αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό


αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό - atlaswiki

περιγραφή

Αφού έχουμε βρει δύο άρθρα που υποστηρίζουν δύο αντιμαχόμενες πλευρές γύρω από τη διατροφή (το πρώτο κείμενο τάσσεται εναντίον του πρόχειρου φαγητού, ενώ το δεύτερο παρουσιάζει κάποια επιχειρήματα υπέρ του), δίνουμε και τα δύο άρθρα στα παιδιά έτσι ώστε να γνωρίσουν και τις δύο πλευρές του θέματος. Έπειτα τα παιδιά χωρίζονται σε τρεις ομάδες και κληρώνονται οι ρόλοι που θα κληθούν να παίξουν. Μία ομάδα είναι οι υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής, μία οι υπέρμαχοι του πρόχειρου φαγητού και η τελευταία οι δημοσιογράφοι, που κατευθύνουν τη συζήτηση μεταξύ των δύο προαναφερθέντων ομάδων. Τέλος, ζητάμε από τα παιδιά να επιχειρηματολογήσουν υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, ανάλογα με το κείμενο που έτυχε να τους δοθεί, και αρχίζει η αντιπαράθεση.

χρονική διάρκεια

Η δραστηριότητα υπολογίζεται να διαρκέσει 1 διδακτική ώρα.

διδακτικό υλικό

 • άρθρα

1) Προτίμηση των μαθητών στο πρόχειρο φαγητό

Οι περισσότεροι μαθητές δημοτικού δεν τρώνε πρωινό και προτιμούν πίτσες, κρουασάν και κουλούρια από το κυλικείο του σχολείου.

Αν και το πρωινό και το δεκατιανό είναι δύο πολύ σημαντικά γεύματα, ιδιαίτερα για τα παιδιά, εντούτοις δε δίνεται ιδιαίτερη σημασία σ' αυτά, με αποτέλεσμα, είτε να μην παίρνουν πρωινό ή/και δεκατιανό, είτε να καταναλώνουν τρόφιμα χαμηλής διατροφικής αξίας. Οι πίτσες, τα κρουασάν, τα κουλούρια με μερέντα, τα τοστ και τα σάντουιτς, που αγοράζουν από το κυλικείο του σχολείου, κυριαρχούν στις προτιμήσεις των μαθητών του δημοτικού, ενώ ελάχιστοι είναι εκείνοι που παίρνουν τρόφιμα από το σπίτι τους. Ειδικότερα, το 76,3% καταναλώνουν πίτσες, κρουασάν, κουλούρια με μερέντα, τοστ και σάντουιτς, ενώ μόνον 7,35% παίρνουν τρόφιμα από το σπίτι.

Σε ποσοστό 16,35% δεν τρώνε καθόλου στα διαλείμματα, στο σχολείο. Σε ό,τι αφορά δε, το πρωινό, οι μαθητές δημοτικού, που τρώνε στο σπίτι, προτιμούν γάλα, δημητριακά και χυμούς. Τα αγόρια τρώνε το πρωί στο σπίτι σε ποσοστό 57,1% και τα κορίτσια μόνο σε ποσοστό 25,9%.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τα αποτελέσματα έρευνας για τις διατροφικές συνήθειες παιδιών δημοτικού σχολείου, σχετικά με τη λήψη πρωινού γεύματος, που διενεργήθηκε από το ΤΕΦΑΑ ΑΠΘ, σε δείγμα 55 μαθητών της ΣΤ΄τάξης του δημοτικού και παρουσιάζονται στο 2ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Σύγχρονος τρόπος ζωής και πρόληψη καρδιαγγειακών και μυοσκελετικών παθήσεων», το οποίο διεξάγεται στη Θεσσαλονίκη.

Περισσότερες ώρες μπροστά στην τηλεόραση οι παχύσαρκοι και υπέρβαροι μαθητές.

Τέλος, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα, που ασκούνται, διατηρούν σε φυσιολογικό επίπεδο το σωματικό τους βάρος και έχουν μεγαλύτερη αυτοεκτίμηση και καλύτερη εικόνα σώματος, συγκριτικά με αυτά, που δεν γυμνάζονται, και ότι συνεπώς, η συμμετοχή σε άσκηση συμβάλλει στην αποφυγή εμφάνισης δυσμενών επιπτώσεων για την σωματική και ψυχολογική υγεία τους.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

2) Φαγητό στο πόδι

Η συχνότητα κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού (σνακ) αυξάνει και, όταν καταναλώνονται ως τμήμα μιας ισορροπημένης δίαιτας και τρόπου ζωής, τα σνακ μπορούν να διαδραματίσουν χρήσιμο ρόλο στη γενική υγεία μας.

Είτε το πρόχειρο φαγητό μεταφράζεται ως οποιαδήποτε τρόφιμα καταναλώνονται εκτός του πρωινού, του μεσημεριανού γεύματος και του δείπνου είτε ως γευματίδια που αντικαθιστούν τα παραδοσιακά γεύματα, οι επιλογές ποικίλλουν μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

Ενώ οι άνθρωποι σε μερικούς πολιτισμούς προτιμούν τα αλμυρά τρόφιμα, όπως κουλούρια (τύπου Θεσσαλονίκης), κριτσίνια και πατατάκια, σε άλλους, οι άνθρωποι επιλέγουν τρόφιμα πιο γλυκιάς γεύσης, όπως τα γιαούρτια, τα φρούτα, τα μπισκότα, τη σοκολάτα και τα ανθρακούχα ποτά.

Όποια κι αν επιλέγονται, υπάρχει η τάση να θεωρείται ότι το πρόχειρο φαγητό όχι μόνο παχαίνει, αλλά είναι και η αιτία της τερηδόνας των δοντιών. Δεν χρειάζεται να συμβεί κανένα από τα δύο. Παραδείγματος χάριν, οι επιστήμονες δεν έχουν διαπιστώσει ότι το πρόχειρο φαγητό προκαλεί παχυσαρκία - ίσως επειδή όσοι καταναλώνουν συχνά σνακ απλώς αναπροσαρμόζουν τον αριθμό των θερμίδων που λαμβάνουν στα κύρια γεύματα, έτσι ώστε η συνολική ημερήσια πρόσληψη θερμίδων τους να αντιστοιχεί στις ανάγκες τους.

Οι ειδικοί έχουν επίσης καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, αν έχετε καλή στοματική υγιεινή, κατά γενικό κανόνα, μπορεί να επιτραπεί η κατανάλωση δύο έως τριών πρόχειρων γευμάτων ή ποτών ημερησίως εκτός από τα κύρια γεύματα. Η μάσηση τσιχλών χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, ειδικά εκείνων που περιέχουν τη γλυκαντική ουσία ξυλιτόλη, μετά από τα γεύματα, είναι μια καλή ιδέα που βοηθά να μειωθεί ο κίνδυνος τερηδόνας των δοντιών. Οι τσίχλες χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη βοηθούν με την αύξηση της ροής του σάλιου, που είναι φιλικό προς τα δόντια, και με τη μείωση της παρουσίας βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα.

Οι ειδικοί επίσης έχουν διαπιστώσει ότι για μερικούς ανθρώπους ένα μεγάλο μέρος της απαραίτητης καθημερινής διατροφικής τους πρόσληψης προέρχεται από τα σνακ. Στο Εδιμβούργο, παραδείγματος χάριν, φάνηκε ότι τα πρόχειρα φαγητά συμβάλλουν κατά το ένα τέταρτο στις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες σε μια ομάδα παιδιών ηλικίας 7-8 ετών, ενώ έχουν και σημαντική συνεισφορά στις προσλήψεις πρωτεϊνών, υδατανθράκων, λιπιδίων και διαιτητικών ινών. Όχι μόνο αυτό, περίπου το 15% του ασβεστίου (ανόργανο στοιχείο που ενισχύει τα κόκκαλα) και το ένα πέμπτο της βιταμίνης C προέρχεται από τα σνακ.

Οι έφηβοι μπορούν επίσης να επωφεληθούν από τα σνακ σε ενδιάμεσα γεύματα, όπως τα γιαούρτια, τα αλειφόμενα τυριά, τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά μιλκσέικ, τα παγωτά, τους χυμούς που είναι εμπλουτισμένοι με ασβέστιο, τη σοκολάτα γάλακτος και το τυρί, που όλα βοηθούν να αυξηθεί η πρόσληψη ασβεστίου. Οι άνθρωποι που αθλούνται και προσπαθούν να διατηρήσουν τα ενεργειακά τους επίπεδα, και οι ηλικιωμένοι, που δυσκολεύονται να φάνε μεγάλα γεύματα, συχνά διαπιστώνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να ικανοποιηθούν οι διατροφικές τους ανάγκες είναι μέσω της συχνής κατανάλωσης τροφίμων και ποτών που παρέχονται ως σνακ.

Παρακολουθώντας την κατάσταση που υπάρχει στην Ευρώπη, είναι σαφές ότι το «φαγητό στο πόδι» είναι μια αυξανόμενη τάση. Και με την ανάγκη να εναρμονίσουμε την πρόσληψη τροφίμων στον ολοένα και πιο πολυάσχολο τρόπο ζωής μας, είναι μια συνήθεια που ήρθε για να μείνει.
Για πολλούς από εμάς, τα σνακ είναι ένας εύκολος και ευχάριστος τρόπος να ικανοποιηθούν οι καθημερινές διατροφικές ανάγκες μας. Είναι καλό να γνωρίζουμε ότι, ως μέρος ενός υγιεινού, δραστήριου τρόπου ζωής, μπορούν επίσης να αποδειχθούν ωφέλιμα.

FOOD TODAY (09/2000)

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό - atlaswikiαντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό - atlaswiki

 • φύλλο εργασίας

ομάδα συνεργασίας:

α) Επιλέξτε έναν από τους 3 φακέλους που σας δίνονται.

β) Στο φάκελο που διαλέξατε θα βρείτε μια από τις παρακάτω φράσεις:

 • Υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής
 • Υπέρμαχοι του πρόχειρου φαγητού
 • Δημοσιογράφοι
γ) 1. Αν πήρατε το φάκελο με τίτλο υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής τότε καλείστε να επιχειρηματολογήσετε υπέρ
αυτής της άποψης. Πρέπει να μελετήσετε προσεκτικά το υλικό σας, να το συζητήσετε με τα μέλη της ομάδας σας
και να κάνετε ένα πρόχειρο σχεδιάγραμμα με τα επιχειρήματά σας ώστε να είστε προετοιμασμένοι για τις
ερωτήσεις της αντίπαλης ομάδας.

2. Αν πήρατε το φάκελο με τίτλο υπέρμαχοι του πρόχειρου φαγητού κάντε το αντίστοιχο από την πλευρά σας.

3. Τέλος αν ο φάκελός σας έχει τίτλο δημοσιογράφοι αφού μελετήσετε το υλικό σας συγκεντρώστε τα υπέρ και τα
κατά των δύο αντίθετων διατροφικών απόψεων και θέστε ερωτήματα που απευθύνονται και στις δύο ομάδες.

Σημείωση: Να ακούτε με προσοχή τους συνομιλητές σας, ώστε να βρίσκεστε σε ετοιμότητα για να μπορείτε να απαντήσετε σε τυχόν ερωτήματα, και να είστε σαφείς στη διατύπωση τόσο των ερωτημάτων όσο και των επιχειρημάτων σας γύρω από το θέμα.

χάρτης εννοιών

αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το πρόχειρο φαγητό - atlaswiki

δεξιότητες και στάσεις που καλλιεργούνται και συμβάλλουν στην εκπαίδευση του πολίτη

 • Θα μάθουν να διατρέφονται υγιεινά.
 • Θα γνωρίσουν και θετικές πτυχές του πρόχειρου φαγητού.
 • Θα αναπτύξουν την κριτική τους ικανότητα.
 • Θα ξεπεράσουν το άγχος τους να μιλήσουν μπροστά σε ακροατήριο.
 • Θα καλλιεργήσουν τεχνικές επιχειρηματολογίας.Θα μάθουν να συνεργάζονται προς την επίτευξη ενός κοινού στόχου.
 • Θα μάθουν να ακούν τους άλλους προσεκτικά και να αναστοχάζονται σε αυτά που έχουν ειπωθεί.
 • Θα μπορούν να διακρίνουν στις θέσεις των άλλων τρωτά σημεία και να καταρρίπτουν τα επιχειρήματα.


μια διδακτική πρόταση από την Ευαγγελία
Ζέρβα και τη Ραφαηλία Λακμέτα - ΓκανέτσιουMore pages