αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki

περιγραφή δραστηριότητας
Χωρίζετε τα παιδιά σε τρεις ομάδες. Μοιράζετε σε κάθε ομάδα ένα φάκελο που περιέχει άρθρα και απόψεις για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του θέματος που θα διαπραγματευτείτε. Στην προκειμένη περίπτωση το θέμα μας είναι οι θετικές και αρνητικές επιδράσεις του ήλιου. Αφού διαβάσουν οι μαθητές/τριες το συγκεκριμένο υλικό, κουβεντιάζουν μεταξύ τους και σκέφτονται τι επιχειρήματα θα υιοθετήσει η ομάδα τους και πώς θα’ ναι σε θέση ν’ αντικρούσει μια άλλη άποψη και να μπορέσει να τους πείσει! Όταν όλες οι ομάδες είναι έτοιμες, η συζήτηση αρχίζει. Η κουβέντα συντονίζεται από τα παιδιά της ομάδας που έχει μια πιο ουδέτερη αρχικά στάση, που έχουν ρόλο δικαστών στην παρούσα δραστηριότητα. Θα καταδικάσουν τον ήλιο ή όχι; Οι άλλες δυο ομάδες προσπαθούν να υποστηρίξουν την άποψή τους, που η μία αντιμάχεται την άλλη.

διδακτικό υλικό
θα δοθεί ο ίδιος φάκελος και στις 3 ομάδες για να μελετηθούν τα ίδια άρθρα και να προσεγγίσουν όλοι/ες αρχικά τα ίδια θέματα. Έπειτα η καθεμιά ομάδα θα υποστηρίζει την άποψη της και θα προσπαθήσει να βρει επιχειρήματα γι’ αυτήν στηριζόμενη στα αντίστοιχα άρθρα. Το περιεχόμενο του φακέλου παρατίθεται παρακάτω.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiΗ Ηλιακή ενέργεια χαρακτηρίζεται το σύνολο των διαφόρων μορφών ενέργειας που προέρχονται από τον Ήλιο. Τέτοιες είναι το φως ή φωτεινή ενέργεια, η θερμότητα ή θερμική ενέργεια καθώς και διάφορες ακτινοβολίες ή ενέργεια ακτινοβολίας.
Η ηλιακή ενέργεια στο σύνολό της είναι πρακτικά ανεξάντλητη, αφού προέρχεται από τον ήλιο, και ως εκ τούτου δεν υπάρχουν περιορισμοί χώρου και χρόνου για την εκμετάλλευσή της.
Όσον αφορά την εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, θα μπορούσαμε να πούμε ότι χωρίζεται σε τρεις κατηγορίες εφαρμογών: τα παθητικά ηλιακά συστήματα, τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα, και τα φωτοβολταϊκά συστήματα. Τα παθητικά και τα ενεργητικά ηλιακά συστήματα εκμεταλλεύονται τη θερμότητα που εκπέμπεται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ τα φωτοβολταϊκά συστήματα στηρίζονται στη μετατροπή της ηλιακής ακτινοβολίας σε ηλεκτρικό ρεύμα μέσω του φωτοβολταϊκού φαινομένου.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiΗ βιταμίνη D έχει ένα χαρακτηριστικό που την ξεχωρίζει από όλες τις άλλες βιταμίνες, το γεγονός ότι μπορεί να παραχθεί από το ηλιακό φως. Αυτό σημαίνει ότι με συχνή έκθεση στο ηλιακό φως δεν χρειάζεται επιπλέον λήψη βιταμίνης D. Η απαραίτητη ποσότητα της βιταμίνης D κατά τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι 5 μ g. Παρά το γεγονός ότι η ποσότητα της βιταμίνης D που συντίθεται αυξάνει με την αύξηση του χρόνου έκθεσης στον ήλιο, το ηλιακό φως από μόνο του δεν μπορεί να κάνει την βιταμίνη D να φτάσει τα όρια τοξικότητας της.
Τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη D είναι τα αυγά, το συκώτι, τα ψάρια καθώς επίσης και το εμπλουτισμένο γάλα και η εμπλουτισμένη μαργαρίνη .
Η βιταμίνη D ρυθμίζει τον μεταβολισμό του ασβεστίου και του φωσφόρου. Αυτός αφορά την απορρόφησή τους, την ενσωμάτωσή τους οστά, τη διατήρηση της στάθμης τους στο αίμα και τελικά την αποβολή τους από τα νεφρά.
Η έλλειψη της βιταμίνης D προκαλεί τα ίδια συμπτώματα με αυτά της έλλειψης ασβεστίου. Τα οστά μπορούν να γίνουν τόσο αδύναμα ώστε να λυγίσουν από το σωματικό βάρος. Έλλειψη της βιταμίνης D μπορεί επίσης να προκαλέσει παραμόρφωση των άκρων, της σπονδυλικής στήλης, του θώρακα και της λεκάνης. Μπορεί επίσης να προκαλέσει βλάβες στο νευρικό και μυϊκό σύστημα προκαλώντας σπασμούς των μυών
Ενώ, αντίθετα η υπερβολική λήψη της βιταμίνης D προκαλεί υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα. Τα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D στο αίμα συνδέονται με τη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης σκλήρυνσης κατά πλάκας, σύμφωνα με μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα της βιταμίνης D, τόσο λιγότερο κινδυνεύει κάποιος να παρουσιάσει σκλήρυνση κατά πλάκας, καθώς οι εθελοντές με τα υψηλότερα επίπεδα βιταμίνης D που συμμετείχαν στην έρευνα, εμφανίζονται να έχουν 62% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν τη νόσο.
Τα ευρήματα αυτά σημαίνουν ότι πολλά κρούσματα σκλήρυνσης κατά πλάκας θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν αυξάναμε τη βιταμίνη D που κυκλοφορεί στον οργανισμό μας, αν και οι επιστήμονες συστήνουν την αποφυγή λήψης σχετικών συμπληρωμάτων διατροφής, έως ότου επιβεβαιωθούν αυτά τα στοιχεία.αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki
Πάντως, η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε βιταμίνη D, όπως το μουρουνέλαιο και πολλά ψάρια, συνιστάται ανεπιφύλακτα, καθώς, ούτως ή άλλως, η συγκεκριμένη βιταμίνη είναι εξαιρετικά ωφέλιμη για τον ανθρώπινο οργανισμό, ενώ η ανεπάρκειά της μπορεί να οδηγήσει σε οστεοπόρωση στους ενήλικες και σε ραχίτιδα στα παιδιά.
Το ασβέστιο μπορεί να σχηματίσει πέτρες στα νεφρά . Υψηλή συγκέντρωση ασβεστίου στο αίμα μπορεί επίσης να προκαλέσει ασβεστοποίηση στα αγγεία, γεγονός πολύ επικίνδυνο για τις αρτηρίες της καρδιάς και των πνευμόνων και μπορεί να προκαλέσει ακόμα και θάνατο. Επιπλέον συμπτώματα είναι η ανορεξία, οι πονοκέφαλοι, η αδυναμία, η κόπωση, η αφυδάτωση, η νευρικότητα και η απάθεια.
Οι δύο μορφές βιταμίνης D με σημασία για την ανθρώπινη βιοχημεία είναι η D2 και η D3 . Η D2 ανευρίσκεται στο φυτικό βασίλειο, ενώ η D3 στο ζωικό βασίλειο, με πλουσιότερη πηγή της τα ιχθυέλαια.
Πέρα από τα ιχθυέλαια (και ιδίως τα ηπατέλαια), η βιταμίνη D δεν ανευρίσκεται σε σημαντικά ποσά στις τροφές που καθημερινά καταναλώνουμε, γι' αυτό και τα τελευταία χρόνια εφαρμόζεται η πολιτική του εμπλουτισμού γαλακτοκομικών και μαργαρίνης με βιταμίνη D.
Υπάρχουν όμως ενδείξεις χαμηλών συγκεντρώσεων βιταμίνης D σε πληθυσμούς χωρών με αυξημένη ηλιοφάνεια, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, γεγονός που ίσως δώσει την ώθηση για μεγαλύτερη σημασία στη διαιτητική πρόσληψη βιταμίνης D, ιδιαιτέρως για πληθυσμιακές ομάδες αυξημένου κινδύνου για έλλειψη (ηλικιωμένοι που ζουν σε ιδρύματα, παιδιά στα οποία αποφεύγεται η έκθεση τι στον ήλιο κ.ά.). Για τους ενήλικες η συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης D είναι 5 μικρογραμμάρια. Σε επίπεδο συμπληρωμάτων διατροφής, χορήγηση D3 είναι πιο αποδοτική από τη χορήγηση D2.
H Βιταμίνη D στον αγώνα κατά του καρκίνου των πνευμόνων
Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Βιταμίνη D βελτιώνει τις πιθανότητες επιβίωσης των ασθενών με καρκίνο των πνευμόνων. Οι ερευνητές βρήκαν επίσης ότι οι καρκινοπαθείς που έπαιρναν μεγάλες ποσότητες Βιταμίνης D και έκαναν εγχείρηση το καλοκαίρι, είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες να επιζήσουν επί 5 χρόνια μετά την διάγνωση καρκίνου των πνευμόνων, σε σύγκριση με ασθενείς που δεν έπαιρναν Βιταμίνη D και έκαναν εγχείρηση το χειμώνα. Βέβαια οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν προτείνουν την καθυστέρηση εγχείρησης καρκίνου του πνεύμονα για να συμπέσει με καλοκαιρινούς μήνες, αλλά προτείνουν συμπληρώματα διατροφής με Βιταμίνη D πριν και μετά την εγχείρηση.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiΟ ηλιακός θερμοσίφωνας είναι ένα ενεργητικό ηλιακό σύστημα που ζεσταίνει νερό χρησιμοποιώντας την ηλιακή ακτινοβολία. Χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες που έχουν μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως για παράδειγμα στις χώρες της Μεσογείου και στην Ελλάδα. Ο ηλιακός θερμοσίφωνας είναι η απλούστερη και η γνωστότερη ηλιακή συσκευή. Κατά την λειτουργία του γίνεται εκμετάλλευση δυο φυσικών φαινομένων. Με την αρχή του θερμοσίφωνου επιτυγχάνεται η κυκλοφορία του νερού με φυσικό τρόπο χωρίς μηχανικά μέρη (αντλίες κλπ.) ενώ η θέρμανση του νερού γίνεται με την εκμετάλλευση του φαινομένου του θερμοκηπίου που αναπτύσσεται στους συλλέκτες του.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας άρχισε να χρησιμοποιείται στην Καλιφόρνια γύρω στο 1880. Μετά την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του '70 και ιδιαίτερα τη δεκαετία του '80 άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτατα στις χώρες με ηλιοφάνεια. Στην Κύπρο αναλογεί ένας ηλιακός θερμοσίφωνας για κάθε πέντε κατοίκους, ενώ στο Ισραήλ η χρήση τους είναι υποχρεωτική στις καινούργιες οικοδομές. Σε πολλές άλλες χώρες η χρήση τους επιδοτείται.αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki
Στην Ελλάδα η διάδοση των ηλιακών συσκευών είναι πολύ εντυπωσιακή: το πρώτο μοντέλο εμφανίστηκε το 1974, το 1980 υπήρχαν εγκατεστημένα περίπου εκατόν πενήντα χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών και το 2004 περίπου τρία εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα συλλεκτών. Σήμερα οι ηλιακοί θερμοσίφωνες χρησιμοποιούνται από περισσότερους από ένα εκατομμύριο καταναλωτές. Μέχρι και τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ήταν απ' τις κύριες κατασκευάστριες χώρες ηλιακών θερμοσιφώνων.
Διακρίνουμε δύο είδη ηλιακών θερμοσιφώνων ανάλογα με το κύκλωμα κυκλοφορίας του θερμαινόμενου μέσου:
- Ανοικτού κυκλώματος: απευθείας θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο είναι το ίδιο το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε). Οι ηλιακοί θερμοσίφωνες ανοικτού κυκλώματος είναι απλούστεροι και φθηνότεροι, έχουν όμως προβλήματα σε χαμηλές θερμοκρασίες (παγετούς) γιατί δεν μπορούμε να τους προσθέσουμε αντιψυκτικά μίγματα.
- Κλειστού κυκλώματος: έμμεση θέρμανση του νερού χρήσης (το θερμαινόμενο μέσο κυκλοφορεί σε ιδιαίτερο κύκλωμα το οποίο θερμαίνει το νερό που θα χρησιμοποιήσουμε χωρίς να γίνεται ανάμιξή τους, μέσω εναλλάκτη θερμότητας). Εδώ, μπορεί το θερμαινόμενο μέσο να είναι και άλλο ρευστό (πχ. λάδι). Αν είναι νερό, έχει αντιψυκτικά και αντιδιαβρωτικά πρόσθετα για προστασία της συσκευής.
Ο ηλιακός θερμοσίφωνας σαν οικολογική συσκευή. Είναι μια απ' τις "καθαρότερες" και πιο αποδοτικές συσκευές που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Στη διάρκεια ζωής του ο ηλιακός θερμοσίφωνας εξοικονομεί περίπου δυο χιλιάδες ευρώ απ' τους λογαριασμούς ρεύματος σε τιμές 2005, ενώ αποφεύγεται η έκλυση περίπου τριάντα τόνων διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Κάθε ντους με νερό από ηλιακό θερμοσίφωνα ισοδυναμεί με τρία κιλά διοξειδίου του άνθρακα λιγότερα στην ατμόσφαιρα.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiΤίποτα δεν είναι πιο όμορφο και χαλαρωτικό για το σώμα και το μυαλό από το να ζεις σε ένα καλό ηλιακό σπίτι. Ο όρος καλό χρησιμοποιείται γιατί ο σωστός σχεδιασμός είναι σημαντικός για την άνεση ενός τέτοιου σπιτιού. Μπορεί να επισκεφτείς ένα ηλιακό σπίτι και να φύγεις έχοντας σκάσει από την πολύ ζέστη ή τρέμοντας από την έλλειψη της. Ο σωστός παθητικός ηλιακός σχεδιασμός θα επιτρέψει ακριβώς τόσον ήλιο μέσα στο σπίτι, ο οποίος και θα απορροφηθεί από τους τοίχους του σπιτιού, όσον ακριβώς χρειάζεται να επιστρέψει αργότερα όταν ο ήλιος θα δύσει.
Οι τοίχοι με την μεγάλη θερμοχωρητικότητα λειτουργούν σαν ¨ηλιακή μπαταρία¨ που αποθηκεύει την θερμότητα απορροφώντας την για να μην ζεσταθεί πολύ το δωμάτιο κατά την διάρκεια της ημέρας. Εξίσου σημαντική με την θερμοχωρητικότητα είναι η μόνωση που θα κρατήσει τη ζέστη μέσα. Τα θερμοχωρητικά υλικά πρέπει να μονώνονται εξωτερικά για να μην έχουν απώλειες θερμότητας. Ένα πέτρινο σπίτι μπορεί να έχει τόνους θερμικής μάζας αλλά να είναι κρύο λόγω απωλειών. Ένας καλός ηλιακός σχεδιασμός λοιπόν χρησιμοποιεί τα σωστά υλικά στα σωστά μέρη.

καρκίνος του δέρματος
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki
Το ηλιακό έγκαυμα και η υπεριώδης ακτινοβολία είναι από τις κύριες αιτίες του καρκίνου του δέρματος διότι προκαλούν βλάβη στο δέρμα και η βλάβη αυτή προκαλεί καρκίνο του δέρματος. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι παράγοντες όπως η κληρονομικότητα και το περιβάλλον. Εν τούτοις τόσο το συνολικό ποσό ηλιακής ακτινοβολίας όσο και τα προκληθέντα εγκαύματα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του δέρματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν λάβει το 80 % της ακτινοβολίας μέχρι την ηλικία των 18 ετών. Γι’ αυτό χρειάζεται προστασία των μικρών παιδιών από την υπεριώδη ακτινοβολία.
Το μαύρισμα του δέρματος είναι η απάντηση του δέρματος στην επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας. Το μαύρισμα προστατεύει το δέρμα από επιπλέον επιβλαβή δράση της υπεριώδους ακτινοβολίας αλλά δεν προλαμβάνει την ακτινοβολία.Έτσι η μακρόχρονη επίδραση της υπεριώδους ακτινοβολίας προκαλεί προκαρκινικές και κακοήθεις βλάβες στο δέρμα.αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki
Οι όγκοι του δέρματος διακρίνονται σε καλοήθεις και κακοήθεις.Υπολογίζεται ότι 4 στους 5 ανθρώπους με ανοιχτό χρώμα δέρματος που ζουν σε περιοχές με υψηλή ηλιοφάνεια θα αναπτύξουν τουλάχιστον έναν δερματικό καρκίνο κατά τη διάρκεια της ζωής τους.Δερματικός καρκίνος μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, με υψηλότερη συχνότητα την 20ετία μεταξύ των 40 και 60 ετών.Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων δερματικού καρκίνου σε νεώτερα άτομα, συμπεριλαμβανομένων των εφήβων.Έτσι, οποιοδήποτε μη συνηθισμένο ογκίδιο αναπτύσσεται στο δέρμα και επιμένει για περισσότερο από 3 μήνες, θα πρέπει να θεωρείται δερματικός καρκίνος μέχρι να αποδειχτεί το αντίθετο.
Υπάρχουν δύο σημαντικοί παράγοντες στην ανάπτυξη δερματικού καρκίνου:
• ο τύπος του δέρματος
• η έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία
Ο τύπος του δέρματος είναι κληρονομικός και ο πιο ευαίσθητος τύπος είναι όταν το δέρμα του ατόμου είναι πολύ λευκό, κοκκινίζει εύκολα, παθαίνει ηλιακά εγκαύματα με μικρή έκθεση σε ηλιακή ακτινοβολία και εμφανίζει πολλαπλούς σπίλους.
Η καλύτερη προφύλαξη γι’ αυτά τα άτομα είναι η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο ιδιαίτερα τα πρώτα 20 χρόνια της ζωής τους και η χρήση κατάλληλων ενδυμάτων και προστατευτικών αντηλιακών κρεμών.
Υπάρχουν τρεις κύριες κατηγορίες δερματικών καρκίνων:
- Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα (BCC), το οποίο έχει διάφορες μορφές. Συχνά εμφανίζεται ως ένα μικρό εξόγκωμα στην επιφάνεια του δέρματος που μπορεί να περιλαμβάνει κρατήρα και να αιμορραγεί.
- Ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) το οποίο μπορεί να εμφανιστεί αρχικά ως μια κόκκινη κηλίδα πάνω στην οποία υπάρχουν σχηματισμοί που προσομοιάζουν με λέπια, ως μια συνάθροιση από μικρά εξογκώματα, ή μια πληγή που δεν επουλώνεται γρήγορα.
- Το μελάνωμα εμφανίζεται πολλές φορές με μορφή υπερχρωμάτωσης του δέρματος η οποία έχει ασύμμετρο περίγραμμα και διαφορετικό χρώμα από περιοχή σε περιοχή.
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki
Πώς μπορώ να προστατέψω το δέρμα μου;
• Χρησιμοποιήστε χρωματιστά ρούχα από βαμβάκι κατά τη διάρκεια της ημέρας.
• Χρησιμοποιήστε αντηλιακή κρέμα υψηλού δείκτη προστασίας.
• Χρησιμοποιήστε καπέλο με πλατύ γείσο.
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki
• Μην εκτίθεστε στην ηλιακή ακτινοβολία μεταξύ 11:00 π.μ. και 15:00 μ.μ. το καλοκαίρι και πάρτε
επιπλέον προφυλάξεις για τα μικρά παιδιά και τους νεαρούς ενήλικες.

ηλιακή ενέργεια και ποδήλατο
αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τις θετικές και αρνητικές επιδράσεις του Ήλιου - atlaswiki
Η ηλιακή ενέργεια είναι για όλους.
Η ηλιακή ενέργεια μοιάζει να είναι η ιδανική λύση στο ενεργειακό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας.
Η ηλιακή ενέργεια αποτελεί την πιο καθαρή και ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που μπορούμε να έχουμε. Πρόκειται για ενέργεια ασφαλή, ανεξάντλητη, αξιόπιστη και πάνω απ' όλα δωρεάν και προσοδοφόρα(εξαιρείται η αρχική επένδυση).Η ηλιακή ακτινοβολία είναι η κινητήριος δύναμη της ηλιακής ενέργειας και συγκεντρώνεται με την χρήση φωτοβολταϊκών συγκροτημάτων μεγάλης ή μικρής κλίμακας, αποθηκεύεται δε σε συσσωρευτές ενέργειας (μπαταρίες).
Η ποδηλατική κοινότητα μπορεί να κάνει χρήση της ηλιακής ενέργειας μέσω:
1) ηλιακών φωτοσημαντηρων. Με φόρτιση σε πλήρη ηλιοφάνεια για 6ώρες λειτουργούν έως και για 60ώρες. Ανάβουν αυτόματα με το που βραδιάζει και σβήνουν αυτόματα με το χάραμα, αδιάβροχα και πολύ έντονα.
2) ηλιακού φορτιστή μπαταριών. Για όσους ήδη χρησιμοποιούν επαναφορτιζόμενες μπαταρίες για τα φωτάκια του ποδηλάτου αποτελούν την καλύτερή επιλογή.
Tο μέλλον ανήκει στα ηλιακά αυτοκίνητα.Το ηλιακό αυτοκίνητο χρησιμοποιεί ως κινητήρια δύναμη την ηλιακή ενέργεια και στιςπερισσότερες των περιπτώσεων έχει αεροδυναμικό αμάξωμα που αποτελείται απόκυψελοειδές αλουμίνιο και υλικό από ίνες άνθρακα. Διαθέτει περίπου 900 κιλά ηλιακάστοιχεία, σε συστοιχίες που βρίσκονται στην οροφή και στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου.Τα ηλιακά στοιχεία συγκεντρώνουν την φωτεινή ακτινοβολία σε ηλεκτρική ενέργεια,που τροφοδοτεί έναν ειδικού τύπου κινητήρα.

χρονική διάρκεια
2 διδακτικές ώρες (90 λεπτά)

θεματικές που εμπλέκονται
Νεοελληνική γλώσσα, Πολιτική και Κοινωνική Αγωγή (Αγωγή του Πολίτη), Μελέτη περιβάλλοντος

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται
Στόχος της παρούσας δραστηριότητας είναι να δείξει τι μας προσφέρει ο ήλιος, αλλά παράλληλα και τους φοβερούς κινδύνους που εγκυμονεί. Ο τρόπος που θα προσεγγίσουμε το θέμα, μέσω δηλ. της αντιπαράθεσης επιχειρημάτων, καλλιεργεί την κριτική ικανότητα, τον πιο συγκροτημένο προφορικό λόγο και οξύνει το πνεύμα. Προωθεί το συνεργατικό πνεύμα, το διάλογο και εξασκεί τα παιδιά στην επιχειρηματολογία. Με αυτή τη δραστηριότητα βγαίνουν στην επιφάνεια απόψεις για διάφορα θέματα και φαίνεται πως γίνεται να υπάρχουν δυο όψεις σ’ ένα νόμισμα! Ακόμα, καλλιεργείται ο σεβασμός της αντίθετης άποψης, η ελευθερία της γνώμης και όλες οι δημοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για έναν πολιτισμένο διάλογο. Τέλος, ο τρόπος που διαλέξαμε για να προσεγγίσουμε την υποενότητα, όπως και το ίδιο το περιεχόμενο του θέματος ευαισθητοποιεί τους/τις μαθητές/τριες σε κοινωνικά, πολιτικά, οικολογικά θέματα αλλά και σε θέματα υγείας.

μια διδακτική πρόταση από τις Αστανάστα Βασιλεία, Μπόζογλου Αγγελική και Στογιάννου Γεωργία,
εμπλουτισμένη από τις Ρέντη Αναστασία και Σέλκου Μαρία

More pages