αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον σεισμό

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον σεισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον σεισμό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον σεισμό - atlaswiki

οδηγίες για την διδασκαλία

Οι μαθητές σε μια αντιπαράθεση με επιχειρήματα συνήθως δημιουργούν τρεις ομάδες, κάθε ομάδα παίρνει έναν κλειστό φάκελο ο οποίος περιέχει πληροφορίες για τις ιδέες που καλούνται να υποστηρίξουν με επιχειρήματα κατά τη διάρκεια της αντιπαράθεσης. Συνήθως δύο από τις ομάδες υποστηρίζουν τις δυο αντίθετες απόψεις και η τρίτη παίζει το ρόλο των δημοσιογράφων ή των πολιτών που προσπαθούν να κατανοήσουν τα επιχειρήματα των δυο πλευρών. Αυτή η τρίτη ομάδα συντονίζει τη συζήτηση.
Όλες οι ομάδες παίρνουν κάποιο πληροφοριακό υλικό για τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των δυο περιπτώσεων. Αυτές οι πληροφορίες παρουσιάζονται κατά τέτοιο τρόπο ώστε να παρέχουν ισορροπία στην αντιπαράθεση παρέχοντας επιχειρήματα και στις δυο πλευρές, ώστε καμιά ομάδα να μη μπορεί να κερδίσει εύκολα στην αντιπαράθεση επιχειρημάτων.
Οι μαθητές έχουν αρκετό χρόνο στη διάθεσή τους για να μελετήσουν τις πληροφορίες που αφορούν την αντιπαράθεση και συζητούν στις ομάδες τους για να οικοδομήσουν την επιχειρηματολογία τους. Όταν όλες οι ομάδες είναι έτοιμες αρχίζει η πραγματική αντιπαράθεση. Ένας αντιπρόσωπος για καθεμία από τις δύο πρώτες ομάδες υποστηρίζει τις θέσεις της ομάδας του σε πέντε λεπτά, τότε τα μέλη της τρίτης ομάδας αρχίζουν να διατυπώνουν ερωτήσεις και στις δυο πλευρές ενώ τα μέλη της πρώτης και της δεύτερης ομάδας διατυπώνουν τις ενστάσεις τους η μια στην άλλη. Η αντιπαράθεση επιχειρημάτων πρέπει να επικεντρώνεται στη διαχείριση της γνώσης των Φυσικών Επιστημών στην κοινωνία. Συνεπώς οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να βιώσουν τις Φυσικές Επιστήμες ως ένα πεδίο επιμόρφωσης στις τεχνικές συζήτησης και αντιπαράθεσης επιχειρημάτων.
Από τη μεριά του ο δάσκαλος συγκεντρώνει το απαραίτητο υλικό και ο ρόλος του είναι καθοδηγητικός και συντονιστικός εάν χρειαστεί πληροφορίες που δίνει στους μαθητές είναι άρθρα από τον τύπο που εκφράζουν τις πληροφορίες με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα των αντιμαχόμενων θέσεων.


διδακτικό υλικό

φύλλο εργασίας

1.Επιλέξτε έναν από τους τρεις φακέλους που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι.

2.Στο φάκελο σας βρήκατε μία από τις ακόλουθες λέξεις ή φράσεις:
σεισμόπληκτοι,
πολιτεία,
δημοσιογράφοι-πολίτες

3α.Εάν ο φάκελος σας γράφει σεισμόπληκτοι, τότε είστε εκπρόσωποι μιας ομάδας πολιτών που υποστηρίζει την αδράνεια της πολιτείας ως προς τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που ήταν και είναι αναγκαία να έχουν παρθεί. Μελετήστε το υλικό που σας δόθηκε και συζητήστε μεταξύ σας ποια η στάση της πολιτείας για τα μέτρα προστασίας που έπρεπε να είχε λάβει πριν και μετά το σεισμό. Δημιουργήστε ένα κείμενο το οποίο ένας οι περισσότεροι από εσάς πρόκειται να υποστηρίξουν δημόσια και προετοιμαστείτε για τυχόν ερωτήσεις που πρόκειται να δεχτείτε από την πολιτεία ή από τους δημοσιογράφους.
3β.Εάν ο φάκελος σας γράφει πολιτεία, τότε είστε εκπρόσωποι του κράτους. Η πολιτεία υποστηρίζει ότι έχει λάβει τα μέτρα της για την πρόληψη ενάντια σε έναν επικείμενο σεισμό ενώ συγχρόνως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας αποτελεί η αντισεισμική προστασία.
3γ.Εάν ο φάκελος σας γράφει δημοσιογράφοι, τότε είστε οι δημοσιογράφοι που συμμετέχουν σε μια αντιπαράθεση ιδεών και επιχειρημάτων μεταξύ των σεισμόπληκτων και της πολιτείας. Συντάξτε μια σειρά από ερωτήσεις που απευθύνονται σε καθεμία από τις δυο ομάδες.

Κείμενα

άρθρο 1

δελτίο τύπου:
Π. Π.: Να ξεκινήσω από τις συντεταγμένες του σεισμού που ήδη τις ξέρετε. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 15.25 είχαμε ένα πολύ ισχυρό σεισμό μεγέθους 6,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 205 χλμ δυτικά της Αθήνας, στη Βόρειο-Δυτική Πελοπόννησο και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της Ανδραβίδας. Επειδή το εστιακό βάθος του σεισμού είναι σχετικά μικρό, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρμοδίων φορέων- και παραπέμπω εκεί γιατί από εκεί υπάρχει επίσημη και ασφαλής πληροφόρηση και εκεί πρέπει να δίνει κανείς τη βάση της εμπιστοσύνης -θα ακολουθήσουν αρκετοί μετασεισμοί για αρκετές μέρες, οι οποίοι μπορεί να φτάνουν ακόμη και τα 5,5 Ρίχτερ. Αυτό σημαίνει ότι η περιοχή θα έχει αυτή την μετασεισμική ακολουθία, πράγμα που σημαίνει αυξημένη ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των όποιων επιπτώσεων έχουν προκύψει μέχρι τώρα.
Σε ότι αφορά τις επιπτώσεις βασίζομαι στις μέχρι τώρα αναφορές -διότι όπως αντιλαμβάνεστε ο σεισμός έγινε αισθητός σε πάρα πολύ μεγάλο κομμάτι της Δυτικής, και όχι μόνο, Ελλάδας και επειδή λοιπόν είναι πολύ εκτεταμένη περιοχή και ενώ ο μηχανισμός κινητοποιήθηκε αμέσως -οι έρευνες συνεχίζονται. Από τα μέχρι τώρα στοιχεία των αναφορών αυτών, τα οποία φαίνονται αρκετά ασφαλή για να συναγάγουμε και το μέγεθος των επιπτώσεων και για να ξεκινήσω από την ανθρώπινη πλευρά που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία έχουμε δυστυχώς ένα νεκρό στην περιοχή της κάτω Αχαΐας.
Σε ότι αφορά τις υλικές ζημιές. Υλικές ζημιές αναφέρονται όχι πολύ εκτεταμένες. Αναφέρονται καταρρεύσεις παλαιών οικημάτων. Η περιοχή έδειξε ότι μολονότι πρόκειται για πολύ ισχυρό σεισμό, άντεξε λόγω των καλών κατασκευών και των ελέγχων που έχουν γίνει.
Αυτά είναι τα στοιχεία που υπάρχουν από πλευράς επιπτώσεων και σε ότι αφορά τους ανθρώπους και σε ότι αφορά τις κατοικίες. Σε ότι αφορά την κινητοποίηση του Κρατικού μηχανισμού, δεν θα είμαι εγώ που θα το κρίνω αυτό . Εσείς θα κρίνετε εάν υπήρξε άμεση ή όχι. Η εικόνα από μόνη της μπορεί να δείξει τι συνέβη από την πρώτη στιγμή. Αυτό που συνέβη είναι:
Πρώτον, ότι εφαρμόστηκε το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ από την Περιφέρεια και από τις αρμόδιες Νομαρχίες Αχαΐας και Ηλείας, με τις οποίες υπήρξε άμεση επικοινωνία. Το σχέδιο ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ έχει συγκεκριμένες δράσεις. Τα Συντονιστικά Νομαρχιακά Όργανα και των δύο Νομαρχιών σε συνεργασία με τον αρμόδιο Γενικό Γραμματέα Περιφέρειας λειτουργούν διαρκώς ώστε όλες οι αρμόδιες Υπηρεσίες να βρίσκονται σε πλήρη κινητοποίηση. Από την Αθήνα έφυγε αμέσως και βρίσκεται εκεί ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας προκειμένου να συντονίσει θέματα Πολιτικής Προστασίας, ενώ έχουν ήδη μεταβεί στην περιοχή από πλευράς Υπουργείου Παιδείας ο Υφυπουργός κ.Λυκουρέντζος με κλιμάκιο του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων, με επικεφαλής τον Πάνο Μπαταργιά, όπως επίσης από πλευράς Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ο Υφυπουργός κ.Κωνσταντόπουλος για να διαπιστώσει όλη την κατάσταση του Συστήματος Υγείας στην περιοχή. Ο κ.Σουφλιάς σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ έχει ήδη αποστείλει στην περιοχή και από την Αθήνα και από την περιοχή της Αχαΐας όλους τους αρμοδίους ώστε να υπάρξει ο έλεγχος ήδη από σήμερα.
Σε ότι αφορά τον ΟΣΚ, θέλω να τονίσω ότι θα γίνει από σήμερα ο έλεγχος όλων των σχολικών κτιρίων με την εποπτεία των αρμόδιων Νομαρχών, οι οποίοι στον τομέα αυτόν έχουν σημαντική αρμοδιότητα. Αλλά η πιθανότερη εκδοχή είναι ότι τα σχολεία δεν θα λειτουργήσουν όχι γιατί έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές αλλά γιατί, όπως σας τόνισα προηγουμένως, θα πρέπει να λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα τη στιγμή κατά την οποία οι μετασεισμοί εξαιτίας του μικρού εστιακού βάθους θα είναι ισχυροί. Τα μαθήματα πρέπει να διεξάγονται όχι μόνο σε ασφαλείς χώρους αλλά και σε συνθήκες ηρεμίας, η οποία είναι απαραίτητη για τα παιδιά.
Το τονίζω ότι το μέτρο που θα ληφθεί - εφόσον ληφθεί από τους αρμόδιους Νομάρχες - όχι τόσο λόγω του ότι υπάρχουν μεγάλα προβλήματα στα σχολεία -τουλάχιστον από την πρώτη εικόνα την οποία έχουμε - αλλά γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία απαιτεί συγκεκριμένες συνθήκες. Σε άλλους Νομούς δεν υπάρχει καμία αναφορά ότι υπάρχει οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα. Μιλάμε μόνο για τους Νομούς Αχαΐας και Ηλείας.
Στα υπόλοιπα θέματα τα οποία αφορούν τον κρατικό μηχανισμό. Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας, ο Γενικός Γραμματέας της Πολιτικής Προστασίας έχουν λάβει τις εντολές ώστε οι κάτοικοι, οι οποίοι, όπως είναι κατανοητό, αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε ανησυχία (σε ότι αφορά τα θέματα της σίτισης, τα θέματα του νερού), για όλα αυτά τα ζητήματα, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας έχει πάρει την εντολή ώστε να υπάρξει κάθε πρόνοια ήδη από αυτή τη στιγμή που μιλάμε. Για να μπορέσουν οι κάτοικοι, οι οποίοι ενδεχομένως θα διανυκτερεύσουν έξω να έχουν την απαραίτητη συνδρομή. Το ίδιο και σε ότι αφορά τα θέματα της στέγασης και εκεί υπάρχει επικοινωνία με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Εφόσον χρειαστεί τις επόμενες ώρες θα σταλούν πρόσθετες σκηνές. Εάν δεν επαρκούν, τα ξενοδοχεία της περιοχής, τα οποία θα επιλέξει ο αρμόδιος Περιφερειάρχης για να υπάρξει στέγαση. Αυτό θα σταθμίζεται τις επόμενες στιγμές, τις επόμενες ώρες και ανάλογα με τα αιτήματα των κατοίκων.
Σε ότι αφορά, επίσης, τα θέματα του Υπουργείου Υγείας, εκτός από τη μετάβαση του Υπουργού, του κ. Κωνσταντόπουλου, στην περιοχή, από την επικοινωνία την οποία είχαμε με τις αρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και κυρίως με τον Γενικό Γραμματέα και τον επικεφαλής του Ε.Κ.Α.Β., όλα τα Κέντρα Υγείας είναι σε επιφυλακή για την περίθαλψη, όπου αυτή χρειαστεί.
Αυτοκίνητα του Ε.Κ.Α.Β. θα υπάρχουν επίσης και στον παραμικρό οικισμό, ώστε να παραμείνουν και να λειτουργήσουν ως Κινητές Μονάδες για όποιον χρειαστεί ιατρική περίθαλψη, έως ότου υπάρχει αποκατάσταση της στέγασης και της πλήρους λειτουργίας όλου του συστήματος, το οποίο, το τονίζω, από τις πρώτες πληροφορίες που έχουμε και τις πρώτες αναφορές, δεν έχει υποστεί καμία σημαντική ζημιά. Το Ε.Κ.Α.Β. σε αυτή την περίπτωση λειτουργεί συμπληρωματικά και για απομονωμένες περιοχές όπου οι κάτοικοι ενδεχομένως δεν φεύγουν από τα σπίτια τους ή έχουν ανάγκη από επιτόπου περίθαλψη.
Άρα, με βάση αυτή την άμεση συνεργασία των Υπουργείων Άμυνας, Υγείας, Παιδείας και ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., όλα τα θέματα που αφορούν την περίθαλψη, τη στέγαση, τη σίτιση, το νερό που θα χρειαστούν οι κάτοικοι, όλα αυτά έχουν ρυθμιστεί ήδη από αυτή τη στιγμή.
Στην περιοχή έχει ενισχυθεί η παρουσία της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας. Σε ότι αφορά την Πυροσβεστική και την Αστυνομία γνωρίζετε όλοι ότι η παρέμβασή τους υπήρξε άμεση και στην παραμικρή περιοχή για να έχουμε την πλήρη εικόνα από την πρώτη στιγμή.
Ήθελα να τονίσω ότι από την πρώτη στιγμή ο Πρωθυπουργός ενημερώνεται για κάθε λεπτομέρεια και δίνει τις απαραίτητες εντολές, έτσι ώστε ο συντονισμός να είναι όσο το δυνατόν καλύτερος.
Εάν χρειαστούν περαιτέρω μέτρα - επειδή όπως σας είπα και πάλι λόγω της εφαρμογής του Σχεδίου Ξενοκράτης συνεδριάζουν όλα τα αρμόδια όργανα και της Περιφέρειας και της Νομαρχίας - θα ληφθούν.
Τέλος είναι αυτονόητο ότι και στο πλαίσιο του Υπουργείου Εσωτερικών, από αυτή τη στιγμή μέχρι και το τέλος της έκτακτης ανάγκης που έχει δημιουργηθεί, το Κέντρο Επιχειρήσεων θα βρίσκεται σε επιφυλακή και η ενημέρωση η δική σας θα είναι από πρώτο χέρι για κάθε τί το οποίο συμβαίνει.

άρθρο 2
ΕΛΛΕΙΨΕΙ ΚΟΝΔΥΛΙΩΝ. Σίγησε και ο τελευταίος σταθμός παρακολούθησης σεισμικότητας στο Ιόνιο.

Σίγησε λόγω οικονομικού αδιεξόδου χθες το μεσημέρι και ο τελευταίος σταθμός παρακολούθησης σεισμικότητας στο Ιόνιο, του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών.

Ο εν λόγω σταθμός παρακολούθησης του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών ήταν στη Ζάκυνθο και μαζί με άλλους σε νησιά του Ιονίου (Ιθάκη, Λευκάδα, Κεφαλονιά) και την Πάργα αποτελούσαν «δίκτυο-ασπίδα» αφού καταγραφόταν σε εικοσιτετράωρη βάση η σεισμική δραστηριότητα της περιοχής, η οποία παρουσιάζει την υψηλότερη σεισμικότητα στην Ευρώπη.

Κατά τον καθηγητή Σεισμολογίας Ακη Τσελέντη, ο σταθμός σίγησε μαζί με τους άλλους τους τελευταίους μήνες λόγω της έλλειψης χρημάτων και της συνεχιζόμενης επιμονής της πολιτείας, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις, να μη διαθέτει το σχετικό κονδύλι.

«Επί σειρά μηνών, με δικά μου έξοδα και με το φιλότιμο των συνεργατών μου, κάναμε συντήρηση στους συγκεκριμένους σταθμούς και υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί για να έχουμε την πλήρη εικόνα της σεισμικότητας της περιοχής... Φαίνεται ότι κάποιοι επιμένουν να βάζουν σε δεύτερη μοίρα τις ανάγκες της επιστημονικής κοινότητας και την ασφάλεια των πολιτών», ανέφερε ο κ. Τσελέντης.

Προχθές, στις 3 το μεσημέρι, ο σεισμογράφος της Αμαλιάδας, που παραμένει ακόμη ανοιχτός, κατέγραψε σεισμική δόνηση μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ νότια της Κεφαλονιάς.

Ο σεισμός έγινε ιδιαίτερα αισθητός στην Κεφαλονιά αλλά, όπως είπε ο κ. Τσελέντης, «σχολιασμό και εκτιμήσεις δεν μπορώ να σας κάνω χωρίς ακριβή στοιχεία. Αρκετά άκουσα από κάποιους γραφικούς νομάρχες. Βλέπετε, εγώ ποτέ δεν ήμουν κυβερνητικός σεισμολόγος και πάντα λέω τα πράγματα με το όνομά τους...».

Ο δήμαρχος Αργοστολίου, Μάκης Φόρτες, παρενέβη επισημαίνοντας ότι «αποτελεί ίσως παγκόσμια πρωτοτυπία ν αρνείται η πολιτεία να αναλάβει τα έξοδα της συντήρησης των σεισμογράφων του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε μια περιοχή που καθημερινά σχεδόν επισκέπτεται ο Εγκέλαδος. Αν συμβεί κάτι, οι ευθύνες των αρμοδίων θα είναι τεράστιες».

Εξάλλου, σεισμική δόνηση μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στις 11.55 το πρωί της Κυριακής, με επίκεντρο τον θαλάσσιο χώρο της Ιτέας, 120 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, η οποία έγινε αισθητή κυρίως στις ακτές της Πελοποννήσου, ενώ οι σεισμολόγοι εμφανίστηκαν καθησυχαστικοί.


άρθρο 3
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΣΕΙΣΜΟΥΣ Κουβέντα για μέτρα προστασίας Κατηγορηματική διάψευση ότι υπάρχει κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού λόγω «επικείμενου μεγάλου σεισμού», έδωσε χτες η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, απαντώντας έτσι στη σχετική φημολογία των τελευταίων ημερών, την οποία χαρακτηρίζει ανεύθυνη. Στη σχετική ανακοίνωσή της υπογραμμίζει ότι δεν έχει λάβει καμία ενημέρωση για επικείμενο σεισμό από οποιονδήποτε αρμόδιο ή αναρμόδιο φορέα. Τόσο το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο όσο και ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας βεβαιώνουν ότι «τόσο η μετασεισμική δραστηριότητα στη θαλάσσια περιοχή νότια της Μεθώνης όσο και η μικροσεισμική δραστηριότητα στην υπόλοιπη Ελλάδα βρίσκονται σε αναμενόμενα - συνήθη επίπεδα». Επίσης υπογραμμίζει ότι «δεν έχει δοθεί οποιασδήποτε μορφής οδηγία για κινητοποίηση του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας προς οποιαδήποτε κατεύθυνση ή φορέα, ούτε συντρέχει προς τούτο λόγος». Καθησυχαστικοί εξάλλου είναι οι σεισμολόγοι και για το μετασεισμό των 5,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε χτες λίγο πριν από τη 1 μ.μ. με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο νότια της Μεθώνης. Η ανακοίνωση της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας προέκυψε ασφαλώς από την ανάγκη να μπει ένα φρένο στην ανεύθυνη φημολογία, αλλά και να καθησυχαστεί ο λαός, ο οποίος δίκαια νιώθει ανυπεράσπιστος, αφού δεν έχει ληφθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μέσα στις συνθήκες αυτές αποκτά ξεχωριστή σημασία και επικαιρότητα η πρόταση του ΚΚΕ για έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό αντισεισμικής θωράκισης της χώρας που θα περιλαμβάνει μακροπρόθεσμα μέτρα και μέτρα άμεσης απόδοσης, όπως: Το δημόσιο έλεγχο εφαρμογής των θεσπισμένων όρων και προδιαγραφών κατασκευής, της ποιότητας των υλικών κλπ. και τη θέσπιση ειδικών όρων για τους χώρους μαζικής συγκέντρωσης. Την προστασία και ανάπτυξη των ελεύθερων χώρων. Τον έλεγχο συνθηκών εργασίας και την ασφάλεια των εργαζομένων στη βιομηχανία. Τον έλεγχο των χώρων όπου φοιτά (σχολεία, φροντιστήρια) ή διασκεδάζει η νεολαία κ.ά


χρονική διάρκεια

Μια αντιπαράθεση επιχειρημάτων μπορεί να πραγματοποιηθεί στη διάρκεια δυο σχολικών ωρών στο μάθημα της Φυσικής.


στάσεις και δεξιότητες

Η συζήτηση στην τάξη θεμάτων των φυσικών επιστημών που έχουν περάσει στην καθημερινή ζωή και την επηρεάζουν με τρόπο καθοριστικό, ενώ ταυτόχρονα αποτελούν θέματα συζήτησης στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, βοηθά στην ανάπτυξη τεχνικών επιχειρηματολογίας και στην άσκηση στη λήψη αποφάσεων, εκπαιδεύοντας τον πολίτη να είναι ενεργό μέλος στη σύγχρονη δημοκρατία. Γενικά επιχειρείται η διαμόρφωση μιας ενεργητικής στάσης των μελλοντικών πολιτών απέναντι στα διάφορα θέματα που αφορούν τη ζωή τους, ώστε να συμμετέχουν στη λήψη αποφάσεων που αφορούν το μέλλον τους.


χ
άρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για τον σεισμό - atlaswiki

μια διδακτική πρόταση από
την Ταραλίδου Άννα
και τη Χαλατσάκη Αικατερίνη-Άννα

More pages