αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων - atlaswiki

περιγραφή

Σ’ αυτή την δραστηριότητα τα παιδιά θα χωριστούν σε τρεις ομάδες για να έρθουν σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων με κεντρικό θέμα την διεκδίκηση των αιτημάτων των πυρόπληκτων. Η πρώτη ομάδα θα αποτελεί τους βουλευτές της κυβέρνησης, η δεύτερη ομάδα θα είναι οι αντιπρόσωποι των πυρόπληκτων και η τρίτη ομάδα θα έχει τον ρόλο των δημοσιογράφων που καλούν τους υπόλοιπους δυο σε αντιπαράθεση επιχειρημάτων. Κάθε ομάδα παίρνει ένα φάκελο με το απαραίτητο υλικό (το υλικό είναι ίδιο για όλους), που περιέχει τις βασικές αντιμαχόμενες απόψεις τις οποίες πρέπει να υποστηρίξουν, το υλικό πάνω στο οποίο θα βασίσουν την επιχειρηματολογία τους και το φύλλο εργασίας. Στις ομάδες δίνεται αρκετός χρόνος μέχρι να μελετήσουν το υλικό και να αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους. Όταν όλες οι ομάδες είναι έτοιμες, πραγματοποιείται η αντιπαράθεση. Η ομάδα των δημοσιογράφων θα είναι αυτή που θα συντονίζει αποκλειστικά τη συζήτηση και θα θέτει ερωτήματα.

χρονική διάρκεια

Η διάρκεια της δραστηριότητας αυτής υπολογίζεται στα 180 λεπτά. Περίπου 80 λεπτά θα χρειαστούν οι μαθητές/μαθήτριες για την ανάγνωση των κειμένων και την οργάνωση των επιχειρημάτων τους, 60 λεπτά περίπου θα διαρκέσει το debate και τέλος μέσα σε 40 λεπτά θα πραγματοποιηθεί συζήτηση των πολιτικών θέσεων που προέκυψαν.

διδακτικό υλικό

Το περιεχόμενο του φακέλου που περιέχει τα άρθρα με τις διαφορετικές απόψεις.

  • υλικό φακέλου

1) Πυρόπληκτοι

Π. ΜΟΛΥΒΙΑΤΗΣ

Τα σπίτια, τα χρήματα, οι δωρητές

ΟΓΔΟΝΤΑ εκατομμύρια ευρώ, που παραμένουν στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, θα διατεθούν τους επόμενους μήνες για έργα υποδομής στις περιοχές που επλήγησαν το καλοκαίρι του 2007 από τις πυρκαγιές, ανακοινώνει ο επικεφαλής του Ταμείου και πρώην υπουργός Εξωτερικών κ. Π. Μολυβιάτης.

εφημερίδα Το Βήμα


2) Δωρεάν κρατική αρωγή στους πυρόπληκτους

Δωρεάν κρατική αρωγή ύψους 750 ευρώ/τμ. για κατοικίες ως 120 τμ. και 950 ευρώ/τμ. για διατηρητέες κατοικίες θα λάβουν οι πυρόπληκτοι, προκειμένου να ανακατασκευάσουν ή να επισκευάσουν τα κτίριά τους που υπέστησαν ζημιές από τις πυρκαγιές του Αυγούστου στις περιοχές των Νομών Αττικής και Ευβοίας. Για την άμεση ανακούφιση των πληγέντων των οποίων οι οικίες καταστράφηκαν ολοσχερώς, προβλέπεται εφάπαξ οικονομική ενίσχυση με 10.000 ευρώ για την αντικατάσταση των οικοσκευών. Χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Γ. Σουφλιάς υπέγραψε τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση. Με άλλη απόφαση οριοθετήθηκαν οι πυρόπληκτες περιοχές των Νομών Αττικής και Ευβοίας. Οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να υποβάλουν αίτηση στην ΥΑΣ (ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΣΕΙΣΜΟΠΛΗΚΤΩΝ) εντός δύο μηνών από τη δημοσίευση της ΚΥΑ (ΚΟΙΝΗ ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ) στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

εφημερίδα Το Βήμα

3) Χάθηκαν κονδύλια της ΕΕ

Την αντίδραση της γαλλίδας ευρωβουλευτού κυρίας Κατρίν Γκι-Κεντ πάνω στο θέμα της εκταμίευσης των κοινοτικών κονδυλίων ενίσχυσης των πυρόπληκτων περιοχών στην Πελοπόννησο προκάλεσε το πρόσφατο οδοιπορικό της σε περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας που δοκιμάστηκαν από τις φωτιές το καλοκαίρι του 2007. Η γαλλίδα ευρωβουλευτής, η οποία ανήκει στην Ομάδα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και συντονίζει τα θέματα προϋπολογισμού, διαπιστώνει στο κείμενο παρέμβασης προς την Ολομέλεια του Κοινοβουλίου, ανυπαρξία προόδου στις εργασίες αποκατάστασης και απραξία από πλευράς ελληνικού υπουργείου Οικονομίας για τη διοχέτευση της κοινοτικής ενίσχυσης, συνολικού ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ, στις κατεστραμμένες περιοχές. Η κυρία Γκι-Κεντ ζητεί από την Κομισιόν να επισημανθούν τυχόν ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης για το οικονομικό αυτό τέλμα.

εφημερίδα Το Βήμα

4) Ακόμη περιμένουν στα αποκαΐδια

Ακόμη περιμένουν οι κάτοικοι σε Αττική και Εύβοια που έζησαν τις πυρκαγιές του καλοκαιριού τις ευρωπαϊκές οικονομικές ενισχύσεις για την αποκατάσταση των ζημιών από τις πυρκαγιές του περασμένου Αυγούστου μετρώντας τα αντανακλαστικά της διοίκησης στην Ελλάδα στη σκιά της γραφειοκρατίας των κανονισμών των Βρυξελλών. Τον περασμένο Σεπτέμβριο είδαν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- με την προτροπή και στήριξη των ελλήνων ευρωβουλευτών - να υιοθετεί ψήφισμα (8.9.2009) για τις πυρκαγιές αυτές με το οποίο ζητούσε την άμεση ενεργοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης για την αποκατάσταση των ζημιών.

Έκτοτε η μεσολάβηση των εκλογών της 4ης Οκτωβρίου προκάλεσε το «πάγωμα» των ενεργειών της κυβέρνησης της ΝΔ και στο... τσακ κατατέθηκε το αίτημα από τη νέα κυβέρνηση για αποζημιώσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης, αλλά χρήματα δεν έχουν εκταμιευθεί για τους πληγέντες του περασμένου καλοκαιριού. Οι διαδικασίες που είχαν μείνει «στον αέρα» ξεκόλλησαν όταν μετά τις εκλογές ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ν. Χουντής γνωστοποίησε στο γραφείο της υπουργού Περιβάλλοντος κυρίας Τίνας Μπιρμπίλη ότι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «ως την 1η Οκτωβρίου 2009 η Ελλάδα δεν είχε στείλει ακόμη το απαραίτητο αίτημα ενεργοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης». Και αυτό παρ’ όλο που για να ενεργοποιηθούν οι πόροι του Ταμείου Αλληλεγγύης για τις φυσικές καταστροφές οφείλει το κράτος-μέλος που επλήγη να υποβάλει τις απαραίτητες αιτήσεις «εντός 10 εβδομάδων από την ημερομηνία κατά την οποία συνέβη η πρώτη καταστροφή». Με άλλα λόγια, η διορία έληγε στο τέλος Οκτωβρίου.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος ενημερώθηκε το γραφείο της υπουργού Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κυρίας Λούκας Κατσέλη, που σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησε αγώνα δρόμου για να προλάβει τις ημερομηνίες. Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομίας, τελικά το αίτημα αποζημίωσης από το Ταμείο Αλληλεγγύης για τις πυρόπληκτες περιοχές Αττικής και Ευβοίας εστάλη στην αρμόδια Επιτροπή της ΕΕ. Ωστόσο, όπως έλεγαν παράγοντες του υπουργείου, το αίτημα έγινε παρ’ ότι ο προϋπολογισμός των ζημιών στις περιοχές δεν είναι εντός του ορίου που θέτει ο κανονισμός για παροχή οικονομικής ενίσχυσης- σύμφωνα με το άρθρο 2 του Κανονισμού, ορίζεται ότι οι ζημιές πρέπει να είναι «3 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τιμές 2002, είτε άνω του 0,6 % του ΑΕΠ τού εν λόγω κράτους». Επομένως, «το υπουργείο δεν περιμένει να ικανοποιηθεί το αίτημα αλλά πιστεύει ότι μπορεί να διεκδικήσει μια ενισχυμένη στήριξη από τους ήδη υπάρχοντες πόρους ή σε περίπτωση μελλοντικής αναθεώρησης των όρων να υπάρχει το αίτημα της χώρας» επεσήμανε στο «Βήμα» στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας. Βεβαίως η δύναμη της διαπραγμάτευσης παραμένει ζητούμενο, μια και στο άρθρο 2 του Κανονισμού ορίζεται ότι μόνο υπό εξαιρετικές περιστάσεις, ακόμη και όταν δεν πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια, «μια περιοχή μπορεί επίσης να απολαύει ενίσχυσης από το ταμείο εφόσον η εν λόγω περιοχή επλήγη από τεράστια καταστροφή, ιδίως φυσική, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της και είχε σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής».

ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΑ
Εφημερίδα Το Βήμα

5) Ακούει κανείς;

Φωνές διαμαρτυρίας προς κάθε αρμόδιο καταφθάνουν από τις πυρόπληκτες περιοχές των νομών Αρκαδίας και Ηλείας και, μεταξύ άλλων, επισημαίνουν τους κινδύνους εν όψει του καλοκαιριού λόγω έλλειψης μέτρων.

Στην πλειονότητά τους οι πυρόπληκτοι μένουν ακόμη (δυο χρόνια πέρασαν) σε παράγκες, πρόχειρες κατασκευές και κακής ποιότητας τροχόσπιτα. Πέρα από τα ελλιπή μέτρα για την αντιμετώπιση νέων πυρκαγιών, κάτοικοι των γύρω περιοχών κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την υγεία τους και ιδιαίτερα την υγεία των παιδιών και των ηλικιωμένων, γιατί στους χώρους που μένουν δεν πληρούν βασικές συνθήκες διαβίωσης. Εκτός από τη Βουλή που έκλεισε, υπάρχει κάποια υπηρεσία ανοιχτή να τους ακούσει;

Γ. ΚΑΝ.
Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων - atlaswiki

6) Οι πυρόπληκτοι δεν είδαν ούτε ένα ευρώ

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Την εξαπάτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον προκλητικό και απάνθρωπο εμπαιγμό των πυρόπληκτων πολιτών από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας κατήγγειλαν χθες δημόσια ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας και οι αντινομάρχες Ευγένιος Μπαλκάμος, Νίκος Μιχαλόπουλος και Αντώνης Καράμπελας παραθέτοντας απίστευτα στοιχεία, τα οποία αφορούν την οικονομική βοήθεια -ύψους 97 εκατομμυρίων ευρώ- που εκταμιεύτηκε από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ε.Ε. για τους πυρόπληκτους Τα χρήματα προορίζονταν αποκλειστικά για την ανακούφιση των πυροπαθών και για έργα άμεσης ανάγκης, όπως αποκατάσταση πρόσβασης στις κατοικημένες περιοχές, αντιπλημμυρικές παρεμβάσεις, αποκατάσταση υποδομών, άμεση ιατρική βοήθεια κ.λπ. Αντ' αυτού -όπως κατήγγειλε ο νομάρχης Ηλείας- τα χρήματα διατέθηκαν άνευ σκοπού και σχεδίου, με βλαπτικό τρόπο για την Ηλεία, ενώ έγινε προσπάθεια λογιστικής τακτοποίησης και δικαιολόγησης εξόδων και δαπανών που έγιναν στις πυρκαγιές και έπειτα από αυτές.

Ο κ. Καφύρας έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά στοιχεία με τα ποσά και τους αποδέκτες αυτών, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση της Ν.Δ., για να δικαιολογήσει όλες τις δαπάνες που υποχρεούνταν να κάνει κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών και ύστερα από αυτές -όπως δαπάνες Πολιτικής Προστασίας, αμοιβές προσωπικού, δαπάνες για καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ.- χρησιμοποίησε παράνομα το ΤΑΕΕ.

Συγκεκριμένα:

* Χρησιμοποίησε τεράστια ποσά για δαπάνες προσωπικού 10.500.000 ευρώ , δαπάνες για καύσιμα, λιπαντικά κ.λπ. 23,7 εκ. ευρώ , δαπάνες Πολιτικής Προστασίας 2,45 εκ. ευρώ .
* Κατένειμε ανισομερώς τα ποσά διότι:
* Οι κεντρικοί φορείς (Πυροσβεστική Υπηρεσία, υπουργεία, ΔΕΗ κ.λπ.) πήραν 45,2 εκ. ευρώ .
* Τα Δασαρχεία και οι Δ/νσεις Δασών 18,3 εκ. ευρώ .
* Οι Δήμοι 10,5 εκ. ευρώ .
* Οι Νομαρχίες 15,3 εκ. ευρώ .
* Οι Περιφέρειες 7,1 εκ. ευρώ .
* Ο Νομός Ηλείας, ενώ υπέστη τη μεγαλύτερη ζημιά που υπερέβαινε το 50% των καταστροφών του 2007, με βάση την κατανομή το ποσό είναι 23,7εκ. ευρώ ή το 24,45% του συνολικού, και μάλιστα αν αφαιρεθούν οι δαπάνες προσωπικού (3,2 εκ. ευρώ ), το ποσοστό πέφτει στο 19%.
* Διατέθηκαν χρήματα, μάλιστα υπερβολικά, σε ανώνυμες εταιρείες όπως είναι η ΔΕΗ και ο ΟΤΕ (10,1 εκ. ευρώ ) ή το 10% της συνολικής βοήθειας για την αποκατάσταση ζημιών που έγινε στο δίκτυό τους και στο Λιγνιτικό Κέντρο Μεγαλόπολης και ήταν υποχρέωσή τους να το επιδιορθώσουν.
* Διατέθηκαν για δαπάνες πυρόσβεσης στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΑ και ΓΕΣ) 32,5 εκ. ευρώ ή το 36% της συνολικής βοήθειας για ενοικίαση αεροπλάνου, ελικόπτερου, υπερωρίες για εκτός έδρας προσωπικού, οδοιπορικά, ανταλλακτικά, διατροφή, ιματισμός κ.λπ.
* και μόνο σε αυτούς δεν πήγε.

εφημερίδα Ελευθεροτυπία


7) Στην Αρτέμιδα χαμογελούν ξανά

Του ΜΑΚΗ ΝΟΔΑΡΟΥ

Άνεμος αισιοδοξίας, ελπίδας και ανακούφισης πνέει από χθες στο μαρτυρικό χωριουδάκι της Αρτέμιδας στην Ηλεία, που το καλοκαίρι του 2007 υπέστη ολοκληρωτική καταστροφή από το πέρασμα της φωτιάς, που άφησε πίσω της 26 νεκρούς, εκ των οποίων 7 παιδιά, 77 πυρόπληκτες οικοδομές και ολοκληρωτική καταστροφή της γεωργικής παραγωγής.

Παπανδρέου και Χριστόφιας στα αποκαλυπτήρια της πλάκας που στήθηκε για να θυμίζει τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας, του μαρτυρικού χωριού της Ηλείας που καταστράφηκε στις πυρκαγιές του 2007 Τα σκυθρωπά πρόσωπα των λιγοστών ηλικιωμένων κατοίκων του φωτίστηκαν ύστερα από πολλούς μήνες και το χαμόγελο εμφανίστηκε στα χείλη τους, καθώς από τα χαλάσματα των σπιτιών τους και τις στάχτες που άφησε πίσω της η πύρινη καταστροφή ξεπήδησε η ελπίδα, χάρη στην ευαισθησία των Κυπρίων αδερφών.

Δεκάδες από αυτούς θα μείνουν -όπως είπαν- από εδώ και στο εξής στα νέα τους σπίτια, που τους έφτιαξε η κυπριακή κυβέρνηση.

«Είμαστε δίπλα σας»

Συγκινημένος ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου ευχαρίστησε, στη διάρκεια ολιγόλεπτης τελετής, τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημ. Χριστόφια για την ανοικοδόμηση της Αρτέμιδας, έργο που είχε αναλάβει η Κυπριακή Δημοκρατία μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007.
Νωρίτερα, Παπανδρέου και Χριστόφιας, εμφανώς συγκινημένοι, άφησαν λίγα λουλούδια στα εικονοστάσια που έχουν στηθεί λίγο έξω από το χωριό στη μνήμη των αδικοχαμένων πολιτών.

«Σήμερα, δυόμισι χρόνια μετά, είμαστε εδώ με τον σημερινό πρόεδρο της Κύπρου, τον Δημήτρη Χριστόφια, για να τιμήσουμε αυτή την παρακαταθήκη φιλίας, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης. Τους ευχαριστούμε όλοι, από την καρδιά μας, κι ελπίζουμε από εδώ και στο εξής να μην ξαναζήσουμε ποτέ, ούτε στην Ελλάδα ούτε στην Κύπρο ούτε πουθενά αλλού, μια τέτοια τραγωδία, όπως αυτή των πυρκαγιών του 2007 στην Ηλεία», ανέφερε στη διάρκεια της σύντομης ομιλίας του ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε:

«Στις 11 Οκτωβρίου 2009, μία εβδομάδα μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας, όπως είχα δεσμευτεί, επέλεξα ως πρώτο μου προορισμό ως πρωθυπουργός την Αρχαία Ολυμπία. Και είπα τότε ότι οφείλουμε να κάνουμε την καταστροφή ελπίδα, ότι η κυβέρνηση θα είναι δίπλα σας και το πάθημα του 2007 θα γίνει μάθημα, ούτως ώστε ο κρατικός μηχανισμός να μη βρεθεί ποτέ ξανά απροετοίμαστος μπροστά σε μια τέτοια κρίση, τόσο μεγάλου μεγέθους. Σήμερα, είμαι εδώ κοντά σας, για να σας πω ότι κάνω πράξη τη δέσμευση. Δεν ξεχνάμε, είμαστε εδώ, δίπλα σας και δουλεύουμε μαζί».

Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο σχέδιο ανασυγκρότησης των καμένων περιοχών καθώς και στη μετατροπή της πυρόπληκτης Ηλείας σε «πρότυπο αναπτυξιακό κέντρο για τη χώρα», όπου «το περιβάλλον, η Ιστορία, ο πολιτισμός και πάνω απ' όλα το ανθρώπινο δυναμικό της περιοχής θα γίνουν οι ακρογωνιαίοι λίθοι της στροφής σε ένα μοντέλο πράσινης και βιώσιμης ανάπτυξης».

«Αυτονόητο»

Όπως είπε «ήδη, βρίσκεται υπό επεξεργασία και επικαιροποίηση το νομοσχέδιο που είχαμε καταθέσει ως αντιπολίτευση από το 2008 στη Βουλή, ώστε την αμέσως επόμενη περίοδο να γίνει νόμος του κράτους, με τον οποίο θα δίνεται το έναυσμα για την αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, όχι μόνο της Πελοποννήσου, αλλά και ολόκληρης της χώρας».

«Όταν η Ελλάδα προστρέχει στις δύσκολες στιγμές να βοηθήσει την Κύπρο και είναι αλληλέγγυα προς αυτήν, πρέπει να θεωρείται αυτονόητο ότι και η Κύπρος με τις δυνάμεις που διαθέτει θα προσέτρεχε να βοηθήσει την Ελλάδα», τόνισε ο πρόεδρος Χριστόφιας και αναφέρθηκε στο έργο ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, αντιπλημμυρικά έργα, άμεσα έργα στήριξης, ασφάλειας και αισθητικής αναβάθμισης της περιοχής. Η παράδοση του έργου ολοκληρώθηκε με τα αποκαλυπτήρια στην πλατεία του χωριού, που πλέον θα ονομάζεται «Πλατεία Κύπρου».

Αμέσως μετά οι δύο άνδρες επισκέφθηκαν το νεόδμητο ελαιοτριβείο του χωριού και μία από τις οικίες που ανοικοδομήθηκαν με τη φροντίδα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία


8) Προτάσεις της Νομαρχίας Ανατολικής Αττικής για το νομοσχέδιο των πυρόπληκτων περιοχών

Συζητήθηκε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ανατολικής Αττικής το σχέδιο νόμου για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων της Αττικής που επλήγησαν από την πυρκαγιά του Αυγούστου και τέθηκαν οι προτεραιότητες που πρέπει να τηρηθούν σχετικά με τις πυρόπληκτες περιοχές.

Ως άμεσες προτεραιότητες που χρίζουν άμεσης εφαρμογής αναφέρονται στην ανακοίνωση της Νομαρχίας :
- η προστασία του πυρήνα των ορεινών όγκων της Αττικής
- η στήριξη προγραμμάτων αναδάσωσης
- η ολοκλήρωση των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων στην ευρύτερη περιοχή.
- η αναστολή, λόγω της επιδείνωσης των περιβαλλοντικών συνθηκών της προώθησης του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αττικής (ΡΣΑ), προκειμένου να υπάρξει συνολική αναθεώρησή του όπως κατ΄ επανάληψη έχει προταθεί από την Νομαρχία Ανατολικής Αττικής μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές.

Ακόμη θετικά αντιμετωπίστηκε από το Ν.Σ. η δημόσια διαβούλευση του νομοσχεδίου καθώς και η σύσταση Ειδικής Υπηρεσίας Κατεδαφίσεων, ως τμήμα της υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, με αρμοδιότητα τον εντοπισμό και την κατεδάφιση αυθαιρέτων κατασκευών εντός αναδασωτέων περιοχών.

Στο πλαίσιο της παραπάνω απόφασης το Νομαρχιακό συμβούλιο κρίνει απαραίτητη τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Υπηρεσίας αυτής σύμφωνα με την πρόταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Επίσης αναφέρεται πως η προώθηση της κτηματογράφησης όσο και της διαδικασίας κύρωσης των δασικών χαρτών πρέπει να γίνει με ουσιαστική συμμετοχή της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού καθώς και πως το μέτρο της αναστολής έκδοσης οικοδομικών αδειών πρέπει να συνδυασθεί με την πράξη κήρυξης των αναδασωτέων περιοχών.

Τέλος όπως αναφέρει η ανακοίνωση του Νομαρχιακού Συμβουλίου Ανατολικής Αττική, το σημαντικότερο είναι να γίνει κατάρτιση και εφαρμογή στρατηγικού σχεδίου δράσης για την ανάκτηση του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Ακόμη το σχέδιο νόμου προωθήθηκε άμεσα από την Νομαρχία στους 15 Πυρόπληκτους Δήμους και Κοινότητες της περιοχής προκειμένου να επεξεργασθεί παράλληλα από τα αντίστοιχα Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια.

Εφημερίδα Ελευθεροτυπία

  • φύλλο εργασίας

Ομάδα εργασίας:


1. Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους.

2. Οι φάκελοι περιλαμβάνουν τις εξής ομάδες: α) πυρόπληκτοι, β) βουλευτές της κυβέρνησης και γ) δημοσιογράφοι.

3. i) Η ομάδα που έχει τον ρόλο των πυρόπληκτων, πρέπει να μελετήσει το υλικό και να οργανώσει επιχειρήματα που να υποστηρίζουν τα αιτήματα των πυρόπληκτων και να δικαιολογούν τις διεκδικήσεις τους. Να συντάξει ένα κείμενο με την επιχειρηματολογία της και να ετοιμαστεί για τυχόν ερωτήματα που θα δεχτεί από την ομάδα των βουλευτών της κυβέρνησης αλλά και από τους δημοσιογράφους.

ii) Η ομάδα που έχει τον ρόλο των βουλευτών πρέπει να μελετήσει το υλικό και να οργανώσει επιχειρήματα που να υποστηρίζουν τις θέσεις της κυβέρνησης για τις πυρκαγιές, καθώς και τη μεριμνά της για τους πυρόπληκτους. Πρέπει να συντάξει ένα κείμενο με την επιχειρηματολογία της και να ετοιμαστεί για τυχόν ερωτήματα που θα δεχτεί από την ομάδα των πυρόπληκτων αλλά και των δημοσιογράφων.

iii) Η ομάδα που έχει τον ρόλο των δημοσιογράφων πρέπει να μελετήσει το υλικό, να συζητήσει τις θέσεις των δυο αντιμαχόμενων πλευρών, τα αιτήματα των πυρόπληκτων και τις απαντήσεις των βουλευτών και να ετοιμάσει ερωτήματα που να αφορούν την αντιπαράθεση επιχειρημάτων ανάμεσα στις δυο ομάδες. Οι δημοσιογράφοι είναι αυτοί που συντονίζουν την αντιπαράθεση.

4. Κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης των επιχειρημάτων να είστε συγκεντρωμένοι στα λόγια των συνομιλητών σας, να διατυπώνετε ξεκάθαρα τις ερωτήσεις και τις απόψεις της ομάδα σας και να φροντίζετε το θέμα στο οποίο αναφέρεστε κάθε φορά να σχετίζεται με το προηγούμενο.

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Με αυτή τη δραστηριότητα της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων οι μαθητές/μαθήτριες εξασκούνται μέσα σε ένα διαλογικό περιβάλλον και μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν για να πείσουν τους άλλους για την θέση που υποστηρίζουν, αναπτύσσοντας έτσι και τις ικανότητες τους πάνω στη διπλωματία και την ετοιμολογία. Τέλος, αναπτύσσουν κριτική στάση απέναντι στα επιχειρήματα που οι διαφορετικές κοινωνικές ομάδες θέτουν κάθε φορά ανάλογα με τα συμφέροντά τους, καλλιεργούν την προσεκτική ακρόαση και τον σεβασμό προς τις διαφορετικές απόψεις.

χάρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις διεκδικήσεις των πυρόπληκτων - atlaswikiμια διδακτική πρόταση από την
Ιφιγένεια Τζέρπου και την Ιωάννα Τσακμάκη

More pages