με τον οποίο θα μπορέσουμε να "κλωνοποιήσουμε" θηλαστικά ή και ανθρώπους από ένα μόνο κύτταρο, πολλοί πίστεψαν ότι αυτό είναι ένα από τα κόλπα των ΜΜΕ για να ανέβει η ακροαματικότητα. Λίγες μέρες αργότερα επιβεβαιώθηκε ότι οι επιστήμονες κατάφεραν να δημιουργήσουν κλώνους-γενετικά αντίγραφα. Μετά από ρεπορτάζ που έγιναν πάνω στην κλωνοποίηση οι πολίτες είναι απαισιόδοξοι για τα αποτελέσματά της, σε αντίθεση με τους γιατρούς οι οποίοι είναι αισιόδοξοι. Η κλωνοποίηση φέρνει στο μυαλό των ανθρώπων τερατογενέσεις και άλλα φρικιαστικά σενάρια που έχουν δει σε ταινίες θρίλερ.
Ένα όνειρο του Χίτλερ ήταν να δημιουργήσει την επονομαζόμενη Αρία φυλή, μια φυλή ανθρώπων, όμοιων μεταξύ τους που τα χαρακτηρίστηκα τους θα ήταν τα ίδια που θα είχε ένας κλασσικός τύπος Γερμανού δηλαδή ψιλοί, ξανθοί, οι οποίοι θα υπάκουαν στις εντολές του με σκοπό την κατάκτηση του κόσμου. Αλλά αυτό ήταν ένα απλό όνειρο το οποίο δεν έγινε πραγματικότητα.
Η πρώτη απόπειρα κλωνοποίησης ενός ζωντανού οργανισμού έγινε το 1996, με επιτυχία, σε ένα προβατάκι που το ονόμασαν Dolly . Πραγματοποιήθηκε από τον Ian Wilmut και την ερευνητική του ομάδα στο Ινστιτούτο Roslin της Σκωτίας. Η ζωή τις Dolly κυλούσε καλά, υπό την εποπτεία επιστημόνων, αλλά σύντομα παρουσίασε προβλήματα υγείας και πέθανε σε ηλικία έξι ετών. Ο πρόωρος θάνατός της προβλημάτισε την επιστημονική κοινότητα. Σημειώνουμε εδώ ότι ο μέσος όρος ζωής ενός προβάτου είναι τα 12 χρόνια.
Η κλωνοποίηση χωρίζεται σε δύο κατηγορίες την αναπαραγωγική κλωνοποίηση και την θεραπευτική κλωνοποίηση.
Η θεραπευτική κλωνοποίηση είναι ένας νέος κλάδος της κλωνοποίησης, ο οποίος έχει στόχο να δημιουργήσει αντίγραφα οργάνων, που θα μεταμοσχευτούν σε ανθρώπους που πάσχουν από ανίατες αρρώστιες. Παραδείγματος χάρη στο πάγκρεας ή στο συκώτι. Αυτό ακούγεται κάπως παράλογο διότι έτσι τίθεται το εξής ερώτημα "πώς θα κλωνοποιήσουμε όργανα αφού δεν καταφέραμε να κλωνοποιήσουμε άνθρωπο;". Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα γουρούνια έχουν πολλές γενετικές ομοιότητες και όργανα που μπορούν να γίνουν συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό, έτσι διαμέσου της κλωνοποίησης των γουρουνιών θα έχουμε κλωνοποιημένα όργανα. Αλλά υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα με τα γουρούνια. Έχουν πολύ σάκχαρο και έτσι τα όργανα που θα ληφθούν θα έχουν υψηλά επίπεδα σακχάρου και αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα, γιατί ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων πάσχει από σακχαροδιαβήτη.
Οι επιστήμονες δεν έρχονται αντιμέτωποι με τις μεγάλες δυσκολίες των πειραμάτων τους μόνο, αλλά και με τις διάφορες θρησκείες οι οποίες είναι κάθετα αντίθετες με την ιδέα της κλωνοποίησης. Οι θρησκευτικές δοξασίες είναι αντίθετες με τους επιστήμονες διότι υποστηρίζουν ότι ο άνθρωπος δημιουργήθηκε από τον Ύψιστο και Παντοδύναμο Θεό, με την Θεία Του πνοή. Έδηξαν την έντονη αντίθεση τους κάνοντας διαμαρτυρίες με αποτέλεσμα να επέμβουν οι Ανώτατες Αρχές σε πολλές περιπτώσεις διότι είχε δημιουργηθεί σάλος. Ορισμένες θρησκείες, όπως ο Βουδισμός και ο Κομφουκιανισμός, λένε πως αν ο άνθρωπος θα κλωνοποίησει όμοιο του, θα έλθει το τέλος του κόσμου, επειδή ο άνθρωπος μπόρεσε να γίνει όμοιος του Θεού και Εκείνος θα καταστρέψει τον κόσμο. Αυτό είναι λάθος. Ήδη τα ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι Κορεάτες έκαναν μια επιτυχή κλωνοποίηση και απ' ότι βλέπουμε δεν έγινε τίποτα από αυτά που φοβόταν.
Το μόνο που είναι σίγουρο είναι ότι τώρα πια τίποτα δεν μπορεί να σταματήσει τον άνθρωπο στο να επιτύχει τον στόχο του. Όλοι όμως ελπίζουμε προς όφελός του. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχει εργαστηριακός έλεγχος και κοινή αποδοχή βασικών κανόνων βιοηθικής που σύντομα θα πρέπει να θεσπίσουμε.


Κλωνοποίηση: Κι αν μπει σε εφαρμογή... -η θέση της εκκλησίας
-γράφει o Κλωνώσης
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η ιατρική είναι μια επιστήμη εξαιρετικά γοητευτική. Πέρα απ' όλα τα άλλα, για δυο κυρίως λόγους: α. Γιατί αντικείμενό της είναι ο άνθρωπος, που άλλωστε αποτελεί το αριστούργημα του Θεού και β. Γιατί η έρευνα στον τομέα της ιατρικής, μας παρέχει τη δυνατότητα να ανακαλύπτουμε μερικά απ' τα πιο ενδιαφέροντα και συναρπαστικά μυστικά του Θεού.
Tο φθινόπωρο του 1993 ξεσπάει ο θόρυβος για την "κλωνοποίηση". Η "κλωνοποίηση" είναι ένα φαινόμενο, που στηρίζεται σε τρεις βασικές αρχές πολύ γνωστές (μέχρι ορισμένο σημείο) σε κείνους που ασχολούνται με τη βιολογία.
Α. Τη διαπίστωση ότι ο γενετικός κώδικας του ανθρώπου (που αποτυπώνεται στο DNA του πυρήνα) υπάρχει όχι μόνο στα γεννητικά κύτταρα, αλλά και σε όλα τα σωματικά κύτταρα του ανθρώπου. Και λέγοντας «γενετικό κώδικα» εννοούμε την «παρουσία» χαρακτηριστικών του ατόμου (σωματικών, ψυχολογικών κλπ) που αργότερα θα αναπτυχθούν.
Β. Το γεγονός ότι σε ένα ήδη γονιμοποιημένο ωάριο, υπάρχει τώρα τρόπος να του αφαιρέσουμε την κυτταρική μεμβράνη του, οπότε η πρώτη διαίρεση που θα επακολουθήσει δε θα προκαλέσει δύο κύτταρα συγκολλημένα μεταξύ τους, αλλά δύο ανεξάρτητα κύτταρα, που μπορεί το καθένα τους να αναπτυχθεί σε αυτόνομο καινούργιο οργανισμό, εφ όσον του προσθέσουμε καινούργια πυρηνική μεμβράνη. Αυτό μπορεί να γίνει επανειλημμένες φορές, ώστε από το αρχικό γονιμοποιημένο κύτταρο να προκύψει μεγάλος αριθμός νέων οργανισμών, με απόλυτα ταυτόσημη πυρηνική ουσία, ώστε όλα τα χαρακτηριστικά των οργανισμών αυτών (σωματικά, ψυχικά, συναισθηματικά, διανοητικά κ.λ.π.) να είναι ακριβώς όμοια μεταξύ τους.
Γ. Τη διαπίστωση ότι σε ένα γονιμοποιημένο ωάριο, έχουμε τη δυνατότητα να αφαιρέσουμε όλη την πυρηνική ουσία του και να προσθέσουμε την πυρηνική ουσία ενός σωματικού κυττάρου κάποιου άλλου ανθρώπου, με αποτέλεσμα ο οργασμός που θα προκύψει να είναι ακριβές «αντίγραφο» του ανθρώπου του οποίου ο γενετικός κώδικας εμφυτεύτηκε στο καινούριο κύτταρο.
Παρά πολύ απλά, όλα τα παραπάνω σημαίνουν ότι μπορούμε σήμερα πια στο εργαστήριο να πετύχουμε τη δημιουργία ανθρώπινων οργανισμών, που θα αποτελούν ακριβή αντίγραφα ενός πρωτοτύπου και μάλιστα σε αριθμό που θα είναι απεριόριστος.
Τώρα, για να γίνουν τα παραπάνω πιο κατανοητά, ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε μερικές συνέπειες από την πρακτική εφαρμογή των σχετικών βιολογικών αρχών:
1. Ας φανταστούμε μια οικογένεια με τρία - τέσσερα παιδιά, που έχει βάλει στο ψυγείο της από ένα "αντίγραφο" απ' το καθένα. Έτσι, αν κάποιο απ' τα παιδιά αυτά χρειαστεί κάποια στιγμή στη ζωή του κάποιο όργανο για μεταμόσχευση, γιατί να μη βγάλουμε από το ψυγείο το αντίγραφό του, να το αναπτύξουμε και να χρησιμοποιήσουμε το όργανο που μας είναι απαραίτητο; Η, αν κάποιο απ' όλα πεθάνει, γιατί να μη το αντικαταστήσουμε με κάποιο απ' τα "κατεψυγμένα", που θα είναι απόλυτα όμοιο με κείνο που πέθανε;
2. Ας φανταστούμε ένα τεράστιο αριθμό κατεψυγμένων εμβρύων, που έχουν ένα μέλλον αβέβαιο, κυριολεκτικά, στα χέρια των ειδικών. άλλα θα αναπτυχθούν, άλλα θα απορριφθούν, άλλα θα χρησιμοποιηθούν για λόγους πειραματισμού κ.ο.κ. Μήπως όμως, αρχίζουν έτσι οι γιατροί να νοιώθουν "μικροί θεοί";
3. Όποιος θαυμάζει τον εαυτό του (και δεν είναι λίγοι εκείνοι που το κάνουν) μπορεί να προκαλέσει πολλά "αντίγραφα" του, μια και μπορεί να έχει την εντύπωση ότι, χωρίς αυτά, ο κόσμος γίνεται φτωχότερος.
4. Φανταστείτε μια κοινωνία, που μπορεί να αναπαραγάγει σε τεράστιο αριθμό "αντιτύπων" π.χ. έναν Αϊνστάιν ή έναν Μότσαρτ ή, στη χειρότερη περίπτωση, και έναν Χίτλερ ή έναν Στάλιν.
5. Με την μέθοδο αυτή, η παρέμβαση του αρσενικού στη δημιουργία νέων ανθρώπων γίνεται, αν όχι περιττή, πάντως σπανιότατη και δευτερεύουσα. Ένας θρίαμβος τον φεμινισμού, που οι πρωτοπόροι του ούτε καν τον φαντάστηκαν.
6. Φανταστείτε κάποια άτεκνα ζευγάρια στο μέλλον, που θα επισκέπτονται ειδικά ιδρύματα και εκεί, σε ειδικά "φιγουρίνια", θα επιλέγουν το παιδί που θέλουν να υιοθετήσουν, διαλέγοντας την εξωτερική του εμφάνιση, τη διανοητική του συγκρότηση, το συναισθηματικό του κόσμο και όλα τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά, κυριολεκτικά "κατά παραγγελία".
Αν όλα αυτά, δεν αποτελούν επανάσταση στην ιστορία του κόσμου, αλλά ταυτόχρονα και πλήρη κοινωνική ανατροπή, τότε πως αλλιώς θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε;
Κατατρομαγμένος, όλος ο κόσμος διαπιστώνει ότι οι εξελίξεις από την επιστημονική έρευνα προοιωνίζονται τρομακτικές. Και πολλοί σώφρονες άνθρωποι ήταν εκείνοι που πρότειναν να ληφθούν κάποια μέτρα νομικά τώρα πια, που θα περιστείλουν την φαντασία των πιο τολμηρών και τις δυνατότητες τους να ανατρέψουν όλη την κοινωνική τάξη.
Το πρόβλημα βρίσκεται σήμερα σ' αυτό το σημείο. Κανένας δεν μπορεί να είναι σίγουρος τι θα γίνει αύριο ή μεθαύριο. Όμως, για όλους εκείνους που μελετούν προσεκτικά την Αγία Γραφή τους, είναι ένα εδάφιο στο Λόγο του Θεού, εκεί στην αρχή, στο βιβλίο της Γένεσης (κεφάλαιο 11:4) που λέει για τους ανθρώπους που ήθελαν να χτίσουν τον πύργο της Βαβέλ το εξής: "Ελάτε, και ας χτίσουμε για τους εαυτούς μας πόλη και πύργο, του οποίου η κορυφή θα φθάνει ως τον ουρανό και ας αποκτήσουμε για μας "όνομα". Το προαιώνιο πρόβλημα τον ανθρώπου. Να αποκτήσει μεγάλο "όνομα". Να ξεπεράσει επιτέλους το Θεό. Η αν προτιμάτε, να τον βάλει στο περιθώριο. Να γίνει κύριος του εαυτού του. Με τελικό αποτέλεσμα χωρίς καμιά αμφιβολία, την ολοκληρωτική καταστροφή. Όπως έγινε τότε στην αρχή. Όπως κινδυνεύει να γίνει σήμερα, στο τέλος.
Να το ξαναπούμε ακόμη μια φορά; Να το επαναλάβουμε ύστερα απ' όλα τα προηγούμενα; Χωρίς τη παρουσία του Κυρίου Ιησού Χριστού, χωρίς τη δική Του ηγεσία μάλιστα, η σύγχρονη επιστήμη κινδυνεύει από ευνοϊκή και ευεργετική δραστηριότητα του ανθρώπινου μυαλού, να καταντήσει καταστροφικό και φονικό εργαλείο στα χέρια του εχθρού. Η μεγάλη τραγωδία του σημερινού ανθρώπου, που προχώρησε απίστευτα στην τεχνολογική του εξέλιξη και καθυστέρησε, τραγικά, στην ηθική του ανάπτυξη. Γιατί έβαλε στο περιθώριο τον Ιησού Χριστό. Γιατί δεν το κατάλαβε "τις είναι ούτος". Γιατί δεν του έγινε συνείδηση πως μόνο Εκείνος, όταν έρθει και κατοικήσει στην ανθρώπινη καρδιά, μπορεί να δώσει νόημα και περιεχόμενο σε όλες τις φάσεις της ανθρώπινης ζωής. Ακόμη και σε κείνη την επιστήμη. Ίσως μάλιστα, κυρίως σε κείνη.


Υπέρ της θεραπευτικής κλωνοποίησης -Ελευθεροτυπία
Στην πλειονότητά της η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ της θεραπευτικής κλωνοποίησης, με το σκεπτικό ότι ανοίγει ο δρόμος για την αντιμετώπιση ανίατων ασθενειών, ενώ αντίθετα καταδικάζει τη χρήση της κλωνοποίησης για αναπαραγωγή ανθρώπων.
Όπως μας ενημέρωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Μαιευτικής-Γυναικολογίας και Ανθρώπινης Αναπαραγωγής Βασίλης Ταρλατζής, πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας, θα πρέπει επιτέλους να αποδαιμονοποιήσουμε την έννοια της κλωνοποίησης, η οποία έχει συνδεθεί με κάτι πολύ κακό για την ανθρωπότητα.
Τι ακριβώς επιδιώκουν οι επιστήμονες με τη θεραπευτική κλωνοποίηση; Να χρησιμοποιηθούν κύτταρα ενηλίκων, προκειμένου να δημιουργηθούν στο εργαστήριο έμβρυα, από τα οποία να απομονωθούν τα λεγόμενα αρχέγονα βλαστοκύτταρα (stem cells), τα οποία έχουν την ικανότητα να διαφοροποιούνται προς διάφορους ιστούς και όργανα. Αυτό σημαίνει ότι από το κύτταρο ενός ανθρώπου φτιάχνεται με κλωνοποίηση στο εργαστήριο ένα έμβρυο, το οποίο δεν αφήνεται να αναπτυχθεί, ούτε μεταφέρεται φυσικά στη μήτρα γυναίκας. Από αυτό δημιουργούνται ιστοί ή όργανα, τα οποία χρησιμοποιούνται για αντικαταστάσεις οργάνων ή αντιμετώπιση σοβαρών ασθενειών. Για παράδειγμα, εκτός από όργανα για μεταμόσχευση θα μπορεί να «παραχθεί» δέρμα για να τοποθετηθεί σε ασθενείς με βαριά και εκτεταμένα εγκαύματα, καθώς και νευρικός ιστός για εκφυλιστικές ασθένειες του νευρικού συστήματος που τελικά παραλύουν και σκοτώνουν τον ασθενή ή για τη θεραπεία ασθενών με Αλτσχάιμερ. Το έμβρυο που χρησιμοποιείται στη συγκεκριμένη περίπτωση θα είναι ένα άθροισμα 4-12 κυττάρων και θα χρησιμοποιείται όταν είναι μόλις 1-3 ημερών.


Πώς ανατρέφεται ένας κλώνος... -τεύχος focus Νο 8

Κλωνοποίηση του ανθρώπου; Πολλοί θεωρούν ότι πρόκειται απλώς για σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Όμως από θεωρητικής και τεχνικής πλευράς μπορούμε ήδη να δημιουργήσουμε το τέλειο ζωντανό "αντίγραφο" ενός ενηλίκου, ξεκινώντας από ένα μόνο κύτταρό του. Αυτό το πιστό αντίγραφο ή κλώνος θα είναι πανομοιότυπο με τον ενήλικο τόσο στη μορφή όσο και στα γενετικά του χαρακτηριστικά. Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή της ανθρώπινης κλωνοποίησης θεωρείται παράνομη σχεδόν παντού - με εξαίρεση τη Νότια Κορέα και μερικές ακόμα χώρες- , αρκετοί γενετιστές έχουν ανακοινώσει ότι θα την επιχειρήσουν. Αργά ή γρήγορα, λοιπόν, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το "πρόβλημα" των παιδιών κλώνων. Αν και πιστά αντίγραφα ενηλίκων, οι κλώνοι, όπως και κάθε άλλη ανθρώπινη ύπαρξη, θα έρχονται στον κόσμο και θα περνούν από την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Άραγε αυτά τα παιδιά θα είναι όπως τα υπόλοιπα; Αν όχι, τότε σε τι θα διαφέρουν; Ποιες συνέπειες θα έχει η ύπαρξη τους στην οικογένειά τους και στο σύνολο της κοινωνίας; Μια πρώτη απάντηση δόθηκε από την Επιτροπή Βιοηθικής στις ΗΠΑ. "Η ανθρώπινη κλωνοποίηση θα πρέπει να απαγορευτεί, γιατί, μεταξύ άλλων, οι κλώνοι θα έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα τα οποία θα εκδηλώνονται ως επιθετικότητα προς το περιβάλλον τους". Ορισμένοι αντιτείνουν ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Υποστηρίζουν ότι ανθρώπινοι κλώνοι υπήρχαν ανέκαθεν στη φύση, με το σκεπτικό ότι οι μονοωγενείς δίδυμοι - εκείνοι που προέρχονται από ένα μόνο γονιμοποιημένο ωάριο- μοιράζονται τα ίδια γονίδια. Παραβλέπουν ωστόσο ότι εκείνοι γεννιούνται ταυτόχρονα, ενώ οι κλώνοι είναι οι "δίδυμοι" ενός ενηλίκου. Το Focus, για να δώσει μια απάντηση, υπέθεσε έξι πιθανά σενάρια και τα εξέθεσε προς σχολιασμό σε βιολόγους και ψυχολόγους ειδικούς σε ζητήματα συμπεριφοράς.

Μια ιδιοφυΐα σε καροτσάκι. Ο φυσικός Στέφεν Χόκινγκ, ένας από τους πιο εμπνευσμένους μελετητές των μυστικών του σύμπαντος, υποφέρει από την ασθένεια του Λου Γκέριγκ, που τον έχει καθηλώσει στην αναπηρική πολυθρόνα και τον αναγκάζει να μιλά μέσω ενός μηχανήματος που ανασυνθέτει τη φωνή του με τη βοήθεια υπολογιστή. Τι θα συνέβαινε αν κάποιος σαν κι αυτόν αποφάσιζε να δημιουργήσει ένα γιο κλώνο για να τον βοηθήσει στις έρευνές του; Το ανθρώπινο γένος δε θα αποκτούσε άλλη μία ιδιοφυΐα, αλλά πιθανότατα έναν ακόμα δυστυχή άνθρωπο, ένα πρόσωπο σωματικά και ψυχολογικά ανισόρροπο. Άλλο πράγμα είναι να αποδεχθείς ένα άρρωστο παιδί και εντελώς διαφορετικό πράγμα να προγραμματίσεις τη γέννηση ενός παιδιού με την επίγνωση ότι θα έχει προβλήματα λόγω βεβαρημένης κληρονομικότητας - όταν μάλιστα σκοπός της προγεννητικής διάγνωσης είναι να αποφευχθεί η γέννηση ανθρώπων οι οποίοι κάποια μέρα θα κατηγορήσουν τους γονείς τους ότι τους έφεραν στον κόσμο για να υποφέρουν. Όταν κοιτάζεις τον ίδιο σου τον κλώνο είναι σαν να παρακολουθείς τον εαυτό σου σε μια βιντεοκασέτα - μια τεχνική που χρησιμοποιείται στην ψυχανάλυση για να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας. Σε μερικές περιπτώσεις αποτελεί μια ωφέλιμη εμπειρία, αλλά όχι πάντα η πιο ευχάριστη. Γιατί ανακαλύπτουμε πράγματα για τον εαυτό μας που θα προτιμούσαμε να τα είχαμε ξεχάσει, γιατί δε μας αρέσουν.

Το εκλεκτό παιδί. Τι θα συνέβαινε σε μια οικογένεια αν αποφάσιζαν να κλωνοποιηθούν ταυτόχρονα η μητέρα και ο πατέρας; Θα ξεσπούσε ένας πραγματικός πόλεμος. Ο καθένας από τους γονείς θα υπερασπιζόταν τον κλώνο του, τρέφοντας έναν ανταγωνισμό που θα ενέπλεκε γονείς και παιδιά κλώνους. Αν, επιπρόσθετα, υπήρχαν φυσικά παιδιά στην οικογένεια, τότε τα πράγματα θα περιπλέκονταν ακόμα περισσότερο. Τα φυσικά παιδιά θα αισθάνονταν "αποπαίδια" σε σχέση με τους κλώνους - για τους οποίους θα ήταν... ανίψια. Όμως και τα κλωνοποιημένα παιδιά θα είχαν κρίση ταυτότητας: "Ποιος είμαι; Αδερφός, πατέρας ή θείος;".

Ο γιος του Αδόλφου. Φυσικά, ο χειρότερος εφιάλτης θα ήταν ένας κλώνος του Αδόλφου Χίτλερ. Ένα πασίγνωστο εφιαλτικό σενάριο... Όμως πόσο αληθοφανές είναι; Ας ξεκαθαρίσουμε αρχικά ότι κανένας κλώνος δεν μπορεί να είναι το τέλειο αντίγραφο του γονιού του Πολλές μελέτες έχουν αποδείξει ότι δεν υπάρχουν απολύτως όμοια άτομα. Για παράδειγμα, οι κλώνοι από μαλακόστρακα, αλλά και οι μονοωγενείς δίδυμοι ζώων έχουν διαφορετικό αριθμό από νευρώνες και συνάψεις. Διαφέρουν δηλαδή στις λεπτομέρειες της αρχιτεκτονικής του εγκεφάλου τους. Το να έχεις την ίδια γενετική κληρονομιά δε συνεπάγεται ότι θα ζήσεις και την ίδια ζωή. Όταν μάλιστα μιλάμε για τόσο πολύπλοκους οργανισμούς όπως ο άνθρωπος, είναι βέβαιο ότι από μόνα τους τα γονίδια δεν μπορούν να καθορίζουν τα πάντα. Το περιβάλλον και οι λεγόμενες επιγενετικές διαδικασίες παίζουν κι αυτές αποφασιστικό ρόλο. Είναι βέβαιο ότι ο κλώνος του Χίτλερ δε θα ήταν αναγκαστικά ίδιος με τον πατέρα του. Ακόμα κι αν μεγάλωνε σε μια σχολή για Ες Ες, ο μικρός Χίτλερ θα μπορούσε, από αντίδραση, να απαρνηθεί την πατρική παρακαταθήκη. Ακριβώς όπως έκανε και η κόρη του Στάλιν, η οποία διέφυγε στο εξωτερικό για να ξεφύγει από το "φάντασμα" του πατέρα της.

Ο πατέρας αφέντης. Η υπερβολική φροντίδα μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στον κλώνο, χειρότερη όμως είναι η αντίθετη περίπτωση. Η κλωνοποίηση μπορεί να ξυπνήσει μια επιθυμία παντοδυναμίας: να χρησιμοποιηθούν οι κλώνοι ως σκλάβοι, να τους ανατίθενται οι πιο δυσάρεστες και ανθυγιεινές εργασίες. Είναι ιστορικά αναμφισβήτητο ότι όλες οι κοινωνίες που βασίζονταν σε σκλάβους αργά ή γρήγορα ανατράπηκαν, γιατί οι σκλάβοι επαναστάτησαν, δραπέτευσαν ή σκότωσαν εκείνους που τους καταδυνάστευαν. Να ένας επιπλέον καλός λόγος για όσους επιμένουν ν' απαγορευτεί χωρίς εξαιρέσεις η ανθρώπινη κλωνοποίηση.


Κλωνοποίηση
Από το βιβλίο «Κλωνοποίηση» του Αρχιμανδρίτη Μακαρίου Γρινιεζάκη
Η Ορθόδοξη ηθική δεν είναι δυνατόν να συναινέσει στη δημιουργία ολοκληρωμένων ανθρώπινων κλώνων – οργανισμών, συμβατών με τον πάσχοντα, που θα μπορούσαν να τεμαχίζονται και να χορηγούνται ως θεραπεία. Πιστεύουμε ότι αυτό θα ήταν αδιανόητο και για οποιαδήποτε άλλη θρησκεία, δόγμα ή οργανισμό, ή και ηθικό σύστημα αξιών, και ότι κάτι τέτοιο οφείλει να παραμείνει μόνο στο χώρο της νοσηρής επιστημονικής φαντασίας.
Η Ορθόδοξη ηθική αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφύλαξη τη δημιουργία και χρήση κλωνοποιημένων εμβρύων και βλαστικών κυττάρων για θεραπευτικούς σκοπούς. Αντιλαμβάνεται πλήρως το μέγεθος της θεραπευτικής ωφέλειας, τόσο για εξατομικευμένες περιπτώσεις ασθενών, όσο και για το σύνολο της ανθρωπότητας, ωστόσο δεν μπορεί επ’ ουδενί να παραβλέψει ότι η ωφέλεια αυτή γίνεται εις βάρος έμψυχων ανθρώπινων εμβρύων. Η επιστήμη οφείλει να ανακουφίζει και να θεραπεύει, αλλά όχι καταστρέφοντας έμβρυα! Την επιφύλαξη αυτή της Ορθοδοξίας συμμερίζονται λίγο ή πολύ και τα άλλα θρησκεύματα και δόγματα με την εξαίρεση ίσως κάποιων Προτεσταντικών Ομολογιών.
Ακόμη η Ορθόδοξη ηθική επικροτεί πλήρως την έρευνα για την τροποποίηση των σωματικών και διαφοροποιημένων κυττάρων του ανθρώπου σε βλαστικά κύτταρα και τη θεραπευτική τους χρήση. Αυτή η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα πρώτα της βήματα, ωστόσο αν καρποφορήσει, θα εξαλείψει τη βαρβαρότητα της δημιουργίας ολοκληρωμένων κλώνων ή εμβρύων προς τεμαχισμό, και θα μειώσει στο ελάχιστο τα γιγάντια ηθικά ζητήματα που δημιουργούνται από την άλλως θαυμαστή αυτή επιστημονική πρόοδο.


Κλωνοποίηση
Πόσο ηθική και επικίνδυνη είναι η ανθρώπινη κλωνοποίηση; Έχει ο άνθρωπος το δικαίωμα να παίξει το ρόλο του Δημιουργού με οποιοδήποτε κόστος; Έχει η στενή ηθική το δικαίωμα να εμποδίσει τη θεραπευτική κλωνοποίηση; Έχουν οι νομοθέτες και οι φιλόσοφοι το δικαίωμα να αφήσουν την τεράστια ευκαιρία που μας δίνει η θεραπευτική κλωνοποίηση να πάει χαμένη;
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των τελευταίων ημερών από τη Γαλλίδα βιοχημικό Brigitte Boiselier –υπεύθυνη του προγράμματος κλωνοποίησης της εταιρείας Clonaid που ανήκει στην αίρεση των Ραελιανών- ήδη έχουν γεννηθεί δύο κλωνοποιημένα παιδιά. Οι αποδείξεις ωστόσο λείπουν. Η κα Boiselier αδυνατεί προς το παρόν να πείσει τη διεθνή επιστημονική κοινότητα για την αλήθεια των ισχυρισμών της.
Το ίδιο το γεγονός – το οποίο μάλλον αποτελεί ένα διαφημιστικό τρικ της Clonaid- λίγη σημασία φαίνεται να έχει για τη διεθνή επιστημονική κοινότητα αφού η ανθρώπινη κλωνοποίηση αποτελεί μια σχετικά εύκολη και γνωστή διαδιακασία η οποία ωστόσο χρήζει βελτίωσης. Αυτό που έχει σημασία είναι πως οι κλώνοι- όπως έχει αποδειχτεί από την πορεία των κλωνοποιημένων θηλαστικών- δεν διαθέτουν καλή υγεία.
Έχουν λοιπόν το δικαίωμα οι επιστήμονες να κλωνοποιήσουν έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να φέρει πλήθος γενετικών ανωμαλιών; Έχουν το δικαίωμα να εκμεταλλευτούν την λαχτάρα δύο ανθρώπων να κάνουν ένα δικό τους παιδί; Έχουν το δικαίωμα να φέρουν στον κόσμο –μετά από πολλές αποτυχημένες προσπάθειες - ένα παιδί το οποίο μπορεί να παρουσιάσει άπειρες ασθένειες; Και ποιά θα είναι τα δικαιώματα του παιδιού αυτού; Πώς θα ανατραφεί ένα τέτοιο παιδί;
Πέραν κάποιων εξαιρέσεων, όπως η Clonaid και οι συνεργαζόμενοι Antinori και Ζαβός, η διεθνής επιστημονική κοινότητα επισημαίνει πως οι κίνδυνοι είναι μεγάλοι και ζητούν ένα moratorium πειραμάτων όσον αφορά την ανθρώπινη κλωνοποίηση. Τονίζουν μάλιστα πως η ανθρώπινη κλωνοποίηση δεν έχει θέση στην εποχή μας αφού ακόμη βρίσκεται σε αρχικό στάδιο και μπορεί να έχει πολλές συνέπειες -ασύλληπτες ακόμη- για την κοινωνία.
Αυτό όμως το οποίο η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν παύει να υποστηρίζει είναι η συνέχιση των πειραμάτων σχετικά με τη λεγόμενη θεραπευτική κλωνοποίηση. Αυτή που πραγματικά γεννά την ελπίδα θεραπείας εκατομμυρίων ανθρώπων που πάσχουν από ανίατες ασθένειες.
Ήδη έχουν δημιουργηθεί από τα βλαστοκύτταρα νευρίτης ιστός, καρδιακός μυς και αιμοποιητικός ιστός. Τα κατορθώματα αυτά που θα φάνταζαν ως σενάριο επιστημονικής φαντασίας λίγες δεκαετίες νωρίτερα, αφήνουν ακόμη και τους επιστήμονες με ανοιχτό το στόμα. Η σκέψη πως από ένα μόνο κύτταρο μπορεί να δημιουργηθεί μέσα στις κατάλληλες συνθήκες ένα ζωτικό όργανο απολύτως συμβατό με το δότη του κυττάρου μας γεννά την ελπίδα πως προβλήματα όπως η απόρριψη οργάνων κατά τη μεταμόσχευση θα λυθούν. Τι σημαίνει αυτό; Η θεραπευτική κλωνοποίηση μπορεί να σώσει ζωές.
Η θεραπευτική κλωνοποίηση θα αλλάξει την έννοια της ιατρικής όπως την γνωρίζουμε σήμερα.


διαφορετικές θεματικές περιοχές που εμπλέκονται

Οι θεματικές περιοχές που εμπλέκονται στην παραπάνω δραστηριότητα είναι: Θρησκευτικά, Βιολογία και Μελέτη φυσικού περιβάλλοντος.


δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Η παραπάνω δραστηριότητα βοηθά στη ανάπτυξη τεχνικών επιχειρηματολογίας και στην άσκηση στη λήψη αποφάσεων, εκπαιδεύοντας τον πολίτη να είναι ενεργό μέλος της σύγχρονης δημοκρατίας. Ένας τέτοιος πολίτης είναι ικανός να εμπλέκεται σε συζητήσεις επιστημονικού περιεχομένου που αφορούν την ποιότητα της ζωής , όπως είναι η κλωνοποίηση. Οι μαθητές ασκούνται στην τεχνική της συζήτησης, μαθαίνουν να ακούν προσεχτικά, να καταλαβαίνουν τα επιχειρήματα του συνομιλητή και να προβάλουν αντεπιχειρήματα με στόχο να πείσουν. Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με τα κοινωνικά ζητήματα και τα ηθικά διλήμματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της κλωνοποίησης στη ζωή μας, και μαθαίνουν να αποκτούν κριτική ματιά απέναντι στις χρήσεις της και είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τις θετικές και αρνητικές επιπτώσεις της στην ζωή μας. Επίσης καλλιεργούνται στάσεις συνεργασίας και αποδοχής της διαφορετικότητας, οι οποίες συμβάλλουν στο προφίλ του σύγχρονου ενεργού και δημοκρατικού πολίτη.


χάρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για την κλωνοποίηση (2) - atlaswiki


μια διδακτική πρόταση από
την Αθανασία Πογιατζή


More pages