αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το τέρας του Λόχνες

Δραστηριότητα(Δραματοποίηση-Debate) - ο χώρος εργασιών


στόχοι της δραστηριότητας

Οι μαθητές και οι μαθήτριες:
 • Να έρθουν σε επαφή με έναν ευρέως διαδεδομένο μύθο που αποτελεί πολιτισμική κληρονομιά του πληθυσμού της Σκωτίας.
 • Να συνειδητοποιήσουν ότι πολλές φορές ακόμα και οι επιστήμονες διχάζονται ως προς το αποτέλεσμα των ερευνών τους.
 • Να αντιληφτούν τη φύση της επιστήμης η οποία πολλές φορές αδυνατεί να φτάσει στην απόλυτη αλήθεια .
 • Να συγκρίνουν διαφορετικές επιστημονικές ,πολιτικές, κοινωνικές, θρησκευτικές εκδοχές του μύθου και να παρατηρήσουν το πώς αυτές αλληλοδιαμορφώνονται.
 • Να υιοθετήσουν κριτική στάση απέναντι στις προτάσεις των επιστημόνων και των πολιτικών σκοπιμοτήτων που μπορεί να εξυπηρετεί η επιστημονική έρευνα.
 • Να προβληματιστούν σχετικά με τις διαθεματικές γέφυρες ανάμεσα στις φυσικές επιστήμες, τη γεωγραφία, τη θρησκεία και την πολιτική.
 • Να καλλιεργήσουν την στάση του προσεκτικού ακροατή, του ετοιμόλογου συζητητή και του πολίτη που αμφισβητεί.
 • Να γίνουν ικανοί ώστε να επιχειρηματολογούν πάνω σε οποιοδήποτε θέμα και να λαμβάνουν αποφάσεις με βάση τις αποδεκτές τεχνικές συζήτησης.
 • Μέσω των comics και του βίντεο να ελκυστεί η προσοχή τους. Με αυτούς τους τρόπους προκλύεται ενδιαφέρον και ένα ευχάριστο συναίσθημα ώστε να εμπλακούν ενεργά σε όλη την δραστηριότητα.
 • Μέσω της δραματοποίησης να αυτενεργήσουν αλλά και να μάθουν να συνεργάζονται.

περιγραφή της δραστηριότητας

Δραστηριότητα(Δραματοποίηση-Debate) - ο χώρος εργασιών

Αρχικά ο δάσκαλος κάνει κλήρωση ώστε να επιλεγούν δύο μαθητές-μαθήτριες της τάξης με σκοπό να δραματοποιήσουν το comic που θα τους δώσει (''Συνάντηση με τη Νέσσι;;;;'') . Εδώ είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι μόνο αυτά τα δύο παιδιά θα διαβάσουν το εικονιζόμενο περιστατικό. Επίσης, αξίζει να υπογραμμιστεί πως από τα παιδιά δεν απαιτείται τυφλή αναπαράσταση αλλά τους δίνεται η δυνατότητα αυτοσχεδιασμού. Τα βασικά σημεία είναι πως υπάρχει ένας χαρακτήρας που δέχεται την ύπαρξη του τέρατος καθώς το είδε στιγμιαία και έχει φωτογραφία του, ενώ από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένας άλλος χαρακτήρας που εναντιώνεται στην προηγούμενη άποψη τονίζοντας πως η φωτογραφία είναι θολή και όχι ξεκάθαρη απόδειξη. Έπειτα αφού τα δύο παιδιά ενσαρκώσουν τους ρόλους τους, ξεκινά μια συζήτηση σχετικά με αυτό που είδανε καθώς η κατάληξη του comic είναι διφορούμενη όσον αφορά το αν υπάρχει το τέρας του Λόχνες. Στη συνέχεια ο δάσκαλος μοιράζει σε όλη την τάξη το σχετικό σκίτσο και οι μαθητές κλίνονται να χωριστούν σε δυο ομάδες ανάλογα με την άποψή τους. Στη μία ανήκουν τα παιδιά τα οποία δέχονται την ύπαρξη του τέρατος και επομένως συμφωνούν με τον κάβουρα, ενώ την άλλη ομάδα την απαρτίζουν όσα παιδιά την αμφισβητούν και ταυτίζονται με τη στάση του φίλου του. Κατόπιν, δίνουμε στην κάθε ομάδα το κατάλληλο διδακτικό υλικό με σκοπό να συντάξει επιχειρήματα για να υποστηρίξει την άποψή της έναντι στην άλλη ομάδα. Επισημαίνουμε σε αυτό το σημείο πως δίνεται στους μαθητές αρκετός χρόνος για να μελετήσουν και να συζητήσουν μεταξύ τους το υλικό, να προετοιμάσουν τους ρόλους τους και την επιχειρηματολογία τους. Προκειμένου να είναι πιο σαφείς στις απόψεις τους, καλό θα ήταν η κάθε ομάδα με βάση τις γενικές πληροφορίες, τα κείμενα που τους δίνονται, τους δικούς τους αυτοσχεδιασμούς και τα συναισθήματα που τους γεννήθηκαν, να σκιαγραφήσουν με λίγα λόγια τα κύρια χαρακτηριστικά των ρόλων της ομάδας τους. Εφόσον είναι έτοιμες οι δύο ομάδες ξεκινά η αντιπαράθεση.πληροφοριακό υλικό για την ομάδα του κάβουρα


Δραστηριότητα(Δραματοποίηση-Debate) - ο χώρος εργασιών αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το τέρας του Λόχνες - atlaswiki αντιπαράθεση επιχειρημάτων για το τέρας του Λόχνες - atlaswiki

 • Το 1912, ένα κορίτσι μόλις 9 χρονών δήλωσε ότι είδε ένα πάρα πολύ μεγάλο πλάσμα με πολύ μεγάλα και πλατιά πόδια στην νοτιοδυτική όχθη της λίμνης. Στην περιγραφή αυτή βασίστηκε η πρώτη προσπάθεια από τους επιστήμονες ώστε να κατανοήσουν την φύση του όντος. Οι περιγραφές ταίριαζαν σε ένα είδος υδρόβιου δεινοσαύρου, του Πλεισιόσαυρου. Πρόκειται για ένα κοπάδι από εξαφανισμένα θαλάσσια ερπετά, τις πλεισιόσαυρες, οι οποίες χρησιμοποιούσαν δύο ζεύγη δυνατών πτερυγίων για να κολυμπούν. Χωρίζονταν σε δύο είδη, σε αυτές που είχαν μικρό κεφάλι και μακρύ λαιμό και σ' εκείνες που είχαν μεγάλο κεφάλι και μικρό λαιμό.
 • Ο υδροβιολόγος Mackal είναι βέβαιος για την παρουσία μεγάλων υδρόβιων ζώων μέσα στο Λόχνες που τρέφονται βασικά από τα άφθονα ψάρια της λίμνης. Το μέγεθός τους δεν είναι πολύ μεγάλο σε σχέση με τα άλλα υδρόβια ζώα της θάλασσας, αλλά τεράστιο σε σύγκριση με τον υπόλοιπο πληθυσμό της λίμνης. Αναφέρει επίσης πως το στόμα του ζώου ανοιγόκλεινε ακατάπαυστα και πως η περιοχή του λαιμού του έμοιαζε να πάλλεται. Μια πιθανή εξήγηση είναι η προσπάθεια των αναπνευστικών μηχανισμών του ζώου να καταναλώσουν αέρα κατευθείαν από την ατμόσφαιρα.
 • Έπειτα από εξέταση σονάρ μέσα στη λίμνη οι ειδικοί βρήκανε ότι όντως κάποιο πλάσμα, πολύ μεγαλύτερο από τα ψαριά και κολυμπώντας διαφορετικά από αυτά, υπάρχει μέσα στη λίμνη χωρίς όμως να καταλάβουν τι ακριβώς είναι.


Δραστηριότητα(Δραματοποίηση-Debate) - ο χώρος εργασιών

πληροφοριακό υλικό για την ομάδα του φίλου του κάβουρα

 • Ο ιταλός επιστήμονας Λουίτζι Πικάρντι υπογράμμισε είναι πως πολλοί μύθοι που αναπτύχθηκαν στον χώρο της Μεσογείου οφείλονται στη γεωλογική δραστηριότητα. Άλλωστε η παλαιότερη μαρτυρία για το τέρας του Λοχνες, τον 7ο αιώνα μ. Χ., υπογραμμίζει πως η εμφάνιση και η εξαφάνιση του τέρατος συνοδεύτηκε από έναν σεισμό.
 • Είναι ευρέως αποδεκτό το γεγονός πως οι σεισμοί επηρεάζουν τα όντα που βρίσκονται μέσα στο νερό. Οι σεισμικές δονήσεις δημιουργούν τα κύματα προκαλώντας κίνηση στο νερό και αποσπώντας ιζήματα του εδάφους και της ακτής. Τα αντικείμενα και τα αέρια στο κατώτατο ίζημα είναι πολύ πιθανό να έρθουν στην επιφάνεια. Οι σεισμοί μπορούν επίσης να προκαλέσουν εκρηκτικούς θορύβους. Πιθανόν εκεί να οφείλονται οι θόρυβοι του ‘τέρατος’, που πολλοί μάρτυρες αναφέρουν.
 • Οι άνθρωποι τείνουν να ζωντανέψουν τον κόσμο γύρω τους και επισπεύδουν να δώσουν ονόματα σε αφύσικα γεγονότα ή σε οτιδήποτε τους φαίνεται παράξενο. Ας πάρουμε για παράδειγμα τη στενή σχέση που υπάρχει μεταξύ του Ιερού Ναού του Απόλλωνα στους Δελφούς με το μαντείο του σε συνδυασμό με τον φυσικό πλαίσιο που υπάρχει γύρω από αυτά τα μέρη. Πιο συγκεκριμένα φαίνεται πως οι ήχοι, οι μυρωδιές και οι υπόγειες κινήσεις του χώρου προκάλεσαν την περιέργεια των αρχαίων Ελλήνων. Επιπλέον, υποστηρίζει πως η Πυθία βρισκόταν σε κατάσταση εκστασιασμού επειδή, όπως ισχυρίζεται εισέπνεε παραισθησιογόνα αέρια από ένα ρήγμα που βρισκόταν στην περιοχή.
 • Oι φυσικοεπιστήμονες κάνουν λόγο για αντικατοπτρισμούς που προκαλούν συχνές οπτικές απάτες. Επιπλέον υπάρχουν βιολόγοι που λένε πως μέσα στη λίμνη δεν υπάρχει αρκετή τροφή για να συντηρήσει ένα τόσο μεγάλο πλάσμα. Μακροχρόνιες έρευνες με τα sonar απέτυχαν να βρουν στοιχεία που να οδηγούν σε κάποιο σίγουρο συμπέρασμα, το μόνο που εντόπισαν ήταν πάρα πολλά υπόγεια σπήλαια. Άλλωστε ποτέ μέχρι τώρα δεν έχει βρεθεί κάτι που να μοιάζει με το νεκρό σώμα της Νέσσυ.
 • Η οικονομία της περιοχής στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στη Νέσσυ και πολλές παραλίμνιες περιοχές ζούνε από αυτό. Γύρω από την λίμνη συναντούμε μια σειρά παρατηρητηρίων, ξενοδοχείων και πάρκων αφιερωμένα στον θρύλο. Η έντονη εμπορευματοποίηση της Νέσσυ οδηγούν σε υποψίες για την μη ύπαρξη της και την δημιουργία του μύθου για εμπορικούς καθαρά λόγους. Ας σημειώσουμε ότι η γύρω περιοχή δεν προσφέρεται για εκμετάλλευση.
 • Το 2006 ένας επιστήμονας ανέφερε ότι το τέρας μπορεί να είναι ένας ελέφαντας. Ο Neil Clark, έφορος της Παλαιοντολογίας στο Μουσείο Hunterian του Πανεπιστημίου της Γλασκόβης, διεξήγαγε έρευνες για τη Nessie επί 2 χρόνια. Ανέφερε ότι οι θεάσεις μπορεί να αφορούσαν ελέφαντες τσίρκου, καθώς οι διοργανωτές των εμφανίσεων σε διάφορα τσίρκο σταματούσαν συχνά στις όχθες του Λοχ Νες ώστε να ξεκουράσουν τα ζώα. Η προβοσκίδα και το κύρτωμα της πλάτης μέσα στο νερό ταιριάζουν με κάποιες από τις πιο γνωστές φωτογραφίες της Nessie.


Δραστηριότητα(Δραματοποίηση-Debate) - ο χώρος εργασιών Δραστηριότητα(Δραματοποίηση-Debate) - ο χώρος εργασιών


Δραστηριότητα(Δραματοποίηση-Debate) - ο χώρος εργασιών
''Αγαπητοί υπεύθυνοι τουριστικών πρακτορείων, σας παρακαλώ
στείλτε περισσότερους τουρίστες- οι τελευταίοι που στείλατε ήταν
πολύ νόστιμοι.
Με αγάπη,
Νέσσι''


μια διδακτική πρόταση από
τη Ζαρβαδά Ευθυμία, τη Ντονοπούλου Μαρία και τη Σκουφάκη Αναστασία

More pages