αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

περιγραφή

Δίνουμε στα παιδιά τα παρακάτω άρθρα και κείμενα για τον ηλεκτρισμό. Αυτά, αφού τα διαβάσουν, θα κληθούν να συμμετάσχουν σε ένα "δικαστήριο" για τον ηλεκτρισμό. Καταρχήν, θα τα χωρίσουμε σε τρεις ομάδες. Η πρώτη ομάδα θα αποτελείται από τον δικηγόρο του ηλεκτρικού ρεύματος, και τους μάρτυρες υπεράσπισης, οι οποίοι θα υποστηρίζουν τη θέση τους με αφορμή τα θετικά που προσφέρει ο ηλεκτρισμός. Αφορμή για τα επιχειρήματα των παιδιών θα είναι τα άρθρα που δίνονται, τα κείμενα και οι ιδέες των ίδιων των παιδιών. Σε αυτή την ομάδα θα ορίσουν επίσης και ένα άτομο που θα είναι το ηλεκτρικό ρεύμα, δηλαδή ο κατηγορούμενος. Η δεύτερη ομάδα θα είναι οι κατήγοροι του ηλεκτρικού ρεύματος, οι οποίοι με βάση τις αρνητικές επιπτώσεις του ηλεκτρισμού έρχονται να κατηγορήσουν το ηλεκτρικό ρεύμα. Θα έρχονται δηλαδή ως μάρτυρες από αρνητικά γεγονότα του ηλεκτρικού ρεύματος. Η τρίτη ομάδα θα είναι τα μέλη του δικαστηρίου, τα οποία θα ορίσουν ένα άτομο για πρόεδρο δικαστηρίου. Τα μέλη του δικαστηρίου μαζί με τον πρόεδρο θα είναι αυτά που θα κρίνουν τελικά το ηλεκτρικό ρεύμα "αθώο" ή "ένοχο". Αφού λοιπόν χωρίσουμε τους μαθητές και τις μαθήτριες σε ομάδες και τους δώσουμε τα άρθρα τα οποία αναφέρονται σε περιπτώσεις που το ηλεκτρικό ρεύμα ωφέλησε, αλλά και σε περιπτώσεις που είχε αρνητικό αντίκτυπο, τους αφήνουμε κάποιο χρόνο για να τα διαβάσουν και να τα επεξεργαστούν. Τέλος, τους καλούμε να διαδραματίσουν το δικαστήριο για το ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από το οποίο θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

χρονική διάρκεια


Χρόνος ανάγνωσης και προετοιμασίας: 20 λεπτά

Χρόνος εκτέλεσης της δραστηριότητας: 25 λεπτά

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

διδακτικό υλικό

Ως διδακτικό υλικό θα δώσουμε στους μαθητές άρθρα που αφορούν τον ηλεκτρισμό:

1) Άρθρο: Ο Ηλεκτρισμός
Στέλιος Τσαγκαλίδης
Μαθητής Β' Τάξης 6ου Γυμνασίου Σερρών

Το ηλεκτρικό φαινόμενο, που παρατηρήθηκε για πρώτη φορά, είναι η έλξη διαφόρων μικρών και ελαφρών σωμάτων από ήλεκτρο (κεχριμπάρι). Και ο πρώτος παρατηρητής του ηλεκτρικού τούτου φαινομένου είναι ο Θαλής ο Μιλήσιος (624-545π.Χ.), ένας από τους επτά σοφούς της Ελλάδος.

Πέρασαν όμως πολλές εκατοντάδες χρόνια από τότε, για να εκτιμηθεί εκείνη η παρατήρηση του Θαλή και να διαπιστωθεί πως όχι μονάχα το ήλεκτρο παρά και άλλα υλικά σώματα αποκτούν την ίδια ιδιότητα μ' αυτό, καθώς η πορσελάνη, το γυαλί, το θειάφι, κλπ, όταν τα τρίψουμε με μάλλινο πανί. Μα επειδή η πρώτη παρατήρηση για τούτη την ιδιότητα έγινε πάνω στο ήλεκτρο, έδωσαν σ' αυτό το φαινόμενο το όνομα "ηλεκτρισμός". Ο άνθρωπος άρχισε ν' ασχολείται πιο συστηματικά με τον ηλεκτρισμό από τον 16 αιώνα μ. Χ. και διαπιστώθηκε με διάφορα πειράματα πως ο ηλεκτρισμός που παράγεται από την τριβή είναι δυο ειδών: θετικός και αρνητικός.

Ο Βενιαμίν Φραγκλίνος (1706-1790) διαπίστωσε πως και τα σώματα που δεν ηλεκτρίζονται με τριβή, καθώς τα μέταλλα, μπορούν να ηλεκτριστούν, αν τα φέρουμε σε επαφή με άλλο ηλεκτρισμένο σώμα, φθάνει να μονωθούν με ύλη κατάλληλη. Η πρώτη συσκευή παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος είναι η ηλεκτρική στήλη,που επινοήθηκε το 1800 από τον Βόλτα γι' αυτό ονομάστηκε και βολταϊκή στήλη. Αποτελείται από πολλά ηλεκτρικά στοιχεία, ενωμένα με τούτο τον τρόπο: ο θετικός πόλος του πρώτου συνδέεται με τον με τον αρνητικό πόλο του δεύτερου, ο θετικός του δεύτερου με τον αρνητικό του τρίτου κλπ. Έτσι συνδέονται όλα τα ηλεκτρικά στοιχεία και στο τέλος μένουν ελεύθεροι, ένας θετικός και ένας αρνητικός πόλος, που, αν ενωθούν με αγωγό, παράγεται ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο ηλεκτρισμός είναι τεράστια δύναμη της φύσης, που κατόρθωσε ο άνθρωπος να υποτάξει και να εκμεταλλευθεί και που με τις άπειρες πρακτικές εφαρμογές της άλλαξε ολότελα, μέσα σε λίγα σχετικά χρόνια, τη μορφή του κόσμου. Σήμερα βλέπουμε τον ηλεκτρισμό να εξυπηρετεί κάθε ανθρώπινη ανάγκη. Είναι ο μεγαλύτερος παράγοντας πολιτισμου.

Σε κάθε τομέα της ζωής ο ηλεκτρισμός παίζει τον σημαντικότερο ρόλο: στο φωτισμό, στη θέρμανση, στην ψύξη, στην κίνηση τομής μηχανών, στο σπίτι, στην επιστήμη, στην ιατρική κ.α. Φαντασθείτε λοιπόν πώς θα ήταν η ζωή αν έλειπαν όλες αυτές οι πρακτικές εφαρμογές του ηλεκτρισμού και χίλιες δυο άλλες ακόμα που δεν αναφέραμε και ποιος μπορεί να προβλέψει τι καινούργια και απίθανα πράγματα θα συμβούν αύριο με τον ηλεκτρισμό! Ο ηλεκτρισμός παίζει βασικό ρόλο στην ζωή μας.

Ο άνθρωπος όμως δεν σκέφτεται ότι σε λίγα χρόνια μπορεί να τελειώσουν οι πόροι που συντελούν στην δημιουργία ηλεκτρισμού και να γυρίσουμε πολλά χρόνια πίσω. Γι' αυτό ο άνθρωπος πρέπει να κάνει λίγη οικονομία.

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

2)
ΤΡΙΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ ΒΕΑΕ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΕΙ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΚΑΝΕΝΟΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΥ...

Έφυγε χθες, Δευτέρα 28/12, τα ξημερώματα από κοντά μας ο πατριώτης μας Λουκάς Κ. 50 χρόνων, πατέρας δυο ανήλικων παιδιών, εργαζόμενος σε εργολαβία στο Αλουμίνιο της Ελλάδος Β.Ε.Α.Ε., ο οποίος το πρωί της Δευτέρας (2/11/2009), υπέστη ηλεκτροπληξία στον υποσταθμό του Αλουμινίου και μεταφέρθηκε με εκτεταμένα εγκαύματα στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Αθηνών. Πρόκειται για το τρίτο θανατηφόρο περιστατικό μέσα σε ένα χρόνο σε μια επιχείρηση που στο παρελθόν υπερηφανευόταν για τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής και τώρα δυστυχώς τα θυσιάζει όλα στο βωμό του κέρδους.

Τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εργασίας εξέδωσαν ανακοίνωση, όπου εκφράζουν την θλίψη τους στις οικογένειες των θυμάτων και ενημερώνουν ότι "δόθηκε εντολή στην Επιθεώρηση Μεταλλείων Βορείου Ελλάδας να πραγματοποιήσει αυτοψία στον χώρο του ατυχήματος για να διερευνήσει τις συνθήκες και τα αίτια του δυστυχήματος, ώστε να αποδοθούν οι ευθύνες όπου υπάρχουν". Για τα δύο θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα ο υπουργός Εργασίας Αν. Λοβέρδος δήλωσε ότι "αυτή είναι η κατάσταση, την οποία είμαστε υποχρεωμένοι ως νέα κυβέρνηση της χώρας να ανατάξουμε προσπαθώντας, όπου είναι ανθρωπίνως δυνατόν, με τους ελέγχους να προλαμβάνουμε τα εργατικά ατυχήματα".

Όνομα ΥΗΣ Αρ. μονάδων Εγκατ. Ισχύς Περιοχή
Άγρα 3 69 Μακεδονία
Ασωμάτων 2 108 Μακεδονία
Γκιώνα 1 8,5 Κεν. Ελλάδα
Γλαύκου 2 3,6 Πελοπόννησος
Θησαυρού 3 420 Θράκη
Καστρακίου 4 320 Κεντρ. Ελλάδα
Κρεμαστών 4 437 Κεντρ. Ελλάδα
Λάδωνα 2 70 Πελοπόννησος
Λούρου 3 10,3 Ήπειρος
Μακρυχώρι 3 10,8 Μακεδονία
Ν. Πλαστήρα 3 130 Κεντρ. Ελλάδα
Πηγές Αώου 2 244 Ήπειρος
Πολυφήτου 3 375 Μακεδονία
Πουρναρίου 3 300 Ήπειρος
Στράτου 4 156 Κεντρ. Ελλάδα
Σφηκιάς 3 315 Μακεδονία

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

3)
Τομέας ηλεκτρισμού: Ο νο1 εχθρός του περιβάλλοντος

Δημοσιευμένο Ιανουαρίου 17, 2008

Το ενεργειακό φαίνεται να είναι ένα από τα καθοριστικότερα ζητήματα στον 21ο αιώνα. Όχι μόνο έχει να κάνει με την παραγωγική ικανότητα και την ποιότητα ζωής των κοινωνιών μας αλλά βρίσκεται και στον πυρήνα σημαντικότατων προβλημάτων όπως η αλλαγή του κλίματος, η ρύπανση αλλά και οι διασυνοριακές εντάσεις για πρόσβαση σε πηγές ενέργειας.

Ιδιαίτερα ο τομέας παραγωγής ηλεκτρισμού είναι ο τομέας με την μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και τις περισσότερες εκπομπές αερίων και ρύπων. Στην Ελλάδα ευθύνεται για το 53% των συνολικών εθνικών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που είναι το πιο σημαντικό αέριο του θερμοκηπίου ενώ είναι με διαφορά ο πιο ρυπογόνος από τους τομείς ηλεκτροπαραγωγής όλων των χωρών της ΕΕ των 15. Όπως προκύπτει από την ετήσια Έκθεση για τους αέριους ρύπους στην ΕΕ που δημοσίευσε πριν 3 μήνες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Περιβάλλοντος, ο ελληνικός τομέας ηλεκτρισμού για την περίοδο 1990-2005 αύξησε τις εκπομπές οξειδίων του αζώτου (NOx) κατά 60% και τις εκπομπές διοξειδίου του θείου (SO2) κατά 38%. Χαρακτηριστικό είναι, πως το 16% των συνολικών εκπομπών διοξειδίου του θείου από όλες τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΕΕ των 15 προέρχεται από την Ελλάδα!

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον ηλεκτρισμό - atlaswiki

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

Μέσα από την ανάγνωση των άρθρων και των κειμένων αναπτύσσονται οι γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών. Παράλληλα καλλιεργείται η κριτική και αφαιρετική τους ικανότητα. Μέσω του δικαστηρίου και της συζήτησης τα παιδιά μαθαίνουν να επιχειρηματολογούν και να υποστηρίζουν τις απόψεις τους, ενώ παράλληλα δημιουργείται και μια στάση αμφισβήτησης απέναντι στα καθιερωμένα. Με το δικαστήριο, επίσης, του ηλεκτρικού ρεύματος και κατ' επέκταση του ηλεκτρισμού καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ηλεκτρικό ρεύμα έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες. Με την ορθή χρήση του ωστόσο ελαχιστοποιούνται οι αρνητικές επιπτώσεις του και έτσι γίνεται δυνατή η χρήση του χωρίς να βλάπτεται ο άνθρωπος. Με τον τρόπο αυτό οι μαθητές γίνονται πιο προσεκτικοί ως προς την χρήση του ηλεκτρικού ρεύματος και είναι δυνατή η ελαχιστοποίηση των ατυχημάτων που οφείλονται σε αυτό στην καθημερινή ζωή.μια διδακτική πρόταση από τη Δήμητρα Καζαντζίδου,
τη Σταυρούλα Μπλιούμη και τη Σιμώνη Τοσουνίδου

More pages